DIY – Gör din egen ekologiska ansiktscreme.

Gör din egen ekologiska dagkräm - organicmakers.se

Nu ska vi göra en riktigt, riktigt fin ekologisk ansiktskräm! Är det första gången du provar att göra en kräm gäller det att hålla tungan rätt i mun. Precis som när en bakar, gör en majonnäs eller sås, kan det hända att det blir lite fel, att den skär sig eller blir för tjock eller tunn helt enkelt. Men vi ska försöka guida dig igenom hela processen så att du lyckas på första försöket!

Den här ansiktskrämen är en typisk dagcreme för normal till blandhy och har en fetthalt på ca 20%. Hampfröolja, makadamiaolja, arganolja, jojobaolja och en liten del sheasmör utgör fettdelen. Läs mer om respektive oljas egenskaper vid respektive produkt i webbutiken. I en kräm får man dessutom med vattenlösliga hudvårdande ingredienser – vegetabiliskt glycerin och cypresshydrolat.

Dagcremen både återfuktar, mjukgör och är fuktighetsbevarande. Med flera kallpressade oljor innehåller cremen essentiella fettsyror, unika växtämnen och näringsämnen som verkar regenererande och skyddande för huden. Det går att byta ut en olja eller två mot en annan du tycker passar din hud bättre, och hydrolatet mot en annan sort. Gör dock inga förändringar i fördelningen/ratiot av de olika ingredienserna. Dels kan konsistensen förändras, dels kan det slutliga pH-värdet förändras och då måste du mäta pH-värdet med en pH-sticka och justera mängden mjölksyra därefter. (Läs mer om pH längre ner).

Men nu till själva tillverkningen!

diy ekologisk ansiktscreme - Organic Makers

Först och främst behöver du utrustning. De flesta saker har du kanske redan hemma i köket, se bara till att alla behållare och verktyg är väl rengjorda och helst även desinficerade, t.ex med ekologisk vodka, innan du börjar. Planerar du att fortsättningsvis göra din egen hudvård är det bra att ha verktyg och behållare som bara används till detta ändamål.

Ett vattenbad kan vara en stabil kastrull där behållaren står stadigt på botten. Du kan också lägga speciella vattenbadringar eller någon annat värmetåligt i botten på kastrullen så att inte behållaren står direkt på botten, då det kan finnas risk för att temperaturen blir för hög i botten annars. Fast jag upplever att det brukar gå bra, man kan lyfta behållaren då och då.

Till det är receptet behöver du dessutom två vattenbad ungefär samtidigt, ett för vattenfasen och ett för fettfasen. Vi använde oss av två stycken glasbägare för att värma ingredienserna i, en 600 ml till vattenfasen och 400 ml till fettfasen. Några glasstavar att röra om med är också bra att ha.
ingredienser

Och så behöver du naturligtvis ingredienser. Alla ingredienser du behöver finns i vår webbshop. Det här receptet är på en mjukgörande fuktighetsgivande ansiktskräm. De ekologiska kallpressade oljor vi har valt ger huden essentiella fettsyror och ämnen som skyddar och balanserar huden. Receptet i sin helhet hittar du längre ner.

En hudkräm är en emulsion, det vill säga en blandning av olja och vatten. Vatten och olja blandar sig normalt inte, och därför behövs ett emulgeringsmedel som gör att krämen inte delar upp sig i vatten och olja igen. Eftersom krämen innehåller 70% vatten/hydrolat behövs också ett förtjockningsmedel. För att krämen ska hålla sig i mer än någon vecka behövs, liksom alla hudvårdsprodukter med vatten, ett konserveringsmedel.

Oljorna, fetterna, hydrolaten och dofterna vi använder till krämen är ekologiska. Makersemulgering är gjort av enbart vegetabiliska råvaror som raps och maniok. Tarakärnmjöl är ett väl beprövat naturligt förtjockningsmedel från taraväxtens kärnor.  Makerskonserveringen består av sodium levulinate och sodium anisate, som är saltformer av organiska syror. Dessa innehåller samma ämnen som bin producerar för att skydda sina vax- och honungskakor från bakteriella angrepp.

Med endast ingredienser som är ekologiska eller framställda av naturliga råvaror är det här en riktigt lyxig kräm som skulle kosta åtskilliga hundralappar per 30 ml i butik.

Ok, då sätter vi igång:

vaguppFörst väger du noggrant upp alla ingredienser. De fettlösliga ämnena för sig, det kallas för fettfasen, och de vattenlösliga ämnena för sig; vattenfasen. Tarakärnmjölet som används som förtjockningsmedel ska vägas upp för sig och tillsättas i fettfasen när emulgeringsmedlet har smält.

vattenfas

Vattenfasen består av de vattenlösliga ämnen som skall vara med vid emulgeringen.

Gör din egen ekologiska dagkräm - organicmakers.se

Till konserveringen behövs mjölksyra och Makerskonservering. I det här receptet kan du mäta upp konserveringsingredienserna redan nu. Om du gör förändringar i receptet måste du kontrollera cremens pH-värde med pH-sticka först, för att veta hur mycket mjölksyra som ska till för att cremen ska få ett pH-värde på ca 4.8-5.0.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm - organicmakers.se

Nu ska fettfasen och vattenfasen smältas/värmas var för sig i var sitt vattenbad. Bådas temperatur ska vara ca 80 grader. Blir t.ex den ena för varm kan du kyla den lite under omrörning i ett kallt vattenbad. Det är viktigt att de båda faserna håller ungefär samma temperatur vid sammanblandning (men någon grads skillnad går bra).

Gör din egen ekologiska ansiktskräm - organicmakers.se

Nu börjar själva tillverkningen av emulsionen! Häll den 80-gradiga fettfasen i den 80-gradiga vattenfasen och rör om lätt.

Gör din egen ekologiska hudkräm - organicmakers.se

Sätt i stavmixern i botten av behållaren och mixa blandningen i ca 3 minuter. Du kan hålla dig i botten av behållaren, då det inte är meningen att du ska mixa in en massa luft i blandningen. Det är nu själva emulsionen görs, det vill säga att fettpartiklarna finfördelar sig i vattenfasen.

degkrokar

Krämen ska nu svalna under omrörning. Använd degkrokar på elvispen och låg hastighet. Under omrörningen verkar emulgeringsmedlet medan krämen svalnar långsamt, så att den inte skär sig. Det tar en bra stund att röra krämen sval! Ha tålamod! Krämen kommer att tjockna under under omrörningen.

kalltvattenbad

Kolla av temperaturen med termometer då och då. När krämen har kommit ner under 50 grader är den stabil nog att ställa i ett kallt vattenbad (en skål med vatten) så går nerkylningen snabbare. Fortsätt att röra om med degkrokar på låg hastighet.

tillsatser

Vid 30 grader är det dag att tillsätta eventuella eteriska oljor, konservering och till sist mjölksyra. Tillsätt detta droppvis eller långsamt hällande medan du fortsätter omrörningen. Rör om en stund så att allt verkligen blandar sig och upptas av emulsionen.

pH-värdet på den här krämen blir strax under pH 5, det vill säga ett surt värde. Det hjälper huden att hålla sitt eget normala sura pH-värde (mellan 4 och 6) som fungerar skyddande för en frisk hud. Konserveringen som används här fungerar dessutom bara mellan pH-värde ca 4,5-5,5, så det är också en viktig anledning att hålla koll på pH-värdet.

glasstav

Nu kan du ta det lite lugnare. Rör för hand då och då tills krämen svalnat helt. Häll sedan upp på burk i rengjorda förpackningar, helst glas. Krämen blir tjockare ju svalare den blir, och även när den nått rumstemperatur kommer den att stabilisera sig ytterligare i burken och öka i fasthet under de kommande dygnen.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm -organicmakers.se

Nu är den fina krämen klar! Häll upp i burkar och förslut. Det här blir ju en hel del (250 g) superlyxig ekologisk ansiktscreme, så den tar ett tag att använda upp. Anledningen att vi inte gör mindre är att det är svårt att hantera, väga upp och mixa mindre totalmängd. Öppnad burk håller, tack vare konserveringen, i åtminstone upp till sex månader i normal rumstemperatur i försluten burk. Ju mer försiktig du är med att smuts och bakterier i burken, desto längre håller den.

Grundrecept ansiktscreme 250 g

Fettfas

15 g ekologisk makadamiaolja
10 g ekologisk hampfröolja eller ekologisk nyponfröolja
10 g ekologisk jojobaolja
10 g ekologisk arganolja
5 g ekologiskt sheasmör paradoxa
10 g Makersemulgering
1 g naturlig E-vitamin
2 g tarakärnmjöl

Vattenfas

80 g valfritt ekologiskt hydrolat (eller en blandning av flera)
75 g rent vatten – eller endast hydrolat (totalmängd vatten/hydrolat 155 g)
5 g ekologiskt glycerin

Tillsatsfas

25 droppar (0.65 g) Mjölksyra 80%: efter behov till pH ca 4,8 – 5.0
9 g Makerskonservering
Eventuellt ekologiska eteriska oljor 0.5-1%, (ca 30 – 40 droppar)

115 Kommentarer

 1. Ida 3 oktober, 2014 Svara

  Hej!

  Går det det bra att använda bivax även till emulsioner? Går det att utbytas mot mjölet som förtjockningsmedlet?

  • Författare
   Josefin 7 oktober, 2014 Svara

   Hej Ida,
   Man kan använda bivax i emusioner, och bivaxet har en förtjockande verkan. Dock kan man inte byta det rakt av i mängd mot tarakärnmjölet, då de är ganska olika, och kan förändra både pH-värde och konsistens. Detta är dock inga farliga saker att laborera med, så du kan prova dig fram till det du tycker fungera konsistens- och hudvårdsmässigt. Tänk dock på att naturkonserveringen bara fungerar mellan pH 4,5-5,5 så håll koll på pH-värdet!

 2. Charlotta 3 oktober, 2014 Svara

  Hejsan!
  Om man inte tål mjölksyran så bra även vid små mängder, vad kan man ha istället? Jag får tyvärr skippa alla era fina recept med mjölksyra.

  • Författare
   Josefin 9 oktober, 2014 Svara

   Hej Charlotta,
   Vi använder mjölksyra för att det är en bra syra som är vegetabilisk och framställd av riktiga växter. Det är väldigt ovanligt att vara intolerant mot mjölksyran då det är en naturlig syra som bildas när grönsaker jäser. Den har alltså inget med mjölk att göra och innehåller varken laktos/mjölksocker eller mjölkprotein.
   Det är i nuläget svårt att rekommendera en annan syra. Möjligen kan en hibiskusinfusion i stället för vatten, som innehåller rikligt med aha-syra, vara ett alternativ. Du måste då kolla med en pH-sticka så att pH-värdet blir under pH5,5.

   • Charlotta 15 oktober, 2014 Svara

    Intolerant kan jag inte säga att jag är. Men huden blir redigt irriterad av mjölksyran tyvärr. Och även vid små mängder. Och jodå, jag vet att den inte är gjord på mjölk så det är inget sånt som är problemet. Tack för ert svar, ska forska vidare på hur jag ska göra. Kramis

    • Annika Eriksson 20 oktober, 2014 Svara

     Hej Charlotta! Det finns ju många andra sura ämnen man kan ha i. Det vanligaste i kosmetiska produkter är nog citronsyra som finns att köpa i vanlig mataffär. Huden reagerar på allt surt, om det är för surt, eftersom det då blir frätande. Reagerar du även på mjölksyra när det är så utspätt så att produkten bara håller PH kring 5? Risken är ju att du i så fall reagerar även på citronsyra och andra sura ingredienser, tyvärr.

 3. Linda 4 oktober, 2014 Svara

  Hej,
  Har ni detta som ett kit att köpa färdigt så slipper man klicka sig igenom hela webshoppen?

  • Författare
   Josefin 9 oktober, 2014 Svara

   Hej Linda,
   Vi har inga färdiga kit än. Vi jobbar på det, men det är svårt att hinna med allt 😉

   • Linda 26 oktober, 2014 Svara

    Hej Josefin,
    Om jag köper ingredienserna till ansiktscremen och av minsta förpackning/storlek. Hur många satser räcker då ingredienserna till? Det är ju rätt lite som behövs för varje sats. Bara så att jag köper rätt antal burkar om jag vill göra flera omgångar.

 4. Mathilda 9 oktober, 2014 Svara

  Är det möjligt att bara använda 1 olja? tex jojobaoljan?

  • Författare
   Josefin 9 oktober, 2014 Svara

   Hej Matilda,
   Ja, du kan ersätta de flytande oljorna mot bara en flytande olja utan problem! Du får ju då inte den variation i fettsyror som i receptet, så i en fin kräm som tar en stund att laga är det värt att stoppa i lite extra bra ingredienser!

 5. Emma 13 oktober, 2014 Svara

  Hej!
  Hur ska man tänka i valet mellan att använda kaliumsorbat eller naturkonservering?

  Med vänlig hälsning
  Emma

  • Daniel Carlsson 13 oktober, 2014 Svara

   Naturkonservering är ofta tillräckligt för tillverkning i små mängder, men kan ibland behöva kompletteras med kaliumsorbat (som ökar skyddet mot svartmögel). Använder du båda, så dosera naturkonservering med 2% och kaliumsorbat med 0,3%. Då får du en produkt som sannolikt är hållbar i upptill två år. Men kaliumsorbat ensamt i en kräm ger inte tillräckligt skydd. /daniel

 6. M 21 oktober, 2014 Svara

  Hej! Har ni tips på någon annan olja istället för makadamiaoljan? Är känslig mot den! /M

  • Daniel Carlsson 21 oktober, 2014 Svara

   Hej, du kan använda aprikoskärnolja! /Daniel

 7. Emma 7 november, 2014 Svara

  Om jag väljer att byta ut vissa oljor. Hur vet jag då hur jag ska dosera mjölksyran?

  • Daniel Carlsson 10 november, 2014 Svara

   Hej Emma, Vegetabiliska oljor påverkar inte pH-värdet, så det ska inte vara något problem om du hellre vill använda andra oljor!

 8. anette 19 november, 2014 Svara

  Förstår inte doseringen när man vill ha både naturkonservering och kaliumsorbat. Hur många g av varje?

  • Daniel Carlsson 20 november, 2014 Svara

   Hej! Om du använde både kaliumsorbat och naturkonservering doserar du 0,2% kaliumsorbat + 2% naturkonservering

   • anette 22 november, 2014 Svara

    Hej igen!
    Förstår fortfarande inte! Du har svarat samma som i en kommentar tidigare (som jag inte förstår).
    Du säger 2% naturkonservering. 2% av vad då? 0,2% kaliumsorbat av vad då?
    Lättare om du svarar hur många g av varje. Ursäkta en dum nybörjare 🙂
    Anette

    • Daniel Carlsson 22 november, 2014 Svara

     Hej Anette, Procenten är av mängden kräm du gör. Så om du gör 250g enligt det här receptet blir det alltså 5g naturkonservering och 0.5g kaliumsorbat.

     • anette 23 november, 2014

      Tack för svar! Nu ska jag sätta i gång o göra kräm!

 9. Emelie Olofsson 12 december, 2014 Svara

  Hej!
  Undrar om ni har några tips på vilka eteriska oljor som kan passa? Tänkte använda Cypresshydrolat o de oljor ni rekommenderat. /Emelie

 10. Linda 17 december, 2014 Svara

  Hej!

  Det står ”9 g Naturkonservering” i tillsatsfasen i receptet men det hittas inte när jag följer länken, vad ska jag ta istället? Vad händer om jag inte har någon naturkonservering? Vad är det ens? 🙂

  Mvh, Nyfiken i en strut

  • Daniel Carlsson 17 december, 2014 Svara

   Hej! Vad bra att frågade, nu fungerar länken till produktsidan för naturkonservering!

   • Linda 18 december, 2014 Svara

    Tack! Jag tänkte till lite och gick in direkt till webbshopen och sökte 🙂 Nu är det (och lite annat) beställt! Håller tummarna för att posten levererar lika snabbt som förra gången! 🙂

 11. Linda 18 december, 2014 Svara

  Hej! Jag är så sugen på att prova göra egen ansiktskräm, har en gång för alla tröttnat på extremt dyra eller extremt dålig kvalitét eller en kombination. En fråga då, jag tänkte i så fall använda rostfria kärl som jag har väldigt gott om, det borde väl funka? Varför står det uttryckligen i receptbloggen att man ska röra med en glasstav? Jag tänkte mig rostfria små vispar som jag redan har, eller måste det vara en ”pinne”. Kanske en visp kan blanda i luft vilket kanske är oönskat… Vilka material är direkt olämpliga att använda vid tillverkningen? Min mixerstav är av plast förutom kniven då. Och en annan fråga, måste man ha hydrolat, räcker det inte med vanligt vatten. Förstår inte vad hydrolat egentligen tillför förutom ev doft.

  • Daniel Carlsson 21 december, 2014 Svara

   Hej Linda, visst kan du använda dina rostfria kärl när du gör creme. Det är ju bättre att man gör sin första creme än ingen alls 🙂 Vi tycker glasstavar är praktiska för att de är lätta att rengöra; visp ska du undvika när du gör creme för då rör du ner luft precis som du skriver. Vill du inte röra för hand, går det bra att använda elvisp med degkrokarna. Med hydrolat får du doft och även olika hudvårdande egenskaper, men det går bra med bara vatten.

 12. Sandra 19 december, 2014 Svara

  Hej, såg ert fina recept och tänker ge mig på att testa , undrar dock vilka oljor jag ska byta ut för att få en ansiktskräm för känslig hy? Gurkört? Om man även vill ha lite anti-age effekt? Ha det fint och tack för en bra och inspirerande blogg!

  • Daniel Carlsson 21 december, 2014 Svara

   Hej Sandra! Oljorna i receptet är bra även för känslig hud. Alla oljor, särskilt argan och nyponfrö har anti-age effekt. Gurkört är bra både för känslig hy och för anti-age effekt, så om du vill kan byta ut lite av jojoban eller ev makadamia mot gurkört. Då kan det vara bra att öka doseringen av E-vitamin eftersom du använder många oljor med hög andel fleromättade fettsyror.

 13. Emelie 21 december, 2014 Svara

  Hej! Nu har jag testat att göra egen ansiktskräm, helt enligt ert recept. roligt! jättebra recept o allt gick fint! men i sista momentet tror jag tyvärr att jag borde använt mindre del eteriska oljor 🙁 Jag använde lavendel, rosmarin och salvia. 5 droppar av varje. Det doftar tyvärr alldeles för starkt… Vad tror ni, dålig kombo el helt enkelt för mycket? (tog dock endast hälften av vad som rekommenderats i receptet).

  • Vedrana 29 december, 2014 Svara

   Emelie, skulle du kunna tänka dig sälja en burkk till mig. Jag är nyfiken att testa krämen innan jag beställer alla ingredienser. Jag tycker om lavandel och rosmarin doft.

 14. Emelie 21 december, 2014 Svara

  Ok, en fråga till… gjorde ett nytt försök o använde den här gången bara några droppar eterisk olja med apelsin samt vaniljextraktoljan. doften blev neutral o fin. dock tror jag att min våg inte är helt exakt och cremen blev tjockaren än första gången. fick använda sked för att få ner den i burkarna. för mycket tarakärnmjöl gissar jag… nån fara el lugnt ändå?

  • Daniel Carlsson 21 december, 2014 Svara

   Hej! Ja, några droppar för mycket av en eterisk olja kan snabbt göra att krämen får för stark doft. De är även olika mellan de eteriska oljorna, vissa är mycket doftintensiva (tex ylang-ylang, vetivert och patchouli, medans andra som grapefrukt kräver en högre dosering för att märkas). Även med tarakärnmjölet innebär en liten ökning en tjockare kräm. Pröva dig fram, det kan handla om att hitta rätt mellan 0,6 – 0,8% (eller mer, inget farligt att dosera mer)

 15. Emelie 21 december, 2014 Svara

  hoppade även över cypressen o använde enbart vatten istället..

 16. Elin 25 december, 2014 Svara

  Undrar vad man kan behöver byta ut i receptet för att få en kräm som passar blandhy med akne. Macadamiaolja och sheasmör innehåller ju mycket mättade fetter som lätt kan täppa till porerna. Upplever att jag får mer finnar när jag använder sådana feta oljor. Undrar även vilka hydrolat och eteriska oljor som skulle kunna passa min hudtyp.

  • Daniel Carlsson 1 januari, 2015 Svara

   Hej! Du kan testa med att byta ut en del av makadamian med en större del av hampfrö och/eller nypon – eller annan olja med hög andel fleromättade fettsyror. Tar du bort sheasmöret påverkas konsistensen (krämen blir tunnare), så då kan du behöva ta i mer Tarakärnmjöl.

 17. linn 29 december, 2014 Svara

  Hej! Bör man kolla av pH-värdet med stickor när man följer receptet?

  • Daniel Carlsson 2 januari, 2015 Svara

   Hej! Om du följer receptet ska du inte behöva pH-stickor. När du är varm i kläderna och vill experimentera mer själv med cremer behöver du pH-stickor.

 18. Linda 29 december, 2014 Svara

  Gjorde den här krämen idag och sweet lord! Den är underbar!
  Jag var supernervös innan, med alla temperaturer och gram hit och dit, men jag pluggade på ordentligt haha!

  Råkade ha i taramjölet efter att jag blandat fettfasen med vattenfasen men det verkade funka ändå.
  Men.
  Trots 80 grader så smälte inte Emulätt helt men jag vågade liksom inte ha varmare/längre, tänkte att det skulle funka att mixa sönder de men det blev lite klumpar ändå (mjuka visserligen).
  Vad gjorde jag för fel?

  • Daniel Carlsson 1 januari, 2015 Svara

   Hej! Emulgeringsmedlet smälter vid ca 80 grader och du behöver hålla den temperaturen (max 85 grader) tills det är smält, det kan ta några minuter! Upphettningen sker inte under så lång tid, så råvarorna tar inte skada, och E-vitaminen skyddar dessutom. Roligt att du gillar krämen 🙂

   • Linda 2 januari, 2015 Svara

    Tack så mycket! Det var kul att prova och nästa gång ska jag göra lite annorlunda (hydrolatet och den eteriska oljan gifte sig inte riktigt). Älskar den här bloggen! God fortsättning!

 19. Mona 11 januari, 2015 Svara

  Hej! Jag har gjort krämer tidigare och har kvar en del ingredienser som jag vill göra slut på innan jag testar nytt. Därför undrar jag om ni vet om tarakärnmjöl och xantangummi är likvärdiga, om det helt enkelt går att byta ut mjölet mot gummit rakt av eller om det krävs lite justering då? Och vattnet, kan jag använda vanligt kranvatten? Hittills har jag använt renat vatten från apotek, men om kranvatten funkar skulle det underlätta mycket.
  Tack på förhand för svar och tack för en finfin blogg!

  • Daniel Carlsson 11 januari, 2015 Svara

   Hej Mona! Det går bra att använda kranvatten (kommunalt dricksvatten), var noga med renlighet och konservering! Tarakärnmjöl och xantangummi är inte helt likvärdiga. Du kan använda xantangummi i stället, men doseringen är annorlunda och du använder det i vattenfasen. Lycka till med krämtillverkningen!

   • Mona 12 januari, 2015 Svara

    Hej igen och stort tack för svaret!
    Kom på en fråga till som jag hoppas du kan hjälpa mig med. Enligt receptet ska det bli 250 gram färdig kräm. Hur mycket blir det i ml? Jag brukar göra 100-150 ml kräm åt gången, lika bra att ta i när jag ändå håller på och en burk på 100 ml går väldigt fort åt hos mig. 🙂

    • Daniel Carlsson 13 januari, 2015 Svara

     Hej, 250 gram kräm är lite mer mätt i ml (ca 270), å andra sidan blir det alltid lite kladd och spill…

 20. Ann-Christin Olsson 14 januari, 2015 Svara

  kan man göra krämer o balsam doftfria?

 21. Sara B 17 januari, 2015 Svara

  Alltså wow! Jag gjorde ansiktskrämen ikväll och den är ju heeelt fantastisk!
  Tack för era underbara recept och ert grymma arbete.
  Till er som inte provat än, GÖR DET! Väl värt mödan och inte så svårt som det kanske först verkar.

 22. Sara B 22 januari, 2015 Svara

  Är det nödvändigt att förvara de oöppnade burkarna med ansiktskräm i kylskåp om man är osäker på om man kommer använda dem inom sex månader? Kommer den ändra konsistens efter ett den varit i kylskåp tror ni?

  • Daniel Carlsson 23 januari, 2015 Svara

   Hej! Nej, du ska inte förvara cremeburkar i kylen, det behövs inte och det kan påverka konsistensen vid lång förvaring.

 23. Vedrana 25 januari, 2015 Svara

  Har gjort krämen igår. Kan bevittna som många andra att den är underbar. Har fortfarande två frågor:
  1. När jag smörjer krämen i ansikte så lämnar den vit spår. Ska det vara så? Om inte – vad har jag gjort för fel?
  2. Kan man använda samma kräm som ögon kräm? Om inte – när kommer det recept på en sådan?
  Tack för sidan med alla ideér och alla recept. Jättebra!!!

  • Daniel Carlsson 29 januari, 2015 Svara

   Hej, Ja det bli ”vita spår” av krämen direkt när du applicerar den, innan du har masserat in den i huden. Det kallas ”whitening effect# och är vanligt just i krämer som innehåller vegetabiliska oljor. Det är alltså helt normalt! (Många vanliga krämer innehåller ju mest silikoner och mineralolja, och kanske någon procent vegetabilisk olja)

   • Emelie 20 februari, 2015 Svara

    Hej! Tack för alla fina tips o recept! Så inspirerande o har även börjar experimentera med egna recept som följd. Jätteroligt! Ang ansiktskrämen så är jag väldigt nöjd med både känsla, doft o konsistens, men funderar över om det går att göra något åt att den smular sig lite vissa dagar då jag smörjer in den? först ger den vita spår, men det går att massera in, men sen blir det ibland smuliga spår på huden. kan det ha med temperatur el dosering att göra?

    • Elnaz 30 juni, 2016 Svara

     Hej! Första gången jag gjorde min kräm blev den inte särskilt lyckad för när jag smörjer in den i ansiktet blir det liksom vita smulor över, undrar vad det kan bero på?

     Nu vill jag göra om krämen och har en fråga till, går det att använda Aloe Vera juice (från crearome) istället för hydrolat?

 24. Vedrana 1 februari, 2015 Svara

  Jag funderar på att göra samma kräm för min dotter. Hon har känslygt hud och problem med eksem. Jag funder på att tillsätta ringblommsolja. Hur doserar jag den som ni säljer. Det är en extratolja. Ska jag bara byta ut den mot en vegetablisk olja som finns i receptet i sama mängd? Vilka andra oljor tycker ni passar för en ung och känsligt hud? Tusen tack för svaret. Gillar sidan värkligen.

  • Daniel Carlsson 3 februari, 2015 Svara

   Hej, Ja ringblomsoljan är bra att använda till känslig hud med eksem, byt ut eller minska mängden mängden av andra oljor och ta 10% rimgblomsolja (10 g på 100 g kräm). Du kan använda mer, så i princip kan du använd ringblomsoljan som enda flytande olja (extraktoljan innehåller ju även andra oljor)

 25. Eva 2 februari, 2015 Svara

  gjorde steg för steg lika med instruktionerna och har beställt alla instrument och behållare, mätte temperatur och rörde med glasstav i oljor med vattenfas men såg ut som att det skar sig. Vad hände? Känns lite nervöst att göra om eftersom jag fick slänga allt.
  Avslutade också med mixer..
  / eva

  • Daniel Carlsson 3 februari, 2015 Svara

   Hej Eva! Vad tråkigt att det inte gick bra med krämen. Det kan finnas många anledningar till ett en kräm (emulsion) skär sig och svårt att säga exakt varför. Förstår jag dig rätt; du blandade vatten och fettfas (båda ca 80 grader) och körde sedan med stavmixer i några minuter – blev det aldrig någon emulsion, eller när skar sig krämen?

 26. Eva 3 februari, 2015 Svara

  blandade vatten med oljefas medans jag rörde med glassstav och körde sedan direkt med mixer. Det vart som en kräm men aningens grynigt och vattnet slog igenom i krämen. jag kunde skaka ut vatten från krämburken..
  Vet inte om jag skulle blandat allt tillsammans försiktigare?

  • Daniel Carlsson 5 februari, 2015 Svara

   Hej! Var det alltså grynigt även när du körde med stavmixer? I princip är det bara att hälla upp fettfasen i vattenfasen och köra med stavmixer direkt.

 27. Linda 10 mars, 2015 Svara

  Hej igen!

  Nu är snart min fina kräm slut (gav bort en burk till mamma och så har jag ”bara” 1½ kvar haha!)
  Men jag undrar om man kan använda hibiskusinfusion istället för hydrolat eller blir det för surt då? Vad kan jag göra för att balansera Ph-värdet?

  • Daniel Carlsson 11 mars, 2015 Svara

   Hej Linda, Ja visst kan du använda hibiskusinfusion när du gör ansiktskrämen. Men börja med att testa med 25-50 % av vattenfasen, spä alltså ut infusionen med vatten. Använder du enbart infusion kommer det att bli för surt. För att vara säker på pH-värdet måste du mäta.

   • Linda 11 mars, 2015 Svara

    Hej, Tack så jättemycket för svaret! 😀 Det här ska bli kul!

 28. Sara 18 mars, 2015 Svara

  Hej! Köpte emulätt av er förut, kan jag använda det i receptet istället för makers rakt av eller blir receptet annorlunda då?

  • Daniel Carlsson 19 mars, 2015 Svara

   Hej Sara, Ja, du kan använda det rakt av!

 29. Camilla 5 april, 2015 Svara

  Hej! jag undrar om man kan använda kokossmör istället för kokosolja. vad är det för skillnad? I många sammanhang så anser man att det är ungefär samma sak, Jag tänker nu på er lotionsbar där det står att man skall ha kokosolja

 30. Sara 17 april, 2015 Svara

  Hej! Jag gjorde er ekologiska ansiktskräm fast jag bytte ut lite oljor (dock samma mängd) sedan gjorde jag hibiscusinfusion och krämen blev jätte vackert rosa. Men sedan när jag tillsatte mjölksyran i tillsatsfasen så blev färgen mer grårosa. Nu undrar jag om jag skulle kunna göra samma kräm fast skippa mjölksyran. Hibuscusen borde ju i sig ligga på ett surt ph-värde så att makerskonservering funkar eller? Tacksam för svar, ha det bra!

  • Författare
   Organic Makers 1 juni, 2015 Svara

   Hej Sara,
   Ja, du skulle nog kunna skippa mjölksyran om du använder Hibiskusinfusion. Testa för säkerhets skull pH-värdet med pH-stickor på avsvalnad kräm. Du kan droppa in någon droppe mjölksyra i efterhand om det skulle behövas.

 31. Emelie 25 maj, 2015 Svara

  Hej!
  Har läst lite om att eteriska oljor med citrus påverkar huden negativt om den utsätts för sol. Vet att er bergamot inte har det problemet (bra!:-) men hur är det med apelsin? Kan man använda en eterisk olja Apelsin utan att oroa sig för fotosensibilitet?

  • Författare
   Organic Makers 26 maj, 2015 Svara

   Hej Emelie!
   Det är vissa eteriska oljor med citrus som kan vara känsliga i solen (fotosensibiliserande). Apelsin (sweet orange, Citrus sinensis) är inte en av dem så den kan du lugnt använda. I vårt sortiment är det bara Bergamott och Grapefrukt som normalt sett är fotosensibiliserande, men av dem har vi valt Bergaptenfria varianter, man har alltså tagit bort bergaptenen som är det ämne som orsakar fotosensibiliteten.
   Du kan därför använda vilka oljor du vill från vårt sortiment, även i produkter som används i sol.
   Eteriska oljor ska förstås alltid användas med måtta, och aldrig outspädda på huden!

 32. sonja 29 maj, 2015 Svara

  Gjorde denna creme igår och blev väldigt missnöjd. Det var som en klump. Blev arg pga hade peppat den ganska mycket. Så har jag gått idag och varit småirriterad och när jag kom hem kollade jag igenom receptet.. och istället för 2g tarakärnmjöl hade jag visst kört på 4g guarkärnmjöl. Hur dum kände jag mig då? Ganska dum faktiskt. Ska göra ett nytt försök ikväll. Däremot undrar jag om det går att byta tarakärnmjöl mot guarmjöl rakt av Eller om det kommer bli kalasfel då?

  • Författare
   Organic Makers 1 juni, 2015 Svara

   Hej, du kan byta tarakärnmjöl till guarkärnmjöl, men du måste då tillsätta guarmjölet i vattenfasen och vara noga med att det är helt löst, så det inte finns några klumpar. Samma mängd guar ger ungefär samma konsistens, men det kan också bero på lite olika faktorer. Lycka till 🙂

 33. Elisabet Bengtsson 23 juli, 2015 Svara

  Hej!
  Har gjort er fina kräm, men är missnöjd med Tarakärnmjölet. Krämen blev hur fin som helst, lätt att smörja in, men sen, ”korvar” den sig. Har jag gjort något fel, tro?

  MVH
  Elisabet

  • Författare
   Organic Makers 4 augusti, 2015 Svara

   Hej Elisabet! Det är alltid svårt att säga exakt vad denna effekt beror på; en viktig faktor som påverkar är vilken mixerstav en använder (de är olika kraftiga och olika bra just på denna uppgift att emulgera), mängd och beredningskärl. Det behöver inte bero på just tarakärnmjölet. Du kan prova att köra lite längre tid med stavmixern och se om det gör skillnad! /Daniel

 34. Fanny 12 augusti, 2015 Svara

  Hejsan! Vilken underbar crème! Så skön mot huden!
  Jag undrar hur länge ansiktscremen håller?.. samt era andra diy produkter, hur vet man hur länge man kan ha dem innan de blir dåliga? Jätte tacksam för svar! Kram /Fanny

  • Daniel Carlsson 19 augusti, 2015 Svara

   Hej Fanny, vad kul att du gillar krämen 🙂 Den exakta hållbarheten beror alltid på många faktorer, men vår erfarenhet är att den håller i minst 12 månader om du är noga med renligheten. Det är även viktigt att det blir rätt pH (ca 5), över 5.5 så fungerar inte Makerskonserveringen lika bra

 35. Ewa 17 augusti, 2015 Svara

  hej!

  Undrar om man kan använda guarkärnmjöl istället för tarakärnmjöl i krämen? Är det nån skillnad mellan dom vad det gäller verkan?

  • Daniel Carlsson 19 augusti, 2015 Svara

   Hej Ewa, Ja du kan använda guar som förtjockningsmedel (den ger dock inte lika bra stabilitet på sikt som tarakärmjöl) Använder du guarmjöl ska du lösa upp det i vattenfasen innan uppvärmning

 36. Catarina 12 september, 2015 Svara

  Hej!
  Jag är sugen på att göra krämen men vill gärna använda granatäppelolja i den.
  Några tips hur jag skulle kunna göra då?

  • Författare
   Organic Makers 14 september, 2015 Svara

   Hej Catarina,
   Det går bra att byta ut valfri olja i receptet mot granatäppleolja. Även de andra oljorna kan du byta ut mot oljor som du tycker passar din hud bäst!

 37. Sara Åkesson 18 september, 2015 Svara

  Hej. Vet inte om jag har fattat det helt korrekt men om man inte har vatten i produkten så behövs inget konserveringsmedel? Har kollat igenom lite olika recept där det inte finns vatten i. Hur länge håller en produkt utan konserveringsmedel?

  Och vilka tre oljor skulle ni säga är bäst för väldigt torr och känslig hy? Funkar denna kräm både som natt- och dagkräm? Eller är där något man kan ta mer av för att göra den ännu mer intensiv till natten?

 38. Vedrana 3 oktober, 2015 Svara

  Hej, först måste jag en gang till tacka för denna underbara recept. Jag har gjort krämen flera ganger och den är jättebra. Jag har en fråga som jag tror ni kan svara på. Kan jag blanda propolis extract gjort i alcohol? Hur ska jag göra då? Läser mycket om propolis och skulle vilja testa göra en ansikts kräm med den. Tack för svaret!

  • Författare
   Organic Makers 4 oktober, 2015 Svara

   Hej Vedrana!
   Vad kul att krämen är en succe!
   Alkoholextrakt är ju vattenlösliga, så jag skulle föreslå att du tar bort lika mycket vatten ur receptet som du tillsätter alkoholextrakt. Jag kan inte 100% säga hur detta kommer att påverka krämen, men det borde inte vara några problem!
   Lycka till! /Josefin

 39. Ann Charlotte 24 oktober, 2015 Svara

  Hej, jag har just gjort min andra omgång av denna kräm. Den första blev superbra! Men nu, herregud, jag snurrade till allting. Jag råkade dels ha i 10 gram för mycket olja, och sen hällde jag min sista konservering rakt ner i vattenfasen, dvs den blev uppvärmd till 80 grader. Funkar den inte då? Jag tycker också den luktar lite skumt, kan inte riktigt definiera doften, men kanske är det cypresshydrolatet, förra gången använde jag citronmelissen och då fick krämen bara en svag doftton som var väldigt behaglig. Nu antar jag att det är bäst att jag testar pH-värdet? Eller så gör jag en ny omgång, jag är ju beroende nu…

 40. Författare
  Organic Makers 24 oktober, 2015 Svara

  Hej Ann-Charlotte! Om krämen håller ihop och konsistensen är bra är det inga problem med de extra 10% olja. Makerskonserveringen tar ingen skada av att värmas upp till 80 grader, så det ska inte heller vara några problem!
  Vad gäller doften kan det absolut vara så att du är ovan vid doften av cypresshydrolatet. Hydolater har ofta en lite ”murrigare” doft än t.ex eterisk olja, så det gäller att välja en hydrolat med en doft man gillar. Om du vill förändra doften något kan du tillsätta några doppar valfri eterisk olja i den färdiga krämen och röra om ordentligt.
  Att testa pH-värdet är alltid bra, så att man har koll på att det håller sig mellan pH-värde 4.5 – 5.5 så att de konserverande ämena i Makerskonserveringen fungerar som de ska.

 41. Ann Charlotte 25 oktober, 2015 Svara

  Ok, så det är mest att den inte blir lika hållbar som den förra? Inte att något blir farligt? Den har fin konsistens, lite lösare än den förra men härligt fluffig ändå, inte rinnig. och doften kanske jag vänjer mig vid. Jag provar ett tag. Tack!

 42. Sussanne Mineur 1 november, 2015 Svara

  Hej!
  Tänkte göra om receptet på hudkräm så det passar min 53 åriga hud bättre, den är torr och känslig, men undrar om jag tänker rätt samt om jag behöver kolla ph värdet?Mitt recept; 15 g Makadamiaolja, 10 g Nyponfröolja, 10 g Arganolja, 10 g Granatäppelolja, 5 g Sheasmör Nilotica, sedan är det samma som i erat recept, tänkte använda hydrolat Ros. Ska jag byta ut nån olja så den blir mer för mogen hud och anti aging? Till vad i såna fall? Undrar också om ni kan säga något om ögon kräm, har använt det sedan jag var ca 25 år och skulle vilja kunna göra det också men hur ser ett sånt recept ut?
  Är 10 g olja ca 10 ml? Hur länge håller oljan, t.ex. Makadamiaoljan? Vet inte hur lång tid det tar att göra slut på den första omgången men en flaska på 60 ml bör ju räcka till nästa sats med kräm och hur länge klarar den sig, behöver oljorna förvaras kallt?
  Många frågor blir det! Spännande och roligt med svar, Sussanne

 43. Emilia 13 december, 2015 Svara

  Hej!
  Jag vill helst undvika att använda hydrolat. Finns det nåt jag kan använda istället? Fungerar vatten? 🙂

 44. Alice 4 februari, 2016 Svara

  Hej,
  jag har mjölksyra 95% hemma, kan jag använda denna istället och ungefär hur mycket ska jag ta av den i så fall?

  Tack på förhand!

  • Författare
   Organic Makers 5 februari, 2016 Svara

   Hej Alice,
   Du kan använda den du har, men då i lite mindre dos. Kontrollera pH-värdet med pH-stickor efterhand, så ser du om du behöver tillsätta mer.

 45. Micke 15 februari, 2016 Svara

  Hej!
  Har Ni några tips på ingredienser för att tona ner (bleka?) mörka hudfläckar i tinningen?

  Vänliga hälsningar Micke

 46. Dorna 3 mars, 2016 Svara

  Hej,

  Hur länge skulle ungefär en sats hålla och hur många satser skulle ni säga att man får ut om man köper alla ingrediensers minsta förpackningar?

  Tackar på förhand

 47. Evelina Åsgård 12 april, 2016 Svara

  Hej!

  Jag har gjort ansiktskrämen och tycker om den jättemycket! Har valt hydrolat och oljor för att passa en acnebenägen hud. Men när jag smörjer in den så blir den smulig. Först går den in bra men ”det som blir över” blir som vita smulor i ansiktet. Detta går dock lät att borsta bort när det torkat, men undrar vad det kan bero på.

  // Evelina

 48. Sara 2 maj, 2016 Svara

  Hej!
  Jag har gjort denna krämen och den är ju gudomlig. Nu undrar jag om man kan göra den fast med minskad mängd vatten för att få en lite fetare nattkräm? Eller tror ni konsistensen och hållbarheten blir knasig då?

  Mvh
  Sara

 49. Vedrana 22 maj, 2016 Svara

  Hej, jag skulle vilja göra en ögon kräm. Tror ni att nu kommer ut snart med ett sådant recept eller ska jag använda samma receptet med oljor som passar bäst för skinnet runt ögonen. Vilka oljor är det i så fall. Tusen tack för svaret och för alla recept. Denna ansiktskräm har jag gjort massor gånger och är mycket nöjd varje gång. Har testat många kombinationer. Mvh, Vedrana

 50. Ellie 30 juni, 2016 Svara

  Hej! Första gången jag gjorde min kräm blev den inte särskilt lyckad för när jag smörjer in den i ansiktet blir det liksom vita smulor över, undrar vad det kan bero på?

  Nu vill jag göra om krämen och har en fråga till, går det att använda Aloe Vera juice (från crearome) istället för hydrolat?

 51. Sara 17 juli, 2016 Svara

  Vad händer om man struntar i mjölksyran? Vad har de olika oljorna för pH-värde? Tack för svar!

  • Författare
   Organic Makers 21 juli, 2016 Svara

   Hej Sara! Du behöver mjölksyran för att sänka pH-värdet för att konserveringen ska fungera! Dessutom är ett något surt pH-värde (ca 5) i en creme o allmänhet bra för huden! (Oljor har inte något pH-värde). Lycka till med cremen 🙂

 52. Hannah 3 augusti, 2016 Svara

  Hej!
  Kan man alltid tillsätta mjölksyran i vilket recept som helst för att få en konserverande effekt? Jag har hållt på och experimenterat med olika krämer men utan konservering, därför undrar jag hur jag tillsätter en konservering till mina recept.
  Tack för svar och hjälp!

 53. Adelyine V.Y 13 oktober, 2016 Svara

  Hi,

  As for the Tara Gum, is it a thickener? May I substitute is with Xanthan Gum?

  Thank you!

  • Författare
   Organic Makers 2 november, 2016 Svara

   Hi, Yes you can use Xanthan: mix the xanthan with the aqueous phase.

 54. Sofia 28 december, 2016 Svara

  hej

  om man vill ha en lotion i en pumpflaska istället för kräm, kan man skippa förtjockningsmedel?
  vad har glycerinet för effekt?
  och går det att byta ut sheasmör paradoxa mot sheasmör nilotica för att få en lotion som är mindre fet?
  och går det att ha i 5 eller 6 oljor och örtoljor och växtextract? effektmässigt tänker jag då främst på

 55. Linnea K 8 januari, 2017 Svara

  Hej!
  Har gjort ansiktskrämen och är hur nöjd som helst!
  Har bara en fråga. Krämen blir lite smulig mot huden när jag smörjer in mig, vad kan det bero på?
  /Linnea

 56. Jenny 20 januari, 2017 Svara

  Kan man istället för E-vitamin och Makerskonservering använda sig av Makersantioxidant Rosmarin och Leucidal?

  • Författare
   Organic Makers 30 januari, 2017 Svara

   Hej Jenny, Ja, det kan du i princip göra! Du kan använda valfri antioxidant, alltså E-vitamin- Makersantioxidant eller Rosmarinextrakt.Du kan även kombinera både E-vitamin och rosmarinextrakt.

 57. Minerva 3 februari, 2017 Svara

  Hej! Kan jag byta ut sheasmöret, paradoxa mot nilotica? Hur påverkar det receptet? Tack på förhand!

  • Författare
   Organic Makers 9 februari, 2017 Svara

   Hej! Ja, du kan byta ut till Nilotica, men krämen blir lite lösare eftersom Nilotica är mjukare (har en lägre smältpunkt) än shea paradoxa.

 58. Solveig 5 februari, 2017 Svara

  Hej! Jag har ett par frågor till detta receptet.

  I de vegetabiliska oljorna är det ju mycket bra ämnen som ger huden näring, men är det inte chans för att en del av näringen i oljorna avdunstar eller försvinner på något sätt när man värmer upp dem till 80 grader?

  Jag vill gärna få till en crème som kan hjälpa mig mot akneärr och finnar, så jag tänker att cellförnyande oljor kan vara bra för detta. Det står i receptet att man kan byta ut en eller två oljor med valfria oljor, men är det möjligt att byta ut tre stycken? Till exempel en blandning av nyponros, marula, tamanu och svartkummin.

  Tack!

 59. Vedrana 26 april, 2017 Svara

  Hej, kan jag be er hjälpa mig och berätta hur jag ska dosera Makers Kelp i denna underbara receptet. Ska jag ersätta någoting annat med det eller hur ska jag göra? Tusen tack för hjälpen!

  • Författare
   Organic Makers 27 april, 2017 Svara

   Hej, Makers Kelp doseras med 1% och tillsätts på slutet när krämen är ca 30℃. Minska någon av receptets oljor med motsvarande mängd!

 60. Raja 6 maj, 2017 Svara

  Hej
  Det bli vita spår av krämen och lämna litte smuts när man massera krämen i ansikte och jag fundera över om det går att göra något åt den.jag fundera på att använda Makars Silk men tror ni att det hjälper och hur mycket ska lägga till i den receptet .

 61. Isabelle 20 juni, 2017 Svara

  Hej 🙂
  Underbar blogg! Ska testa på denna krämen, men undrar vilka oljor jag kan byta ut för att anpassa till min hy? Den är ganska torr, ojämn. Har stora porer och är lite smått rödflammig.
  Tänkte jag skulle tillsätta frankincense samt balans och undrar hur det ska doseras i detta receptet.
  Med vänliga hälsningar Isabelle

 62. Annika W 12 december, 2017 Svara

  Hej
  Har gjort den här cremen flera ggr och älskar den. Vill dock bort från glycerinets klistriga känsla och undrar om jag kan ersätta det med Sodium PCA rakt över dvs 5g?

  • Författare
   Organic Makers 12 december, 2017 Svara

   Hej! Receptet är på 2% glycerin (vilket blir 5 g på 250 g), det brukar inte bli en klibbig känsla. Men du kan absolut ta Sodium PCA i stället (men börja då med en dosering om 1%). Om du redan har glycerin. så blir det allra bäst effekt om du använder både och! Och vad roligt att du gillar cremen 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*