Självemulgerande oljor – så här gör du dem själv!

Gör din egen självemulgerande olja!

Med hjälp av det naturliga oljelösliga emulgeringsmedlet MakersSelf kan du göra en olja som emulgeras när den kommer i kontakt med vatten!

I videon ovan tillsätter vi 8% Makers Self till en vanlig ansiktsoljeblandning, och för att illustrera hur fint den emulgeras tillsätter vi vatten i oljan och rör om. Det bästa sättet att använda en självemulgerade olja är att tillsätta vatten, gel eller annan vattenbaserad produkt direkt vid applicering!

Emulgeringsmedlet MakersSelv O/W kan också användas för att göra tunna emulsioner, t.ex spraybara emulsioner och serum, men eftersom produkten då innehåller vatten från början behöver den då även konserveras enligt konstens alla regler. Här nedan pratar vi om hur du använder MakersSelf för att göra självemulgerande oljor!

Självemulgerande oljor – vad är det?

En olja, en oljeblandning eller en olje- & fettbaserad produkt som en salva är en fettlöslig produkt som inte blandar sig med vatten. Men genom att tillsätta ett oljelösligt emulgeringsmedel speciellt avsett för ändamålet går det att göra oljan självemulgerande; det vill säga att den löser upp sig i kontakt med vatten eller annan vätska, och detta öppnar upp för många möjligheter!

Med MakersSelf kan du göra en olja eller oljeblandning som du använder tillsammans med en skvätt vatten eller vattenbaserad produkt, t.ex ett gel eller ansiktsvatten, för att göra en mjuk emulsion direkt vid applicering. Du kan också göra en rengöringsolja avtvättningsbar eller  få badoljan att lösas upp i badvattnet i stället för att flyta ovanpå. Emulgeringsmedlet MakersSelf fungerar med alla oljelösliga ingredienser, även eteriska oljor, och doseras i oljebaserade produkter med ca 8-10%.

Det oljelösliga emulgeringsmedlet MakersSelf är helt naturligt, framställt av vegetabiliska fetter. Det är veganskt och godkänt som ingrediens i ekologiskt certifierade produkter. Och MakersSelf ger faktiskt extra bra egenskaper till din produkt: eftersom MakersSelf gör att olja binder sig till fukt ger det också en fuktighetsbevarande effekt till huden.

Tips på självemulgerande oljor du kan göra själv:


Ansiktsolja & Kroppsolja

Att tillsätta ca 8% MakersSelf till din egen ansiktolje- eller oljeserumblandning eller kroppsoljeblandning  (eller din rena favoritolja!) är ett bra sätt att även få fukt till huden: Ta någon droppe ansiktsolja i handen och tillsätt en skvätt ansiktsvatten, gel eller ren hydrolat, eller bara vanligt vatten för att få en lättapplicerad creme som dessutom ger huden fukt. MakersSelf hjälper dessutom till att bevara fukten i huden!

Recept på ansiktsoljor i receptbloggen 

Recept på kroppsoljor i receptbloggen

Rengöringolja

En självemulgerande rengöringsolja är den perfekta ansiktrengöringen! Tillsätt 8-10% MakersSelf till din rengöringolja eller rengöringsoljeblandning. Använd olja genom att massera in rengöringoljan i ansiktet. När du sedan sköljer ansiktet löses oljan upp och tar med sig smuts och makeuprester. En liten del olja blir dock kvar och ger en mjukgörande och skön känsla.

Bra oljor för rengöring är jojoabaolja, sesamolja och mandelolja. En skvätt ricinolja (10-20% i en annan olja eller oljeblandning) ger bra rengöring då den speciella ricinoljan är bra på att rengöra på djupet. Ensam är ricinoljan lite för uttorkande.

Babyolja

En självemulgerande babyolja är utmärkt som tvättolja vid blöjbyte, som badolja med några droppar som löses upp i badvattnet, eller bara som en mjukgörande olja som blir lätt att smörja in med en gnutta tillsatt vatten.

En skvätt olja på en fuktig tvättlapp blir en mjuk och naturlig rengöringsmjölk.

Eftersom oljan gifter sig med fukt är den toppen att smörja in på fuktig hud och blir då som en hudkräm i stället för att fukten skapar irritation och utslag.

Bra och milda oljor för babyvård är aprikoskärnolja, mandelolja, den lite fetare makadamiaoljan, rapsolja & sesamolja.

Mer om oljor och emulgering:

Att oljor och fetter inte löser sig i vatten känner de flesta till. Om du häller en skvätt olja i en behållare med vatten kommer oljan att flyta ovanpå vattnet. Olja är lättare än vatten, och oljor och fetter är lipofila, oljelösliga, det vill säga de blandar sig bara med andra lipofila ämen. Vatten å sin sida är hydrofilt, vattenlösligt, och blandar sig därför bara med andra hydrofila ämnen.

För att göra en creme eller en lotion, som är en blandning av vattenlösliga och oljelösliga ämen behövs därför ett emulgeringsmedel, som får vatten och olja att blanda sig med varandra och stanna så! En emulsion blir då sådär vit som en creme eller lotion är, och beroende på vad mer man inkluderar i receptet har cremen olika tjocklek och känsla.

Nackdelen med en creme när du gör den själv är att eftersom  den innehåller vattenlösliga ingredienser måste den konserveras. I vattenlösliga ämnen kan nämligen tillväxt av microrganismer, bakterier och mögel ske, och utan konservering blir produkten dålig inom kort.

I en olja eller fett; lipofila ämen, kan inte tillväxt av microrganismer, bakterier och mögel ske, därför är en produkt med bara oljelösliga ämen betydligt lättare att bevara, och har längre hållbarhet än produkter med vattenlösliga ingredienser. En olja eller ett fett blir gammalt genom oxidation, det vill säga att fettet härsknar, och detta kan fördröjas genom att tillsätta en bredspektrad antioxidant som e-vitamin eller antioxidant rosmarinsextrakt.

Fördelen med en självemulgerande olja är att du får en produkt helt utan vatten, som alltså inte måste konserveras eller mixas till en emulsion, men så fort du tillsätter vatten eller annan vätska emulgeras den till en lätt skön känsla som lätt sprids ut över huden!

4 Kommentarer

 1. Camilla O 2 september, 2018 Svara

  Jag köpte detta emulgeringsmedel när det kom i början av sommaren, och testade att tillsätta typ 8-9% till min vanliga ansiktsoljeblandning, och jag håller med! Jag är helt frälst! När jag blandar det i handen med en klick hemgjord aloeveragele blir det en helt underbar ansiktskräm! Så enkelt! Alla tummar upp! 🙂

  • Författare
   Organic Makers 8 september, 2018 Svara

   Eller hur! 💚

 2. Anna 5 september, 2018 Svara

  Hej
  Jag undrar om man kan göra en vanlig ansiktskräm med denna genom att blanda ihop som i beskrivningen och sen konservera eller separerar den om den ej är vispad enligt klassisk metod?

  • Författare
   Organic Makers 8 september, 2018 Svara

   Hej Anna!
   Makers Self bygger inte viskositet och stabiliserar, så en ihopvispad creme blir tunn som mjölk efter ett tag och separerar. Om du blandar den med ett gel eller tillsätter en förtjockning, t.ex. xhantangummi blir den tjockare, men separerar antagligen igen efter ett tag. Du kan ju då skaka om den igen innan varje användning, men för en “vanlig” creme är Makersemulgeringen ett bättre alternativ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.