Gör egek salvan bivaxsalva eller vegans

Enkel bivaxsalva med oändliga möjligheter

En bivaxsalva är en av de enklaste – och bästa – hudvårdsprodukterna du kan göra själv. Det borde verkligen vara var människas kunskap att kunna svänga ihop en riktigt bra salva på bara några minuter, och här lär du dig just det!

Salva består av vax – i det här fallet bivax, men du kan också använda dig av veganska vegetabiliska vax, se mer om det nedan – och flytande olja som smälts ihop för att skapa en fast men mjuk salva som är mjukgörande, skyddande och fuktighetsbevarande för hela kroppen!

Det fina med en salva är att den kan varieras i det oändliga! En enkel salva med bara vax och en enda olja, eller en utvecklad salva med flera olika oljor, oljelösliga extrakt som t.ex morotextrakt, kamomillextrakt eller ringblomsextrakt, med eller utan doft av ekologiska eteriska oljor eller naturliga doftoljor. Valet är ditt! Ibland är det enkla det bästa, t.ex bara bivax och mandelolja ger en riktigt bra, ekologisk salva!

Längst ner i inlägget hittar du råvaror, utrustning och burkar till dina salvor!

Basrecept, enkel bivaxsalva, procent/gram

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Smält samman

20%Vitt bivax EKOMängd g
80% Vegetabiliska oljorMängd g

Tillsätt gärna för längre hållbarhet

0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

Du kan även byta ut motsvarande del av oljan mot

3%RingblomsextraktMängd g
3% Eller valfritt örtextraktMängd g

Doftsätt med max

1% Eteriska oljorMängd g
1% Eller naturlig doftoljaMängd g

Receptnoter: Bivax: Du kan även använda dig av gult bivax, den enda skillnaden är att salvan då får en gulare färg. En välfylld men ej rågad matsked bivax (små pellets) väger ca 10 g. Olja: Du kan använda dig av en enda basolja, t.ex Mandelolja, Jojobaolja eller den lite extra feta avokadooljan, eller en kombination av flera. Konsultera vår oljeguide för att hitta oljor som passar dig!

Gör så här:

 1. Väg eller mät upp bivax och flytande olja. Droppa i en droppe e-vitamin om du använder det.*
 2. Smält över vattenbad eller i korta intervaller i mikrovågsugn tills allt har smält som blandningen är genomskinlig.
 3. Ta av från värmen och tillsätt eventuella örtextraktoljor, eteriska oljor eller naturliga doftoljor och rör om.
 4. Häll upp i burk och låt svalna. Klart!

Måttguide:

1 matsked bivax (små pellets) väger ca 10 g.
1 msk olja (15 ml) väger ca 14 g, vilket innebär att 80 g olja motsvarar knappt 6 matskedar.
1 kryddmått (1 ml) örtextrakt väger knappt 1 g.
1 tsk rymmer 5 ml, vilket motsvarar knappt 5 g olja eller extrakt.
60 ml aluminumdosa är lagom för 50 g salva. 30 ml aluminiumdosa är lagom för 25 g salva. Samma rymd gäller för glasburkar, 15 ml (12,5g), 30 ml (25 g), 60 ml (50 g), 120 ml (100 g)

Veganskt vax

Bivax räknas inte som ett veganskt vax då det tillverkas av bina. Naturen är full av vaxer, det tillverkas av växter för att skydda mot torka och angrepp, samtidigt som det låter växten andas. Och precis samma funktion har det för huden! När bin samlar pollen får de också med sig växters vaxämnen, och det är av dem de bildar bivaxkakorna i kupan. Men strikt veganskt är det alltså inte (eftersom det är bin som producerar det), så vill du ha ett helt veganskt alternativ använder du dig av samma mängd, eller aningens mindre, Risvax i stället, eller samma mängd fördelat mellan ca 70% Candelillavax och 30% Myricavax för att få samma krämighet som med bivaxet.

Visste du? – Ingredienser som är certifierade att använda i ekologiska och naturliga produkter enligt COSMOS, får inte innehålla animalisk råvara. Undantaget är sådant som djur producerar utan att själva stryka med på kuppen – t.ex bivax. I vårt sortiment finns alltså inga ingredienser som innehåller animalisk råvara, förutom då just bivax.

Råvaror i receptet:

Oljelösliga örtextrakt:

Dofter:

Burkar

Praktisk utrustning

7 kommentarer

 1. Karin Nilsson 22 mars, 2024 Svara

  Hej! Går det att tillsätta eteriska oljor för att göra salvan till liniment? Har ni recept på det?

 2. MD 26 juli, 2023 Svara

  Hej! Intresserad av att göra egen bivaxsalva på eget ihopkok. Gillar egenskapen i Trollhasselhydrolat ..osäker om den kan blandas i eftersom den är vattenlöslig… Finns närliggande alternativ till detta?
  Tack för toppensajt!

  • Organic Makers 31 juli, 2023 Svara

   Hej! Om du gör en salva kan du inte tillsätta hydrolat. Precis som du skriver så är den vattenlöslig. Vill du blanda hydrolat eller vatten med olja och vax gör du en emulgerad creme. Du kan också använda hydrolaten som den är, tex att spraya på huden och sedan ta på din bivaxsalva!

 3. Louise 7 juni, 2022 Svara

  Hej,
  Jag undrar om jag skulle kunna använda denna salva som bas för någon typ av ”after sun” behandling? Vilka oljor skulle vara fördelaktiga att använda?

  Tack på förhand.

  • Organic Makers 14 juni, 2022 Svara

   Hej! Bra ingredienser att använda för att få ”after sun” är bla Squalane, avokadoolja, nyponfröolja, morotsextrakt och kamomillextrakt.

 4. Elisabeth 22 april, 2022 Svara

  Hej, jag undrar hur jag kan göra en salva som inte blir så fet? Vill kunna använda den som typ handkräm dagtid men när man smörjer med dessa salvor blir man så fet och kan inte röra vid något på lång stund för att man lämnar fettiga spår överallt 🙂
  Vill även att den ska helst vara lite krämig och inte så hård, kan ju lätt bli det med bivax…

  • Organic Makers 24 april, 2022 Svara

   Hej! För att göra en bivaxsalva lite mindre fet kan du använda Makers Silk som en del av mängden vegetabiliska olja. Du kan även lägga till majsstärkelse, ca 1-5%, som ger salvan en mattare känsla.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *