Tvålfakta – vad är äkta tvål?

Vad är tvål egentligen?

Äkta Tvål är kemiskt sett ett fettsyresalt. Fettsyresaltet skapas av oljor, hydroxid och vatten i en kemsik reaktion som kallas förtvålning. Tvål har en kemisk struktur som gör att den är både fett- och vattenlöslig. Tvål löser därför upp både fett och vattenlösligt smuts och orenheter och tar det med sig när man sköljer av.

Hårdtvål (kallrörd hantverkstvål) tillverkas av oljor/fett såsom olivolja, kokosolja och kakaosmör. Dessa kombineras med natriumhydroxid, lut, löst i vatten eller annan vätska. Detta startar en förtvålningsprocess som förvandlar ingredienserna olja och lut till nånting helt annat, nämligen tvål.

En annan typ av tvål du kan göra själv är Melt & Pour tvål. Melt & Pour är en färdig tvålmassa som kan smältas om och tillsättas dofter, färger med mera för att skapa egna tvålar.

Olika tvåltyper

Hantverksmässigt tillverkad hårdtvål (Kallrörd tvål) är väsenskild från den industritvål som man hittar på stormarknaden. Äkta tvål tillverkas nämligen hantverksmässigt och har kvar alla sina hudvårdande beståndsdelar.

Tvålens historia

Tvål har en viktig plats i historien. Inte främst av skönhetsskäl, utan av hygien- och hälsoskäl. Att smuts och bakterier sprider sjukdomar är välkänt nu för tiden, men för hundrafemtio år sedan visste man knappt vad bakterier var. Tvålen är en av de mest livräddande uppfinningarna i världshistorien. Det du!

Allt om tvål

På våra tvålsidor lär du dig allt om tvål, hittar recept & guider:

Gör din egen tvål

Och nej, bakterier och virus kan inte leva eller föras över via fast tvål, snarare tvärt om: äkta hårdtvål dödar effektiv virus och är det i särklass bästa sättet att skydda sig i te.x pandemitider:

Läs mer: The science of soap: how it kills the corona virus.

Äkta tvål eller ”vanlig” flytande tvål?

Det kan vara lite lurigt att reda ut, men det finns i princip två typer av tvål (förutom fast & flytande form) som används som, och kallas för, tvål: Tvål gjord genom förtvålning av oljor och fetter kan vara både fast och flytande, och är den som kallas för ”äkta” tvål eller hantverkstvål. Men den vanligaste tvålen vi använder är egentligen inte tvål, utan en kombination av olika syntetiska tensider (surfaktanter), oftast SLS eller andra sulfater, vatten, förtjockningsmedel och lite andra tillsatser.

Äkta tvål / hantverkstvål

Riktig hårdtvål har innehållsförteckningar som Sodium olivate (förtvålad olivolja) Sodium Cocoate (förtvålad kokosolja).

Namnen anger att tvålens innehåll är fettsyrasalter (tvål) som förtvålats med natriumhydroxid (sodium hydroxide) och respektive olja. Natriumhydroxid är den hydroxid som, i kombination med vatten, förvandlar fett till fast tvål. Vattnet avdunstar sedan delvis när tvålen mognar.

Oljor & fetter är triglycerider; två fettsyramolekyler bunda till en glycerolmolekyl. När fetterna förtvålas binder sig fettsyramolekylerna med hydroxidmolekylerna och bildar tvål, och frigör fuktighetsbevarande glycerin (glycerol), som finns kvar i tvålen som en fuktighetsbevarare!

Äkta flytande tvål

Äkta flytande tvål görs av oljor och kaliumhydroxid i stället för natriumhydroxid, då kaliumhydroxid eller kalielut som det också kallas, skapar mjuka tvålkristaller (lite förenklat). Det finns många olika metoder även för att göra flytande tvål.

Riktig såpa som linsåpa (linoljesåpa) är en äkta flytande tvål. Det är bara i Sverige vi använder namnet såpa för flytande äkta tvål, på engelska heter det ”liquid soap” vare sig det är äkta eller ”vanlig” flytande tvål, eller det vi kallar såpa (flytande städtvål).

Flytande äkta tvål har följaktligen innehållsförteckning med inci-namn som Potassium olivate (förtvålad olivolja), Potassium cocoate (förtvålad kokosolja), Potassium sunflowerate (förtvålad solrosolja) o.s.v.
Namnen anger att tvålens innehåll är fettsyrasalter (tvål) som förtvålats med kaliumhydroxid (potassium hydroxide) och respektive olja.

”Vanlig” handtvål och kroppstvål, body wash m.m

”Vanlig” flytande tvål består oftast av syntetisk tensider, förtjockningsmedel m.m. Vanliga tensider ser ut så här på innehållsförteckningen: Sodium Lauryl Sulfate (SLS) Sodium Laureth sulfate (SLES), Lauryl Glucoside, Coco-Glucoside, Sodium Cocoyl Isethionate (SCI), Sodium coco-sulfate (SCS), Cocoamidopropyl Betain m.fl.

Många vill undvika sulfater i sin tvål då den inte är särskilt miljövänlig eller snäll mot huden, och då i synnerhet SLS som så gott som alltid är framställd av palmolja. Det finns dock mildare sulfater, t.ex Sodium coco-sulfate som är både miljövänliga och milda, och tillverkas i naturlig process, godkända att använda i naturliga och ekologiskt certifierade produkter.

Kallrörd Hårdtvål = Hantverkstvål

Kallrörd, eller kallprocessad, tvål är den typ hantverkstvål du gör själv från grunden. Namnet är något missvisande, då luten faktiskt utvecklar en del värme, och lut och fetter brukar ha en temperatur på ca 45-50 grader vid processning/rörning. Namnet ”kallrörd” syftar på att du inte tillför någon värme under själva tillverkningen.

Att göra sin egen tvål från grunden är otroligt roligt, och kan nästan vara beroendeframkallande. Det faktum att det finns så många parametrar i hur en egentillverkad tvål blir gör det lätt att få lust att prova fler och fler ingredienser, tillsatser och metoder. På så sätt kan du skapa tvålar som passar exakt till dina egna behov.

Vidare är den viktigaste aspekten i en tvål är vilka oljor och fetter du använder. Olika oljor och ger tvål med olika egenskaper; hård, mjuk, kraftigt tvättande, mild, långvarig, storlöddrande, smålöddrande, krämigt lödder o.s.v.

Andra viktiga faktorer i hur tvålen blir är vilka tillsatser du använder; vilka eteriska oljor, färger och andra tillsatser. Dessutom spelar mängden vatten du använder i receptet roll för hur snabbt tvålen tjocknar och hårdnar.

Men tvål görs ju med lut (natrium/kaliumhydroxid)! Hur kan den då vara naturlig/ekologisk/ofarlig?

Detta är en fråga som vi ofta får. Men natriumhydroxid är en helt naturlig kemikalie, ett natriumsalt, som är helt ogiftig och nedbrytbar i naturen. Natriumhydroxid används även i livsmedel för att reglera pH-värde, även i ekologiska och Kravmärkta livsmedel (E524).
I sin rena form är den dock kraftigt frätande (högt pH-värde), vilket betyder att du behöver skydda dig enligt instruktioner när du hanterar luten. Den färdiga tvålen har förvandlat oljor och lut till ett nytt ämne: tvål. Således finns ingen lut/natriumhydroxid kvar i färdig tvål.
Tvål gjord på ekologiska oljor och ren natriumhydroxid är därför klassad som ekologisk i alla ekologi- och miljömärkningar, och är den mildaste formen av alla rengöringsmedel (tensider m.m).

Melt & Pour Tvål

Ett annat, lite enklare sätt att göra egna tvålar är att använda sig av en färdig tvålmassa, Melt & Pour. Tvålmassa Melt & Pour är ett halvfabrikat, speciellt framtaget för att kunna smälta tvålmassan och tillsätta små mängder av egna ingredienser. Det kan vara oljor, extrakt, leror, örter, färger och dofter.

Vi har valt ut en samling bra naturliga och ekologiska tvålmassor utan sulfater och syntetiska tensider för att göra en så naturlig tvål som möjligt. Det finns också en certifierat ekologisk tvålmassa att välja.

Tvålmassa Melt & Pour smälts i mikrovågsugn, vattenbad eller dubbelkokare. I den smälta, flytande tvålmassan kan du tillsätta små mängder boosters som oljor, oljeextrakt, doft, färg, örter, leror m.m, hälla upp i formar och på så sätt skapa dina egna unika tvålar. Melt & Pour-tvålar är klara att användas så snart de har stelnat!

Melt & Pour tvål med himalayasalt

tvålmassa Melt & Pour

Råvaror och utrustning för tvåltillverkning

Tvål består alltså av olika oljor och fetter som är förtvålade med natriumhydroxid (lut). Det som ger tvålen dess specifika egenskaper är just vilka oljor och fetter som används. Oljornas fettsyreprofiler avgör om tvålen blir hård eller mjuk, löddrande eller krämig, extra vårdande eller kraftigt rengörande (t.ex en fläck-tvål).

Förutom oljor kan du boosta dina hantverkstvålar med nyttiga naturliga ingredienser som leror, örter och örtextrakt, färga dem med pigment & mica och doftsätta dem med ekologiska eteriska oljor eller naturliga doftoljor.

Otålig att sätta igång! Lär dig göra egen tvål här:

Recept på kallrörd tvål

Råvaror för tvåltillverkning: