Ekologiskt morotsextrakt och kamomillextrakt

ekologisk kamomilloljaEkologisk morotsolja

Nytt i sortimentet: morotsextrakt och kamomillextrakt i ekologisk olja! I vår egen hudvårdsverkstad gör vi dessa koncentrerade extraktoljor, som är fantastiska att använda som ingredienser i ansikts- och kroppsoljor, salvor, body butter, cremer och andra hudvårdsprodukter att tillverka själv.

Vi har helt enkelt gjort ekologiska och högkoncentrerade botaniska extrakt, som används av många lyxiga ekologiska husvårdsmärken, mer lätthanterliga för dig som inte tillverkar stora satser utan kanske bara några deciliter färdig hudvård åt gången. Då behöver man något som praktiskt kan doseras i en rimlig mängd. Våra extraktoljor är lämpliga att dosera med 10-15% den färdiga produkten för att få växternas fulla potential av hudvårdande egenskaper.

Kamomillextrakt och morotsextrakt är två naturliga råvaror som är välkända för deras goda hudvårdande egenskaper. Dessa egenskaper är kända såväl från kamomillblommans och morotens långa historia som hälsoväxter, som från modern vetenskap. Så skulle någon hysa tvivel om värdet av tusentals år av praktik finns det i dag mycket forskning att stödja sig på.

Morots- och kamomillextrakten är framställda genom CO2-extraktion, som tar till vara växternas fettlösliga ämnen på ett mycket milt sätt eftersom ingen upphettning sker. Extrakten är löst i en blandning av ekologiska och kallpressade oljor som i sig är hudvårdande.  Naturligt E-vitamin är tillsatt för att öka hållbarheten och ge oljan ytterligare antioxidanta egenskaper.

Alltså: hudvård med antioxidanta och solvårdande egenskaper, låt receptet inkludera 10-15 ml koncentrerat morotsextrakt per 100 ml produkt för riktigt bra effekt, helt ekologiskt. Följer du ett recept kan du byta ut 10-15 ml annan flytande olja per 100 ml mot extraktoljan.

Kamomillen är en riktigt lugnande och läkande välgörare för salvor och oljor mot eksem och torr och irriterad hud. Ersätt flytande oljor på samma sätt som med morotsoljan, 10-15%. Snart kommer det även recept i bloggen så klart!

Nedan följer mer detaljerade egenskaper av moroten och kamomillen som hudvårdsingrediens:

Morot

Morot (Daucus carota) innehåller rikligt med olika sorters karotener, av vilka betakaroten oftast omnämns därför att den kan ombildas till A-vitamin av kroppen. Betakaroten kallas därför också provitamin A. Karotener är kraftfulla antioxidanter, vilket innebär att de motverkar den skada som solljus och fria radikaler gör på kroppens celler. När fria radikaler skadar hudcellerna så snabbas hudens ålderstecken på och huden förlorar spänst och lyster. Det är därför man pratar om antioxidanter som ”anti-age”: antioxidanter motverkar de ålderstecken som fria radikaler orsakar.

Morot innehåller dessutom karotenen lykopen som skyddar huden mot de skador som UV-ljus kan orsaka, vilket gör morot bra till eftersol-produkter. Morot är med andra ord en riktig superingrediens till egentillverkad hudvård! Karoten är även det ämne som ger moroten sin orange-röda färg och gör att vår morotsolja ger en helt naturlig färg till dina hudvårdsprodukter. Du hittar extraktoljan av morot i webbutiken här >>

Kamomill

Kamomillblomman (Matricaria recutita) har använt som läkeväxt sedan antikens tid. Under lång tid  var kamomillextrakt även en del av den svenska farmakopén (en standard för läkemedel). Många känner till dess lugnande och sömngivande verkan som kvällste. I hudvård används kamomill tack vare sina antiinflammatoriska och sårläkande egenskaper, och förmåga att lindra hudirritationer. Kamomillens goda egenskaper för hudvård beror på blommans eteriska ämnen bisabolol och matricin. CO2-extraktet av kamomill har en betydligt högre halt av och fler bevarade hudvårdande ämnen än eterisk olja av kamomill. Du hittar extraktoljan av kamomill i webbutiken här >>

6 Kommentarer

 1. Karin Törnström 19 mars, 2014 Svara

  Åh, kamomill låter väldigt spännande! Kanske något för min torra och härjade vinterhy. Men får man passa på att önska ett recept? Jag är jättenyfiken på glycerin och hur det används men vågar inte riktigt ge mig på det. Hittade något recept på internet där det stod att man skulle blanda kokosolja, aloe vera-gel och glycerin men är skeptisk till om det kommer funka eftersom glycerin inte är fettlösligt vad jag förstår?

  • Daniel Carlsson 25 mars, 2014 Svara

   Hej! Recept med glycerin kommer så småningom; glycerin är en bra ingrediens för att göra återfuktande ansiktsvatten! Du har helt rätt i att glycerin inte är fettlösligt- Om man blandar glycerin med oljor så kan man skaka flaskan så att det blandas (men det kommer att separeras snart igen).

 2. Karin Törnström 7 april, 2014 Svara

  Toppen! Tänkte bara rapportera att jag provade receptet i alla fall, härifrån: http://www.nopoo.se/kropp/recept/. Och det blev riktigt bra! Jag fick vispa lite istället för att bara röra ihop som det står i receptet (hade in den en stund i kylen också, så kanske bara är jag som är otålig) för att få det att gå ihop men det blev en jättehärlig fluffig kräm som nästan är helt slät. Känns som att den går in jättefint i huden och känns väldigt lugnande och svalkande av aloe veran. Plus att det var superenkelt, så rekommenderar varmt!

 3. Sarah 12 april, 2014 Svara

  Hej! Och supertack för en finfin sida. Ni skriver om morot som en bra ingrediens i solvårdande produkter, särskilt i efter-sol vad jag kan förstå. Finns det även andra naturliga och ekologiska ingredienser som kan användas i solskyddande produkter nu när vårsolen kikar fram? Hade varit underbart att slippa smeta på sig kemikalier även under sommarhalvåret. Tacksam för svar! Mvh Sarah

  • Författare
   Josefin 12 april, 2014 Svara

   Hej Sarah,
   Det finns många ekologiska ingredienser som anses ha solskyddande effekt, bland annat morotsoljan.
   För att säga att något är solskyddande krävs det dock att det kan visas mer exakt, exakta mängder o.sv., därför är det enda som är godkänt som naturligt solskydd titandioxid, som är ett fysiskt skydd. Det betyder att titandioxiden i en produkt reflekterar bort solens strålar och därför kan ha en relativt hög SPF (solskyddsfaktor).
   Titandioxid är en mineral och vi kommer att ha titandioxid i sortimentet inom kort. Då ska vi passa på att göra ett recept på en solskyddande produkt också 🙂 Morotsoljan kommer absolut att ingå i den!
   /Josefin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*