DIY oljeserum after sun anti-ager - racept - organicmakers.se

3 recept på Oljeserum för after sun & anti age

De här tre ansiktsoljorna, eller oljeserum som man också kan kalla dem, innehåller alla tre riktigt bra ingredienser för solskadad hud, och är därför utmärka som after-sun serum. Samma ingredienser som är bra för solskador är också anti-age, lugnande och regenererande, och passar också bra som ansiktsoljor för åretruntbruk.

Dessa tre färdiga kombinationer kan naturligtvis modifieras efter eget tycke, du kan t.ex ersätta en del av squalanen med ytterligare oljor eller oljeextrakt, lägga till ytterligare oljor/extrakt eller kombinera flera av recepten till ett enda superserum.

Alla tre blandningar har en bas av Squalane, som ger en lätt & len känsla och hjälper huden att bevara fukt. Dessutom hjälper den huden att tillgodose sig ämnen i övriga ingredienser.

En gnutta E-vitamin tillsätts för att serumet ska hålla längre/ skyddas från oxidation, vilket är särskilt viktigt när du använder torra/känsliga oljor. E-vitamin är även en bra antioxidant för huden, och bör alltid ingå i oljebaserade produkter. E-vitamin i små mängder kan vara svåra att mäta/väga upp. E-vitamindoseringen behöver inte vara exakt, men ungefär hålla sig inom spannet 0.2-0.5%. Ca 1/2 kryddmått per 100 g är lagom.

Eteriska oljor är bra att använda i oljeserum för after sun; både för att ge en fin doft och för att reparera solens skador. Lavendelolja och romersk kamomill är båda lugnande oljor som balanserar huden med antiinflammatorisk verkan. Eterisk olja pepparmynta har en skönt svalkande effekt på solsveda och solbränd hud. Andra bra eteriska oljor, som ger bra energi till huden efter en dag i solen, är Frankincense och Geranium

Recept 01 – Squalane, Arganolja, Nyponfröolja & Bakuchiol

För normal till fet hud

Arganolja

En klassiker med superkrafter! En medeltorr olja som passar alla hudtyper och innehåller rikligt med växtämnen, bl. a fytosterolerna schottenol och spinasterol, triterpener som inflammationshämmande lupeol, squalene (den glykationshämmande, icke härdade varianten av squalane) och antioxidant γ-tokoferol. Arganoljans naturliga ferulinsyra är en antioxidant polyfenol som skyddar mot solskador och neutraliserar fria radikaler.

Nyponfröolja

Kan dämpa pigmentfläckar, solskador & rodnad med sin A-vitamin och A-vitaminsyra, retinsyra, i kombination med en hög andel essentiella fettsyror, fytosteroler, karotenoider och oljelösliga vitaminer.

Bakuchiol

En modern superingrediens som även kallas bio-retinol. Bakuchiol är ett naturligt ämne utvunnet ur babchi-växten, och har egenskaper som är snarlika det syntetiska retinolet, en ofta använd ingrediens för anti.age, solskador och akne, men utan retinolens ganska kraftiga biverkningar. Bakuchiol är inte heller känsligt att använda i solen.

Recept 01

Förinställd mängd är 100 g, vilket motsvarar drygt 100 ml. Ange i kalkylatorn hur mycket du vill göra så räknas recepetet om.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Grundrecept

65%SqualaneMängd g
20%Arganolja EKOMängd g
12%Nyponfröolja EKOMängd g
2.5%BakuchiolMängd g
0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

Ev. Doft (utöver grundreceptets %)

0.8% Eteriska oljorMängd g

Receptnoter: 0.8% Eteriska oljor motsvarar ca 22 droppar ur droppinsatsen per 100 g.

Recept 02 – Squalane, Avokadoolja, Nattljusolja & Kamomill

För torr hud

Avokadoolja

En relativt fet men snabbabsorberad olja med en hög andel av värdefulla ämnen som mjukgör och vårdar huden. Bioaktiva ämnen som fytosteroler, lecitin, squalene samt A-, B1-, D- och E-vitamin vårdar, ger spänst och ökar hudens kollagenproduktion

Nattljusolja

En torr men mycket vårdande olja vars fettsyror, särskilt fleromättad GLA (gammalinolensyra) i kombination med bioaktiva ämnen som β-sitosterol, antioxidanta triterpener och tokoferoler och viktiga aminosyror stärker huden och verkar läkande för skadade celler.

Kamomillextrakt

Extraktet innehåller kamomillblommans bioaktiva ämnen bisabolol och matricin (ett förstadium till chamazulen), som har påvisat antiinflammatorisk, lugnande och regenererande verkan för huden. Kamomillextraktets bioaktiva ämnen gör nytta för och passar alla hudtyper. Ger en fin kamomilldoft.

Recept 02

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Grundrecept

65%SqualaneMängd g
20%Avokadoolja EKOMängd g
12%Nattljusolja EKOMängd g
2.5%KamomillextraktMängd g
0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

Ev. Doft (utöver grundreceptets %)

0.8% Eteriska oljorMängd g

Receptnoter: 0.8% Eteriska oljor motsvarar ca 22 droppar ur droppinsatsen per 100 g.

Recept 03 – Squalane, Sesamolja, Hallonfröolja & Morot

För normal hud

Sesamolja

Oljans unika fenol “sesamol” är en verksam antioxidant som bryter ner fria radikaler och minskar effekterna av solskador och ärr. Sesamolja är flitigt använd i ayurvedisk medicin och har anti-inflammatoriska och antimikrobiella egenskaper. Sesamoljans lecitin hjälper huden att bevara fukt på djupet.

Hallonfröolja

En av de mest populära UV-skyddande oljorna vars Omega 3 ALA fettsyror ger en cellförnyande och UV-skademinskande effekt. Hallonfröolja innehåller också bioaktiva ämen som är extra bra för after sun, bl.a. karotenoider, gallussyra, fytosteroler (β-sitosterol), antioxidanta α- och γ-tokoferoler.

Morotsextrakt

Morotsextraktet innehåller kraftfulla karotenoider som ger huden en fin lyster. Extraktet innehåller betakaroten och lykopen, som kroppen ombildar till A-vitamin. Dessa bioaktiva ämnen är effektiva antioxidanter och skyddar huden mot skador som orsakas av solljus och är därför vanliga i after sun & anti-ageprodukter. Morotsextrakt är även verksamt mot pigmentfläckar.

Recept 03

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Grundrecept

65%SqualaneMängd g
20%Sesamolja EKOMängd g
12%Hallonfröolja EKOMängd g
2.5%MorotsextraktMängd g
0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

Ev. Doft (utöver grundreceptets %)

0.8% Eteriska oljorMängd g

Receptnoter: 0.8% Eteriska oljor motsvarar ca 22 droppar ur droppinsatsen per 100 g.
Tips: Havtornsextrakt eller nyponsxtrakt kan användas i stället för morotsextrakt

Tänk på: Kraftigt röda extrakt som morot, havtorn & nypon ger en fin lyster till huden, men kan också färga av sig något den första tiden efter applicering. Var försiktig med den vita kragen!

Gör så här:

  1. Mät eller väg upp samtliga ingredienser utom eteriska oljor.
  2. Droppa i ev. eteriska oljor, ca totalt 22 droppar per 100 g
  3. Rör om noga.
  4. Häll upp i flaskor med pump eller pipett.

Använd så här:

Applicera några droppar på väl rengjord hud och massera in lätt. (Behöver din hud mer fukt kan du applicera ett fuktgel eller fuktgivande ansiktsvatten innan serumet). Låt sjunka in och applicera ev. ansiktscreme.

Hållbarhet:

Serumet håller i minst 1 år från tillverkningsdatum om du använt E-vitamin.

Vidareutveckling

Du kan byta ut och lägga till oljor och extrakt i recepen utifrån dina egna önskemål och behov! Tänk på att du bara kan ha oljelösliga ingredienser i ett oljeserum. Vill du även ha vattenlösliga, fuktgivande ingredienser kan du använda receptet som oljedelen i ett skak-serum eller creme (recepten hittar du nedan). Eller så kombinerar du oljan med ett vattenbaserat fuktserum/gel vid applicering. Tips: Tillsätter du 10% av det flytande emulgeringsmedelat Makers Self till ditt oljeserum blir serumet själv-emulgerande, d.v.s det emulgeras vid användning i kombination med en skvätt vatten eller gel!

Ingredienser i recepten:

Lär dig mer om råvarorna för att formulera dina egna serum:

1 kommentarer

  1. Ann 15 december, 2022 Svara

    Vad händer om man råkar ha för mycket E-vitamin i? Finns det någon risk med det eller är det bara att använda upp och läsa på bättre innan man gör nästa omgång?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *