Mjuk och krämigt kroppsbalsam med doft av ros och enbär.

salva_pytsa

Att göra sin egen sköna ekologiska salva eller kroppsbalsam för torr vinterhud är lite som att baka. En ska mäta upp, värma och röra. För den som är kreativ går det här receptet att variera i det oändliga, t.ex genom att välja andra ekologiska oljor eller fasta fetter. Det gäller dock att vara noga med mått och vikt för att få rätt konsistens!

Vi har använt tre ekologiska oljor med olika egenskaper;
Ekologisk solrosolja är en bra basolja med skyddande och mjukgörande egenskaper. Ekologisk jojobaolja är mjukgörande extra bra för torr hud, och den lite lyxigare ekologiska tefröoljan kompletterar med bra antioxidanta egenskaper. Sheasmör paradoxa ger både fasthet och krämighet åt salvan. Ekologiskt bivax är packat med nyttigheter för huden och ger krämsalvan sin fasta form. Bivaxet lägger sig i en mycket tunn hinna på huden som bevarar fukten och mjukheten hela dagen utan att klogga igen porer eller kladda.

Dofterna är ett kapitel för sig. Att själv experimentera fram den doft som får en att riktigt njuta är en individuell konst. Vi använde de ekologiska eteriska oljorna enbär och geranium. Dessutom hade vi i lite äkta vanilj från vaniljstång som doftsättare. En doftkombination som blev riktigt härlig!

Det här är en riktigt bra salva för dig med torr och skadad hud, eller bara för att klara av ett torrt vinterklimat. Smörj in hela kroppen!  Skippar du de eteriska oljorna är den superbra för baby- och barnhud. Eftersom den inte innehåller några konstigheter och bara ekologiska råvaror, går den till och med att äta (men den är nog inte så god).

Utrustning:

Använd en värmetålig behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som mängden du vill göra. Här har vi använt: Glasbägare 600 ml, Precisionsvåg 0,1-3000 g, Termometer, Glasstav

Recept:

Skriv in hur mycket du vill göra av produkten. Förinställd mängd är 300 g vilket motsvarar ca 360 ml då produkten är lite fluffig. Räcker till ca 3 st bruna 120 ml glasburkar.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Smältfas

40%Solrosolja EKOMängd g
25%Sheasmör Paradoxa EKOMängd g
13%Jojobaolja EKOMängd g
13%Gult Bivax EKOMängd g
7%Tefröolja EKOMängd g
1%Naturlig E-vitaminMängd g

Tillsatsfas

0.5%Eterisk olja Enbär EKOMängd g
0.5%Eterisk olja Geranium Bourbon EKOMängd g

Receptnoter: Du kan byta ut de flytande oljorna; solrosolja, jojobaolja & tefröolja mot andra oljor som passar din hud, i samma totalmängd. Du kan även byta ut de eteriska oljorna mot andra, eller skippa dem helt. Du kan använda vitt eller gult bivax (alt. risvax för vegansk salva) men byt inte ut övriga ingredienser då de som ger salvan sin konsistens & karaktär.

Gör så här:

salva_bivax

Väg upp alla ingredienser förutom eteriska oljor i en värmetålig behållare/skål.

salva_ingredienser

Smält samman ingredienserna över ett vattenbad eller på korta intervaller i mikrovågsugn.

salva_rorom

Låt stå en stund för att stelna. Sätt gärna in i frysen i 5-10 minuter för att undvika grynighet av sheasmöret. Rör balsamet krämigt medan det svalnar ytterligare.

salva_pytsa

Efter en stund droppar du i eteriska oljor och rör om noga. Fortsätt att röra balmet krämigt tills det är rumstempererat.

Skopa upp i burkar och använd! Balmet håller i ca 1 år.

Ingredienser & tillbehör

24 kommentarer

 1. Dennis 15 juli, 2021 Svara

  Hej! Kan man använda detta recept som bas och addera Arnicaolja för att göra en vårdande kräm?

  • Organic Makers 10 augusti, 2021 Svara

   Hej, Ja det går utmärkt att lägga till arnicaextrakt som ingrediens i detta receptet!

 2. Isabel 17 april, 2019 Svara

  Hej!
  Jag hade gärna velat göra den här salvan till mitt barns torra, lätt spruckna och röda kinder. Har tyvärr inte alla ingredienser som står. Har köpt från er sheasmör paradoxa, bivax ganulerat, jojobaolja, kokosolja, arganolja, mandelolja och nyponolja. Går det att byta ut i receptet mot dom oljorna jag har istället? Om det går i så fall till vilken mängd olja (ml/g) ska jag byta ut och mot vad? Hade varit så tacksam för hjälp! Tack på förhand! Med vänlig hälsning, isabel

  • Organic Makers 17 april, 2019 Svara

   Hej! Ja, du kan byta till de oljorna du har. Det viktiga för att det ska bli rätt konsistens är att du har 180 g flytande oljor (på 350 g salva enligt receptet). Av den mängden kan du välja fritt och prova dig fram med de oljor du har. (Dock inte kokosolja, som är fast i rumstemperatur och gör balmet för hårt).

 3. DottieRose 5 december, 2017 Svara

  Hur blir salvan med kakaosmör istället för sheasmör?

  • Organic Makers 7 december, 2017 Svara

   Använder du kakaosmör i stället för sheasmör måste du använda mindre kakaosmör eftersom det är en hårdare råvara! Det blir också lite skillnad i konsistensen.

 4. Ekofilosophie 29 november, 2016 Svara

  Är det viktigt att ha koll på temperaturerna? Jag brukar smält allt i ett vattenbad och sedan när det svalnat lite tillsätter jag e-vitamin och eteriska oljor. Sedan rör jag lite då och då tills det blivit bra och jämn konsistens. Tänker mest om det är så att något förstörs om det blir för hör temperatur?

  • Organic Makers 30 november, 2016 Svara

   Hej!
   I ett vattenbad brukar det inte vara nåt problem med för höga temperaturer, då vattnet blir max 100% och fördelar sig jämnt runt smältbehållaren. Därför ser man tydligt när allt smält och man kan ta bort det från värmen. Använder man microvågsugn är det viktigare att ha koll på att temperaturen inte blir för hög, över ca 80 grader bör man inte komma.

 5. Micki Wincent 19 november, 2016 Svara

  Finns det veganskt alternativ tiil dom ingridienser som är animaliska?

 6. Ida 6 november, 2016 Svara

  Hej!

  Skulle jag kunna använda kakaosmör i receptet också? Till exempel om jag tar 30 g kakaosmör och 50 g sheasmör paradoxa?

  /Ida

 7. Micaela Kimström 17 oktober, 2016 Svara

  kan man smörja in denna i ansiktet på barnen och sen gå ut eller bör man smörja på kvällen för att kunna gå ut dagen efter? Båda barnen får torra områden i ansiktet och vet att det går att köpa krämer som man kan smörja ut precis innan man går ut. funkar denna på samma sätt?

  Tack för en underbar hemsida med bra sortiment och lätt att hitta det man söker, även ett stort plus för er snabba leverans.

 8. annica 22 oktober, 2015 Svara

  Hej!
  Jag har gjort salvor med bivax, kokosolja och destillerat vatten men tycker de blev för hårda…
  Tips för att få de mjukare?

  • Organic Makers 23 oktober, 2015 Svara

   Bivax och olja bör inte blandas med vatten, då olja och vatten inte blandar sig. Bivaxet kan hjälpa till, men det blir ändå svårt att få det bra, och hållbarheten förkortas drastiskt så fort du har vatten i. Kokosolja är en fast olja. Vill du få salvan mjukare föreslår jag att du tillsätter en flytande olja och minskar på bivaxet.

 9. Mo 22 maj, 2015 Svara

  Hur är det med portilltäppande egenskaper?

  • Organic Makers 23 maj, 2015 Svara

   Hej! Oljorna i det här balmet är oljor som inte är portilltäppande. Sheasmöret har mer mättade fetter, så för en det kan det vara för fett till ansiktet. Men till kroppen är det sällan problem med mättade fetter i hudvård.

 10. Emelie 12 maj, 2015 Svara

  Hej!
  Har ni erfarenhet av att använda tistelolja i hudvård? såg att ni inte säljer det.

 11. Sara 20 november, 2014 Svara

  Hej!
  Är den här fet eller går den snabbt in i huden? Jag letar efter ett recept som inte blir så fett, så man kan ha det nästan som handkräm.

  • Daniel Carlsson 22 november, 2014 Svara

   Hej Sara, Den här krämen är inte fet och ger inte glans. Jag skulle säga att den nästan är för ”ofet” som handcreme, testa i så fall att öka andelen sheasmör (då blir den även tjockare)- Lycka till 🙂

 12. Janet 1 mars, 2014 Svara

  Hej! Jag valde oljorna mandelolja och rapsolja. Hade inte enbär utan tog lavendel i stället. Min salva blev kornig, varför? Den var helt underbar annars.

  • Organic Makers 1 mars, 2014 Svara

   Hej Janet!
   ”Kornigheten” är en effekt av sheasmöret. Det kan bli, som du märkt, inte hårda ”korn” utan små små mjuka pärlor av sheasmöret, som även de smälter direkt på huden. I bland blir det kornigt, ibland inte, det är nån slags naturlig kemi 🙂
   Ett tips för att undvika kornigheten är att kyla ner den snabbt till halvfast tillstånd, t.ex genom att sätta den i frysen i tio minuter direkt efter ihopsmältningen. Ta sen ut den och rör som vanligt.

 13. Organic Makers 31 januari, 2014 Svara

  Anna och Elina;
  Den håller faktiskt ännu längre, minst ett år, och antagligen ännu längre. Utsätt den bara inte för hög värme eller mycket solljus under en längre tid. Antagligen har man använt upp den här krämen långt före hållbarheten börjar bli en fråga 😉

 14. Anna 20 januari, 2014 Svara

  Vad har krämen för hållbarhet?

  • Elina 23 januari, 2014 Svara

   Hej Anna,

   Krämen håller minst ett halvår i rumstemperatur. Det är stabila ingredienser, så även längre om man inte utsätter den för ovanligt mycket bakterier.
   Tillsätter du e-vitamin håller den ännu längre!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *