En rengöringspasta är en mild och naturlig rengöring som passar de flesta. Skippa starka rengörare och ge din hud en bättre balans genom att tillföra en massa naturliga nyttigheter samtidigt som du rengör effektivt.
Leror har en mycket hög absorptionsförmåga, vilket gör dem bra till rengöring. De drar bokstavligen talat till sig fett och smuts från huden, samtidigt som de tillför mineraler och kan balansera hudens talgproduktion. Rassallera är särskilt bra på just det här, samtidigt som den är mjuk mot huden.
Ihop med lite vatten blir rassallera en utmärkt tvätt. Men med hjälp av ytterligare ett par ingredienser kan du dessutom anpassa den efter din egen hudtyp med extra hudvårdande egenskaper – och på köpet få en ännu härligare konsistens på rengörigspastan.
Lägg gärna till en ren ekologisk olja. Jojobaolja är utmärkt just till ansiktsrengöring. Den passar alla hudtyper och binder fukt, så att huden inte stramar efteråt. Jojobaoljan förvandlar leran till en skön och ganska stilig rengöringspasta, samtidigt som den kan bära eteriska oljor som vårdar huden och förlänger rengöringspastans hållbarhet. Här är två recept med exempel på ytterligare några aktiva ämnen du kan lägga till för att skräddarsy din egen ekologiska rengöringspasta:
MILD RENGÖRINGSPASTA MED HAVREMJÖL
100 g (ca 75 ml)
25 g vit kaolinlera
25 g rassallera
20 g ekologiskt kolloidalt havremjöl
30 g ekologisk jojobaolja
Till torr och känslig hy passar det bra med kolloidalt havremjöl som rengör och lugnar huden. Havremjölet innehåller betaglukan som verkar återfuktande och antioxidant. Som komplement till rassalleran används här kaolin, som är den mildaste av alla leror.
Blanda först ihop de torra ingredienserna. Häll sedan i jojobaoljan och arbeta ihop massan till en slät pasta. Låt det ta en liten stund, så får du till slut rätt konsistens. Om du har jättekänslig hy kan du hoppa över eteriska oljor, annars kan du till exempel tillsätta 1 g (ca 25 droppar) eterisk olja av lavendel som både balanserar huden och förlänger rengöringspastans hållbarhet med sin antibakteriella effekt.
Rengöringspastan håller i några månader om du är noga med att inte få ner i fukt i burken. Du behöver ungefär en ärtas storlek till ansiktet. Lägg rengöringspastan i handflatan och lös upp den i lite vatten, massera försiktigt ansiktet (undvik ögonen) och skölj av.
DJUPRENGÖRANDE RENGÖRINGSPASTA MED NÄSSELPULVER OCH ZINK
100 g (ca 75 ml)
4 g zinkoxid
5 g ekologiskt nässelpulver
20 g vit kaolinlera
40 g rassallera
30 g ekologisk jojobaolja
1 g (ca 25 droppar) eterisk olja atlasceder
Om du har fet hy, stora porer eller acne, kan du prova med att istället tillsätta ekologiskt nässelpulver som är sammandragande, och zinkoxid som både dämpar irritation och har en antiseptisk effekt.
Blanda först ihop de torra ingredienserna. Häll sedan i jojobaoljan och arbeta ihop massan till en slät pasta. Låt det ta en liten stund, så får du till slut rätt konsistens. Tillsätt gärna eterisk olja, till exempel atlasceder som är särskilt bra mot akne och samtidigt förlänger rengöringspastans hållbarhet.
Rengöringspastan håller några månader om du är noga med att inte få ner i fukt i burken. Använd gärna en liten spatel eller skaftet på en sked för att fiska upp rengöringen. Du behöver ungefär en ärtas storlek till ansiktet. Lägg rengöringspastan i handflatan och lös upp den i lite vatten, massera försiktigt ansiktet (undvik ögonen) och skölj av.
Rengöring och eteriska oljor
Eteriska oljor ger inte bara underbar doft till din ansiktsrengöring, vilket förhöjer känslan och känns lyxigt. Flera av våra eteriska oljor har i sig rengörande, antibakteriella och balanserande egenskaper. Ett självklart val till rengöring är lavendel – det säger sig till och med av namnet som kommer från latinets lavendula som betyder just “att tvätta”. Andra bra eteriska oljor som ger balans och rengöring är: Apelsin, Atlasceder, Frankincense, Geranium, Neroli, Palmarosa, Rosmarin, Sandelträ, Tallbarr och Ylang Ylang Complete.
En dosering om ca 1% (ca 25 droppar per 100 g rengöringspasta) är en bra tumregel.
Tips!
Du kan använda rengöringspastan som ansiktsmask genom att ta en större mängd (ungefär en tesked) och lösa upp i drygt dubbla mängden vatten. Den behöver vara ganska blöt för att fastna på huden. Stryk på ett tunt lager och låt verka 5-15 minuter. Undvik att den torkar – klappa i så fall in lite mer vatten. Skölj av försiktigt och smörj in huden efteråt. En mask ger leran lite extra tid att verka och mjuka upp blockerade porer.
Recept och bilder av Anna på hudvårdsverkstan.se
ingredienser i recepten:
-
Zinkoxid68,00 kr
-
Eterisk olja Tallbarr EKO78,00 kr
-
Rassal tvättlera48,00 kr
-
Kolloidalt Havremjöl88,00 kr
-
Kaolin Vit lera66,00 kr
-
Eterisk olja Atlasceder EKO54,00 kr
-
Jojobaolja EKO86,00 kr
-
Nässelpulver EKO62,00 kr
36 kommentarer
Går denna att använda som hårinpackning eller har ni någon kommande guide specifikt för hår? Vill gärna göra egen så jag vet vad som är i och vill gärna ha med äppelcidervinäger som är jättebra för oss med irriterad hårbotten och dessutom ger fin volym 🙂
Kan man byta ut jojoba olja? i så fall vilka. och kan man använda den blå olja om man vill ha azur färg eller något liknande?
Ja, du kan använda en annan valfri olja i stället för jojoba. Bara någon enstaka droppe blå renfana ger en azur färg som drar lite åt grönt på grund av fägen på övriga ingredienser.
Hej! Jag undrar om man kan ta i mer olja i receptet för att få en mer lös konsistens på pastan? Skulle gärna vilja ha en rengöring som man kan ha i en flaska med pump så att man inte tillför varken syre eller vatten vid användning.
Hej! Ja, du tillsätter me olja om du vill ha en lösare konsistens på rengöringspastan. Du hittar recept på rengöringsolja här i bloggen, om du vill ha rengöring i pumpflaska!
Hej! Hur tänker ni kring att ni rekommenderar zinkoxid i en produkt som direkt ska sköljas av? Med tanke på att zinkoxid är mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan ha långvariga negativa effekter i miljön. Min hud älskar zink, men jag brukar tänka på att torka bort eventuella rester i ansiktet med bomull och inte skölja av.
Hej!
Kan man använda jojobaolja, lavendel och rosmarin på ansiktet. Dock inte tvätta bort? När det står “hudvård” på samtliga beskrivningar, innefattar det ansikte också?
Undrar även om det är totalt 1% eterisk olja i produkter även om man använder flera eteriska oljor?
mvh
Mahzad
Ja, hudvård innefattar även ansikte. Max 1% eterisk olja är sammanlagd mängd, t.ex. 0.5% lavendel + 0.5% frankinsence.
Hej,
Bör man tillsätta mer jojoba olja om man känner att man blir torr i ansiktet några minuter efter man tvättat ansiktet med leran?
Eller kan de vara så att man är torrare i huden tills huden vant om sig från de “butiksköpta” produkterna man haft innan?
Hej Ida,
Det bästa är att använda en creme eller olja efter rengöring med rengöringspastan, precis som när du använder en butiksköpt rengöringsprodukt!
Hej. Jag har vita leran och Jojoba olja. Tänkte, hur funkar det med socker och kaffe i för att rengöra? Har även mer bivax om man kan kombinera dessa på något sätt 🙂
Hej Therese,
Socker och kaffe ger ganska mycket skrubbeffekt. Du får experimentera och se om du hittar en blandning som funkar!
Hej!
Hur blir värden i receptet om man vill fylla en 120ml-pet/glasburk?
Hej Josefine! Om 100 g blir ca 75 ml, så borde ca 160 g bli 120 ml. Då multiplicerar du alla ingredienser med 1.6.
Jag undrar om man kan använda eteriska oljor i den vattenbaserade masken med infusion? (Den rosa masken)
Menar du hibiskus och lera-masken? Ja, eftersom det är en mask som blandas till vid användning, så kan du även droppa i några droppar eterisk olja och röra ut i masken.
Tror ni att man kan ersätta oljan mot honung? 🙂
Hej Ellen!
Honung är en ingrediens som är väldigt annorlunda än olja, så det blir inte alls samma produkt om du byter ut olja mot honung. Honung kan också vara lite irriterade för känslig hud i stora doser, och är inte hållbar på samma sätt, så vill du ha en produkt med honung i bör du utgå från ett recept som är anpassat efter att honung är en av ingredienserna!
Kan man ha detta i en aluminiumburk eller reagerar pastan på något sätt med aluminiumet?
Hej Vanne,
Aluminiumburkarna är livmedelssäkra och hudvårdssäkra och reagerar inte med pastan!
Går smink bort?
Hej Ebba! Det mesta smink går bort med den här. Om det sitter extra hårt, prova med en skvätt ren olja, t.ex jojoba, på en bomullsrondell efteråt.
Hej
Kan jag använda någon annan olja än jojobaolja till rengöring pastan, tex argan, tefrö?
/ Marianne
Hej Marianne! Jojoba är en bra rengöringolja då den har bra glid, men det går att välj en annan olja efter smak!
Hej, var är bäst att förvara rengöringspastan gjord med nässlor, i kyl eller rumstemperatur?
Så länge det inte kommer ner fukt i burken funkar det bra med rumstemperatur!
Jag har gjort rengöringspastan med nässlepulver till min dotter som börjat få kvisslor och acne. Stor skillnad efter enbart en veckas användning!
Hej!
Vilken härlig rengöringspasta. Passar mig perfekt.
Tack för receptet Anna!
MVH
Elisabet
Vad är det som gör att man ska undvika ögonen? Vill ha/göra en rengöring som även tar bort ögonmakeup. Har ni några tips?
Hej! Det är eterisk olja som du ska undvika runt ögonen, så om du inte tillsätter eterisk olja går det fint att använda för borttagning av ögonmakeup!
Man kan också få lera i ögonen.
Blir pastan lika bra om man hoppar över rassalleran och bara använder den vita kaolinleran? Har extrem känslig hy.
Hej Marina! Ja, du kan ersätta rassalleran med mer kaolinlera. Då blir rengöringen något mildare. Du kan kanske behöva justera mängden lite, om den blir för lös tillsätter du lite mer kaolinlera, om den blir för fast tillsätter du lite mer olja.
Du kan också byta ut lavendel mot en annan eterisk olja som passar dig. Det är roligt att anpassa recepten efter egna önskemål! 🙂
Hm. Varför är hållbarheten bara ett par veckor? Det finns ju inget vatten i pastan.
Hej, Tack för frågan! Här blev det fel; hållbarheten ska vara månader. Som du skriver är det inget vatten i pastorna, det känsliga för hållbarheten är just att se till att det inte kommer vatten/fukt i burken. Så även om en oanvänd burk med pasta skulle ha längre hållbarhet, blir hållbarheten i praktiken kortare.
Ah, tänkte väl det. Tack för svar!