Rengöringspasta för ansiktet. Så här gör du den själv:

Gör din egen naturliga rengöringspasta för ansiktet!

En rengöringspasta är en mild och naturlig rengöring som passar de flesta. Skippa starka rengörare och ge din hud en bättre balans genom att tillföra en massa naturliga nyttigheter samtidigt som du rengör effektivt.

Leror har en mycket hög absorptionsförmåga, vilket gör dem bra till rengöring. De drar bokstavligen talat till sig fett och smuts från huden, samtidigt som de tillför mineraler och kan balansera hudens talgproduktion. Rassallera är särskilt bra på just det här, samtidigt som den är mjuk mot huden.

Ihop med lite vatten blir rassallera en utmärkt tvätt. Men med hjälp av ytterligare ett par ingredienser kan du dessutom anpassa den efter din egen hudtyp med extra hudvårdande egenskaper – och på köpet få en ännu härligare konsistens på rengörigspastan.

Lägg gärna till en ren ekologisk olja. Jojobaolja är utmärkt just till ansiktsrengöring. Den passar alla hudtyper och binder fukt, så att huden inte stramar efteråt. Jojobaoljan förvandlar leran till en skön och ganska stilig rengöringspasta, samtidigt som den kan bära eteriska oljor som vårdar huden och förlänger rengöringspastans hållbarhet. Här är två recept med exempel på ytterligare några aktiva ämnen du kan lägga till för att skräddarsy din egen ekologiska rengöringspasta:

Recept:

DIY rengöringspasta för ansiktet

Mild rengöringspasta med havremjöl

100 g (ca 75 ml)

25 g vit kaolinlera
25 g rassallera
20 g ekologiskt kolloidalt havremjöl
30 g ekologisk jojobaolja

Till torr och känslig hy passar det bra med kolloidalt havremjöl som rengör och lugnar huden. Havremjölet innehåller betaglukan som verkar återfuktande och antioxidant. Som komplement till rassalleran används här kaolin, som är den mildaste av alla leror.

Blanda först ihop de torra ingredienserna. Häll sedan i jojobaoljan och arbeta ihop massan till en slät pasta. Låt det ta en liten stund, så får du till slut rätt konsistens. Om du har jättekänslig hy kan du hoppa över eteriska oljor, annars kan du till exempel tillsätta 1 g (ca 25 droppar) eterisk olja av lavendel som både balanserar huden och förlänger rengöringspastans hållbarhet med sin antibakteriella effekt.

Förvara till exempel i en 75 ml PET-burk, som gör det lättare att komma åt rengöringspastan. Den håller i några månader om du är noga med att inte få ner i fukt i burken. Du behöver ungefär en ärtas storlek till ansiktet. Lägg rengöringspastan i handflatan och lös upp den i lite vatten, massera försiktigt ansiktet (undvik ögonen) och skölj av.

DIY rengöringspasta för ansiktet

Djuprengörande rengöringspasta med nässelpulver och zinkoxid

100 g (ca 75 ml)

4 g zinkoxid
5 g ekologiskt nässelpulver
20 g vit kaolinlera
40 g rassallera
30 g ekologisk jojobaolja
1 g (ca 25 droppar) eterisk olja atlasceder

Om du har fet hy, stora porer eller acne, kan du prova med att istället tillsätta ekologiskt nässelpulver som är sammandragande, och zinkoxid som både dämpar irritation och har en antiseptisk effekt.

Blanda först ihop de torra ingredienserna. Häll sedan i jojobaoljan och arbeta ihop massan till en slät pasta. Låt det ta en liten stund, så får du till slut rätt konsistens. Tillsätt gärna eterisk olja, till exempel atlasceder som är särskilt bra mot akne och samtidigt förlänger rengöringspastans hållbarhet.

Förvara i en 75 ml PET-burk, som gör det lättare att komma åt rengöringspastan. Den håller några månader om du är noga med att inte få ner i fukt i burken. Använd gärna en liten spatel eller skaftet på en sked för att fiska upp rengöringen. Du behöver ungefär en ärtas storlek till ansiktet. Lägg rengöringspastan i handflatan och lös upp den i lite vatten, massera försiktigt ansiktet (undvik ögonen) och skölj av.

Rengöring och eteriska oljor

Eteriska oljor ger inte bara underbar doft till din ansiktsrengöring, vilket förhöjer känslan och känns lyxigt. Flera av våra eteriska oljor har i sig rengörande, antibakteriella och balanserande egenskaper. Ett självklart val till rengöring är lavendel – det säger sig till och med av namnet som kommer från latinets lavendula som betyder just “att tvätta”. Andra bra eteriska oljor som ger balans och rengöring är: Apelsin, Atlasceder, Frankincense, Geranium, Neroli, Palmarosa, Rosmarin, Sandelträ, Tallbarr och Ylang Ylang Extra.
En dosering om ca 1% (ca 25 droppar per 100 g rengöringspasta) är en bra tumregel.

Tips!

Du kan använda rengöringspastan som ansiktsmask genom att ta en större mängd (ungefär en tesked) och lösa upp i drygt dubbla mängden vatten. Den behöver vara ganska blöt för att fastna på huden. Stryk på ett tunt lager och låt verka 5-15 minuter. Undvik att den torkar – klappa i så fall in lite mer vatten. Skölj av försiktigt och smörj in huden efteråt. En mask ger leran lite extra tid att verka och mjuka upp blockerade porer.

Recept och bilder av Anna på hudvårdsverkstan.se

22 Kommentarer

 1. Maria 10 september, 2017 Svara

  Hm. Varför är hållbarheten bara ett par veckor? Det finns ju inget vatten i pastan.

  • Daniel Carlsson 11 september, 2017 Svara

   Hej, Tack för frågan! Här blev det fel; hållbarheten ska vara månader. Som du skriver är det inget vatten i pastorna, det känsliga för hållbarheten är just att se till att det inte kommer vatten/fukt i burken. Så även om en oanvänd burk med pasta skulle ha längre hållbarhet, blir hållbarheten i praktiken kortare.

   • Maria 21 september, 2017 Svara

    Ah, tänkte väl det. Tack för svar!

 2. Marina Nilsson 17 september, 2017 Svara

  Blir pastan lika bra om man hoppar över rassalleran och bara använder den vita kaolinleran? Har extrem känslig hy.

  • Författare
   Organic Makers 17 september, 2017 Svara

   Hej Marina! Ja, du kan ersätta rassalleran med mer kaolinlera. Då blir rengöringen något mildare. Du kan kanske behöva justera mängden lite, om den blir för lös tillsätter du lite mer kaolinlera, om den blir för fast tillsätter du lite mer olja.
   Du kan också byta ut lavendel mot en annan eterisk olja som passar dig. Det är roligt att anpassa recepten efter egna önskemål! 🙂

 3. Karolin 29 september, 2017 Svara

  Vad är det som gör att man ska undvika ögonen? Vill ha/göra en rengöring som även tar bort ögonmakeup. Har ni några tips?

  • Författare
   Organic Makers 5 oktober, 2017 Svara

   Hej! Det är eterisk olja som du ska undvika runt ögonen, så om du inte tillsätter eterisk olja går det fint att använda för borttagning av ögonmakeup!

  • Anna 18 februari, 2018 Svara

   Man kan också få lera i ögonen.

 4. Elisabet Bengtsson 4 oktober, 2017 Svara

  Hej!
  Vilken härlig rengöringspasta. Passar mig perfekt.
  Tack för receptet Anna!
  MVH
  Elisabet

 5. Annika W 12 december, 2017 Svara

  Jag har gjort rengöringspastan med nässlepulver till min dotter som börjat få kvisslor och acne. Stor skillnad efter enbart en veckas användning!

 6. Chandrika 8 februari, 2018 Svara

  Hej, var är bäst att förvara rengöringspastan gjord med nässlor, i kyl eller rumstemperatur?

  • Anna 18 februari, 2018 Svara

   Så länge det inte kommer ner fukt i burken funkar det bra med rumstemperatur!

 7. Marianne 4 april, 2018 Svara

  Hej
  Kan jag använda någon annan olja än jojobaolja till rengöring pastan, tex argan, tefrö?
  / Marianne

  • Organic Makers 23 april, 2018 Svara

   Hej Marianne! Jojoba är en bra rengöringolja då den har bra glid, men det går att välj en annan olja efter smak!

 8. Ebba 4 april, 2018 Svara

  Går smink bort?

  • Organic Makers 24 april, 2018 Svara

   Hej Ebba! Det mesta smink går bort med den här. Om det sitter extra hårt, prova med en skvätt ren olja, t.ex jojoba, på en bomullsrondell efteråt.

 9. Vanne 11 augusti, 2018 Svara

  Kan man ha detta i en aluminiumburk eller reagerar pastan på något sätt med aluminiumet?

  • Organic Makers 23 augusti, 2018 Svara

   Hej Vanne,
   Aluminiumburkarna är livmedelssäkra och hudvårdssäkra och reagerar inte med pastan!

 10. Ellen 20 augusti, 2018 Svara

  Tror ni att man kan ersätta oljan mot honung? 🙂

  • Organic Makers 23 augusti, 2018 Svara

   Hej Ellen!
   Honung är en ingrediens som är väldigt annorlunda än olja, så det blir inte alls samma produkt om du byter ut olja mot honung. Honung kan också vara lite irriterade för känslig hud i stora doser, och är inte hållbar på samma sätt, så vill du ha en produkt med honung i bör du utgå från ett recept som är anpassat efter att honung är en av ingredienserna!

 11. Alexandra 18 september, 2018 Svara

  Jag undrar om man kan använda eteriska oljor i den vattenbaserade masken med infusion? (Den rosa masken)

  • Organic Makers 20 september, 2018 Svara

   Menar du hibiskus och lera-masken? Ja, eftersom det är en mask som blandas till vid användning, så kan du även droppa i några droppar eterisk olja och röra ut i masken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.