Våra råvaror – vår kvalitet!

Organic Makers - råvaror för hudvård
Organic Makers - Ekologiska råvaror för hudvård
Organic Makers - Ekologiska råvaror för hudvård
Organic Makers - Ekologiska råvaror för hudvård

Så här de sista dagarna i april skiner solen i Malmö och värmer riktigt ordentligt. Vi sitter en stund i solen och tittar ut över vattnet utanför våra lokaler på Saltimporten och tänker vilken lyx det är att vara här; att få jobba med det vi älskar.

Vi har precis packat sheasmör nilotica, ett krämigt sheasmör som doftar som lyxig choklad. Sheasmöret är en av våra mest populära råvaror, och det fick mig att tänka på att vi kanske inte är så bra på att berätta om våra fina, ekologiska råvaror, hur vi väljer ut dem och varför. I inlägget ”Därför ska råvarorna vara ekologiska” skriver vi om varför vi bara har ekologiska råvaror. Vi ser ingen anledning till att bidra till ett icke-ekologiskt jordbruk genom att erbjuda ett icke-ekologiskt och billigare alternativ. Då skulle vi aldrig kunna garantera att hudvården du gör blir giftfri. Dessutom gör det att vi kan lägga all vår energi på att hitta riktigt bra ekologiska alternativ.

Vi som driver Organic Makers heter Daniel och Josefin. Vi letar upp, undersöker, kvalitetstestar, köper in, formger och packar alla våra produkter i vår verkstad i Malmö. De kommer alltså inte färdiga från någon fabrik, utan vi vill ha kvalitetskontrollen med från början till slut!

Hur gör vi då för att välja ut våra råvaror?

Daniel är den som i första hand står för de vetenskapliga undersökningarna och det ekologiska urvalet. Hans bakgrund som doktorand i etik vid Lunds universitet och som journalist på Sveriges Radio kommer väl till pass när det gäller att läsa forskningsrapporter om såväl råvarornas egenskaper och fördelar, som kemikalierapporter om vad man ska undvika. Och att ställa rätt frågor till leverantörerna så klart.

Vi vill ha riktigt bra ekologiska råvaror med en helt och hållet spårbar bakgrund. Råvaror från odlare som brinner för sin råvara, som är stolt över sina odlingar och ekologiska principer är precis vad den här världen behöver. Eller fair-trade projekt där mindre kollektiv får hjälp att sälja sina produkter där de efterfrågas. Någon som är väldigt roligt är när en leverantör förstår (efter Daniels många frågor) att det ekologiska är lika viktigt för oss som för dem, att vi inte som många andra bara är ute efter en stämpel som det står ekologiskt på. De leverantörer som suckar och stönar när vi ställer för många frågor om ursprung och ekologi faller bort direkt!

Josefin är receptmästaren som aldrig slutar testa testa testa. Vilken effekt har mer av det här på konsistensen? Hur länge håller de här infusionerna i rumstemperatur? Vad kan man göra för att bäst mjuka upp torra, spruckna händer och fötter? Och så vidare. Läsa, läsa, läsa, men framför allt testa, testa, testa är det som gäller. Men säkerheten då? Jo, vi är noga med den också. Vi kollar alltid upp mängder och doseringar i förhand, och får hjälp med att kontrollera receptens säkerhet när de väl är färdiga.

Och är det skillnad på t.ex olja och olja? Alltså samma olja av olika sort och kvalitet? Ja, det är det minsann! Tänk bara på alla sorters olivolja som finns i butiker och i restaurangköken. Det är en uppsjö av olika kvaliteter och egenskaper (och priser). Det finns till och med världsmästerskap i olivolja! Vi kommer att skriva mer om vad skillnaderna är när det gäller oljor för hudvård i kommande blogginlägg.

När man har smörjt in sig med ekologiska oljor och fett ett tag, och börjat använda ekologisk hudvård, börjar man undra vad man gjort i alla år; smörjt in huden med en blandning av vatten, petroleum och kemikalier?!! Tänk att det ska dröja långt in på 2000-talet innan vi på riktigt börjar ifrågasätta det.

Vi läste en amerikansk undersökning härom veckan som kommit fram till att genomsnittskvinnan i USA upptar i genomsnitt över 2 kg kemikalier genom huden varje år. Upptar, alltså, mängden använda kemikalier är mycket högre. Det gör en lite rädd faktiskt.
Men vi här inte här för att skrämmas. Vi är här för att inspirera och möjliggöra helt ekologisk hudvård som inte kostar en förmögenhet!

Alla våra råvaror hittar du såklart i vår webbutik >> Där hittar du också utrustning och förpackningar för att göra din egen ekologiska hudvård. Recepten hittar du här i receptbloggen!

13 kommentarer

 1. Organic Makers 18 september, 2017 Svara

  Hej Stina!
  I och med att vi köper direkt av tillverkaren och packar hos oss löpande har de aldrig stått länge på hyllan. Max några få månader från färdigtorkade örter från leverantören och hem till dig! 🙂

 2. Stina Pettersson 4 september, 2017 Svara

  Hej , jag undrar hur gamla era örter är som ni säljer? Hur länge förvaras de?
  Med vänlig hälsning,
  Stina

 3. Anna 3 februari, 2017 Svara

  Hej!
  Jag undrar om hur oljorna ska förvaras och hur länge dom håller?

  Mvh Anna

  • Organic Makers 5 februari, 2017 Svara

   Hej!
   Hållbarheten är väldigt lika beroende på olja, det beror framför allt på vilken fettsyraprofil oljan har. En olja med mycket mättade fetter, t.ex kokosolja, har många års hållbarhet, medan de allra känsligaste har upp till ett år. Det finns alltid ett minst-hållbar-till datum på våra oljor, och vid rätt förvaring håller de oftast betydligt längre än det datumet.
   Oljor förvaras bäst mörkt och svalt, typ skafferi, och ju mindre luft de utsätts för, desto längre håller de.
   Oljor har den fördelen att de inte kan mögla eller få tillväxt av mikroorganismer, de blir istället dåliga p.g.a oxidation, d.v.s de härskar, och har de härsknat känner man det direkt på doften. De doftar då som en härsken nöt eller liknande, vilket de flesta känner igen. En härsken olja är inte farlig, men den har förlorat sina hudvårdande egenskaper.

 4. Helena 24 juli, 2016 Svara

  Kan nötallergiker använda olja gjord på nötter tex mandelolja?
  Vad rekommenderar ni för recept för hud med kraftig och långvarig eksem (och nötallergiker), speciellt vintertid? Vill göra något för att lindra min systers problem utan risk för reaktion på nötter!

  • Organic Makers 25 juli, 2016 Svara

   De flesta nöt- eller mandelallergiker (mandel är inte en nöt) är inte allergiska mot nöt- eller mandelolja, då oljan inte innehåller de allergener som hela nöten innehåller. Allergenerna i nötter är proteiner, och det som pressas ur nöten är enbart fett. Dock kan nötoljor som är kallpressade innehålla spår av proteinerna, så är du exktremallergiker är det makadamiaoljan och mandeloljan man ska låta bli.
   För torr hud och hud med eksem rekommenderas svartkumminolja, gärna i kombination med hampfröolja. Gurkörtsoljan med mycket GLA är också mycket bra för eksemhud.

 5. Molly 17 mars, 2016 Svara

  Helt bananas över ert utbud och alla recept. Skulle vara kul med en helkvälls-kurs hos er!

 6. Roolo 2 mars, 2016 Svara

  Hej!
  Jag skulle vilja veta om det är någon/några av era oljor som ätbara?

 7. Sandra 15 maj, 2015 Svara

  Ni är så otroligt bra! Tack så hemskt mycket för grymma produkter och snälla, tålmodiga kundservice! 😀

 8. Madde 6 juni, 2014 Svara

  Hej,
  vilken fantastiskt fin sida ni har. Flaskorna är ursnygga, mitt ”vill ha” begär vet inga gränser när jag tittar i webshoppen men… har ni ngn certifiering på era råvaror? Såg att tvålarna var ”Ecocertade” men hur är det med oljorna etc?

  • Organic Makers 7 juni, 2014 Svara

   Hej Madde,
   Alla våra ekologiska råvaror är certifierade enligt Eu:s standard för ekologiskt jordbruk. Exakt vad certifieringen kallas beror på vilket land certifieringen kommer i från, det kan vara engelska ”Soil Association”, franska ”Ecocert” eller svenska ”Krav”.

   Ingen råvara får kallas ekologiskt utan att vara odlad och certifierad enligt en sådan standard, därför har vi inte satt ut varje specifik certifiering. Men bra att du uppmärksammade oss på att vi ska vara tydligare att berätta detta!
   Vad gäller tvålarna är det en färdig produkt med flera råvaror som ingredienser, och då måste produkten i sig certifieras.

 9. Nadja 24 maj, 2014 Svara

  Åh vad glad jag är att jag har hittat er! Så himla pedagogiskt och ”snällt” skrivet på alla produkter ni säljer här på hemsidan och på recepten. Ska bara plugga klart först och sen ska jag shoppa loss i er webbshop. Grymt snygga förpackningar!! Det var dem jag föll för först och sen när jag insåg vad innehållet är i alla förpackningarna så ba WOW.

  • Organic Makers 27 maj, 2014 Svara

   Hej Nadja!
   Vad glada vi blir för din fina kommentar! Det känns så kul att andra uppskattar våra helt ekologiska och etiska principer!
   Sätt igång och labba, det är grymt kul!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *