Sheasmör – Vitellaria Paradoxa och Vitellaria Nilotica

Sheasmör paradoxa och nilotica - Organic Makers

Sheasmör är en riktigt bra hudvårdsingrediens, som också kan användas precis som den är. Sheasmören har smältpunkter på mellan 30 och 40 grader och smälter när man smörjer in dem på huden. Eller använd ekologiskt sheasmör till krämiga bodybalms, butters eller salvor. I naturlig ekologisk hudvård är sheasmör oumbärligt!

Det finns två sorters sheasmör; Sheasmör Paradoxa som även kallas västafrikanskt sheasmör, och sorten Nilotica som även kallas östafrikanskt sheasmör. De två sheasmören skiljer sig åt i såväl egenskaper som konsistens. De utvinns båda från trädet vitellaria paradoxa, som har olika underarter. Vi har valt att kalla sheasmören för bara paradoxa respektive nilotica. (Sheasmör benämns i innehållsförteckningar som Butyrospermum parkii butter.)

Sheasmör kommer från de fettrika nötterna på det vildväxande sheaträdet, ett stort lågväxande träd med frukter/nötter stora som kastanjer ungefär. Trädets frukter samlas in och rensas sedan på fruktkött (som äts) och får sedan torka i solen så att de kan skalas och krossas för att få själva kärnan, som kallpressas för att få ut det råa sheamöret med sina mjukgörande och hudvårdande egenskaper. Arbetet från skörd till pressning är tidskrävande och kräver noggrannhet för att få hög kvalitet . Detta arbetet görs enligt en lång tradition av kvinnor, som därmed ges ansvar och försörjning i annars mycket fattiga områden.

Sheasmörens fettsyror och andra nyttiga växtämnen är särskilt bra för att stärka hudens barriärskydd och lindra torr, sprucken och irriterad hud. Som hudvårdsingrediens är sheasmöret bra till en mängd produkter: förutom sina mjukgörande och hudvårdande egenskaper bidrar sheasmörets fasthet till att göra salvor, balms och lotions tjockare och krämigare än med flytande oljor.

Vad är då skillnaden mellan de två sorterna?

Sheasmör Paradoxa

Det västafrikanska sheasmöret paradoxa är på grund av växtmiljön och dess sammansättning av fettsyror betydligt fastare än nilotica. I helt rått tillstånd har det en grågul färg och en lukt som inte är särskilt angenäm. Vi har därför valt att ha ett ekologiskt, kallpressat och naturligt filtrerat sheasmör paradoxa i vårt sortiment, vilket innebär att det är mekaniskt, kallt filtrerat för att ta bort lukt, och då också den grågula färgen. Resultatet är ett nästan helt vitt och doftlöst sheasmör som har kvar alla sina näringsämnen. Sheasmör paradoxa har en smältpunkt på ca 35-40 grader.

Paradoxa har som fett en mycket stor andel aktiva växtämnen som ger smöret en mångfald av hudvårdande egenskaper. Det binder fukt till huden och är alltså en bra återfuktande ingrediens. Höga halter av fytosteroler, tokoferoler (E-vitamin) och triterpener gör att shea paradoxa är antioxidant och anti-inflammatoriskt. Smöret ger även ett naturligt skydd mot skadligt UV-ljus och är bra och lugnande att använda när man har bränt sig.

Sheasmör Nilotica

I Östafrika producerar sheaträdets nötter ett smör som kallas nilotica, vilket skiljer sig från sorten paradoxa, särskilt i konsistens, färg och doft.  Vårt Nilotica är endast kallpressat, det vill säga raw. Det är betydligt mjukare och har en mild gul färg och en doft som är behagligt chokladaktig. Konsistensen är ungefär som glass som ska skopas upp i kulor, med en liten grynighet som försvinner direkt vid hudkontakt. Smältpunkten är ca 30 grader.

Även om nilotica totalt sett  har en lägre andel växtämnen (än paradoxa), så har det mycket värdefulla hudvårdande egenskaper tack vare högre halter av flavonoiden katechin, som är en kraftig antioxidant. Niloticas sammansättning av fenoler liknar faktiskt vitt och grönt te, andra mycket antioxidanta och cellförnyande hudvårdsingredienser som används till anti-age produkter. Nilotica innehåller mer av den omättade fettsyran omega 9, vilket gör att smöret absorberas snabbare av huden än paradoxa (som har fler mättade fettsyror som absorberas långsammare).

Kvalitet

Sheasmör finns i handeln i en mängd kvaliteter med olika färg, doft, fasthet och egenskaper. De vi beskriver här är den kvalitet vi har i vårt sortiment, vilket är allra högsta kvalitet för såväl hudvård som mat. Precis som med alla våra produkter har vi höga kvalitetskrav, såväl som krav på ekologi och etik. Varje batch kontrolleras och analyseras för att verifiera att sheasmöret har rätt kvalitet och kan spåras till sitt urpsrung.

Båda sheasmören kommer från kontrollerade projekt där kvinnor får stöd och hjälp att bygga upp en fungerande och hållbar egen verksamhet, som kan bringa inkomst till familjerna i många år framöver. Genom detta bevaras sheaträdet, som är ett hotat träd. Områden med sheaträd har skövlats för att ge bränsle, vilket dock en kortsiktig bränslelösning då sheaträdet kan ge så mycket mer! Genom att istället skörda sheaträdets nötter skyddas träden och återplantering sker i skövlade områden.

Sheasmör och gryninghet

Gör du produkter med sheasmör kan du ibland uppleva att sheasmören är lite “gryniga” (det är en grynighet som smälter direkt på huden dock). Det beror på att olika fettmolekyler i sheasmöret klumpar ihop sig olika snabbt när det svalnar efter uppvärmning. Det kan också vara mer eller mindre grynigt från början, beroende på batch. Med ett naturligt, obehandlat sheasmör är detta ofrånkomligt, men det går att avhjälpa med ett enkelt knep: Sätt sheasmöret i frysen en stund i inledningen på avsvalningsfasen. Då stelnar sheasmöret innan det hinner forma sig till grynighet och produkten blir slät. Gör du en kallvispad produkt kan du smälta sheasmöret (det smälter redan vid 38 grader), och sedan sätta det i frysen i en halvtimme eller så. Då stelnar sheasmöret helt slätt, och de kallvispade produkterna du sen använder det i blir också släta!

Sheasmör i webbutiken:

14 kommentarer

  1. Maria 23 november, 2018 Svara

    Jag tänker använda sheasmöret för att tillverka veganskt matfett. Vilken av era sorter tror ni lämpar sig bäst för att göra en emulsion med olivolja? Paradoxa låter ju inte så smakligt men låter mer “robust”. Vilken av arterna används i Indien där, så vitt jag förstår, det används i matlagning?

  2. Organic Makers 18 november, 2018 Svara

    Hej Hanna,
    Båda varianterna är kallpressade, kommentaren är missvisande, jag tror Daniel som svarade missförstod frågan. Vi har nu förtydligat.

  3. Hanna Hellzén Cramér 18 november, 2018 Svara

    Hej!
    Jag tycker informationen om paradoxa på er hemsida är otydlig. I kommentaren här ovan skriver ni att den inte är kallpressad men i själva texten här ovan skriver ni att den är kallpressad, vad stämmer? På paradoxas sida (där man kan köpa produkten) står inte heller något om detta i texten men på bilden ser man att det står “kallpressad” på burken. Vad gäller?

  4. Lilu 12 mars, 2018 Svara

    Hi,
    I just read this and looked at composition. On the paradox you state that FATTY ACIDS & ACTIVE SUBSTANCES: About 4 % . Is this correct? When you sum it up, it comes up to 62%. Where did the other 38% go? Does the removal of the scent remove essential nutrients? I just ordered both bit after looking at the percentages, I might be returning the paradox. Please clarify. Thanks

    • Organic Makers 14 mars, 2018 Svara

      Hi Lilu,
      I dont quite understand your question. This is the composition according to the Paradoxa product info:
      Stearinsyra (mättad) ca 42%
      Omega 9 (enkelomättad oljesyra) ca 44%
      Omega 6 (fleromättad linolensyra) ca 6%
      Palmitinsyra (mättad) ca 4%
      Bioaktiva ämnen ca 4%

  5. Anna 4 december, 2017 Svara

    Hejsan!
    Jag undrar vilket av dessa två produkter jag bör välja om jag har en torr och ganska känslig hud som även får lite eksem då och då, speciellt på vinterhalvåret. Vilken av dem är bäst och varför?

    Tacksam för svar!

  6. Renata 18 november, 2017 Svara

    Hej,

    Jag har en 11 månaders gammalt son med väldigt dåligt eksem. Han är allergisk bland annat mot betakaroten.
    Jag undrar över vilket skulle jag köpa för honom SHEASMÖR PARADOXA eller NILOTICA? Innehåller något av dem betakaroten?
    Dessutom vill jag fråga om att gör det bra att använda produkten för ett så litet barn?

    Jättetacksam för svar och hjälp!

    MVH
    Renáta D.

    • Organic Makers 23 november, 2017 Svara

      Hej Renata! Nej, varken sheasmör paradoxa eller nilotica innehåller betakaroten. Sheasmör går bra att använda för spädbarn och barn – bra exempelvis vid blöjeksem. Prova alltid på ett litet hudområde när du börjar använda en ny råvara.

  7. Cecilia 27 april, 2017 Svara

    Funderar kring kallpressning av Paradoxa. Traditionellt så kokas kärnkrosset i timmar. Kallpressas det helt? Ingen rostning eller kokning, alltså? Blir konfunderad och hittar ingen bra beskrivning av tillverkningsprocessen. Tog med sheasmör från Gambia och förstod jag rätt, så kokas det där.
    Väldigt tacksam för svar eller tips om länk
    MVH Cecilia

    • Organic Makers 5 maj, 2017 Svara

      Hej Cecilia! Kallpressning utesluter inte rostning. Kallpressning kan ske av såväl rostade som orostade nötter. När det gäller Arganolja t.ex är det vanligt att argannötterna rostas och sedan kallpressas, och denna olja säljs som matolja, då den kallpressade oljan från rostade nötter ger mer doft och smak. För hudvård ska man dock använda en orostad kallpressad olja för att näringsämnen för huden ska vara bibehållna. Problemet är att det oftast inte framgår att den kallpressade rostade arganolja för matanvändning är just rostad.
      Rostning och varmpressning sker under betydligt högre temperaturer än kokning och kallpressning, (kokning 100 grader, kallpressning max 70 grader), och vissa typer av sheasmör kokas vid utvinning, vilket inte ger någon större skillnad i kvalitet mot kallpressning. Men vår paradoxa är kallpressad, av orostade sheanötter.

  8. Norah 15 mars, 2017 Svara

    Hej,

    Jag undrar vilken. Dessa två sheasmör Jah borde välja om jag har en känslig, torr hud på vintern. Jag har lätt för att reagera på produkter och får väldigt lätt eksem på ansiktet. Hur kan jag förebygga denna hudtyp och passar någon av dessa sheasmör mig? I så fall vilken?

    Tack för superbra naturliga produkter!

  9. Malin 17 mars, 2014 Svara

    Hej!
    Funderar på att testa ett recept på hårvax som jag hittat. Det innehåller sheasmör. Vilket av era sheasmör tror ni passar bäst till hårvårdande hårvax? Och varför?
    , det ska visst bli ett torrt vax enligt recept med karolin, bivax o jojoba.

  10. Organic Makers 2 februari, 2014 Svara

    Hej Maria,
    De olika recepten har ganska olika karaktär. Det kallvispade som du har provat är det som känns “fetast”, då det bara innehåller fasta fetter.
    Bodybalmet har olja i sig också och är mer fast och krämigt, men ändå ganska fett på huden.
    Det krämiga kroppsbalsamet innehåller oljor och bivax, och upplevs därför inte lika fett på huden. Konsistensen är också betydligt “trögare” och krämigare.
    Om du upplever sheasmörsprodukterna som för feta för kroppen tror jag att du skulle satsa på den krämiga salvan, eller helt enkelt en torr olja. Kroppsoljor går lätt in i huden om du inte använder de allra fetaste oljorna (jojoba, ricin och baobab).
    //Josefin

  11. Maria Olsson 31 januari, 2014 Svara

    Hej!
    Undrar över recepten med Sheasmör Paradoxa; lotionbars, bodybalm och kroppsbalsam (krämig salva) – vad skiljer de olika krämerna/salvorna från varandra? eller är de ganska lika varanda? Används de på olika sätt? (kropp, händer, läppar, ansikte…)

    Har gjort erat kallvispade bobybutter med Nilotica, men tycker att det är för “smetigt” – känns oljig i timmar efter insmörjning…..
    Läser nu att Nilotica absorberas lättare än Paradoxa. Kommer jag inte bli nöjd med någon produkt med Paradoxa då, tro?
    Var sugen att prova och göra lotionbars….

    Hur känns en kroppsolja, går den lätt in i huden, utan att kännas fet och kladdig?

    Vad ska jag prova för att bli nöjd tror ni?
    Tack för eran härliga hemsida!!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *