Gör din egen ringblomssalva – med vårt färdiga KIT eller från scratch

Ringblomssalva är en riktig klassiker som använts i århundraden. Ringblomma har väldokumenterade läkande och vårdande egenskaper som beror på ringblommornas bioaktiva ämnen, bl.a triterpensaponiner, lupeol, seskviterpener och flavonoider som verkar lindrande och stimulerar hudens läkeprocesser.

En ringblomsalva består av ringblomsextrakt, en eller flera basoljor, bivax som verkar skyddande och skapar salv-konsistensen. Dessutom kan du tillsätta E-vitamin eller rosmarinextrakt som skyddar både huden och salvan från oxidation och därmed förlänger hållbarheten. Lägg sedan till vårdande eteriska oljor så får du både extra funktion och härlig doft på ringblomssalvan.

Du kan välja att göra din egen salva enligt vårt recept nedan, eller med vårt DIY KIT ringblomssalva som innehåller allt du behöver för att göra 6 st 30ml burkar med ringblomssalva, komplett med färdigtryckta etiketter!

Recept Ekologisk ringblomsalva

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Smältfas

20%Gult Bivax EKOMängd g
75.5%Mandelolja EKOMängd g
3%RingblomsextraktMängd g
0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

Nedsvalningsfas (valfritt)

0.3%Eterisk olja Frankincense EKOMängd g
0.7%Eterisk olja Lavendel Fransk EKOMängd g

…eller

1% Valfria eteriska oljorMängd g

Receptnoter: Du kan byta ut mandeloljan mot Aprikosolja eller annan valfri basolja, eller en blandning av oljor som passar din hud. Oljor som är särskilt bra för skadad hud är oljor med med mycket omega 3 (ALA) & omega 6 (GLA) som Nattljusolja och Gurkörtolja. En bra blandning kan t.ex vara 50% mandel & 25.5% Nattljus: alltså totalt 75.5%.
Eteriska oljor doseras lättast ur droppinsatsen på flaskan. 25-30 droppar är ca 1 g eterisk olja.
E-vitamin är trögflytande och kan vara svår att dosera i små mängder. 1 krm (1 ml) e-vitamin väger ca 0.8 g. Doseringen behöver inte vara superexakt, ca 1/2 krm per 100 g är lagom.

Gör så här:

 1. Blanda alla ingredienser utom de eteriska oljorna i en värmetålig behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som mängden du ska göra.
 2. Smält i vattenbad* eller på korta intervaller (15-30 sek)på full effekt i mikrovågsugn (totalt ca 3-4 min.). Rör om så ofta som möjligt med glasstav tills allt har smält och blandningen är genomskinlig.
 3. Låt svalna något och tillsätt sedan eventuella eteriska oljor. Rör om noga. Häll upp den flytande blandningen i lämpliga glasburkar. Låt svalna.
 4. Det tar minst ett halvt dygn innan salvan har nått sin slutgiltiga fasthet, även sedan salvan svalnat helt.

*Vattenbad: Sätt bägaren i en kastrull på spisen med vatten som räcker upp till knappt halva bägarens höjd. Vattnet ska knappt sjuda och absolut inte koka, då kan det stänka vatten i behållaren och blandningen blir grynig.

E-vitamin kan bytas ut mot Rosmarin Antioxidant enligt rosmarinens doseringsanvisningar om så önskas.

Vegansk ringblomsalva?

Då bivax inte räknas som en vegansk ingrediens behöver du byta ut bivaxet mot växtvaxer i stället för att få en vegansk bivaxsalva. Föreskriver receptet 20% bivax, ersätter du det med 15% Risvax och 5% Myricavax för att få en liknande konsistens och känsla!

råvaror i receptet:

Vårt färdiga DIY KIT för att göra din egen ringblomssalva:

Vill du slippa plocka ihop alla ingredienser själv kan du använda dig av vårt färdiga KIT för ringblomssalva. Då får du också fina färdiga etiketter till dina egentillverkade ringblomssalvor!

DIY KIT RINGBLOMSSALVA

Ett komplett paket med ingredienser, burkar och etiketter till 6 st burkar med drygt 30 ml klassisk ringblomssalva. Ingredienserna är 100% ekologiska. En ljuvlig och välgörande doftblanding av ekologiska eteriska oljor Lavendel och Frankincense, samt ett receptkort med utförliga instruktioner ingår.
Bara att sätta igång och skapa!

14 kommentarer

 1. Jeanette Widman 30 december, 2021 Svara

  Hej!
  Jag saknar ringblomsextrakt men har torkade ringblommor (
  samt övriga ingredienser i detta recept). Kan jag lägga dessa blommor i olja en tid och använda den till att göra ringblomssalva av?

  • Organic Makers 7 januari, 2022 Svara

   Hej, Ja, du kan göra ett eget macerat. DU kan läsa mer här i vår receptblogg. Det går dock inte att få samma höga del bioaktiva ämnen med denna metod som du får om du använder vårt ringblomsextrakt

 2. Sanna 24 september, 2020 Svara

  Kan man använda Karnaubavax istället för bivax?

  • Organic Makers 5 oktober, 2020 Svara

   Hej, Nej du kan inte byta ut bivaxet till karnaubavax då det är betydligt hårdare. Du kan prova med ungefär halva mängden. Ett bättre vax att ersätta bivax med är risvax!

 3. Susanne 2 december, 2019 Svara

  Hej!

  Ska till och göra Ringbomms salv men jag inte receptet som det finns på andra där jag kan skriva in hur mycket jag vill göra och få fram hur mycket av varje jag ska använda.

 4. Veronica 14 mars, 2019 Svara

  Hej och tack för en fin och inspirerande butik!
  Novis som jag är på detta med egengjord hudvård undrar jag hur lång ungefärlig hållbarhet ringblomssalvan har (jag har använt ert färdiga kit)? Går det att generellt säga något om längden på hållbarhet för de olika extrakten?

 5. Karin Chamoun 16 mars, 2018 Svara

  Hej! Tack för en fantastisk hemsida och fina råvaror! Men i receptomvandlingsrutan kan jag inte se siffrorna, bara en liten liten del översta delen av siffran. Men kanske är det min surfplatta som inte klarar det. Tacksam för svar om det är något ni har märkt. Vänliga hälsningar Karin Chamoun

  • Organic Makers 22 mars, 2018 Svara

   Hej Karin!
   Ja, vi kan se att det blir fel just i paddan. Vi ska försöka fixa det så snart som möjligt!

 6. Camilla 13 mars, 2018 Svara

  Kan jag använda er Ringblomsolja direkt på huden som ansiktsolja eller blir det för ”starkt”? Jag ser ju att det står att det räcker med en mindre del i en blandad olja för att få effekt. Jag är ibland irriterad och röd i hud i ansiktet och tänkte att det kan vara bra då. Har funderat på om det kan vara Rosacea jag fått, men jag tror kanske det är mer hormonellt då utslagen/irritationen kommer vid ägglossning och mens, och jag närmar mig klimakteriet. Vad rekommenderar ni annars för olja tro?

  Tack för en jättefin butik och med värdefull information och härlig inspiration och DIY!

  • Organic Makers 15 mars, 2018 Svara

   Hej Camilla! Du kan använda våra extraktoljor som de är, oblandade. Med ringblomsoljan är det framförallt en praktisk sak; extraktoljan är mycket stark i färgen, så av den anledningen kan det bli opraktiskt att använda den oblandad. Extraktet är ju även mycket koncentrerad så vill du öka doseringen pröva först i tex arm- eller knäveck för att se att du inte är överkänslig.
   Muskatellsalvia är en eterisk olja som traditionellt används vid hormoniell obalans, likaså Munkpeppar (som te).

   Uppdatering: höst 2018. Våra extraktoljor är nu högkoncentrerade och doseras med 3% för maximal effekt. Att använda ringblomsoljan ren är därför inte att rekommendera. För en 100% ringblomsolja används 3% hökoncentrerad ringblomsextraktolja i 97% basolja.

 7. Miriam 19 januari, 2018 Svara

  Funkar candelilla vax för denna?

  • Organic Makers 1 februari, 2018 Svara

   Ja, du kan läsa doseringen för candelillavax i receptet!

 8. Malin 14 december, 2017 Svara

  Ringblomssalva
  Procentsatserna i receptet, gäller det vikt eller volym?
  Om eterisk olja utesluts, hur påverkas övriga %-satser?

  • Organic Makers 15 december, 2017 Svara

   Hej Malin,
   Procentsatserna är viktprocent, då vi alltid rekommenderar att väga upp recept för bästa exakthet.
   De eteriska oljorna utgör bara 1 viktprocent av receptet, och då en salva inte kräver samma exakthet som t.ex en emulgerad creme är det inga problem att bara skippa den procenten. Vill du vara exakt i procenten kan du ersätta den eteriska oljan med samma mängd basolja.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *