Aleppotvål – hudens bästa vän!

Ekologisk Aleppotvål - Organic Makers
Ekologisk Aleppotvål - Organic Makers

Ekologisk Aleppotvål - Organic Makers

Aleppotvål är en mycket populär tvål för såväl kropp som ansikte och hår. Aleppotvålen görs på en bas av olivolja, med olika mycket av den intensivt vårdande lagerbärsoljan som ger tvålen sina extra vårdande egenskaper. Ju mer lagerbärsolja tvålen innehåller, desto mildare och mer vårdande är tvålen.

Tvålen finns i fem varianter; olivtvål, olivtvål med 5%, 25%, 40% eller 55 % lagerbärsolja.

På grund av dess antibakteriella och svampdödande egenskaper är lagerbärsoljan i aleppotvålen bra mot hudinfektioner samt för att läka insektsbett, skärsår och blåmärken. Den rekommenderas mot problem som håravfall och mjäll. Oljan har antiseptiska egenskaper är bra för allergisk hud och hud med utslag. Ju högre halt av lagerbärsolja, desto mer fuktighetsbevarande verkar tvålen.  Oljan ger näring åt huden, rengör och tar bort lukter och döda hudceller, samt jämnar ut hudtoner, samtidigt som den är mild mot huden.

Aleppotvålen har fått sitt namn efter staden Aleppo i Syrien där denna tvål har tillverkats enligt samma tradition i över 4500 år. Tillverkningsprocessen är långsam: Kallpressad olivolja rörs ihop med lut i ett stort kar under flera dygn. Under den här processen förtvålas olivoljan till en tjock flytande tvål. Under processen tillsätts den kallpressade lagerbärsolja. Beroende på hur mycket lagerbärsolja som tillsätts, får tvålen olika egenskaper och doft.

Tvålmassan hälls sedan ut på vaxat papper och får stelna i ca ett dygn innan den skärs upp i tvålstora bitar och stämplas med tvålmästarens sigill och andelen lagerbärsolja. Tvålarna lagras sedan i 10 månader innan de är klara att användas. Under den här tiden mognar tvålen och utvecklar ännu mer vårdande och antiseptiska egenskaper. Den gröna tvålen får en gyllengul utsida av lagringen. Inuti är den fortfarande djupt grön av lagerbärsoljan.

Aleppotvål är inget skyddat namn, men för att det ska få heta aleppotvål menas det traditionellt att tvålen skall tillverkas av utbildade tvålmästare, som är väl förtrogna med tekniken och traditionen. På grund av kriget går det för närvarande inte att tillverka tvål i Syrien i större omfattning. “Vår” tvålmästare har därför satt upp en tillverkning av aleppotvål i Frankrike, där hantverkskunskapen ska kunna leva vidare och nya tvålmästare utbildas, som sedan kan ta med sig hantverket tillbaks till Syrien och skapa nya jobb när kriget är över. Det ska bli spännande att hälsa på i aleppo-tvåleriet så småningom!

Aleppo, Syrien

Syrien är ett land i kris. Inbördeskriget sliter sönder landet och lidandet bland befolkningen är stort. Syriens folk behöver all hjälp de kan få för att lindra verkningarna av krig, flykt, hunger och sjukdomar. Därför skänker vi 5 kr av varje såld aleppotvål (oavsett sort) till röda korsets syrienhjälp. Vill du göra ännu mer, gå in på http://www.redcross.se/teman/mellanostern/ och köp ett matpaket, en varm filt eller läkarhjälp till de behövande i Syrien!

Våra Aleppotvålar:

49 kommentarer

 1. Renée Höglin 2 maj, 2020 Svara

  fråga: Kan en person med rosacea bli bättre av en av era tvålar? Vill gärna ha snabbt svar, helst med e-post.

 2. veronica 3 mars, 2019 Svara

  Hej! Jag har alltid haft problem med mjäll/mjälleksem, har använt mjällschampon i hela mitt liv men har nu bestämt mig för att hitta naturligt alternativ. Har provat lite olika. Sist en aleppotvål runt 25 procent och nu har jag köpt 40. Jag upplever en brännande känsla efter hårtvätt, jag blir röd i hårfästet och huden flaggar i pannan och i hårbotten. Trodde det skulle bli annorlunda med 40 men nej, nu har jag tvättat 2 tillfällen. Vad beror det på? Håret blir underbart, skulle så gärna vilja att det funkar.. Kan det vara övergående? Mvh Veronica

 3. matilda 26 augusti, 2018 Svara

  Hej! Jag har en tendenser att få en väldigt kliande hårbotten och har sedan mitten på sommaren tvättat håret med en aleppo tvål jag köpt i Paris. tycker fortfarande att jag har problem med kliande hårbotten, vad kan detta bero på?Är det att jag borde testa en med högre halt lagerbärsolja, eller vad tror ni?

  Tack för en trevlig sida!

  • Organic Makers 6 september, 2018 Svara

   Hej. För hårbotten som kliar rekommenderar vi en högre mängd lagerbärsolja. Vi har en med 40% som är riktigt bra 🙂

 4. Camilla 21 mars, 2018 Svara

  Det låter lockande att avvända Aleppotvål till hårtvätt. Men, hur gör jag?
  Och om jag gör en spray av tex äppelcidervinäger/vatten – ska jag då ha i den när håret fortfarande är blött/fuktigt?

  Tack för en härlig sida! Jag hittar nåt nytt att inspireras av varje gång jag kikar in!

 5. Mirella 8 januari, 2018 Svara

  Hej,
  Jag har använt Aleppo tvålen 40% främst till ansiktet under en veckas tid och har fått extremt torr och stram hy sedan dess, vilket är väldigt tråkigt såklart. Bör jag prova en tvål med lägre mängd lagerbärsolja?

  • Organic Makers 8 januari, 2018 Svara

   Hej Mirella,
   Den 40%-iga Aleppotvålen är den som har bäst egenskaper för torr hud. Har du torr hud behöver du se till att huden efter rengöring får den fukt och fett den behöver. Använd en fuktspray, en ren hydrolat eller en fuktgel innan du applicerar en olja eller oljeblandning som passar din hud. För extremt torr hur rekommenderas att smörja in med sheasmör nilotica över natten.
   Det passar inte alla att tvätta sig med Aleppotvålen, vi har alla olika förutsättningar, kanske behöver du en annan tvättmetod, t.ex en ekologisk rengöringspasta? Du hittar recept i bloggen!

 6. Anna 2 maj, 2017 Svara

  Jag har känslig hy och får väldigt lätt finnar samtidigt som jag är torr. Aleppotvål 40% eller 25%, funkar det? Recept på flytande tvål, aniktsrengöring som även tar bort vattenfast smink önskas i receptbloggen!

 7. Lisa 3 april, 2017 Svara

  Hej!
  Vilken bra sida!
  Fungerar alppotvålen att även använda till handtvätt??

  • Daniel Carlsson 8 april, 2017 Svara

   Hej, vad roligt att du gillar receptbloggen 🙂 Aleppotvålen fungerar utmärkt till handtvätt!

 8. Marina Nilsson 30 mars, 2017 Svara

  Hej, jag använder Aleppotvål 25% både till kroppen och ansiktet och för första gången på länge så mår huden bra. Finns det något sätt att göra flytande tvål av denna utan att förstöra egenskaperna? Har ni något recept i så fall?

 9. Hanna 12 februari, 2017 Svara

  Hej! Gillar att tvätta håret med aleppotvålen. Drygare schampot kan man inte tänka sig. Men balsam efter behövs! Så nu önskar jag att ett sådant recept ska presenteras här på receptbloggen som lämpligen löser pH- problemet samtidigt som statisk elektricitet och trassliga tovor avhjälps. Jag väntar med spänning och håller tummarna;-)

 10. Emma 23 januari, 2017 Svara

  Hejsan!

  När får ni in Aleppo-tvålen med 40% lagerbärsolja igen?

  Mvh Emma

 11. Petra 21 juli, 2016 Svara

  Hej!
  Är sugen på att beställa Aleppotvålen men vet inte vilken jag ska köpa ? kan man använda en och samma tvål till att både tvätta kroppen och håret med och som även funkar till till hela familjen? Jag har känslig hud och får lätt eksem!
  Mvh Petra

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *