Gör din egen ringblomssalva – med vårt färdiga KIT eller från scratch

DIY Klassisk ringblomssalva – 100% ekologisk


Ringblomssalva är en riktig klassiker som använts i århundraden. Ringblomma har väldokumenterade läkande och vårdande egenskaper som beror på ringblommornas bioaktiva ämnen, bl.a triterpensaponiner, lupeol, seskviterpener och flavonoider som verkar lindrande och stimulerar hudens läkeprocesser.

En ringblomsalva består av ringblomsextrakt, en eller flera basoljor, bivax som verkar skyddande och skapar salv-konsistensen. Dessutom kan du tillsätta E-vitamin eller rosmarinextrakt som skyddar både huden och salvan från oxidation och därmed förlänger hållbarheten. Lägg sedan till vårdande eteriska oljor så får du både extra funktion och härlig doft på ringblomssalvan.

Du kan välja att göra din egen salva enligt vårt recept nedan, eller med vårt DIY KIT ringblomssalva som innehåller allt du behöver för att göra 6 st 30ml burkar med ringblomssalva, komplett med färdigtryckta etiketter!

Spara

Spara

Spara

OBS! Ny koncentration av extraktoljor!

Fr.o.m 24 aug 2018 är våra extraktoljor ringblomma, kamomill, morot och arnica 5 ggr mer koncentrerade än tidigare. Ny rekommenderad dosering är nu 1-3%, vilket ger samma koncentration av örten som 5-15% av den tidigare oljan.

Följer du ett recept som anger den tidigare doseringen använder du 1 del av den nya, högkoncentrerade extraktoljan och 4 delar basolja, för att få samma koncentration och mängd.

Recept Ekologisk ringblomsalva

Ingredienser:

Ekologiskt Bivax 20%

Ekologisk aprikoskärnolja (eller en blandning av valfria vegetabiliska oljor) 63,5%

Ekologisk ringblomsolja 3% + 12% extra aprikoskärnolja eller oljeblandning

(Eller Ekologisk ringblomsolja 15% med den tidigare koncentrationen, 60 ml, inköpt innan 2018-08.24)

Naturlig E-vitamin 0.5%*

Ekologiska Eteriska oljor 1% (Frankincense 0,3% & Lavendel 0,7%)

Veganskt alternativ

För att receptet ska bli veganskt kan du byta ut bivaxet mot ett eller flera vegetabiliska vax. Tänk på att olika vaxer har olika hårdhet, konsistenser och känsla på huden. Ett lämpligt vax att ersätta bivaxet med i en salva är candelillavax.

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom de eteriska oljorna i en värmetålig behållare.

Smält i vattenbad* eller på korta intervaller (15-30 sek)på full effekt i mikrovågsugn (totalt ca 3-4 min.). Rör om så ofta som möjligt med glasstav tills allt har smält och blandningen är genomskinlig.
*Sätt bägaren i en kastrull på spisen med vatten som räcker upp till knappt halva bägarens höjd. Vattnet ska knappt sjuda och absolut inte koka, då kan det stänka vatten i behållaren och blandningen blir grynig.

Låt svalna något och tillsätt sedan eventuella eteriska oljor. Rör om noga. Häll upp den flytande blandningen i lämpliga glasburkar. Låt svalna.
Det tar minst ett halvt dygn innan salvan har nått sin slutgiltiga fasthet, även sedan salvan svalnat helt.

*E-vitamin kan bytas ut mot Rosmarin Antioxidant enligt rosmarinens dosering om så önskas.

 

Bestäm själv hur mycket du vill göra

Vårt färdiga kit för ringblomssalva (se nedan) gör ca 200 g salva, vilket blir 6 st välfyllda 30 ml burkar . Vill du göra receptet utan kit kan du själv välja mängden du vill göra och räkna ut hur mycket av varje ingrediens du behöver i kalkylatorn. Tänk på att 100 ml olja är något mindre viktmängd, ca 93 g.

Vårt färdiga DIY KIT för att göra din egen ringblomssalva:

DIY KIT RINGBLOMSSALVA

Ett komplett paket med ingredienser, burkar och etiketter till 6 st burkar med drygt 30 ml klassisk ringblomssalva. Ingredienserna är 100% ekologiska. En ljuvlig och välgörande doftblanding av ekologiska eteriska oljor Lavendel och Frankincense, samt ett receptkort med utförliga instruktioner ingår.
Bara att sätta igång och skapa!

9 Kommentarer

 1. Veronica 14 mars, 2019 Svara

  Hej och tack för en fin och inspirerande butik!
  Novis som jag är på detta med egengjord hudvård undrar jag hur lång ungefärlig hållbarhet ringblomssalvan har (jag har använt ert färdiga kit)? Går det att generellt säga något om längden på hållbarhet för de olika extrakten?

 2. Karin Chamoun 16 mars, 2018 Svara

  Hej! Tack för en fantastisk hemsida och fina råvaror! Men i receptomvandlingsrutan kan jag inte se siffrorna, bara en liten liten del översta delen av siffran. Men kanske är det min surfplatta som inte klarar det. Tacksam för svar om det är något ni har märkt. Vänliga hälsningar Karin Chamoun

  • Författare
   Organic Makers 22 mars, 2018 Svara

   Hej Karin!
   Ja, vi kan se att det blir fel just i paddan. Vi ska försöka fixa det så snart som möjligt!

 3. Camilla 13 mars, 2018 Svara

  Kan jag använda er Ringblomsolja direkt på huden som ansiktsolja eller blir det för “starkt”? Jag ser ju att det står att det räcker med en mindre del i en blandad olja för att få effekt. Jag är ibland irriterad och röd i hud i ansiktet och tänkte att det kan vara bra då. Har funderat på om det kan vara Rosacea jag fått, men jag tror kanske det är mer hormonellt då utslagen/irritationen kommer vid ägglossning och mens, och jag närmar mig klimakteriet. Vad rekommenderar ni annars för olja tro?

  Tack för en jättefin butik och med värdefull information och härlig inspiration och DIY!

  • Organic Makers 15 mars, 2018 Svara

   Hej Camilla! Du kan använda våra extraktoljor som de är, oblandade. Med ringblomsoljan är det framförallt en praktisk sak; extraktoljan är mycket stark i färgen, så av den anledningen kan det bli opraktiskt att använda den oblandad. Extraktet är ju även mycket koncentrerad så vill du öka doseringen pröva först i tex arm- eller knäveck för att se att du inte är överkänslig.
   Muskatellsalvia är en eterisk olja som traditionellt används vid hormoniell obalans, likaså Munkpeppar (som te).

   Uppdatering: höst 2018. Våra extraktoljor är nu högkoncentrerade och doseras med 3% för maximal effekt. Att använda ringblomsoljan ren är därför inte att rekommendera. För en 100% ringblomsolja används 3% hökoncentrerad ringblomsextraktolja i 97% basolja.

 4. Miriam 19 januari, 2018 Svara

  Funkar candelilla vax för denna?

  • Författare
   Organic Makers 1 februari, 2018 Svara

   Ja, du kan läsa doseringen för candelillavax i receptet!

 5. Malin 14 december, 2017 Svara

  Ringblomssalva
  Procentsatserna i receptet, gäller det vikt eller volym?
  Om eterisk olja utesluts, hur påverkas övriga %-satser?

  • Författare
   Organic Makers 15 december, 2017 Svara

   Hej Malin,
   Procentsatserna är viktprocent, då vi alltid rekommenderar att väga upp recept för bästa exakthet.
   De eteriska oljorna utgör bara 1 viktprocent av receptet, och då en salva inte kräver samma exakthet som t.ex en emulgerad creme är det inga problem att bara skippa den procenten. Vill du vara exakt i procenten kan du ersätta den eteriska oljan med samma mängd basolja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.