Vegovaselin – använd som det är eller gör en helt ekologisk kräm!

Vegovaselin - organicmakers.se

För ett tag sedan lanserade vi Vegovaselinet, ett ekologiskt, vegetabiliskt och veganskt vaselin som har ungefär samma känsla och konsistens, och samma användningsområde, som det ”vanliga” vaselinet, eller petroleumgelé, som är det egentliga namnet på vanligt vaselin.

Men då petroleumgelé består helt och hållet av renad råolja, petroleum, är Vegovaselinet ett växtbaserat alternativ som förutom konsistensen och känslan innehåller välgörande fettsyror och låter huden andas. Vegovaselin är mycket milt och mjukgörande och passar även för babyhud.

Vegovaselin är precis som vaselin en tjock, lite klibbig smet som är vattenavvisande och lägger sig utanpå huden. Det är också en perfekt bas i en fet och mjukgörande kräm som passar lika bra för babyrumpor som för eksem, torr och narig hud, eller läppar.

Så här gör du en härlig, tjock vit kräm med vegovaselinet som bas:

Mjukgörande fet kräm, ca 100 g

Ingredienser:

60 g Vegovaselin
30 g Sheasmör paradoxa
10 g vegetabilisk olja eller örtextraktolja, t.ex jojoba, mandel, avokado eller kamomillolja. Se längre ner för fler förslag!
eventuellt ca 10-20 droppar eterisk olja.

Gör så här:

Hacka 30 g sheasmör paradoxa i småbitar så smälter det lättare. Väg upp sheasmöret, vegovaselinet och oljan i en värmetålig glasbägare och smält över vattenbad eller på korta intervaller i mikrovågsugn. Rör om emellanåt. Alla ingredienser har en smältpunkt under eller kring 40 grader, så det går ganska snabbt att smälta ihop. Låt blandningen svalna under omrörning. Sätt behållaren i ett kallt vattenbad under nedsvalningen så går det snabbare. Vill du tillsätta en eller flera eteriska oljor gör du det när blandning har svalnat lite, till under 30 grader. När allt är svalt kan du vispa upp det med en elvisp för att få en vitare och krämigare konsistens. Skopa upp på burk och använd!

En ytterligare praktisk fördel med vegovaselinet är att naturligt E-vitamin redan är tillsatt i vegovaselinet. E-vitaminet är antioxidant och förlänger hållbarheten på krämen och ger nyttig e-vitamin till huden.

Variationer på grundreceptet:

Med vegovaselinet och sheasmör paradoxa har du en bra bas för att komplettera med några av våra aktiva botaniska extrakt eller mer lyxiga vegetabiliska oljor. Här är några förslag på vad du kan använda som de de 10 grammen olja i en sats vegovaselinkräm (100g):

10 g morotsolja

Med 10 g ekologisk exktraktolja av morot gör du en kräm som ger extra skydd mot solen. Vår koncentrerade extraktolja av morot är rik på skyddande och antioxidant betakaroten. Sheasmöret paradoxa ger även ett lätt naturligt solskydd.

5 g ekologiskt chiaextrakt

Önskar du en fet kräm med aktiva ingredienser som hjälper torr hud behöver du essentiella fettsyror. Använd 5 g av vårt ekologiska chiaextrakt (mycket rikt på omega 3) och 5 g hampfröolja (rik på omega 6)

10 g Marulaolja

Använd 10 g av den härliga kallpressade marulaoljan och gör en riktigt mjukgörande och fuktighetsbevarande kräm.

10 Kommentarer

 1. Josephine 26 juli, 2015 Svara

  Hej! Den här kommer jag att testa? Det står att hållbarheten är lite längre tack vare det naturliga e-vitaminet, men ungefär hur länge håller en burk? Tack på förhand/ Josephine

  • Författare
   Organic Makers 27 augusti, 2015 Svara

   Hej Josephine,
   Exakt hållbarhet beror på hur det förvaras och används, men du kan räkna med att det håller minst ett år.

 2. Julia 27 augusti, 2015 Svara

  Hej Organic Makers!
  Jag gillar verkligen ert Vegovaselin, men har dock lite ont om idéer vad mer man kan använda det till. Det hade varit jätteroligt om ni kom med fler recept som just innehåller Vegovaselinet. Tack för en jättebra och inspirerande blogg!
  /Julia

  • Författare
   Organic Makers 27 augusti, 2015 Svara

   Hej Julia,

   Du kan t.ex göra cerat i cerathylsor med 78% vegovaselin och 12% bivax, eller lip balm i burkar med 80% vegovaselin och 10% bivax. (i burkar kan det vara lite mjukare så att det är lättare att få upp). Några droppar eterisk olja ger fin doft också!
   Utförligt recept på detta kommer snart!

 3. elina 11 mars, 2016 Svara

  Hej! Jag beställde shea paradoxa och vegovaselin och tänkte göra cerat. Har ingen vegetabilisk olja, funkar det ändå?

  • Författare
   Organic Makers 11 mars, 2016 Svara

   Hej Elina,
   Det blir nog lite för mjukt utan bivax. Du får prova att smälta samman en liten mängd och se hur fast det blir när det har svalnat och vilat nån timme!

 4. Linda 11 oktober, 2016 Svara

  Hej! Kan man byta ut sheasmöret mot kakao smör? ? /linda

 5. Bianca 8 oktober, 2017 Svara

  Hej! Kan man använda Shea Nilotica istället för Paradoxa? /Bianca

  • Författare
   Organic Makers 9 oktober, 2017 Svara

   Hej! Ne, Sheasmör Nilotica är mycket mjukare, så du kan inte byta Paradoxa till Nilotica.

 6. Carina 22 oktober, 2017 Svara

  Jag har gjort ert kallvispade bodybutter med shea paradoxa tidigare med hampfrö, svartkummin och gurkört för en exsem hud men blev nyfiken på om vegovaselin kan vara ett bra komplement?
  Eftersom det här receptet var för en mindre batch och jag då tänker mig att göra 300g. Kan man då blanda alla vegetabiliska oljorna (10g per olja) som jag gjort i bodybutter?
  Är ute efter egenskaperna i alla tre av de oljorna för att få en så läkande och mjukgörande kräm som möjligt..
  Tacksam för svar 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.