Självemulgerande oljor – så här gör du dem själv!

Tillsätt ca 10% Makersself o/w till din oljeblandning för att göra den självemulgerande! Här blandar vi den sedan med ett egentillverkat hyalurongel, vilket är det som ger blandningen viskositet. Makersself o/w kan också användas för att göra en kallrörd emulsion/serum (recept).

Med hjälp av det naturliga oljelösliga emulgeringsmedlet MakersSelf kan du göra en olja som emulgeras när den kommer i kontakt med vatten!

I videon ovan tillsätter vi 8% Makers Self till en vanlig ansiktsoljeblandning, och för att illustrera hur fint den emulgeras tillsätter vi ett vattenbaserat gel (går också bra med bara vatten) i oljan och rör om. Det bästa sättet att använda en självemulgerade olja är att tillsätta vatten, gel eller annan vattenbaserad produkt direkt vid applicering!

Emulgeringsmedlet MakersSelv O/W kan också användas för att göra tunna emulsioner, t.ex spraybara emulsioner och serum, men eftersom produkten då innehåller vatten från början behöver den då även konserveras enligt konstens alla regler. Här nedan pratar vi om hur du använder MakersSelf för att göra självemulgerande oljor!

Självemulgerande oljor – vad är det?

En olja, en oljeblandning eller en olje- & fettbaserad produkt som en salva är en fettlöslig produkt som inte blandar sig med vatten. Men genom att tillsätta ett oljelösligt emulgeringsmedel speciellt avsett för ändamålet går det att göra oljan självemulgerande; det vill säga att den löser upp sig i kontakt med vatten eller annan vätska, och detta öppnar upp för många möjligheter!

Med MakersSelf kan du göra en olja eller oljeblandning som du använder tillsammans med en skvätt vatten eller vattenbaserad produkt, t.ex ett gel eller ansiktsvatten, för att göra en mjuk emulsion direkt vid applicering. Du kan också göra en rengöringsolja avtvättningsbar eller  få badoljan att lösas upp i badvattnet i stället för att flyta ovanpå. Emulgeringsmedlet MakersSelf fungerar med alla oljelösliga ingredienser, även eteriska oljor, och doseras i oljebaserade produkter med ca 8-10%.

Det oljelösliga emulgeringsmedlet MakersSelf är helt naturligt, framställt av vegetabiliska fetter. Det är veganskt och godkänt som ingrediens i ekologiskt certifierade produkter. Och MakersSelf ger faktiskt extra bra egenskaper till din produkt: eftersom MakersSelf gör att olja binder sig till fukt ger det också en fuktighetsbevarande effekt till huden.

Tips på självemulgerande oljor du kan göra själv:

Ansiktsolja & Kroppsolja

Att tillsätta ca 8% MakersSelf till din egen ansiktolje- eller oljeserumblandning eller kroppsoljeblandning  (eller din rena favoritolja!) är ett bra sätt att även få fukt till huden: Ta någon droppe ansiktsolja i handen och tillsätt en skvätt ansiktsvatten, gel eller ren hydrolat, eller bara vanligt vatten för att få en lättapplicerad creme som dessutom ger huden fukt. MakersSelf hjälper dessutom till att bevara fukten i huden!

Recept på ansiktsoljor i receptbloggen 

Recept på kroppsoljor i receptbloggen

Rengöringolja

En självemulgerande rengöringsolja är den perfekta ansiktrengöringen! Tillsätt 8-10% MakersSelf till din rengöringolja eller rengöringsoljeblandning. Använd olja genom att massera in rengöringoljan i ansiktet. När du sedan sköljer ansiktet löses oljan upp och tar med sig smuts och makeuprester. En liten del olja blir dock kvar och ger en mjukgörande och skön känsla.

Bra oljor för rengöring är jojoabaolja, sesamolja och mandelolja. En skvätt ricinolja (10-20% i en annan olja eller oljeblandning) ger bra rengöring då den speciella ricinoljan är bra på att rengöra på djupet. Ensam är ricinoljan lite för uttorkande.

Babyolja

En självemulgerande babyolja är utmärkt som tvättolja vid blöjbyte, som badolja med några droppar som löses upp i badvattnet, eller bara som en mjukgörande olja som blir lätt att smörja in med en gnutta tillsatt vatten.

En skvätt olja på en fuktig tvättlapp blir en mjuk och naturlig rengöringsmjölk.

Eftersom oljan gifter sig med fukt är den toppen att smörja in på fuktig hud och blir då som en hudkräm i stället för att fukten skapar irritation och utslag.

Bra och milda oljor för babyvård är aprikoskärnolja, mandelolja, den lite fetare makadamiaoljan, rapsolja & sesamolja.

Mer om oljor och emulgering:

Att oljor och fetter inte löser sig i vatten känner de flesta till. Om du häller en skvätt olja i en behållare med vatten kommer oljan att flyta ovanpå vattnet. Olja är lättare än vatten, och oljor och fetter är lipofila, oljelösliga, det vill säga de blandar sig bara med andra lipofila ämen. Vatten å sin sida är hydrofilt, vattenlösligt, och blandar sig därför bara med andra hydrofila ämnen.

För att göra en creme eller en lotion, som är en blandning av vattenlösliga och oljelösliga ämen behövs därför ett emulgeringsmedel, som får vatten och olja att blanda sig med varandra och stanna så! En emulsion blir då sådär vit som en creme eller lotion är, och beroende på vad mer man inkluderar i receptet har cremen olika tjocklek och känsla.

Nackdelen med en emulgering är att eftersom den innehåller vattenlösliga ingredienser måste den konserveras. I vattenlösliga ämnen kan nämligen tillväxt av mikrorganismer, bakterier och mögel ske, och utan konservering blir produkten dålig inom kort.

I en olja eller fett; lipofila ämen, kan inte tillväxt av microrganismer, bakterier och mögel ske, därför är en produkt med bara oljelösliga ämen betydligt lättare att bevara, och har längre hållbarhet än produkter med vattenlösliga ingredienser. En olja eller ett fett blir gammalt genom oxidation, det vill säga att fettet härsknar, och detta kan fördröjas genom att tillsätta en bredspektrad antioxidant som e-vitamin eller antioxidant rosmarinsextrakt.

Fördelen med en självemulgerande olja är att du får en produkt helt utan vatten, som alltså inte måste konserveras eller mixas till en emulsion, men så fort du tillsätter vatten eller annan vätska emulgeras den till en lätt skön känsla som lätt sprids ut över huden!

Vill du lära dig mer om diy hudvård rekommenderar vi att börja med att läsa inlägget – Gör din egen hudvård, en guide för nybörjare och nyfikna!

18 kommentarer

 1. Jojita 13 december, 2022 Svara

  Jag köpte massa produkter från er, dock har inte hunnit använda allt än och har tre stycken oöppnade oljor som datum har gått ut på (2022-09), går de fortfarande att använda? Eller bör jag undvika att mixa de med andra oljor? (Det är aprikoskärna, nyponfrö och jojoba olja)

 2. Iman 31 mars, 2019 Svara

  Hej. Provade detta, gjorde som i videon, men undrar bara, hur kommer det sig att min oljablandingar inte blev lika tjock som på bilden visas?? Plus jag råkade hälla 2 extra % på makers silk i min olja skulle egentligen ha 10% men det blev 12% istället, blir det något problem för ansiktet ??? Tänkte om det går fortfarande att använda??
  Tusen tack för er fantastiska blogg

  • Organic Makers 17 april, 2019 Svara

   Hej!
   På bilden/i videon blandar vi oljeblandningen med ett gel, vårt egengjorda hyalurongel (recept finns i inlägget). Gelen ger ”kropp” till shake-serumet och gör det tjockt!
   Blandar du med vatten eller toner blir det mer som en mjölk!

 3. Andreea Kanslätt 20 februari, 2019 Svara

  Hej,
  Jag funderar på att göra en rengöringsbalm eller kräm.
  Kan jag använda mig av smör eller vax för att få en fastare produkt men som emulsifierar i kontakt med vatten?

  Hälsningar/Andreea

  • Organic Makers 1 mars, 2019 Svara

   Ja, du kan använda Makersself o/w i en salva eller balm också, för att få ett rengöringsbalm. Det kan bli lite mer svårlöst med fasta fetter/vaxer, så du kan behöva öka upp andelen Makersself till ca 12%!

 4. Andreea Kanslätt 20 februari, 2019 Svara

  Hej, Jag funderar på att göra en rengörings balm. Kan jag använda mig av nogon smör eller vax för att få en fastare produkt men som emulsifierar i kontakt med vatten?

 5. charlotte_svenss@hotmail.com 11 januari, 2019 Svara

  Hejsan! Har precis börjat upptäcka eran sida och ser fram emot att testa massa olika recept. Tänkte börja med en ansiktsolja och ringblomssalva i helgen! Kan ni inte lägga upp några olika recept på rengöringsolja för ansiktet? Vore kul att testa att göra som alternativ till dyra köpta ansiktsrengöringar.

 6. Johanna 30 december, 2018 Svara

  Hej. Jag är i färd med att testa rengöringsolja med makers self till ansiktet, låter ju som en väldigt bra grej. Funderar också på att testa som rengöringsolja till minstingen här hemma. Ska jag använda 8-10% makers self även i babyprodukter? Tack för all inspiration och alla fina recept och råvaror 🙏🏻

  • Organic Makers 2 januari, 2019 Svara

   Hej Johanna!
   Ja, du använder 8-10% Makersself även till Babyprodukter. MakersSelf är en helt naturlig ingrediens som också är fuktighetsbevarande, så den kan användas även till mycket känslig hud.

 7. Organic Makers 21 december, 2018 Svara

  Ja precis Elisabeth! Med ca 10% Makersself (inte makersemulgering) i en oljeblandning blir oljan till en mjölk när den blandas med vatten. Perfekt att blanda med vatten direkt i handen.
  En oljeblandning med Makersself har samma hållbarhet som oljeblandningen utan Makersself!

 8. elisabeth 21 december, 2018 Svara

  Hej!
  Kan man alltså göra en rengöringsolja genom att bara tillsätta Makersemulgering, och sen tillsätta vatten när den ska användas? Olja plus Makersemulgering i en flaska, hur länge håller det? Tack för finfina recept!

 9. Zahra 9 december, 2018 Svara

  Tack för era fantastiska recepten.
  Jag tror att man kan göra en ”shower milk” såsom ”shower oil” också med denna emulgeringen, eller behöver den att innehålla tensider för att funka som shower milk, vet ni?

  • Organic Makers 21 december, 2018 Svara

   Hej Zahra!
   Den funkar bra som shower oil som en mild oljerengöring som blir till mjölk när den kommer i kontakt med vatten!

 10. Anna 5 september, 2018 Svara

  Hej
  Jag undrar om man kan göra en vanlig ansiktskräm med denna genom att blanda ihop som i beskrivningen och sen konservera eller separerar den om den ej är vispad enligt klassisk metod?

  • Organic Makers 8 september, 2018 Svara

   Hej Anna!
   Makers Self bygger inte viskositet och stabiliserar, så en ihopvispad creme blir tunn som mjölk efter ett tag och separerar. Om du blandar den med ett gel eller tillsätter en förtjockning, t.ex. xhantangummi blir den tjockare, men separerar antagligen igen efter ett tag. Du kan ju då skaka om den igen innan varje användning, men för en ”vanlig” creme är Makersemulgeringen ett bättre alternativ.

 11. Camilla O 2 september, 2018 Svara

  Jag köpte detta emulgeringsmedel när det kom i början av sommaren, och testade att tillsätta typ 8-9% till min vanliga ansiktsoljeblandning, och jag håller med! Jag är helt frälst! När jag blandar det i handen med en klick hemgjord aloeveragele blir det en helt underbar ansiktskräm! Så enkelt! Alla tummar upp! 🙂

  • Organic Makers 8 september, 2018 Svara

   Eller hur! 💚

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!