Svalkande bodylotion med aloe vera och svartvinbärsolja

Svalkande bodylotion med aloe vera och svartvinbärsolja

När det är varmt ute är det skönt med en hudkräm som går snabbt in i huden utan att klibba eller kännas fet. Den här lätta, emulgerade krämen är dessutom laddad med lyxiga ingredienser som lindrar irritation och svalkar hud som kanske har fått för mycket sol. Och så är den ekologisk så klart, med de bästa ingredienser. Med en egentillverkad kroppslotion vet du dessutom precis vad du matar huden med!

Basen består av svalkande pepparmyntshydrolat tillsammans med vårdande aloe vera och flera effektiva fuktbindare, glycerin och Sodium PCA. Fettdelen utgörs av supersnällt sheasmör, antioxidant svartvinbärsolja, e-vitamin och squalene, som bland annat kan reparera UV-skador på hudens celler. Svartvinbärsoljan och pepparmyntshydrolatet ger krämen en mild och frisk doft. (Och ja, den här krämen är helt vegansk!)

För att alla fett- och vattenbaserade ingredienser ska hålla ihop ska krämen emulgeras. I vanliga fall hettar man upp vatten- respektive fettfasen till 80 grader och häller sedan ner fettfasen i vattenfasen medan man mixar med en stavmixer. Men här kommer ett litet lifehack för DIY:are! Det går att hetta upp vatten- och fettfas i samma bägare. Läs mer om hur du gör här nedanför.

Recept


Receptet är angivet i procent, vilket innebär att 1% motsvarar 1 g om du gör 100 g. Gör du 200 g kräm tar du alltså dubbelt som mycket av procenten i gram.

Vatten- och fettfas

— vattenfas:
40% Pepparmyntshydrolat
30% Renat vatten eller rent, kokt, avsvalnat kranvatten
2% Glycerin
0,5% Aloe vera-flakes
0,5% Xanthangummi
— fettfas:
9,5% Svartvinbärsolja
5% Sheasmör paradoxa
2% Squalene
3,5% Makersemulgering

Tillsatsfas

2% Sodium PCA
4% Makerskonservering
1% Naturlig E-vitamin
3-4 droppar mjölksyra per 100 gram kräm

Gör så här

1. Väg upp ingredienserna

Välj en lagom stor glasbehållare – till 200 gram kräm passar till exempel en 400 ml. glasbägare.
Börja med att väga upp de vattenbaserade ingredienserna plus xanthangummi, och rör om medan xanthangummit löser sig i vattnet. När det har börjat tjockna, fortsätt med de fettbaserade ingredienserna. Ingredienserna kommer att lägga sig i två skikt. Tips! Om det känns svårt att pricka in rätt mängder kan du väga upp en ingrediens i taget i en mindre bägare, och föra över till den stora bägaren allteftersom.

2. Värm upp och emulgera

Innan du börjar värma blandningen, nollställ vågen och väg hela bägaren. (Efter upphettningen ska du väga bägaren igen för att se hur mycket vatten som avdunstat.) Ställ sedan bägaren i ett vattenbad, och rör om med en glasstav medan innehållet värms upp. Vid cirka 80 grader har emulgeringsmedlet smält, och du kommer att se att blandningen har börjat vitna. Emulgeringen har startat!

Plocka upp bägaren, sätt ner en stavmixer och kör kontinuerligt i 3-4 minuter. Undvik att lyfta mixern över vattenytan, eftersom onödig luft då kommer ner i krämen. Fortsätt sedan röra om i krämen med en glasstav eller med degkrokarna på en elvisp tills den har svalnat. Nu kan du pausa då och då. Det här tar lite tid, passa på att skriva etiketter!

3. Låt svalna, fyll på med vatten och tillsätt värmekänsliga ingredienser

Under uppvärmningen avdunstar en del vatten, kanske 10%. När krämen har börjat svalna, väg behållaren på nytt och se hur mycket vikt den har tappat. Tillsätt renat vatten tills den är tillbaka vid sin ursprungsvikt och blanda ordentligt, ta till mixern om det behövs. Vid 50 grader kan du ställa behållaren i ett kallt vattenbad för att skynda på nedkylningen.

När du har kommit ner under 40 grader tillsätter du de sista ingredienserna, i det som kallas tillsatsfasen. De är värmekänsliga och ska därför i på slutet. Allra sist använder du pH-stickor för att kolla av ditt pH-värde och tillsätt mjölksyra 1-2 droppar i taget tills du når pH 4,5 – 5,5.

Förpacka i rena glasflaskor när krämen är helt sval, förslut och märk krämen med datum. Om du har varit riktigt noga med hygienen kan den hålla upp till ett år i rumstemperatur, men använd den gärna inom ett par månader. Förvara oöppnade flaskor mörkt och svalt. Lycka till!

Bra att veta:

Svartvinbärsoljan går att byta mot en eller flera andra oljor om du vill. Välj gärna lite torrare oljor som går snabbt in i huden, till exempel tranbärsolja, kaktusfikonfröolja eller hallonfröolja. Behåll proportionerna mellan flytande oljor, fast fett och vatten för att få rätt konsistens på krämen.

Gör minst 200 gram kräm åt gången, för att stavmixern ska komma tillräckligt djupt ner i blandningen och för att det blir lättare att mäta upp ingredienserna. 200 gram blir lite drygt 200 milliliter färdig kräm. Det passar till exempel bra att förpacka i två 100 ml glasflaskor med pump. Eftersom en del av ingredienserna ska mätas i små mängder, är det bra att vara förberedd med en precisionsvåg och plastpipetter. En termometer är också bra att ha, så att du har koll på att blandningen inte blir för varm.

Hygien är extra viktigt när vatten är inblandat, så börja med att rengöra arbetsytan, dina händer och din utrustning med ytdesinfektion eller isopropylalkohol. Du kan också koka allt som tål det, till exempel glasbehållare och glasflaskor. Koka 15-20 minuter och låt lufttorka på ett rent underlag.

Recept och bild kommer från Anna på hudvårdsverkstan.se!

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*