Recept på hudvårdsprodukter du kan göra med Organic Makers Startkit Råvaror

Startkit råvaror för hudvård - organicmakers.se

För dig som vill prova på eller börja med att göra din egen ekologiska hudvård finns vårt Startkit Råvaror med en bra samling av olika oljor, vaxer och smör som det går att göra en hel del olika hudvårdsprodukter med. Startpaketet är avsett att göra oljebaserade produkter med, som t.ex. Body Butters, balms, salvor, lotionbars och lipbalms. Det är de enklaste typen av produkter att göra då de inte behöver emulgeringsmedel eller konserveringsmedel för att fungera (hållbarheten förlängs i stället med en antioxidant, t.ex. naturlig E-vitamin, som också medföljer). Läs mer om olika typer av hudvårdsprodukter i introduktionen till egentillverkad hudvård

Vårt startpaket med oljor, smör och vax innehåller oljor med bra fettsyrevariationer, sheasmör, kakaosmör och vax. Nedan hittar du en samling recept som är anpassade för att göra med råvarorna i startpaketet. Ingredienserna räcker till att göra flera av recepten, dock inte alla om du inte gör små mängder av varje. Vi lägger till fler anpassade recept efterhand!

Du behöver en våg och praktiska behållare när du gör din egen hudvård. I vårt Startpaket Utrustning finns det du behöver för att komma igång!

Längst ner i inlägget hittar du praktiska tips för din hudvårdstillverkning. Ta mig dit >

DIY Body Butter med sheasmör - organicmakers.seWhipped Body Butter

Detta recept är anpassat efter råvarorna i Organic Makers Startkit Råvaror. För fler varianter och mängder se DIY kallvispat Body Butter med sheasmör och ekologiska oljor.

Ett luftigt Body Butter som mjukgör och känns härligt på huden!

Ingredienser, ca 100 g:

75 g Sheasmör Paradoxa


25 g Vegetabilisk olja, t.ex. RapsoljaMandelolja eller Jojobaolja


0.5 g Naturlig E-vitamin


Utrustning:

Våg, elvisp och en skål att vispa i

Gör så här:

Se till att alla ingredienser är rumstempererade så går det lättare att vispa. Väg upp alla ingredienser i en skål eller bägare och vispa på full effekt tills Body Buttret är krämigt. Gör du så här liten mängd går det bra att vispa med bara en visp på elvispen i en smalare behållare. Skopa upp på burk!

Förpackningar:

Body Butter får större volym när det vispas. 100 g vispat Body Butter fyller två st 60 ml burkar 1 st 120 ml brun glasburk, Använd t.ex våra färdigetiketterade burkar för ett riktigt proffsigt utseende!

Kokosbalm

Detta recept är anpassat efter råvarorna i Organic Makers Startkit Råvaror. För fler varianter och mängder se Ekologiskt kokosbalm med variationer – så gör du det själv.

Ett kokosbalm är ett smidigt balm som utnyttjar kokosoljans anti-inflammatoriska och antibakteriella egenskaper i ett fastare krämigt format. Använd örtextraktolja, t.ex av ringblomma, för extra effekt!

Ingredienser:

85 g ekologisk kokosolja


10 g ekologisk örtxtraktolja
eller mandelolja eller jojobaolja för ett naturellt balm.


15 g ekologiskt bivax (eller 8 g karnaubavax)


Utrustning:

Våg, Värmetålig behållare för vattenbad, spis & kastrull alt. mikrovågsugn, något att röra om med.

Gör så här:

Smält alla ingredienser i en värmetålig behållare i ett vattenbad eller på korta intervaller i mikrovågsugn under omrörning. Rör om under avsvalningen för ett krämigt balm. Skopa upp i burkar. Balmet når sin slutgiltiga fasthet efter 12-24 timmar.

Förpackningar:

Receptet räcker till 2 st 60 ml burkar, t.ex. 60 ml aluminiumdosa

Klassisk Salva

En klassisk salva innehåller ca 25% bivax och 75% oljor och ev. extrakt. En klassisk ringblomssalva gör du t.ex med 25% bivax, 60% basolja som t.ex mandel- och/eller rapsolja och 15% ringblomsextraktolja. Häller du upp salvan i burk och låter stelna blir det en fastare salva än om du rör om i salvsmeten under nedsvalningstiden.

Ringblomssalva är en klassiker i traditionell hudvård och naturläkekonst. Ringblommans bioaktiva ämnen, bl.a . triterpensaponiner, lupeol, seskviterpener och flavonoider verkar lindrande och stimulerar hudens läkeprocesser. Ringblomssalva har därför sedan urminnes tider används mot många olika hudåkommor som eksem, akne, solskador, psoriasis och klåda.

Ingredienser, ringblomssalva ca 100g:

60 g basolja, t.ex ekologisk Rapsolja eller Mandelolja


15 g ekologisk ringblomsextraktolja


25 g ekologiskt bivax


0,5 g E-vitamin


Utrustning:

Våg, Värmetålig behållare för vattenbad, spis & kastrull alt. mikrovågsugn, något att röra om med.

Gör så här:

Smält samman alla ingredienser under omrörning i ett vattenbad eller på korta intervaller i mikrovågsugn. Häll upp direkt i burkar för en fast salva, eller rör om under avsvalningen för en mjukare, krämigare salva, och skopa upp i burkar först när salvan är kall.

Förpackningar:

100 g salva fyller ca 1st 120 ml burk, eller 2 st 60 ml eller 4 st 30 ml.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Lotionbars med sheasmör

Detta recept är anpassat efter råvarorna i Organic Makers Startkit Råvaror. För fler varianter och mängder se originalreceptet Så här gör du dina egna ekologiska Lotion Bars.

Lotionbars är fasta krämkakor som smälter mot huden och ger mjukhet och spänst. Använd iskubsformar eller små kakformar att gjuta lotionbarsen i.

Ingredienser:

50 g Ekologisk kokosolja


50 g ekologiskt gult bivax


50 g ekologiskt sheasmör Nilotica


Utrustning:

Våg, Värmetålig behållare för vattenbad, spis & kastrull alt. mikrovågsugn, något att röra om med. Formar till lotionsbars, t.ex en silikonform mini (det här receptet fyller ca halva formen, 10 st), en iskubsform eller små kakformar.

Gör så här:

Väg upp och smält samman alla ingredienser. Fyll de formar du har valt och sätt in i frysen i ca 15 minuter. Sen kan du ta ut dem och låta dem stå i rumstemperatur i ytterligare några timmar innan du tar ut dem ur formarna. Den första tiden i frysen gör att sheasmöret inte gör lotionbarsen gryninga, vilket annars kan hända. Har du svårt att få ut lotionbarsen ur dina formar, sätt dem i frysen ytterligare en stund, så är de lätta att få ur!

Förpackningar:

Spara dina lotionbars i en större glasburk, eller slå in dem en och en i smörgåspapper.

Bivaxolja

Detta recept är anpassat efter råvarorna i Organic Makers Startkit Råvaror. För fler varianter se receptet Gör din egen ekologiska Bivaxolja.

Ingredienser:

ca 200 gram, lagom till en 200 ml glasflaska med pump.

14 g Gult bivax


125 g Rapsolja


40 g Hampfröolja, eller Jojobaolja eller Mandelolja


20 g Örtextraktolja


1 g Naturlig E-vitamin


Utrustning:

Våg, Värmetålig behållare, ca dubbelt så stor som mängden ingredienser, spis & kastrull alt. mikrovågsugn, något att röra om med.

Gör så här:

Smält samman alla ingredienser under omrörning. Låt svalna och häll upp på pumpflaska.

Förpackning:

Ca 200 g bivaxolja passar i en 200 ml flaska, t.ex en 200 ml glasflaska med pump.

Kroppsolja, 100 ml

Detta recept är anpassat efter råvarorna i Organic Makers Startkit Råvaror. För fler varianter, se receptet Gör din egen kroppsolja – fyra olika varianter.

Kroppsolja med rapsolja som bas är särskilt bra till torr hud och mot eksem. Den är mycket mild och därför lämplig till baby och barn. Tillsammans med hampfröolja med gamma-linolensyra och fytosteroler som är regenererande och uppbyggande för huden och jojobaoljans balanserande egenskaper blir detta en enkel och bra kroppsolja!

Ingredienser:

60 g Rapsolja


20 g Jojobaolja


20 g Hampfröolja


0,5 g Naturlig E-vitamin


Utrustning:

Våg, behållare för blandning av oljor.

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utan uppvärmning. Häll upp på flaska. Klart!

Förpackningar:

100 ml kroppsolja passar perfekt i våra färdigetiketterade flaskor ”Body Oil”, 100 ml.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Praktiska tips för tillverkning av egen hudvård

Utrustning

Att väga upp sina ingredienser är det bästa sättet att få ett exakt recept. Det du behöver för att göra din egen hudvård är en noggrann våg, en värmetålig behållare för vattenbad eller för smältning i mikrovågsugn, samt något att röra om med (en glasstav är idealt då det inte fastnar så mycket på den som t.ex en sked). Utrustningen ska vara helt ren och torr, men behöver inte desinficeras innan användning. I vårt Startpaket Utrustning finns allt du behöver för att komma igång.

Vattenbad

Ett vattenbad är ett lätt och praktiskt sätt att smälta sina ingredienser utan att riskera att det blir för varmt. Använd en värmetålig behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som de ingredienser du använder. Sätt behållaren i en kastrull med vatten som når upp till halva behållaren. Värm upp vattnet till strax under sjudningspunkten och smält ingredienserna under omrörning. Vattnet ska absolut inte koka, då kan det stänka vatten i behållaren och blandningen blir grynig. Smältningen är klar när alla ingredienser smält och blandningen är genomskinlig. Ta då upp behållaren ur vattenbadet. Om du ska hålla blandningen flytande en stund, t.ex för att fylla på cerathylsor, sätter du tillbaka behållaren i vattenbadet om innehållet börjar stelna.

Rengöring av utrustning och använda förpackningar

Det bästa sättet att göra rent redskap, behållare och förpackningar från fett- och vaxrester är med Linsåpa. Linsåpan är en extra fet såpa som enkelt löser upp fett och vax. Gör så här: Torka av så mycket som möjligt av resterna med papper, gärna medan behållaren fortfarande är varm. Gnid in en klick såpa utan vatten. Såpan löser effektivt upp fett och vax så att det kan sköljas bort. Skölj och efterdiska med miljövänligt diskmedel.

Spara

Spara

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*