Saltwater styling creme DIY - cold emulsification - organicmakers.se

Saltvatten stylingcreme för håret – stadga, fukt & vård

Den här lätta hårstylingcremen är som en blandning mellan ett gel och en creme. Du gör den enkelt själv med kallemulgering; varken värme eller stavmixer behövs!

Stadgan för håret kommer i form av epsomsalt, och ca 10% epsomsalt ger en bra medelstadga, struktur och volym . Du kan själv reglera mängden stadga cremen ger genom att minska aller öka andelen epsomsalt, från minst ca 6% upp till ca 18% för rejäl stadga.
Stylingcremen innehåller även fuktgivande pentylenglykol och glycerin (som en del av Makerskonserveringen). I min creme använder jag bara 2% olja, och jag använder mig av broccolifröolja som ger ett bra skydd för håret. Jag använder även 3% Makers Silk, en naturlig ester av olivolja som ger glid och lyster utan att kännas fet. Har du mycket torrt hår kan du öka andelen olja, t.ex även tillsätta 3% Arganolja. Alla hår är olika, så du kan behöva prova dig fram lite till det som passar dig. Receptet som det är passar bara till normalt och lite torrt hår.

Du kan också doftsätta cremen med 0.5%-2% eteriska oljor, beroende på hur stark doft du vill ha. Doften blandas i tillsammans med oljan.

Vatten och övriga vattenlösliga ingredienser binds samman med oljor och eteriska oljor med hjälp av det flytande emulgeringsmedlet Makersself, utan värme eller mixning med stavmixer, ungefär samma princip som i ett shakeserum. (utan emulgeringsmedel blandar sig inte oljefas och vattenfas, och du får istället en gel där olja och eterisk olja flyter ovanpå.)

Det här är en stylingcreme som jag själv använder nästan jämt, och har gjort i flera år. Jag använder den i blött hår, och om jag låter håret självtorka fungerar den som en riktig curl-booster för mina naturliga lockar. Det har bara inte blivit av att vi har publicerat receptet. Så här kommer det!:

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A- Vattenfas

A75%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A10%EpsomsaltMängd g
A4%MakerskonserveringMängd g
A2%Pentylenglykol, naturligMängd g
A1%D-PantenolMängd g
A0.8%XanthangummiMängd g
A0.2%MjölksyraMängd g

B- Oljefas

B3%Makers SilkMängd g
B2%Broccolifröolja EKOMängd g
B2%Makersself O/WMängd g
B1% Eteriska oljor*Mängd g

Receptnoter

Epsomsalt (Magnesiumsulfat) är inte samma sak som vanligt bordssalt (Natriumklorid). Du kan använda Natriumklorid, men stadgan blir mindre och annorlunda.
Makerskonservering innehåller glycerin. Du kan använda 3% Makers Aquagard som konservering i stället för 4% Makerskonservering, men tillsätt då även 3% glycerin. Minska mängden vatten så att totalen är 100%.
Penytlenglykol förstärker effekten av konserveringen, och är också en fuktgivare som ger mjukhet och lyster till håret. Skippa inte den.
Pantenol är en populär hårvårdsingredienser som stärker och ger spänst åt håret. Pantenol kan uteslutas, och var inte med i mitt originalrecept, man jag tycker att stylingcremen är ännu bättre när jag har pantenol i.
Mjölksyran kan inte uteslutas. Mjölksyra sänker pH-värdet och det har två funktioner; pH-värdet blir bra för håret, dessutom fungerar konserveringen bara bra i ett pH-värde mellan pH 4.5-5.5. Denna produkt får enligt recept ett pH-värde strax under 5.
Xanathangummi kan vara svårt att väga upp i små vikter. Knappt 1.5 kryddmått Xantangummi väger ca 0,8g.
Mjölksyra: 6 droppar mjölksyra ut våra droppinsatser väger ca 0.2g. Tillsätt alltså 6 droppar per 100g.
Du kan byta ut oljor och öka eller minska mängden med några procent utan att mängden emulgeringsmedel påverkas. Minska/öka mängden vatten motsvarande.
Ytterligare ingredienser: Du kan också med fördel tillsätta 2% Quinoaprotein i hårstylingcremen. Minska mängden vatten med motsvarande.

Gör så här:

 1. Väg upp pentylenglykol och xanthangummi och blanda. Detta gör att xantangummit lättare löser sig, vilket ändå kan ta lite tid.
 2. Tillsätt vattnet och rör om. Tillsätt sedan saltet, och rör försiktigt en stund tills både xanthangummi och saltet har löst sig hjälpligt.
 3. Väg i övriga ingredienser i vattenfasen utom mjölksyran. Rör om och låt stå tills xhantangummit har löst sig helt och bildat en gel. Rör om då och då.
 4. Väg upp och blanda oljefasen (oljor, ev. eteriska oljor och emulgeringsmedel Makersself o/w). Rör noga så att allt är ordentligt blandat.
 5. Tillsätt oljefasen till vattenfasen, som nu bildat ett gel, under omrörning, t.ex med en glasstav. Rör ganska krafigt till en vit, tjock, gelaktig creme. (Det kan ta ytterligare en stund innan xanthangummit svällt helt till slutgiltig tjocklek.)
 6. Tillsätt mjölksyran, 6 droppar per 100g, och rör om. OBS! Missa inte detta, utan mjölksyran funkar inte konserveringen. Låt stå en stund medan xanthangummit sväller färdigt.
 7. Häll upp på pumpflaska. Klart!

Hållbarhet: Rätt konserverade enligt receptet håller den här stylingcremen i ca 1 år.

Råvaror & ingredienser

10 kommentarer

 1. Anna Lindström 20 mars, 2022 Svara

  Kära organic makers,
  Jag älskar alla era recept jag prövar och det tenderar bli många 🤩
  Det här receptet på stylingcreme är härligt men jag uppfattar att mitt hår blir väldigt statiskt. Vad kan jag modda tror ni för att minska detta?
  PS! Som olja har jag använt broccolifröolja och följt grundreceptets formulering med d-pantenol.

  • Organic Makers 21 mars, 2022 Svara

   Hej,

   Lägg till Sodium PCA med ca 2% (minska mängden vatten), som är en aktiv ingrediens i hårvård just för att minska statiskt hår!

   • Anna Lindström 6 april, 2022 Svara

    Tack snälla 🙏🏻

 2. Barbro Nilson 15 mars, 2021 Svara

  Hej, tänkte göra hårstylinggelet med epsonsalt, men eftersom jag bara har Himalayasalt undrar jag om man kan använda det istället?
  dessutom tänkte jag fråga ang er foundation: Jag tål inte så bra solskyddsmedel som man köper. Det ni har att ha i er diy foundation, är det bättre för att undvika att få utslag/kvisslor, som jag får av köpta solskyddsprodukter?
  Tacksam för svar. MVH Barbro

 3. Elnaz 7 juli, 2020 Svara

  Hej! Jag undrar om man kan ha tarakärnmjöl istället för xanthangummi, och isåfall hur mycket?

 4. Victoria 29 maj, 2020 Svara

  Hej, jag funderar på om Leucidal hade fungerat som konservering? Leucidal+glycerin istället för MakersKonservering.

  • Organic Makers 29 maj, 2020 Svara

   Ja det går bra! Du doserar leucidal lika mycket, 4%, men tillsätt gärna också lite glycerin (ca2%) och minska vattnet med motsvarande!

 5. M Ström 10 januari, 2020 Svara

  Hej! Jag undrar om man möjligen kan byta xantangummit mot hyaloronsyra, den gelbildande varianten?

  • Organic Makers 12 januari, 2020 Svara

   Hej, Vi har inte provat att förtjocka den här cremen med högmolekylär hyaluronsyra. Berätta gärna resultatet här om du provar, så får fler ta del 🙂

 6. Elenore Bergqvist 7 december, 2019 Svara

  Hej, finns det möjlighet att köpa ett färdigt prov på saltwater stylingen och testa innan jag köper alla ingredienser? Tänker att det blir ganska dyrt om den inte funkar i mitt hår.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *