Vegovaselin – använd som det är eller gör en helt ekologisk kräm!

Vegovaselin - organicmakers.se

Vegovaselin är ett ekologiskt, vegetabiliskt och veganskt vaselin som har ungefär samma känsla och konsistens, och samma användningsområde, som det “vanliga” vaselinet, eller petroleumgelé, som är det egentliga namnet på vanligt vaselin. Men då petroleumgelé består helt och hållet av renad råolja, petroleum, är Vegovaselinet ett växtbaserat alternativ som förutom konsistensen och känslan innehåller välgörande fettsyror och låter huden andas. Vegovaselin är mycket milt och mjukgörande och passar även för babyhud.

Vegovaselin är precis som vaselin en tjock, lite klibbig smet som är vattenavvisande och lägger sig utanpå huden. Det är också en perfekt bas i en fet och mjukgörande kräm som passar lika bra för babyrumpor som för eksem, torr och narig hud, eller läppar.

Så här gör du en härlig, tjock vit kräm med vegovaselinet som bas:

Mjukgörande kräm med vegovaselin, ca 100 g

Recept

60 g Vegovaselin
30 g Sheasmör paradoxa
10 g vegetabilisk olja t.ex jojoba, mandel, avokado.*
2 g Koncentrerad extraktolja, t.ex ringblomsolja, kamomillolja, morotsolja, arnicaolja , chiaextakt, amarantextrakt eller Makers Kelp*

ev. ca 10-20 droppar eterisk olja.

*Om du vill kan du skippa extrakten och öka till 12 g olja i stället.

Varför är den här krämen bra?

Den här feta krämen innehåller vegovaselin som är naturligt mjukgörande och ger huden ett skyddande lager mot väder och vind, och förhindrar huden att torka ut. Sheasmör återfettar med en massa näringsämnen, och en skvätt flytande oljor ger en variation av nyttiga fettsyror.

Väljer du att tillsätta högkoncenterade extrakt till din kräm får du också kraftigt aktiva ämnen. Läs mer om oljeextrakten här.

Dessutom är krämen helt ekologisk!

Gör så här:

Väg upp sheasmöret, vegovaselinet och oljan i en värmetålig glasbägare och smält över vattenbad eller på korta intervaller i mikrovågsugn. Rör om emellanåt. Alla ingredienser har en smältpunkt under eller kring 40 grader, så det går ganska snabbt att smälta ihop. Låt blandningen svalna under omrörning. Sätt behållaren i ett kallt vattenbad under nersvalningen så går det snabbare. Vill du tillsätta en eller flera eteriska oljor gör du det när blandning har svalnat lite, till under 30 grader. När allt är svalt kan du vispa upp det med en elvisp för att få en vitare och krämigare konsistens. Skopa upp på burk och använd!

En ytterligare praktisk fördel med vegovaselin är att naturligt E-vitamin redan är tillsatt i vegovaselinet. E-vitaminet är antioxidant och förlänger hållbarheten på krämen och ger nyttig e-vitamin till huden.

10 Kommentarer

 1. Josephine 26 juli, 2015 Svara

  Hej! Den här kommer jag att testa? Det står att hållbarheten är lite längre tack vare det naturliga e-vitaminet, men ungefär hur länge håller en burk? Tack på förhand/ Josephine

  • Författare
   Organic Makers 27 augusti, 2015 Svara

   Hej Josephine,
   Exakt hållbarhet beror på hur det förvaras och används, men du kan räkna med att det håller minst ett år.

 2. Julia 27 augusti, 2015 Svara

  Hej Organic Makers!
  Jag gillar verkligen ert Vegovaselin, men har dock lite ont om idéer vad mer man kan använda det till. Det hade varit jätteroligt om ni kom med fler recept som just innehåller Vegovaselinet. Tack för en jättebra och inspirerande blogg!
  /Julia

  • Författare
   Organic Makers 27 augusti, 2015 Svara

   Hej Julia,

   Du kan t.ex göra cerat i cerathylsor med 78% vegovaselin och 12% bivax, eller lip balm i burkar med 80% vegovaselin och 10% bivax. (i burkar kan det vara lite mjukare så att det är lättare att få upp). Några droppar eterisk olja ger fin doft också!
   Utförligt recept på detta kommer snart!

 3. elina 11 mars, 2016 Svara

  Hej! Jag beställde shea paradoxa och vegovaselin och tänkte göra cerat. Har ingen vegetabilisk olja, funkar det ändå?

  • Författare
   Organic Makers 11 mars, 2016 Svara

   Hej Elina,
   Det blir nog lite för mjukt utan bivax. Du får prova att smälta samman en liten mängd och se hur fast det blir när det har svalnat och vilat nån timme!

 4. Linda 11 oktober, 2016 Svara

  Hej! Kan man byta ut sheasmöret mot kakao smör? ? /linda

 5. Bianca 8 oktober, 2017 Svara

  Hej! Kan man använda Shea Nilotica istället för Paradoxa? /Bianca

  • Författare
   Organic Makers 9 oktober, 2017 Svara

   Hej! Ne, Sheasmör Nilotica är mycket mjukare, så du kan inte byta Paradoxa till Nilotica.

 6. Carina 22 oktober, 2017 Svara

  Jag har gjort ert kallvispade bodybutter med shea paradoxa tidigare med hampfrö, svartkummin och gurkört för en exsem hud men blev nyfiken på om vegovaselin kan vara ett bra komplement?
  Eftersom det här receptet var för en mindre batch och jag då tänker mig att göra 300g. Kan man då blanda alla vegetabiliska oljorna (10g per olja) som jag gjort i bodybutter?
  Är ute efter egenskaperna i alla tre av de oljorna för att få en så läkande och mjukgörande kräm som möjligt..
  Tacksam för svar 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.