Om receptbloggen

Gör dina egna hudvårdsprodukter - organicmakers.se

Om receptbloggen

I receptbloggen delar vi med oss av recept på naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter du kan göra själv! Våra recept är specifikt framtagna av oss för att de ska funka för vanliga DIY-are och vara riktigt bra för huden.

Vår drivkraft är framförallt att skapa medvetenhet och kunskap om de hudvård- hårvård- skönhets- och hygienprodukter som alla använder varje dag, ofta i stora mängder. Vår övertygelse är att om du förstår de produkter du använder, kan du göra bättre och medvetna val.

Det är också vår nyfikenhet och intresse för hantverket som gör att vi ständigt försöker hitta tid att i labbet testa fram de allra bästa produkterna du kan göra själv. Optimala konsistenser, råvaror & ingredienser med speciell verksamhet, spridbarhet, glid och absorbation, och naturligtvis allra bästa funktion. Vi utformar och testar våra recept för att de ska funka för just gör-det-själv, och det är en extra utmaning, då många ingredienser är skapade för i första hand professionell tillverkning av ekologisk hudvård. Men din egentillverkade hudvård kan verkligen vara hur enkel, eller hur avancerad som helst!

Råvaror & Ingredienser

Råvaror & ingredienser i vår webbutik är av högsta kvalitet och samma ingredienser som används i kommersiella naturliga och ekologiska produkter.

För en gör-det-själv-are, särskilt när du börjar experimentera med dina egna formuleringar, är det bra att känna till de förutsättningar olika råvaror & ingredienser kan ha, och använda det till sin fördel. T.ex kan olika smörer & vaxer ha olika hårdhet och glans oavsett smältpunkt, och olika kristalliseringar när de stelnar . Ett typexempel på detta är sheasmör, som gärna uppvisar en typ av grynighet som ofta kan undvikas vid rätt behandling.

Andra helt raw och obehandlade råvaror är örter och örtpulver, som med fördel kan användas i naturliga DIY-produkter för både sina naturliga färger & egenskaper, men som mindre ofta används i kommersiella produkter då de kan vara oberäkneliga i färgbeständighet eller variera från batch till batch.

Våra recept är framtagna speciellt för DIY och säkra att använda, men inte avsedda för kommersiella produkter.

Våra recept är gratis att använda för eget bruk och i DIY-sammanhang om källa anges, men recepten tillhör oss och får inte användas (och är inte utformade) för kommersiella produkter.

Fördelen med DIY hudvård vs kommersiell hudvård

Många kommersiella tillverkare önskar att en produkt har en konsekvent känsla, utseende och konsistens, vilket kan variera med olika batcher av naturliga råvaror. Därför väljer många tillverkare raffinerade och standardiserade ingredienser, och t.ex syntetiska dofter och raffinerade oljor/smörer i stället för naturliga och ekologiska. För DIY är det en fördel att du kan välja helt naturliga och ekologiska ingredienser utan att bry dig om att det kan bli små variationer i produkten från gång till gång.

Det kan vara bra att veta att helt raw och obehandlade råvaror har samma namn (inci) i innehållsförteckningen som högraffinerade råvaror.

En annan fördel med DIY-produkter är att de kan vara betydligt mildare och t.ex innehålla mindre och mildare konservering än kommersiella produkter, eftersom det för privat bruk ofta räcker med en hållbarhet på 6 månader – 1 år, medan kommersiella produkter måste vara utformade för marknaden. De ska t.ex. ha en hållbarhet som tillåter lagring hos tillverkare och distributörer, flera transporter, mellanlagring och tid på butikshyllan, och ändå ha en lång hållbarhet väl hemma hos konsument.

Indie beauty

Indie Beauty, som är kort för ung. Independent beauty & skin care brands, är ett etablerat begrepp som har vuxit sig stort de senaste åren! Indie Beauty är små och medelstora hudvård- hårvård- och skönhetsmärken som är oberoende av de stora aktörerna. Indie beauty är inte nödvändigtvis naturlig eller ekologisk, men många små moderna hudvårdsföretag föredrar naturligt.

Vill du ha riktigt bra kommersiell hudvård? Titta efter små och medelstora indie-märken som erbjuder naturliga och ekologiska produkter. Där får du ett engagemang & kvalitetsmedvetenhet som gör att produkterna ofta är mycket mer verksamma och kvalitativa än massproduktion, vilket gör dem mycket prisvärda. Har du någon gång försökt att sätta dig in i vad som krävs för att tillverka och sälja produkter förstår du den lite högre prislappen, och den avspeglar sig i produktens kvalitet! Och heja alla duktiga, engagerade indie-beauty-märken som gör bra hudvård utan greenwashing!

Vi erbjuder i nuläget inte formulering, tillverkning eller konsultation kring kommersiella produkter, men vi erbjuder de flesta av våra råvaror i bulk till små och medelstora tillverkare. Här hittar di våra storpack >

Hitta i receptbloggen

Här hittar du våra mest populära guider och hjälpsidor:

2 kommentarer

  1. Organic Makers 18 februari, 2018 Svara

    Hej Beata! Kul att du gillar våra recept! Du hittar mer info på läkemedelsverkets hemsida, som är ansvarig myndighet för kosmetiska produkter.
    (länk uppdaterad feb 2020, då LMV har ny hemsida)
    https://www.lakemedelsverket.se/sv/kosmetika

  2. Beata W 12 februari, 2018 Svara

    Hej och stort tack för era recept! Jag undrar var jag hittar information om att tillverka (och sälja) hudvård, vad som gäller och så… 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *