Vegansk vaxolja

Vegansk vaxolja – vårdande och skyddande för ansikte och kropp

Vegansk vaxolja är som en kräm, men helt oljebaserad, det vill säga att den inte innehåller något vatten. Fördelen med det vattenfria är att den inte behöver konserveras mot mikroorganismer som en emulsion (vattenlösligt och oljelösligt emulgerat). behöver. Osäker på vad vi menar? Läs inlägget ”Gör din egen hudvård – en guide för nybörjare och nyfikna”, så förstår du!

En speciell formulering med Makers Silk – naturlig silikonersättning, gör den här lämplig även som ansiktsvård! Makers Silk gör att vaxoljan går superlätt in i huden och lämnar en matt och skön känsla efter bara någon minut! Och är du orolig över vax i ansiktet – var inte det! En liten mängd växtvax täpper inte till på något sätt, utan skyddar och bevarar fukt samtidigt som det låter huden andas!

Ansiktsvarianten av den här vaxoljan är perfekt för att skydda huden lite extra kalla vinterdagar, eller för att ge huden ett extra skydd mot smuts och föroreningar.

Kroppsvarianten är en superskön återfettade kroppsolja för dig som vill ha en produkt som inte känns fet och glansig, trots att den bara innehåller oljelösliga ingredienser.

Nyckelingrediensen i vaxoljan är det vegetabiliska vaxet myricavax. Myricavaxet är ett ganska mjukt vax med en matt finish, som skyddar huden utan att täppa till porerna. Dessa egenskaper gör myricavaxet idealt i ansiktsprodukter. Doseringen myricavax är noga avvägd för att vaxoljan ska vara precis lagom mjuk och precis flytande, vilket gör att man kan ha den i en pumpflaska. Du kan inte byta ut Myricavaxet mot något annat i det här receptet utan att egenskaperna förändras.

En annan nyckelingrediens i ansiktsvarianten är Makers Silk som ger en torr känsla och riktigt bra spridbarhet, perfekt för ansiktsvård!

Doftsätt, aktivera, förfina!

Vaxolja är en helt oljebaserad produkt, och det går därför utmärkt att tillsätta olika oljelösliga aktiva ingredienser. Vi har flera olika oljelösliga högkoncentrerade extrakt som gör din vaxolja ännu mer effektiv! Väl utvalda örtextrakt gör din vaxolja för ansiktet till en riktigt aktivt verksam produkt. En del av örtextraktoljorna ger också färg till vaxoljan. Du kan byta ut lika mängd olja mot ett eller flera oljelösliga extrakt i en dosering om 2-3% per extrakt.

Morotsextrakt, Nyponextrakt och Havtornsextrakt: gulorange, Ringblomsextrakt: gul, Kamomillextrakt: grön, Gurkmejaextrakt: lätt gulgrön. Amarant, Chia och Makers Kelp ger ingen färg.

Med eteriska oljor ger du ytterligare effekt, och trevlig doft får du på köpet! Eteriska oljor innehåller en mängd verksamma ämnen för huden, och kombinationsmöjligheterna är oändliga. En dosering om sammanlagt 0,5% eteriska oljor är lagom i en ansiktsprodukt. I kroppsvarianten kan du använda upp till 1% eteriska oljor.

Recept

Myricavaxsolja för ansiktet

Med Makers Silk blir vaxoljan torr nog att använda i ansiktet.

15% Myricavax*

25% Makers Silk

60% Ekologiska kallpressade oljor. Vi valde 30% Arganolja, 20% Gurkörtsolja & 10% Broccolifröolja, men du kan använda en eller flera oljor du gillar för ansiktet.

x% Oljelösliga extrakt. Minska mängden olja med motsvarande mängd extrakt. Du använder ca 2-3% av varje extrakt och kan använda ett eller flera olika. Se nedan vårt sortiment av oljeextrakt!

+0,5% naturlig e-vitamin

ev. +0,5% eteriska oljor. Sammanlagd mängd. I en ansiktsprodukt räcker det med 0,5% eterisk olja då doften inte ska vara för kraftig. Maxdosering är sammanlagt 1% (ca 25 droppar per 100 g).

Myricavaxsolja för kroppen

För kroppen är vaxoljan som en skön tjock vegansk body lotion. I kroppsoljan används aningens mindre myricavax då den inte innehåller Makers Silk som gör produkten tunnare.

13% Myricavax*

87% Ekologisk kallpressad olja. En basolja eller en blandning av flera. Vi valde Makadamiaolja som är en bra olja för torr hud, och Gurkörtsolja som är riktigt bra på att stärka barriärskiktet på känslig hud.

+ 0,5% naturlig e-vitamin

+ ev. max 1% eteriska oljor

Oljetips! De vegetabiliska oljorna i det här receptet kan varieras i det oändliga. Gör t.ex en skönt vårdande kroppsolja med grön avokadoolja (fetare), hampfröolja (torrare), och varför inte ett par procent mycket vårdande kamomillextrakt!

*Tips!

Byt ut 3-4% av myricavaxet mot Jasminvax, för en underbar doft och ännu lenare känsla. Detta kommer att göra vaxoljan gyllene till färgen, och känslan och funktionen för ansiktet blir ännu bättre! Och doften…!
Myricavaxet kan ersättas med 5-6% risvax som ger en liknande konsistens men inte riktigt samma matthet. Öka upp mängden olja motsvarande, så att totalen blir 100%.

Receptkalkylator Vegansk vaxolja

Skriv in mängden du vill göra i rutan för mängd så räknas receptet om. Förinställd mängd är 100 g ≈ 100 ml.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

15%MyricavaxMängd g
25%Makers SilkMängd g
30%Arganolja EKOMängd g
18%Gurkörtsolja EKOMängd g
10%Broccolifröolja EKOMängd g

Tillsatser, utöver receptets procent

0.5%Naturlig E-vitaminMängd g
0.5%Eterisk olja Bergamott (bergaptenfri) EKOMängd g
2% Bakuchiol, eller annan oljelöslig aktiv/extraktMängd g

GÖR SÅ HÄR:

Väg upp alla ingredienser utom örtextrakt och ev. eteriska oljor i en värmetålig behållare och smält i vattenbad eller på korta intervaller med omröning emellan i mikrovågsugn.

När allt har smält rör du om då och medan vaxoljan svalnar. När den börjar tjocka lite tillsätter du ev. örtextrakt och eteriska oljor och rör om igen. Rör om då och då tills vaxoljan är rumstempererad, så får den en bra flytande konsistens. .

Låt svalna och häll upp på flaskor med pump. Vi använde klara 30 ml flaskor med pump till ansiktsoljorna och 100 ml klara flaskor med pump till kroppsoljan.

Vaxoljan når sin slutgiltiga tjocklek efter ca ett dygn.

Förvara i normal rumstemperatur. Står flaskan för svalt kan den bli för tjock och svår att pumpa.

Hållbarhet: ca 1 år.

PRODUKTER I RECEPTET

OLJELÖSLIGA EXTRAKT/EXTRAKTOLJOR

9 kommentarer

 1. Sandra 27 februari, 2021 Svara

  Hej!
  Tycker den här vaxoljan är helt underbar på ansiktet men jag skulle vilja ha solskydd i den också. Går det att ha mineral spf i? Om i så fall, när och hur mycket?

 2. Sung 21 mars, 2020 Svara

  Hej!
  Har ni något bra tips på hur man gör rent en pumpflaska som det varit vaxolja i på bästa sätt?
  Mvh Sung

 3. Ylva Rabo 22 december, 2019 Svara

  Hej!
  Jag vill gärna göra lite olika sorters kroppslotion/oljeblandningar till min son som har eksem och också är mycket allergisk mot nötter. Min fråga är om jag bör undvika att använda oljor som är tillverkade från nötter ex makadamia, mandel m.m. i hans hudvård eller är det OK att använda på huden?

  Tack så mycket för svar & vänliga hälsningar från Ylva ?

 4. Iman 30 mars, 2019 Svara

  Hej. Jag är jättedåligt på matte. Hur omvandlar man från % till g? t.ex 35% av *vi säger makerslik *blir det 35 g? Osv sökte mycket på Internet alla säger olika 🙂
  Mvh
  Iman

  • Organic Makers 1 april, 2019 Svara

   Hej Iman!
   Procent betyder hundradelar. 35% av 100 g är alltså 35 g (35 hundradelar).
   35% av 50g är 35*0.5= 17,5g. 35% av 200g är 35*2=70g.

 5. Lisa 22 februari, 2019 Svara

  Hej, ni har en helt fantastisk hemsida, som jag ägnar mycket tid på.
  Jag är nybörjare och undrar hur man gör när recepten är i %. Hur ska jag mäta upp ingredienserna på bästa sätt då?
  Eller måste man helt enkelt vara mattesnille? 🙂

  /Lisa

  • Organic Makers 1 april, 2019 Svara

   Hej Lisa!
   Du behöver en våg att väga upp dina ingredienser!

 6. Organic Makers 5 december, 2018 Svara

  Hej Petronella!
  Bivaxet är hårdare än myricavaxet, och blir inte lika matt. Vill du göra vaxolja med bivax utgår du från doseringen i det här receptet, ca 7% bivax i flytande oljor: https://www.organicmakers.se/gor-din-egen-ekologiska-bivaxolja/

 7. peetronella 5 december, 2018 Svara

  Hej!
  Tack för enkelt fantastisk sida, jag har provat många av era recept och detta står nu på tur. Undrar om det går att byta ut myricavaxet mot bivax?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *