Salvor, Balms & Vattenfria krämer

– så gör du dem själv

Gör din egen salva! Salvor, balms, butters, cerat, lotionbars; alla har de en sak gemensamt. De är oljebaserade produkter, det vill säga att de innehåller inget vatten eller vattenlösliga ingredienser.

Salvor, balms och vattenfria krämer består av oljor, fetter och vaxer samt oljelösliga extrakt & aktiva ämnen. De flesta salvor och balms är enkla att göra och passar lika bra för nybörjaren som DIY-veteranen som vet att uppskatta ett perfekt balm!

Exempel på produkter är mjukgörande salvor, ringblomssalva, zinksalva, kroppsbalm, vispade body butters, lip balms och cerat. Med bra ingredienser går det även att göra ansiktsbalms och foundations som varken känns feta eller täpper till porer.

Vattenfria balms är också bra baser för Make-up-produkter som Lip Tint, Rouge, Foundations och Concealers. Gör eget mineralsmink som även vårdar huden!

Grundmetod för att göra salvor, balms och vattenfria krämer:

  1. Väg upp värmetåliga ingredienser enligt recept i en värmetålig bägare.

    De flesta oljor, vaxer och smör är värmetåliga upp till lite över 100°C.

  2. Smält över ett vattenbad eller i korta intervaller i mikrovågsugn.

    Rör om under tiden. När blandingen är helt smält & genomskinlig är den klar.

  3. Låt svalna till under 50°C innan du tillsätter ev. värmekänsliga ingredienser som eteriska oljor & extrakt.

  4. Häll upp på burk eller rör krämig.

    Ett balm som hälls upp flytande och får stelna i burk blir fastare än ett balm som rörts krämigt till rumstemperatur.

Observera att metod kan skilja sig åt i olika recept. Följ alltid receptets instruktioner.

Ingredienser till salvor, balms och vattenfria krämer

Det är innehållet som gör produkten! I salvor, balms och vattenfria krämer kan du göra en riktigt bra produkt med bara några få ingredienser. Du kan också maxa och göra riktiga superprodukter med oljelösliga extrakt och oljelösliga aktiva ämnen.

Vegetabiliska oljor är grunden i naturlig vattenfri hudvård

Vegetabiliska oljor har olika egenskaper och skapar olika känsla i en produkt. Vårt system för torrhetsgrad visar hur fett respektive torr en olja känns, och vad den har för egenskaper. Medan det är oljans torrhetsgrad som ger olika känsla till produkten är det främst en naturlig oljas fytokemiska beståndsdelar som ger extra hudvårdande växtämnen. Lär dig om olika oljor i vår guide:

Skapa konsistens och bevara fukt med vaxer och smör

För att få fasthet och konsistens till dina salvor & balms använder du dig av fasta vegetabiliska fetter och naturliga vaxer som smälts samman med oljorna. Med vaxer och smör regleras fasthet, smältpunkt, glans, känsla och absorbation. Ett hårt, sprött och glansigt vax som karnuabavax ger t.ex en annan produktkänsla och utseende än ett mjukt och matt vax som myricavax.

Boosta och maxa med oljelösliga aktiva ingredienser

Bioaktiva ämnen som bildas i växter är växternas egna superkrafter. Många av dessa ämnen kan även skydda och hjälpa huden; bland annat genom att verka antioxidant, glykationshämmande, UV-skyddande, regenererande och stimulera återbildning av hudens kollagen, keratin & hyaluronsyra. Genom att inkludera väl valda bioaktiva ämnen, t.ex genom oljelösliga extrakt, gör du din hudvård till riktigt supervård!

Doftsätt och Boosta ytterligare med eteriska oljor

Eteriska oljor har också aktiva hudvårdande egenskaper.

Vissa eteriska oljor verkar sammandragnade för hudens porer, andra är anti-inflammatoriska och bra mot akne och hud med överproduktion av sebum.

Kom igång genom att välja ett av våra recept på en produkt du vill göra! Följ receptet eller byt ut ingredienser efter egen smak, det finns oftast tips på hur du gör i receptet!

Enklaste nybörjarreceptet?

Vill du komma igång snabbt, eller behöver du helt enkelt en mjukgörande ekologisk salva PRONTO? Prova vårt enkla och dundersköna recept på salva!

Fördelar med vattenfri hudvård

Vattenfria produkter är praktiska på flera sätt. En produkt med bara oljelösliga ingredienser, helt utan vatten, kan inte få tillväxt av mikroorganismer och bakterier och behöver därför inte konserveras i vanlig mening. En produkt med vatten i måste t.ex alltid konserveras* för att hålla mer än en kort period, och ett emulgeringsmedel måste också användas för att binda ihop fettlösliga och vattenlösliga ingredienser så att de inte separerar. 

Hållbarheten säkras genom att tillsätta en oljelöslig antioxidant som fördröjer oxidation, d.v.s. härskning, och gör så att produkten håller längre.

Vattenfri hudvård är också drygare, mer koncentrerad. Du använder bara en liten mängd för att få maximal effekt.

För att ge fukt till huden kan du med fördel kombinera vattenfri hudvård med vattenbaserade produkter. Använd t.ex ett vattenbaserat fuktgel och avsluta med ett näringsrikt balm som hjälper huden att hålla fukten!

*Med konservering menar vi inte nödvändigtvis traditionella konserveringsmedel. När du gör din egen naturliga hudvård med vattenlösliga ingredienser, kan du använda dig av naturliga konserveringsmetoder som gör produkten hållbar utan att skada hudens mikrobiom.

Faktaruta oxidation

En oljebaserad produkt behöver inte (och kan inte) konserveras i vanlig bemärkelse, eftersom oljor & fetter inte kan få tillväxt av mikroorganismer, mögel eller svamp. Oljor & fetter blir istället gamla genom oxidation, vilket lite förenklat innebär att syret (oxygen) som kommer i kontakt med produkten långsamt bryter ner den. Man brukar då säga att den härsknar. En härsken produkt känns lätt igen på den härskna doften, som en dålig nöt ungefär. En härsken doft ska inte förväxlas med specifika oljors doft, som inbland kan vara speciell.

Tillsätt en kraftig och bredspektrad Antioxidant som e-vitamin eller Rosmarin anti-oxidant för att motverka och fördröja oxidation. E-vitamin ger varken färg eller doft, medan rosmarin ger en mörkare färg och en doft av rosmarin till produkten.

En oxiderad, härsken produkt är inte farlig att använda på huden, men inte heller bra för huden. Har din produkt härsknat, släng den!

Vilka oljor är känsliga för oxidation?

Oljor är olika känsliga för oxidation. Oljor med hög torrhetsgrad är mest benägna att oxidera, medan oljor med låg torrhetsgrad (fasta oljor som kokosolja t.ex.) är mindre känsliga.

Vaxer är heller inte känsliga för oxidation, utan har en hållbarhet på många år.

---