DIY shake serum jordgubbsfröolja

Pink Strawberry Shake Serum

Behåll sommarkänslan och boosta huden med ett jordgubbsdoftande cremeserum som är enkelt att tillverka!

Ett skakserum är det perfekta sättet att använda dig av både vattenlösliga och oljelösliga ingredienser, utan att behöva värma, smälta eller mixa! Här gör vi en enkel variant med jordgubbsfröolja som doftar härligt av jordgubb, och som kan pigmenteras till en matchande rosa färg!

Med bara några få ingredienser är detta ett serum med en mängd hudvårdande egenskaper. Såväl xanthangummi som pentylenglykol är naturliga fuktgivare som både bevarar fukt och ökar hudens förmåga att hålla fukt och kännas mjuk och smidig. Jordgubbsfröoljan är en riktig superolja, rik på polyfenolen ellaginsyra som bland annat motverkar kollagennedbrytning, bekämpar fria radikaler och reparerar torr, flagad och irriterad hud. 5% Jordgubbsfröolja är fullt tillräckligt för att få full effekt av oljans välgörande ämnen. Kombinera med en mindre exklusiv olja som passar bra för din hud. Mandelolja och Arganolja (lite lyxigare) har en bra medeltorrhetsgrad och passar de flesta. För en torrare hud, välj en fetare olja som t.ex Avokadoolja. Jojobaolja är också en bra basolja och är balanserande för alla hudtyper, även torr hud.

Tips! Boosta serumet ytterligare med 3-5% Niacinamide (1-2 tsk) Niacinamid går bra att tillsätta utöver receptets ingredienser, du behöver alltså inte minska någon annan ingrediens. Niacinamidepulvret tillsätts i vattenfasen och är mycket lättlösligt.

Recept, Pink Strawberry Shake Serum

Skriv in mängden du vill göra i kalkylatorn så räknas receptet om. Förinställd mängd är 100g vilket motsvarar ca 100 ml.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A – Vattenfas

A77.5%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A0.3%XanthangummiMängd g
A0.18%MjölksyraMängd g
A5% Pentylenglykol, naturlig*Mängd g

B – Oljefas

B2%Makersself O/WMängd g
B5%Jordgubbsfröolja EKOMängd g
B10% Arganolja, Jojobaolja eller annan favoritolja (medeltorr)Mängd g
B% Manganviolett & Röd JärnoxidMängd g

*minst 5% Pentylenglykol, förutsatt att pH-värdet är reglerat enligt receptet, ger en hållbarhet på ett par månader. Utan minst 5% pentylenglykol eller annan konservering är hållbarheten ca 1 vecka. För längre hållbarhet än ett par månader, konservera produkten med en kombination av ett naturligt konserveringmedel, t.ex. Makerskonservering (4%) eller makers Aquagard (3%) i kombination med 2% Pentylenglykol. Produkten håller då i ca ett år.

Gör så här:

  1. Väg/mät upp oljan i en behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som mängden shake-serum du ska göra. (Vill du färga ditt shake-serum blandar du först en gnutta oxidpigment med en droppe olja och arbetar ut till en jämn färg. Tillsätt sedan resten av oljan och rör samman. Vi har använt oss av ca en halv miniskopa ultramarinrosa och betydligt mindre röd järnoxid för att få fram nyansen.)
  2. Tillsätt Makers Self till oljan och rör ut noga.
  3. Blanda alla ingredienser till vattenfasen i en separat behållare. Börja med Pentylenglykolen, fortsätt med xanthangummi och rör om noga. Tillsätt sedan vatten, rör samman och droppa till sist i mjölksyra, 5 droppar per 100 g. Rör om då då och då under några minuter. Vattenfasen börjar nu bilda ett gel.
  4. Häll vattenfasen i oljefasen och rör om kraftigt med t.ex en glasstav i ca 30 sekunder. Låt stå i någon minut och rör sedan om kraftigt igen tills blandningen är jämn och krämig (någon minut). Låt stå en stund ytterligare och häll sedan upp på pumpflaska! Serumet stabiliserar sig ytterligare under några timmar.

Vill du mäta upp receptet i stället för att väga?

Recept för 100 ml:

Vattenfas:
Knappt 80 ml vatten
1/2 krm Xanthangummi, kosmetiskt (ca 0.3 g)
1 tsk Pentylenglykol (ca 5 g)
5 droppar Mjölksyra (ca 0.18 g)

Oljefas:
1/2 tsk Makersself O/W (ca 2 g)
1 tsk Jordgubbsfröolja (ca 5 g)
2 tsk Vegetabilisk olja (ca 10 g)

Ev. Färg:
1/2 miniskopa Manganviolett pigment
en pyttegnutta Röd Järnoxid.


Råvaror & Ingredienser:

1 kommentarer

  1. Lena 24 oktober, 2022 Svara

    Hej ! Jag gjorde precis en kokostvål enl receptet men det va svårt att få den att tjockna!? Hällde upp den o får se hur den är imorgon!
    Hade kokosolja med doft ! Hade det nån betydelse?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *