Så här gör du dina egna ekologiska lotionbars!

Lotionbars - DIY - Organic Makers

lotionbars5_01_small

Fasta lotionbars  är hudkräm i fast form! Smält ihop dina egna lotionbars av enbart ekologiska ingredienser; Kokosolja, Sheasmör och Bivax, och du har riktigt bra ekologisk hudvård som räcker länge. Resultatet blir en fast kaka som du smörjer in dig med, ungefär som en tvål, fast efter duschen. Man kan även använda kakorna till massage. Blandningen smälter när lotionbaren gnids mot huden.

Att göra lotionbars är lekfull hudvårdstillverkning. Du kan nämligen gjuta dina lotionsbars i vilken form som helst som tål lite värme. Jag gjorde små lotionbars i små kakformar, och lite större i glasburkar. Fyll glasburken till drygt hälften så får du en lagom stor lotionbar, och på köpet en burk att förvara den i!

Ingredienserna vi använder här är fasta fetter och vax som är riktigt mjukgörande, fuktighetsbevarande och skyddande för huden. Kallpressad kokosolja absorberas lätt av huden och gör huden len och återfuktad. Kokosolja är även rik på antioxidanter som motverkar hudens åldrande. Sheasmöret stärker hudens barriärskydd och lindrar torr och irriterad hud. Bivaxet verkar anti-inflammatoriskt och gör att huden lättare kan behålla sin fukt, samtidigt som huden andas.

Recept ekologiska lotionbars

Förinställd mängd är ca 240 g lotionbars. Lagom storlek på en lotionbar är ca 40-80 g.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Smältfas

33%Kokosolja Virgin EKOMängd g
33%Sheasmör Paradoxa EKOMängd g
33%Vitt bivax EKOMängd g

Tillsatsfas

1%Eterisk olja Lavendel Fransk EKOMängd g

Recept, lite mjukare lotionbars

Det här receptet ger lite mjukare lotionbars. Du kan också göra lotionkakorna lite mjukare genom att byta ut kokosoljan i receptet ovan mot en flytande olja. I det här receptet introducerar vi även möjligheten att boosta dina lotionkakor med oljelösliga örtextrakt! Oljelösliga örtextrakt ger både mycket bra hudvårdande egenskaper till dina lotionbars och fin färg! Använd t.ex ringblommsextrakt, kamomillextrakt, nyponextrakt eller morotsextrakt i en dosering om 3% (per extrakt om du använder flera). Vill du inte ha något extrakt byter du ut den mängden mot flytande olja.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Smältfas

30%Kokosolja Virgin EKOMängd g
30%Sheasmör Paradoxa EKOMängd g
30%Vitt bivax EKOMängd g
6%Mandelolja EKOMängd g

Tillsatsfas

1%Eterisk olja Lavendel Fransk EKOMängd g
3% Oljelösliga örtextrakt*Mängd g

Receptnoter: Du kan byta ut mandeloljan mot valfri flytande olja. Du kan använda vilken eller vilka eteriska oljor du vill, eller naturliga doftoljor, i en sammanlagd mängd om ca 1%. Vill du inte ha doft kan du skippa eteriska oljor. E-vitamin? Ja, vill du ha lite längre hållbarhet på dina kakor (6 mån+) kan du tillsätta en droppe, ca 0.5% e-vitamin.

Tidsåtgång 45 minutes

Lotionbars tillverkas genom att smälta samman ingredienserna och hälla upp dem i formar där de får stelna till hårda “kakor” som smälter vid kroppstemperatur. Så här gör du steg-för-steg:

  1. Väg eller mät upp ingredienserna i en värmetålig bägare.

    Förutom eterisk olja – den kan tillsättas under nedsvalningen för att undvika att doften flyr.

  2. Smält samman ingredienserna i ett vattenbad eller i mikrovågsugn.

    Sätt bägaren i en kastrull med vatten på spisen och smält samman ingredienserna. Vattnet ska inte koka – knappt sjuda, för att undvika att stänk av vatten kommer ner i bägaren. Om vattnet börjar sjuda, stäng av värmen en stund eller sänk temperaturen. Med ett vattenbad kan temperaturen över 100° (vattnets kokpunkt).
    Du kan också smälta ingredienserna i mikrovågsugn. Smält på högsta effekt i 30-60 sekunders intervaller med omrörning mellan. För en normal sats tar det några minuter att smälta i mikrovågsugn.
    När blandningen är flytande och helt genomskinlig är det klart.

  3. Tillsätt ev. Eteriska oljor, doftoljor och örtextrakt.

    Rör om noga.

  4. Häll upp i formar, t.e.x. silikonformar eller små kakformar.

    Om Smeten hinner stelna på kanter eller i botten innan du hunnit hälla upp allt, sätt bägaren åter i ett varmt vattenbad till blandningen är flytande igen.

  5. Låt stelna ordentligt.

    Du kan låta barsen stelna i rumstemperatur eller i kylskåp om du vill att det ska gå fortare. Om du ställer dem i kylskåp, ta ut och låt dem bli rumstempererade innan du tar ut dem ur formen. Det tar minst 12 timmar innan de nåt sin slutgiltiga fasthet.

Hur får du ut dem ur formarna? Om lotion-kakorna inte lossnar med en gång när du vänder dem upp och ner och knackar dem lite lätt mot underlaget, kan du sätta in dem i frysen en stund. Då krymper kakorna och lossnar lätt när du knackar dem mot underlaget.

För att göra mjukare eller fastare lotionbars minskar eller ökar du andelen bivax.

Hållbarhet: Fasta lotionbars innehåller stabila fetter och dessutom bivax som är mycket hållbart. Lotions-kakorna bör därför hålla minst ett år. Förvara i burk i rumstemperatur.

Råvaror i recepet:

34 kommentarer

  1. Klara Bergman 11 februari, 2021 Svara

    Hej,
    Blandade ihop recept lite när jag gjorde dessa och hade i D-Pantenol. Är mina lotionbars oanvändbara?

    Tacksam för svar
    /Klara

  2. Karin 20 december, 2018 Svara

    Går det bra att smörja läpparna med dessa bars?

    • Organic Makers 6 februari, 2019 Svara

      Ja det går utmärkt. Du kan även fylla samma recept i crerathylsor eller burkar och använda som lip balms!

  3. Anna Rydberg 3 oktober, 2018 Svara

    Finns det en poäng med att det står gult bivax i receptet? Köpte precis hem vitt från er till min läppsyl jag gjort.

    • Organic Makers 3 oktober, 2018 Svara

      Hej Anna! Nej, det spelar ingen roll! Du kan ta vitt bivax i stället!

  4. Annika 29 mars, 2018 Svara

    Tänkte göra dessa men ska använda karnaubavax istället, men ser att det har mycket högre smältpunkt än bivax. Kan jag smälta vaxet separat och sen blanda det med kokosoljan och sheasmöret?

    • Organic Makers 1 april, 2018 Svara

      Hej Annika,
      Om du använder Karnaubavax måste alla ingredienser smältas ihop vid karnaubavaxets smältpunkt, annars kommer fetter och vaxer inte att blanda sig till en homogen massa.

  5. Evelina 7 januari, 2017 Svara

    Hej!

    Hur förvarar ni dem efteråt? För jag antar att en bar håller rätt länge? 🙂 Kan man lägga flera i en burk eller klibbar de ihop då?

    • Organic Makers 11 januari, 2017 Svara

      Hej Evelina!
      De går bra att förvara i burk. Så länge det inte blir över varm rumstemperatur fastnar de inte i varandra!

  6. Erica 6 maj, 2016 Svara

    Vad kan jag ha i istället för kokosolja?

  7. ulla 3 november, 2015 Svara

    Hej! Mina lotionbars (gjorda enligt grundreceptet) blev på tok för hårda! Smälte om allt och tillsatte mera kokosolja och sheasmör men det blev inte mkt bättre. Hur gör jag nu? Doften gillar jag verkligen inte, är det bivaxet? Har ändå tillsatt eterisk olja mandarin men det är också svårt med doseringen ur dessa flaskor tycker jag. Hur många droppar är 1 ml tex?
    Det positiva var att det blev fina bars men svåranvända när jag får “tvinga ” dom på kroppen:). Hoppas på svar snart!

    • Organic Makers 3 november, 2015 Svara

      Hej Ulla,
      Grundreceptets lotionbars är ganska fasta, men de flesta tycker att de är mjuka nog att smörja på huden. De vi gör funkar utmärkt. Kanske har du fått för mycket bivax i? Vill du ha dem mjukare kan du tillsätta lite flytande olja, sheasmöret är ju fast i sig och gör dem inte mjukare, och kokosolja är också fast i rumstemperatur.
      En ml eterisk olja ur våra flaskor är ca 25 droppar.

  8. Eva persson 20 februari, 2015 Svara

    Hej
    Vi har nu gjort lipbalm och Lotionbars, jättekul men hur diskar man bäst redskapen från fetterna?

    • Josefin 20 februari, 2015 Svara

      Det bästa är att torka ur/av det mesta fettet med papper medan det fortfarande är mjukt/smält. Sätt tillbaks det i vattenbadet en stund om det stelnat för mycket. Sedan är en fet såpa. t.ex linsåpa, det bästa att tvätta ur fett med!

  9. Olivia 16 januari, 2015 Svara

    Jag råkade få upp värmen över 72 grader, som jag ser i ett annat recept att man inte skulle ha. Inte där i alla fall. Gäller det överlag? Vad händer då? Blir det dåligt, så att jag kan få en allergisk reaktion? Usch, vet inte om jag vågar använda det nu… 🙁

    • Daniel Carlsson 17 januari, 2015 Svara

      Hej Olivia, Det är inget farligt som händer om du har värmt upp till mer än 72 grader en stund, du kan lugnt använda dina lotionsbars 🙂 Ett tips är att tillsätta naturlig E-vitamin (ca 0.5%) i början när övriga ingredienser är kalla, då skyddar E-vitaminet under upphettningen!

  10. Ann-Sofie 11 december, 2014 Svara

    Hej! Jag vill inte använda sheasmör i. Går det att byta mot t.ex. Kakaosmör?

    • Daniel Carlsson 17 december, 2014 Svara

      Hej! Om du hellre vill använda kakaosmör i stället för Sheasmör, så ta lite mindre av kakaosmöret eftersom det är hårdare (i receptet blir det alltså mer kokosolja). Om det blir för hårt/löst kan du smälta om och justera med olja eller kakaosmör. Lycka till 🙂

  11. Julia 7 november, 2014 Svara

    Jag vill verkligen testa på detta recept! Men jag undrar ifall sheasmör behövs i receptet? Funkar det
    att ersätta det med någon olja, som tex olivolja/mandelolja?

    • Josefin 8 november, 2014 Svara

      Sheasmöret ger en krämighet, som man inte riktigt får till utan sheasmör. Du kan prova att byta mot oljor, men då måste du ha betydligt mindre mängd oljor än sheasmör, eftersom sheasmöret är fast och oljorna flytande.

  12. Karin Johansson 29 oktober, 2014 Svara

    Vad kan man använda för eterisk olja i dem?

    • Daniel Carlsson 30 oktober, 2014 Svara

      Hej Karin! Du kan välja eterisk olja eller blanda flera eteriska oljor helt efter vad du gillar för dofter. Ett bra riktmärke är max 1% i ett recept, men vissa eteriska oljor räcker det med mindre dosering. Du kan läsa mer om våra oljor i webshopen och där skriver också om vilka de passar bra med!

  13. Daniela 26 oktober, 2014 Svara

    Hej! Tänkte göra dessa och ge bort i jul. Skulle gärna vilja göra dem i lite olika färger och undrar om du/ni har tips på naturliga färgämnen som man skulle kunna använda sig av? Tack på förhand!

  14. Birgitta Ekström 15 oktober, 2014 Svara

    Hej
    Kan jag köpa dessa varor i en vanlig affär?
    Eller hur går jag till väga?
    Vill prova något nytt och kunna ge bort, till jul och annars 🙂

    Mvh Birgitta

    • Daniel Carlsson 16 oktober, 2014 Svara

      Hej Birgitta! Du kan köpa råvarorna för att göra lotionbars i vår webshop, klicka på länkarna i receptet 🙂 /Daniel

  15. sara 31 mars, 2014 Svara

    spännande! har ni tips på hur jag kan göra så att den smälter lite lättare i handen och på så vis funkar bättre som massageolje-bar?

    • Organic Makers 3 april, 2014 Svara

      Hej! Om du vill att de smälter lättare, så minska andelen bivax. Ju mindre bivax desto lättare kommer de att smälta! Och det som är bra med att göra själv är ju att du kan experimentera fram exakt hur snabbt du vill att dina lotion/massagebars ska smälta 🙂

  16. Ida 26 februari, 2014 Svara

    Roligt! Fick en sådan i present för ett tag sen och älskar den. 🙂
    Visst borde man kunna använda silikon/plast formar?

  17. Nikki 4 februari, 2014 Svara

    Jippie! Jag gjorde de här och de blev jättefina! Jag använde en bricka muffinsformar och det blev bra storlek. Jag väntade nog lite för länge innan jag hade i doften så det stelnande lite på kanten. Men så satt jag den bara tillbaks i vattenbadet en liten stund, så att det som fastnade på sidorna blev flytande igen. Nu är vi alla insmorda 🙂 Tack! Roligt!

  18. Sofia 30 januari, 2014 Svara

    Jag som är allergisk mot bivax och är sugen på att testa att göra det här receptet undrar, finns det något annat man kan byta ut bivaxet mot men som skulle fungera lika bra? Tacksam för svar.
    Med vänliga hälsningar!

  19. malin 29 januari, 2014 Svara

    Spännande, måste prova detta recept! Jag har gjort liknande som jag använder som massagekakor och har då haft sheasmör kakaosmör och någon olja. Den ligger länge kvar på huden och är bra vid massage tycker jag, är det kakaosmöret som bidrar till den egenskapen? Vad är fördelarna att använda bivax istället för kakaosmör? Jag vill ha en lotionbar som snabbt sugs upp av huden, funkar detta recept då eller kan jag modifiera på något sätt? Har sätt recept där stärkelse, tex majssträkelse används. Vad är syftet med det? Många frågor, hoppas ni kan ge några svar. Blir utmärkt att prova på kommande tjejkväll!

    • Organic Makers 30 januari, 2014 Svara

      Hej!
      Bivaxet är det i receptet som gör lotionbaren tillräckligt fast och värmetålig för att den inte ska smälta i handen medan man gnider in sig med den. Kakaosmör är mjukare, blankare och har lägre smältpunkt, så det blir en annan karaktär på kakorna (mjukare och mer smältbenägna) om man använder kakaosmör. Bivaxet är också till för att huden ska behålla sin fukt bättre.
      /Josefin

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *