Gör din egen ringblomssalva – med vårt färdiga KIT eller från scratch

DIY Klassisk ringblomssalva – 100% ekologisk


Ringblomssalva är en riktig klassiker som använts i århundraden. Ringblomma har väldokumenterade läkande och vårdande egenskaper som beror på ringblommornas bioaktiva ämnen, bl.a triterpensaponiner, lupeol, seskviterpener och flavonoider som verkar lindrande och stimulerar hudens läkeprocesser.

En ringblomsalva består av ringblomsextrakt, en eller flera basoljor, bivax som verkar skyddande och skapar salv-konsistensen. Dessutom kan du tillsätta E-vitamin eller rosmarinextrakt som skyddar både huden och salvan från oxidation och därmed förlänger hållbarheten. Lägg sedan till vårdande eteriska oljor så får du både extra funktion och härlig doft på ringblomssalvan.

Du kan välja att göra din egen salva enligt vårt recept nedan, eller med vårt DIY KIT ringblomssalva som innehåller allt du behöver för att göra 6 st 30ml burkar med ringblomssalva, komplett med färdigtryckta etiketter!

Spara

Spara

Spara

Recept Ekologisk ringblomsalva

Ingredienser:

Ekologiskt Bivax 20%

Ekologisk aprikoskärnolja (eller en blandning av valfria vegetabiliska oljor) 63,5%

Ekologisk ringblomsolja (extraktolja) 15%

Naturlig E-vitamin 0.5%

Ekologiska Eteriska oljor 1% (Frankincense 0,3% & Lavendel 0,7%)

Veganskt alternativ

För att receptet ska bli veganskt kan du byta ut bivaxet mot ett eller flera vegetabiliska vax. Tänk på att olika vaxer har olika hårdhet, konsistenser och känsla på huden. Ett lämpligt vax att ersätta bivaxet med i en salva är candelillavax. Använd 5-15% mindre candelillavax än bivax för en lagom konsistens.

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom de eteriska oljorna i en värmetålig behållare.

Smält i vattenbad* eller på korta intervaller (15-30 sek)på full effekt i mikrovågsugn (totalt ca 3-4 min.). Rör om så ofta som möjligt med glasstav tills allt har smält och blandningen är genomskinlig.
*Sätt bägaren i en kastrull på spisen med vatten som räcker upp till knappt halva bägarens höjd. Vattnet ska knappt sjuda och absolut inte koka, då kan det stänka vatten i behållaren och blandningen blir grynig.

Låt svalna något och tillsätt sedan eventuella eteriska oljor. Rör om noga. Häll upp den flytande blandningen i lämpliga glasburkar. Låt svalna.
Det tar minst ett halvt dygn innan salvan har nått sin slutgiltiga fasthet, även sedan salvan svalnat helt.

Vårt färdiga DIY KIT för att göra din egen ringblomssalva:

DIY KIT RINGBLOMSSALVA

Ett komplett paket med ingredienser, burkar och etiketter till 6 st burkar med drygt 30 ml klassisk ringblomssalva. Ingredienserna är 100% ekologiska. En ljuvlig och välgörande doftblanding av ekologiska eteriska oljor Lavendel och Frankincense, samt ett receptkort med utförliga instruktioner ingår.
Bara att sätta igång och skapa!

4 Kommentarer

 1. Malin 14 december, 2017 Svara

  Ringblomssalva
  Procentsatserna i receptet, gäller det vikt eller volym?
  Om eterisk olja utesluts, hur påverkas övriga %-satser?

  • Författare
   Organic Makers 15 december, 2017 Svara

   Hej Malin,
   Procentsatserna är viktprocent, då vi alltid rekommenderar att väga upp recept för bästa exakthet.
   De eteriska oljorna utgör bara 1 viktprocent av receptet, och då en salva inte kräver samma exakthet som t.ex en emulgerad creme är det inga problem att bara skippa den procenten. Vill du vara exakt i procenten kan du ersätta den eteriska oljan med samma mängd basolja.

 2. Miriam 19 januari, 2018 Svara

  Funkar candelilla vax för denna?

  • Författare
   Organic Makers 1 februari, 2018 Svara

   Ja, du kan läsa doseringen för candelillavax i receptet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*