DIY – Gör din egen ekologiska ansiktscreme.

Nu ska vi göra en riktigt, riktigt fin ekologisk ansiktskräm! Är det första gången du provar att göra en kräm gäller det att hålla tungan rätt i mun. Precis som när en bakar, gör en majonnäs eller sås, kan det hända att det blir lite fel, att den skär sig eller blir för tjock eller tunn helt enkelt. Men vi ska försöka guida dig igenom hela processen så att du lyckas på första försöket!

Den här ansiktskrämen är en typisk dagcreme för normal till blandhy och har en fetthalt på ca 20%. Hampfröolja, makadamiaolja, arganolja, jojobaolja och en liten del sheasmör utgör fettdelen. Läs mer om respektive oljas egenskaper vid respektive produkt i webbutiken. I en kräm får man dessutom med vattenlösliga hudvårdande ingredienser – vegetabiliskt glycerin och hydrolat.

Dagcremen både återfuktar, mjukgör och är fuktighetsbevarande. Med flera kallpressade oljor innehåller cremen essentiella fettsyror, unika växtämnen och näringsämnen som verkar regenererande och skyddande för huden. Det går att byta ut en olja eller två mot en annan du tycker passar din hud bättre, och en del av vattnet till valfri hydrolat. Gör dock inga förändringar i fördelningen/ratiot av de olika ingredienserna. Dels kan konsistensen förändras, dels kan det slutliga pH-värdet förändras och då måste du mäta pH-värdet med en pH-sticka och justera mängden mjölksyra därefter. (Läs mer om pH längre ner).

Men nu till själva tillverkningen!

diy ekologisk ansiktscreme - Organic Makers

Först och främst behöver du utrustning. De flesta saker har du kanske redan hemma i köket, se bara till att alla behållare och verktyg är väl rengjorda och helst även desinficerade innan du börjar. Planerar du att fortsättningsvis göra din egen hudvård är det bra att ha verktyg och behållare som bara används till detta ändamål.

ingredienser

Ett vattenbad kan vara en stabil kastrull där behållaren står stadigt på botten. Till det är receptet behöver du dessutom två vattenbad ungefär samtidigt, ett för vattenfasen och ett för fettfasen. Vi använde oss av två stycken glasbägare för att värma ingredienserna i, en 600 ml till vattenfasen och 400 ml till fettfasen. Några glasstavar att röra om med är också bra att ha.

Och så behöver du naturligtvis ingredienser. Alla ingredienser du behöver finns i vår webbshop. Det här receptet är på en mjukgörande fuktighetsgivande ansiktskräm. De ekologiska kallpressade oljor vi har valt ger huden essentiella fettsyror och ämnen som skyddar och balanserar huden. Receptet i sin helhet hittar du längre ner.

En hudkräm är en emulsion, det vill säga en blandning av olja och vatten. Vatten och olja blandar sig normalt inte, och därför behövs ett emulgeringsmedel som gör att krämen inte delar upp sig i vatten och olja igen. Eftersom krämen innehåller 70% vatten/hydrolat behövs också ett förtjockningsmedel. För att krämen ska hålla sig i mer än någon vecka behövs, liksom alla hudvårdsprodukter med vatten, ett konserveringsmedel.

Oljorna, fetterna, hydrolaten och dofterna vi använder till krämen är ekologiska. Makersemulgering är gjort av enbart vegetabiliska råvaror som raps och maniok. Tarakärnmjöl är ett väl beprövat naturligt förtjockningsmedel från taraväxtens kärnor.  Makerskonserveringen består av sodium levulinate och sodium anisate, som är saltformer av organiska syror. Dessa innehåller samma ämnen som bin producerar för att skydda sina vax- och honungskakor från bakteriella angrepp.

Med endast ingredienser som är ekologiska eller framställda av naturliga råvaror är det här en riktigt lyxig kräm som skulle kosta åtskilliga hundralappar per 30 ml i butik.

Ok, då sätter vi igång:

vagupp

Först väger du noggrant upp alla ingredienser. De fettlösliga ämnena för sig, det kallas för fettfasen, och de vattenlösliga ämnena för sig; vattenfasen. Tarakärnmjölet som används som förtjockningsmedel ska vägas upp för sig och tillsättas i fettfasen när emulgeringsmedlet har smält.

vattenfas

Vattenfasen består av de vattenlösliga ämnen som skall vara med vid emulgeringen.

Gör din egen ekologiska dagkräm - organicmakers.se

Till konserveringen behövs mjölksyra och Makerskonservering. I det här receptet kan du mäta upp konserveringsingredienserna redan nu. Om du gör förändringar i receptet måste du kontrollera cremens pH-värde med pH-sticka först, för att veta hur mycket mjölksyra som ska till för att cremen ska få ett pH-värde på ca 4.8-5.0.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm - organicmakers.se

Nu ska fettfasen och vattenfasen smältas/värmas var för sig i var sitt vattenbad. Bådas temperatur ska vara ca 80-85 grader. Båda faserna ska hålla ungefär samma temperatur vid sammanblandning (men någon grads skillnad går bra). Det är också viktigt att oljefasen varit uppe i 85 grader så att emulgeringsmedlet har smält i sin helhet. Själva emulgeringen kan ske vid något lägre temperatur, ca 80 grader.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm - organicmakers.se

Nu börjar själva tillverkningen av emulsionen! Häll den minst 80-85-gradiga fettfasen i den 80-85-gradiga vattenfasen och rör om lätt.

Gör din egen ekologiska hudkräm - organicmakers.se


Sätt i stavmixern i botten av behållaren och mixa blandningen i ca 3 minuter. Du kan hålla dig i botten av behållaren, då det inte är meningen att du ska mixa in en massa luft i blandningen. Det är nu själva emulsionen görs, det vill säga att fettpartiklarna finfördelar sig i vattenfasen.

degkrokar

Krämen ska nu svalna under omrörning. Använd degkrokar på elvispen och låg hastighet. Under omrörningen verkar emulgeringsmedlet medan krämen svalnar långsamt, så att den inte skär sig. Det tar en bra stund att röra krämen sval! Ha tålamod! Krämen kommer att tjockna under under omrörningen.

kalltvattenbad

Kolla av temperaturen med termometer då och då. När krämen har kommit ner under 50 grader är den stabil nog att ställa i ett kallt vattenbad (en skål med vatten) så går nerkylningen snabbare. Fortsätt att röra om med degkrokar på låg hastighet.

tillsatser

Vid 30 grader är det dag att tillsätta eventuella eteriska oljor, konservering och till sist mjölksyra. Tillsätt detta droppvis eller långsamt hällande medan du fortsätter omrörningen. Rör om en stund så att allt verkligen blandar sig och upptas av emulsionen.

pH-värdet på den här krämen blir strax under pH 5, det vill säga ett surt värde. Det hjälper huden att hålla sitt eget normala sura pH-värde (mellan 4 och 6) som fungerar skyddande för en frisk hud. Konserveringen som används här fungerar dessutom bara mellan pH-värde ca 4,5-5,5, så det är också en viktig anledning att hålla koll på pH-värdet.

glasstav

Nu kan du ta det lite lugnare. Rör för hand då och då tills krämen svalnat helt. Häll sedan upp på burk i rengjorda förpackningar, helst glas. Krämen blir tjockare ju svalare den blir, och även när den nått rumstemperatur kommer den att stabilisera sig ytterligare i burken och öka i fasthet under de kommande dygnen.

Gör din egen ekologiska ansiktskräm -organicmakers.se

Nu är den fina krämen klar! Häll upp i burkar och förslut. Det här blir ju en hel del (250 g) superlyxig ekologisk ansiktscreme, så den tar ett tag att använda upp. Anledningen att vi inte gör mindre är att det är svårt att hantera, väga upp och mixa mindre totalmängd. Öppnad burk håller, tack vare konserveringen, i åtminstone upp till sex månader i normal rumstemperatur i försluten burk. Ju mer försiktig du är med att smuts och bakterier i burken, desto längre håller den.

Grundrecept ansiktscreme

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A: Vattenlösliga ingredienser 74,6%

A68.6%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A2%Glycerin ekoMängd g
A4%MakerskonserveringMängd g

B: Fettlösliga ingredienser 27.2%

B8%Makadamiaolja EKOMängd g
B4%Hampfröolja EKOMängd g
B4%Jojobaolja EKOMängd g
B4%Arganolja EKOMängd g
B2%Sheasmör Paradoxa EKOMängd g
B4%MakersemulgeringMängd g
B0.8%TarakärnmjölMängd g
B0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

C: Tillsatsfas 0.2%

C0.2%MjölksyraMängd g
C1% Ev. eteriska oljor (ej inräknat i total procent)Mängd g

Receptnoter:

Oljor i receptet: Du kan välja andra oljor/kombinationer än Makadamiaolja, Hampfröolja, Jojobaolja, och Arganolja om du vill. Vill du göra en enklare kroppscreme kan du t.ex byta ut alla flytande oljor mot 20% Mandelolja eller annan bra basolja. Läs i vår oljeguide för info.
Mjölksyra: En droppe ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.2% mjölksyra motsvarar alltså ca 5.5 droppar per/100 g eller 13.75 droppar per 250 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar.
Eventuellt ekologiska eteriska oljor 0.5-1%, (ca 15 – 30 droppar per 100 g)
Tarakärnmjöl kan bytas ut mot xanthangummi, som då doseras med hälften så mycket, d.v.s 0.4%. Öka mängden vatten motsvarande.

Hållbarhet

En creme enligt det här receptet är konserverad med naturlig konservering för normal hållbarhet. Förutsatt att du följt receptets konservering, inkl. pH-reglering med mjölksyra, och varit noga med renligheten vid tillverkning, håller den här cremen i minst 1 år. Ett tips är därför att skriva “används före” och så ett år efter tillverkningsdatum, på den färdiga cremen. Förvara oöppnade flaskor mörkt och svalt.
Observera att en creme av detta slag som inte konserveras håller ca en vecka i kylskåp.

Råvaror i recepet:

158 kommentarer

 1. Solweig 8 juli, 2023 Svara

  Hej!
  Vill göra denna kräm med SPF.
  Vad kan jag (delvis?) byta ut mot MINERAL SPF NATURELL/VIT?
  Vad är maxdosen av detta mineral?
  Kommer krämens konsistens att förändras?

  • Organic Makers 31 juli, 2023 Svara

   Hej! Vi har inte provat att använda Mineral SPF detta recept, så vi kan inte säga exakt hur det blir 🙂 Vårt tips är att prova med ca 5-10% Mineral SPF och då minska både mängden vatten och olja, så allt blir 100%. Rekommenderar även att du byter någon olja till Makers Silk eller Squalane som lättare löser Mineral SPF

 2. Linnea Grönroos 23 oktober, 2022 Svara

  Hej! Jag tänkte testa att göra det här receptet, och trodde att jag hade allt jag behövde. Men nu ser jag att jag har “fel” sorts sheasmör. Vad händer med krämen om man byter ut paradoxa mot nilotica?

  • Organic Makers 24 oktober, 2022 Svara

   Hej! Det bör går bra, men cremen kommer att bli lite lösare i konsistensen om du har Nilotica i stället för Paradoxa.

 3. Marie Norder Aspholm 7 mars, 2022 Svara

  Jag har gjort denna underbara kräm en gång. Nu tänkte jag göra den med lyxig kaktusfikonfröolja. Jag kan dock inte bestämma vilken olja som jag ska byta ut eller minska. Alla oljorna i originalreceptet verkar ha goda egenskaper. Makadamiaoljan, hampfröoljan, jojobaoljan och arganoljan. Det är dubbelt så mycket makadamiaolja som de andra oljorna. Vad tror ni om att ta 4% makadamiaolja och 4% kakttusfikonfröolja? 😊

  • Organic Makers 8 mars, 2022 Svara

   Hej, Ja det går utmärkt att byta ut en del av oljemängden i receptet till andra oljor. 4% kaktusfikonfröolja mot makadamia är bra 🙂

  • Annika Elovsson 24 augusti, 2022 Svara

   Hej! Kan jag använda Makers Aquagard istället för Makerskonservering?

   • Organic Makers 29 augusti, 2022 Svara

    Hej, Ja du kan använda Makers Aquagard, men då tillsammans med pentylenglykol. pH-värdet bör vara max ca 4.5

 4. Emelie Josefine Alderud Eliasson 11 maj, 2021 Svara

  Hej! Jag ska testa detta recept för första gången idag. Hydrolatet är inte med i receptet men står med i beskrivningen. Hur ska det vara? Med vänlig hälsning, Emelie

  • Maria Stenberg 24 oktober, 2021 Svara

   Kanske en aning sent svar…
   Jag har undrat detsamma, lite otydligt i receptet, men så här tolkar jag det:
   Hydrolat är ett ”växtvatten” utvunnet genom att man destillerar växter i het vattenånga.
   Hydrolatet kan ersätta vatten i hudvårdsprodukter som ex cremer, gel och lermasker.

 5. Tina 29 oktober, 2020 Svara

  Hej! Har just prövat receptet men när man följer det steg för steg var det otydligt när tarakärnmjölet skulle i. Det ledde till att jag glömde det och fick lägga i det på slutet och fick klumpar i krämen. Kan man mixa lite igen eller förstörs något då?

 6. Britt-Marie 27 september, 2020 Svara

  Tänkte göra den ekol0igiska ansiktskräm. Receptet anges i gram. Förpackningar i ml.
  Om jag gör 250 gram ansiktskräm. Hur många ml bli det?

  • Organic Makers 5 oktober, 2020 Svara

   Hej, 250 gram creme är lite mer i volym, ca 275 ml. Med tanke på att det alltid blir lite rester/spill i tillverkning så kan du välja förpackningar räknat på ml.

 7. Tove 10 mars, 2020 Svara

  Hej igen,
  Det dök upp ytterligare en fråga. I receptet står det 0.2% Mjölksyra, men om man klickar på ‘Mjölksyra’ så att man kommer till råvarorna är den på 80%. Vilken procentsats gäller?
  Tack så mycket!

  • Organic Makers 10 mars, 2020 Svara

   Hej Tove! Mängden mjölksyra du behöver är 0.2% Själva ingrediensen mjölksyra är en 80%-ig mjölksyra. Skulle du använda en annan koncentration av mjölksyra måste du använda aningens mindre mjölksyra och testa dig fram med pH-stickor så att pH-värdet blir rätt.
   (mjölksyra finns i koncentrationer upp till 98%, den vi har är 80%-ig då vi tycker att den är lättast att dosera)

   • Tove 11 mars, 2020 Svara

    Jag kom på det i efterhand men lyckades inte ta bort inlägget. Tack ändå för att ni tog er tid att svara.

 8. Tove 10 mars, 2020 Svara

  Hej,
  Tack för ett bra recept! Jag råkade tillsätta makerskonserveringen i vattenfasen och den blev därför uppvärmd till 80 grader. Jag undrar därför om den helt förlorat sin funktion nu och om hållbarheten på krämen kommer minska? Tack på förhand!

 9. Sofia 27 oktober, 2019 Svara

  Hej, kan jag tillsätta aloe vera i denna som en huvudingrediens? hur mycket i så fall?

  • Organic Makers 24 november, 2019 Svara

   Hej!
   Du kan tillsätta ca 0,5% (0.5 g per 100 g) aloeveraextrakt i nedsvalningsfasen! Mixa en extra gång med stavmixern så att det löser sig ordentligt.

 10. stephanie 1 juni, 2019 Svara

  Hej, Jag foljer ett annat recept just nu, (inte fran denna hemsidan) dar jag inte anvander varken mjolksyra, eller emuligeringsmedel et.c) Jag har bade vatten och oljor i min kram och tillsatter endast e/vitamin. Jag kontrollerar heller inte PH vardet. Kramen verkar fungera for mig anda. Ar det fel att inte tillsatta emuligeringsmedel vid vatten och oljeblanding? eller ar det helt OK for mig att fortsatta som vanligt?
  Manga tack for svar,
  Stephanie

  • Organic Makers 11 juni, 2019 Svara

   Hej Stephanie,
   Att cremen separerar utan emulgeringsmedel behöver inte vara ett problem om man tycker att det är ok. Att inte använda någon form av konserverande system (det räcker inte med bara mjölksyra) kan dock potentiellt vara farligt för huden. Då börjar bakterier växa efter bara några dagar, men efter som det inte alltid syns att cremen blivit dålig riskerar du att använda en kräm som är dålig för huden.

   • simpasp 11 juni, 2020 Svara

    Hej! Om man vill lägga till SPF till denna kräm, hur ser då proportionerna ut?

 11. Julia Lindsay 19 februari, 2019 Svara

  Har gjort denna kräm sen 2016 och har aldrig återgått till något annat. Jätte nöjd… likaså min dotter.
  Nu har jag en liten fråga: det är lite förändringar I receptet; mera hydrolat/vatten än tidigare och att konseveringen ingår nu I vattenfasen.
  Är det av någon anledning?

  Tack än en gång för den lyxigaste hemmagjorda krämen…LOVE IT
  //Julia

  • Organic Makers 19 februari, 2019 Svara

   Hej Julia!
   Vattenmängden justerades lite för något år sedan, då den inte stämde riktigt med de sammanlagda procenten. Det är inga problem att tillsätta konserveringen innan uppvärmningen, därför har vi ändrat detta.

   • Julia 23 februari, 2019 Svara

    OK tack!.
    Nu undrar jag vad bästa sättet är att få pumpflaskorna så rena som möjligt för att kunna ha ansiktskräm utan att det blir dåligt. I dagslägen förvarar jag krämen i glasburkar som jag först har steriliserat i ugnen.
    Tack ännu en gång 🙂

 12. Anders 4 januari, 2019 Svara

  Tack för en utförlig förklaring av allting! Jag själv har gjort ett par handcremer/lotions. Brukar köra på kallpressad kokosolja, men dom blir ganska oljiga av sig vilket inte alltid uppskattas. Ska prova blanda i lite potatismjöl för att få bort detta. Sambon har stora problem med sina händer, väldigt frasiga och exemliknande, har provat alla sorter som går att köpa och receptbelagda, ingenting hjälper. Jag använder mestadels Cannabis i mina produkter, då det har visats sig fungera otroligt bra som läkande medel, dessutom organiskt! När hon använt den så blir de alltid bättre, men måste få bort det oljiga för att hon ska använda den oftare. Luktar gott gör det med så behövs inge parfymer. Ska prova erat recept denna gång, tack!

 13. Linn 25 november, 2018 Svara

  Den här krämen har räddat min torra hy! Gjorde den första gången för tre år sedan och inte velat/kunnat använda någon annan kräm sedan dess, finns ingen som är lika bra. Tack så mycket för det här receptet!!

 14. Athena Erlandsson 21 november, 2018 Svara

  Hej! Har använt det här fantastiska receptet i flera år nu. Skulle vilja tillsätta er lågmolekylära hyaluronsyra. Ska jag byta ut en del av vattnet eller mjölksyran? På burkens etikett står det att den doseras med 2%, men i beskrivningen står det upp till 1% – vad är det som gäller?

  • Organic Makers 22 november, 2018 Svara

   Hej Athena! Lågmolekylär hyaluronsyra doseras med 0.1-2%. ca 1% eller lite mindre är lagom till en ansiktscreme. (1 kryddmått är ca 0.38g). Du kan tillsätta 1% utan att minska vattenmängden. (Mjölksyran ska inte bytas ut, hyaluronsyra är inte surt.) Lös hyaluronsyran i vattnet först, det kan ta en stund, men det kommer att lösa sig helt!

 15. Sormanfelicia 23 oktober, 2018 Svara

  Hej! Är super peppad på att göra eran ekologiska ansiktskräm och detta blir första gågen. Men skulle vilja ha Hampa/CBD extrakt (som “huvud-ingrediens”) och även nyponfrö-olja. Tänkte även att det kanske går att slippa shea-smöret? Jag har ganska normal hud men vill att någon med fet hy ska kunna använda den.
  Kan jag bara lägga till hampaextrakt utöver receptet? Eller behöver jag minska på något?
  Tack:)

  • Organic Makers 24 oktober, 2018 Svara

   Hej! Du kan byta ut oljorna i receptet till andra oljor (men totala mängden oljor ska vara den samma). Det kan påverka känslan i cremen, färg och doft. Om du tar bort sheasmöret blir cremen lite mindre fast -då kan det vara bra att ha den i tex airless-pumpflaskor.

 16. Beatrice 22 oktober, 2018 Svara

  Hej! Beställde varor för ett par dagar sedan för att kunna göra den här krämen men tänkte inte på att man kanske behöver två termometrar, en till vattenfasen och en till oljefasen. Är det så eller kan man doppa termometern mellan de olika faserna utan att rengöra emellan? Eller kan man torka av med papper innan man doppar i den andra fasen?
  Tror ni man kan använda ytdesinfektion istället för vodka för att rengöra utrustningen innan tillverkning?

  • Organic Makers 23 oktober, 2018 Svara

   Hej! Ja, ytdesinfektion är det bästa att använda. Det går bra med en termometer om du torkar av den när flyttar den mellan vatten/oljefas.

 17. Johanna 15 oktober, 2018 Svara

  Hej. Kan man använda era pumpflaskor till den här krämen eller är den för tjock?

  • Organic Makers 15 november, 2018 Svara

   Hej, Det går bra att använda våra pumpflaskor med 28 mm hals – och framförallt våra airless-pumpflaskor till den här cremen. Med flaskor 18 mm hals kan det bli lite svårare att hälla i cremen, men det ska gå med en stadig hand 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *