DIY – Zinksalva med ekologiska oljor och bivax

DIY - Zinksalva med ekologiska oljor och bivax - Organic Makers

Zinksalva är en populär salva för eksem och utslag. För babyns blöjutslag är det en bra salva att använda då zink lindrar irritation och skyddar huden mot skav. Mot finnar är zinksalvan väl beprövad. Zinken torkar ut finnen och dämpar inflammationen, och med naturliga oljor återfår huden sin balans. Zink verkar också solskyddande då zinkpulvrets partiklar reflekterar bort solens strålar från huden. Zinkoxid, som man använder till produkter med zink, finns i vårt sortiment. Vår zinkoxid innehåller ej nanopartiklar.

De flesta zinksalvor innehåller dock, förutom zink, inga hudvårdande ingredienser utan ofta mineraloljor som petrolatum och paraffin. Vad bra då att zinksalva är så lätt att göra själv, och då har man dessutom möjlighet att använda ekologiska ingredienser som passar ändamålet precis!

Här har vi gjort ett basrecept med zink, ekologisk olja och ekologiskt bivax. Förutom zinkens vårdande egenskaper bidrar bivaxet med antiinflammatoriska och fuktighetsbevarande egenskaper. Oljornas nyttiga fettsyror och näringsämnen bidrar ytterligare till att göra detta till en riktig supersalva. Några variationer med fler ingredienser som ger zinksalvan lite olika egenskaper följer efter basreceptet.

Recept Zinksalva ca 120 ml

Basrecept:

75 ml ekologisk solrosolja
30 ml (ca 15g) zinkoxid
20 g ekologiskt bivax

Gör så här:

Mät upp zinkoxiden i en värmetålig behållare. Tillsätt lite av oljan och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt resten av oljan efterhand. Detta gör man för att pulvret ska lösa sig ordentligt i oljan så att salvan inte blir grynig. Tillsätt bivaxet och smält samman blandningen under omrörning över ett vattenbad. När allt bivax smält tar du av blandningen från vattenbadet och låter svalna medan du rör om då och då. Avsvalningen tar en stund, vill du snabba på processen låter du den svalna i kylskåp. Glöm inte att röra om då och då så att salvan blir krämig. Ge salvan en sista omrörning när den nått rumstemperatur och skopa upp i en väl rengjord glasburk.

Variant på zinksalva; för känslig hud och hud med eksem:

47 ml ekologisk solrosolja
25 ml ekologisk hampfröolja eller ekologisk gurkörtsolja
3 ml ekologisk kamomillextrakt
30 ml (ca 15 g) zinkoxid
20 g ekologiskt bivax

Variant på zinksalva; solskyddande och antioxidant:

30 ml ekologisk karanjaolja
23 ml ekologisk tefröolja
2 ml ekologisk morotsextrakt
20 g ekologisk virgin kokosolja
20 ml (ca 10 g) zinkoxid
20 g ekologiskt bivax

Vegansk zinksalva:

En del som väljer vegan väljer även bort bivax, då detta kan anses som en produkt som genereras av djurriket (bivaxet är de kakor bina bygger i sina kupor för att samla honung (pollen) i). Här är en variant på zinksalva utan bivax:

20 ml ekologisk solrosolja
70 g ekologiskt sheasmör Paradoxa
30 ml (ca 15 g) zinkoxid

Gör varianterna enligt samma princip som grundreceptet.

Svårare än så är det alltså inte att göra sin egen salva med förstklassiga ekologiska ingredienser. Och roligt är det också. 🙂

Vill du ha andra ingredienser i din salva? Våga experimentera! Var inte rädd för att byta ut ingredienserna mot dina egna favoriter! Tänk bara på att hålla ungefärligt samma proportioner mellan flytande och fasta oljor och bivax. Och vill du ha en fastare salva ökar du andelen bivax/fasta oljor något, och vill du ha en mjukare salva ökar du andelen flytande oljor. Prova dig fram till den kombination du tycker funkar bäst. Det går också bra att använda ekologiska eteriska oljor för att doftsätta salvan. Tillsätt eteriska oljor (max 1% är en bra tumregel) när salvan börjar närma sig rumstemperatur och rör om noga.

Hållbarhet: upp till 6 månader. Med tillsatt antioxidant – 0.5% Naturlig E-vitamin eller 0.2% ekologiskt Rosmarinextrakt– förlänger du hållbarheten till ca 12 månader.  Kan förvaras i rumstemperatur.

Råvaror i receptet:

40 kommentarer

  1. Organic Makers 3 april, 2018 Svara

    Hej!
    För bebisar ska salvan vara fet, det är för att ge fett till huden då zinken är lite uttorkande, vilket är bra för fuktiga babyrumpor, men då måste man ha en del fett så att det inte blir för torrt! Det är zinken som gör salvan lite trög att smörja ut, det är möjligt att den med sheasmör går lite lättare då sheasmöret smälter vid kroppskontakt.

  2. K 3 april, 2018 Svara

    Hej!
    Jag testade att göra basvarianten av zinkkräm för bebisar. Jag tyckte den blev väldigt fet och lite svår att smörja ut. Är det zinken eller bivaxet som ger den konsistensen? Blir konsistensen på krämen annorlunda om man istället gör varianten med sheasmör? Blir den lika vårdande?

    MVH

  3. Ida 5 mars, 2018 Svara

    Hejsan…då jag tänkt att använda zinkoxiden till en salva i uttorkande syfte undrar jag vilket recept som lämpar sig bäst? De innehåller ju oljor eller vax och tänker att dessa verkar återfuktande och lite tar ut syftet med zinkoxiden i mitt fall.

    Kan man tillsätta mer zink för ökad effekt eller använda något annat vätskebaserat som inte återfettar?

    Eller är jag helt enkelt ute och cyklar och tänker fel vad gäller att de återfettar/ger fukt?

    /Ida

    Skickat från min iPhone

    • Organic Makers 9 mars, 2018 Svara

      Hej Ida,
      Zinkoxid i hög dos är uttorkande, men även läkande och anti-inflammatoriskt, så det är bra för t.ex finnar. En olja som också är bra för akne är nyponfröolja, så en pasta av nyponfröolja och zinkoxid är en bra blandning. Vill du inte ha nåt fett i alls kan du blanda zinkoxiden med lite vatten eller hydrolat till en pasta. Tänk på att den med vätska i blir mindre hållbar, du bör använda upp den inom en månad. Pilbarkextrakt är en annan ingrediens som är bra mot akne (om det nu det du är ute efter), så du kan använda 20% pilbarksextrakt i blandningen zink/vatten (ej i oljeblandningen då pilbarksextrakt inte är oljelösligt).

  4. Camilla 5 oktober, 2017 Svara

    Hej!

    Jag undrar om det går att byta ut kamomillolja mot nattljusolja? Hur annorlunda blir effekten’?

    /Camilla

    • Organic Makers 5 oktober, 2017 Svara

      Hej! För konsistensens skull har det ingen betydelse – du kan byta ut all eller del av ringblomsoljan med nattljusoljan 🙂 De har olika hudvårdande egenskaper som du kan läsa om i produktinfon.

  5. Lotta 29 augusti, 2017 Svara

    Hej
    Älskar er sida och produkter !
    Jag vill göra min egen salva till min ny gjorda tatuering som är läkande och ger mycket fukt, vad skulle ni rekommendera?

  6. Semy 30 maj, 2017 Svara

    Hej,

    Jag har en fråga kring salva för eksem. Där står att man han valja mellan hemfröolja eller den andra. Jag vill göra salvan för atopiskt eksem. Vet ni från erfarenhet vilket är bättre att använda ?

    Mvh Semy

    • Organic Makers 31 maj, 2017 Svara

      Hej! Du kan använda både hampfröolja och gurkörtsolja. Minska då i stället mängden solrosolja. Det är den totala mängden olja som är viktig i receptet för att få rätt konsistens!

  7. Ida 20 april, 2017 Svara

    Hejsan! Jag är gravid och vill börja smörja mig med något gott vad rekommenderar ni att smörja en gravidkropp?
    Sedan vill jag när bebis tittar ut ha egna salvor helst och denna zinksalva Ska jag absolut tillverka.
    Vad rekommenderar ni Att jag annars kan smörja den fina ömtåliga huden med?
    Mvh Ida

  8. Johanna 4 mars, 2017 Svara

    Hej!
    Min zinksalva (gjorde efter grundreceptet) blev krämig, men något hård. Går den att värm upp igen och tillsätta mer olja eller förstör man den då?
    /Johanna

    • Organic Makers 5 mars, 2017 Svara

      Hej Johanna! Det går bra att smälta om salvan och tillsätta mer olja om du vill ha den lösare.

  9. Janina 9 maj, 2016 Svara

    Kan man använda flytande zink när man gör hudsalva?

    • Organic Makers 10 maj, 2016 Svara

      Hej Janina,
      Ren zink är fast (pulveriserad för att den ska kunna användas i produkter). Flytande zink är zink utblandat med vatten eller annan vätska och kan inte användas i en salva. En salva är en olje/vax/fett-produkt och blandar sig inte med vatten.

  10. Ninnie 12 april, 2016 Svara

    Hej!
    Vill gärna göra läppcerat med zinkpasta i, som fanns att köpa som solskydd förr.
    Men med mina favoritoljor/fetter och de mest lämpliga enligt era råd ovan/nedan, dvs morot-, tefrö- och kokosolja t.ex.
    Har ni tips om proportioner för lagom fasthet, lagom solskyddseffekt och lagom vårdande känsla… allt samtidigt!
    Bivax, kakaosmör? Vill aldrig använda någon tillsatt doft, så de naturliga måste fungera ihop.
    Är förvånad att det gula bivaxet doftar så lite. (i mina lotionbars med shea p och kokosolja)

    Undrar också om det som stod på zinkoxidpåsen jag köpte i er butik förra veckan, att zinken är farlig för vattenlevande organismer. Vill verkligen inte bidra till mer miljöförstöring och kommer att hantera den varsamt.
    Men bör man alls använda zink? Hur hantera den bäst?

    Tack för en mycket inspirerande blogg!

  11. Ellen 7 mars, 2016 Svara

    Hej!
    Jag har gjort era lotion bars å blev jättenöjd:) MEN nu tänkte jag göra zinksalvan men undrar om den e bra mot AKNE (inte vanliga finnar) ..?

    • Organic Makers 8 mars, 2016 Svara

      Hej Ellen, zinksalvan är bra för alla former av akne; mer allvarlig akne och enstaka finnar. Gör gärna en zinksalva med torra, vårdande oljor som hampfröolja, avokadoolja, och t.ex. lite gurkörtolja som är rik på GLA och bra för aknehud!

  12. Emma 4 april, 2015 Svara

    Hej!
    Hade tänkt gjort zinksalvan till mina barn som dras med mollusker som man tydligen kan torka ut med zinkpasta. Vill då helst göra en egen så man vet vad den innehåller för råvaror och tänkte då att de låter “nyttigt” att ha i gurkörtsolja!?
    Hur mycket om de nu är lämpligt ska jag blanda i? Med vänlig hälsning, Emma 🙂

    • Daniel Carlsson 5 april, 2015 Svara

      Hej Emmma, Ja gurkört är en riktigt fin olja som du kan använda i din zinksalva. I princip kan du använda bara gurkörtsoljan som receptets 75 ml olja, men du kan också göra en bra salva med ca 20-30 ml gurkört av receptens oljemängd. 🙂

  13. Anna 10 mars, 2015 Svara

    Vad händer om man har en sådan här salva i ansiktet när det är sol ute?
    Börjar inte olja koka?

    • josefin 12 mars, 2015 Svara

      Hej Anna,
      Nej det är ingen risk! För det första, så ska det vara bra varmt i solen för att nånting ska börja koka. Det troligaste är då att det är vatten som börjar koka, som har en kokpunkt på 100 grader. Men så stark sol/värme utsätter du dig aldrig för, så att fukten i huden riskerar börjar koka. 😉 Oljor har en betydligt högre kokpunkt, så det är helt uteslutet att någon skulle kunna befinna sig i sådana temperaturer.

  14. Ann-Sofie 15 oktober, 2014 Svara

    Förresten, hur är det med zinkoxiden, är den farlig vid förtäring? Inte för att vi tänkt att käka salvan, men bra o veta ändå

  15. Ann-Sofie 14 oktober, 2014 Svara

    Tack för ett bra recept! Gjorde det idag, men jag undrar, hur gör ni era fina ettiketer ?

  16. Angela 29 juni, 2014 Svara

    Hej!

    Jag vill göra med ringblomsolja. Gärna ringblom och hampa. Hur ska jag blanda då?

    Mvh Angela

  17. Marielle Persson 17 juni, 2014 Svara

    Kan man använda denna salva dagligen som ansiktskräm?

    • Organic Makers 18 juni, 2014 Svara

      Hej Marielle,
      Dagligen som ansiktskräm kan zinken verka uttorkande. Då är det bättre att du använder en ansiktsolja, en blandning av torra oljor som passar din hud. Anledningen att blanda flera oljor och inte bara använder en, är att man då för samman flera oljors olika näringsämnen och fettsyror. Ansiktsolja används bara några droppar morgon och kväll.

  18. Linda 30 maj, 2014 Svara

    Hej!

    Blir man lite lätt vit i ansiktet om man smörjer in sig med solskyddsvarianten?

    • Organic Makers 31 maj, 2014 Svara

      Hej Linda,
      Jo, det blir en liten viteffekt som försvinner efter en liten stund!

  19. sonia 23 maj, 2014 Svara

    Går dom tre oljorna att byta ut från solkydds varianten?
    Tex. Istället för solfröolja, tefröolja och morotsolja om man ist
    har avokadoolja, jojoba och argan eller olivolja med torkad tingblomma?

    • Organic Makers 28 maj, 2014 Svara

      Hej Sonia,
      Morotsoljan och tefröoljan är mycket antioxidanta och bra för solskador. Du kan byta ut oljorna, men får kanske inte precis samma effekter som skrivs i receptet! Men kokosolja och zinkoxid i kombination är bra i solen. Glöm bara inte att vara försiktig med solen strålar ändå! /Josefin

  20. jenny 23 maj, 2014 Svara

    Undrar också vilken ungefärlig solskyddsfaktor det blir som resultat, och vilken ingrediens som bidrar till högre om man så vill?

    • Organic Makers 28 maj, 2014 Svara

      I det solskyddande receptet har vi använt flera oljor med solskyddande egenskaper. Zinkoxiden är så kallade fysikaliskt solskydd, vilken innebär att partiklarna (ej nanopartiklar) reflekterar bort solen.
      Men det är svårt att säga precis solskyddsfaktor, då det beror på mängd man smörjer in, och vi är också olika för vad som funkar på just vår hud.
      Var försiktig med solen, och prova din blandning tillsammans med en annan solskyddfaktor t.ex, så får du ett hum om hur den funkar på dig!

  21. Yael 24 april, 2014 Svara

    Tack för utmärkta recept! Den solskyddande varianten – vet ni ungefär vilken spf den får?

    • Organic Makers 27 april, 2014 Svara

      Hej Yael!
      Det är svårt att säga exakt spf, men en tumregel är att de knappt 10% zinkoxid i detta receptet (det är mindre zinkoxid i denna variant för att den ska vara lättare att applicera och bli mindre vit på huden) motsvarar knappt spf 10.
      Dock verkar även kokosoljan något skyddande, och morotsoljan också. Morotsoljan lär också bygga upp hudens naturliga skydd mot solskador.
      /Josefin

  22. Jessica 24 april, 2014 Svara

    Kanon! 😀

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *