Ansiktscreme med örtextrakt & hyaluronsyra

Mjuk och lätt ansiktscreme med hyaluronsyra och aktiva örtextrakt

Det här är en alldeles underbar, lätt, superaktiv, vårdande och fuktighetsbevarande ansiktscreme som inte är särskilt svår att göra själv, även om du aldrig har gjort en ansiktscreme förut! Det knepigaste är faktiskt att dosera ingredienserna, men med tungan rätt i mun och lite förberedelser går det lätt.

Verksamma örtextrakt, bra oljor, hyaluronsyra och naturliga fuktgivare gör den här cremen till en riktig succé, en ansiktscreme som är allt en riktigt bra ekologisk ansiktscreme ska vara!

De aktiva ingredienserna är:

Morotsolja – Morotsolja är ett högkoncentrerat oljelösligt morotsextrakt som ger huden en fin lyster. Extraktet innehåller provitamin A som α-, β- och γ-karoten, samt lykopen. Dessa växtämnen, som kroppen ombildar till A-vitamin, är mycket effektiva antioxidanter. De skyddar bl.a huden mot skador som orsakas av solljus och ger huden en boost. Morotsolja är även verksam mot pigmentfläckar.

Kallpressade oljor – här kan du själv variera oljorna efter de du tycker bäst om, vi valde en kombination av Arganolja som ger en bra fettsyrevariation lik hudens egen och innehåller verksamma fytosteroler (växtämnen) samt Nattljusolja som är rik på den viktiga omega6 -fettsyran GLA.

Hyaluronsyra lågmolekylär – Hyaluronsyra (HA) är en fantastiskt fuktgivande och vårdande hudvårdsingrediens, en polysackarid som finns naturligt i kroppen och har en viktig funktion för en frisk och hälsosam hud. Hyaluronsyra (HA) reglerar hudens vattenhalt, spänst och fördelning av näringsämnen. Med låg molekylvikt kan HA tränga in djupare i huden och verka, vilket ger en så kallad ”plumping”-effekt som gör att huden känns mera slät och reducerar rynkor.

Naturlig pentylenglykol är också en rikt fuktgivande ingrediens som ger en mycket skön känsla på huden och även förstärker den konserverande verkan av makerskonserveringen.

Övriga ingredienser inkluderar Makers Silk – som ger krämen en torr och lätt känsla och otroligt bra spridbarhet, Makersemulgering som emulgerar cremen (binder samman vatten och oljor) och som i sig också är mjukgörande, naturlig förtjockning och stabilisering i form av xanthangummi och cetylalkohol, och så naturlig konservering och pH-reglerande mjölksyra – nödvändigt för att din creme ska hålla mer än några dagar. Läs mer om ingredienser och eventuella utbyten längre ner!

Ja du ser ju själv – en ekologisk ansiktscreme med så här mycket nyttigheter går knappt att hitta i butikshyllan!

Tillverkningsutrustning

Det du behöver till det här receptet förutom ingredienserna är en termometer, en ganska noggrann våg, en stavmixer och en elvisp med degkrokar. Du behöver också en bra behållare att göra själva emulsionen i, företrädelsevis en hög smal bägare som rymmer ca dubbelt så mycket som mängden creme du ska göra, som rymmer stavmixern och som är värmetålig. Våra smala, höga laboratorieglasbägare är ideala. Ska du göra 300 g creme (minsta rekommenderade mängd om du är ovan) använder du alltså en 600 ml smal, hög laboratorieglasbägare.
Du behöver också behållare att smälta oljefasen i, laboratorieglasbägare i olika storlekar är bra till detta, och det kan vara bra att ha någon mindre bägare för att väga upp och blanda pulver i. En liten slickepott är också praktiskt att ha!

Recept ansiktscreme med hyaluronsyra

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A: Vattenlösliga ingredienser 78%

A72.2%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A3%MakerskonserveringMängd g
A2%Pentylenglykol, naturligMängd g
A0.4%Hyaluronsyra lågmolekylärMängd g
A0.25%XanthangummiMängd g

B: Fettlösliga ingredienser 22%

B8%Makers SilkMängd g
B2.5%MorotsextraktMängd g
B3%MakersemulgeringMängd g
B1%CetylalkoholMängd g
B7.5% Vegetabilisk oljaMängd g

C: Tillsatsfas

C0.15%MjölksyraMängd g
C0.5% Ev. eteriska oljor (ej inräkande i total %)Mängd g

Receptnoter:

*En del av vattenmängden avdunstar vid tillverkning och nedsvalning. Vi rekommenderar därför att runda vattenmängden uppåt med ytterligare ca 3% för att kompensera. Resultatet i det här fallet blir totalt ca 75 g rent vatten per 100 g creme.

**7,5% Ekologisk olja, vi använde lika delar Arganolja och Nattljusolja.

***Vi använde 0.4% Eterisk olja frankinsence och 0.1% Eterisk olja blå renfana i vår creme.

Gör så här:

 1. Väg upp pentylenglykol, xanthangummi och hyaluronsyra och blanda till en jämn lösning. Väg upp övriga vattenlösliga flytande ingredienser utom mjölksyra i en värmetålig behållare och tillsätt pentylenglykol/ xhanthangummi/ hyaluronsyralösningen. Rör om en stund tills det löst sig någorlunda. Det kommer att vara grumligt ett tag innan allt löst sig, men du kan värma vattenfasen även om allt inte är riktigt löst!
 2. Väg upp olja, Makers silk, cetylalkohol och emulgeringmedel, men inte örtextrakt och eteriska oljor, i en värmetålig behållare, den behållare du ska mixa cremen i. Den ideala bägaren är smal och hög, för att rymma stavmixern och för att smeten ska täcka mixerhuvudet. Till 300 ml creme är en 600 ml hög glasbägare ideal.
 3. Värm/smält båda bägarna över vattenbad eller med korta intervaller med omrörning emellan på medeleffekt i mikrovågsugn tills temperaturen på båda faserna är ca 80 grader, och rör om tills emulgeringsmedlet är helt smält i oljan.
 4. Häll nu vattenfasen i oljefasen och rör om lugnt en liten stund, t.ex med en glasstav.
 5. Sätt i stavmixern och var noga med vinkla stavmixern när den kommit under ytan för att släppa ut luft som samlats under mixerhuvudet. Du ska undvika att mixa in luft i cremen. Får du ändå in luft i cremen kommer luftbubblorna försvinna under omrörningen i nedsvalningsfasen, men det stänker förskräckligt när du mixar om du får luft i cremen!
 6. Kör med stavmixern, växelvis pulserande och växelvis ihållande med korta pauser i ca 2-3 minuter. Det är nu som oljefasen mixas till små små droppar, och ju mindre droppar (mer kraftfull mixer) det blir, desto mjukare och finare blir cremen.
 7. Efter ett par minuter eller så tar du upp stavmixern, men ställer den på en tallrik eller liknande, den ska användas om en stund igen!
 8. Rör nu om för hand, eller företrädelsevis med degkrokar på elvisp på medelhastighet. Cremen ska röras under hela nedsvalningsfasen om den ska förbli stabil, och det kan ta en ganska bra stund, så om du har en hållare eller liknande till din elvisp är det bra! Rör och rör och rör tills temperaturen kommit ner i ca 45 grader (40-48 grader).
 9. Nu tillsätter du örtextraktoljor och ev. eteriska oljor och rör om. Droppa även i mjölksyra (4-5 droppar per 100g creme).
 10. Nu är det dags för en andra mixning med mixerstaven. Sätt i mixerstaven och se återigen till att inte mixa in luft som fastnat under mixerhuvudet. Kör med stavmixern i ca 1 minut; nu är cremen riktigt fin!
 11. Fortsätt nu att röra i din creme med degkrokar eller för hand tills temperaturen kommit ner i 30 grader eller lägre.
 12. Låt stå tills cremen är rumstempererad, rör om igen och häll upp i pumpflaska i glas eller airless pumpflaska.

Variera eller lägg till extrakt

I det här receptet använder vi morotsextrakt, men det finns flera olika extrakt att välja mellan. Du kan använda ett annat eller flera olika av våra högkoncentrerade extrakt för att få de egenskaper du önskar. Varje högkoncentrerat extrakt doseras i den här cremen med 2.5%, och använder du flera olika använder du 2.5% av varje, och minskar mängden olja i receptet med motsvarande mängd.

Ersätta eller hoppa över ingredienser?

Vill du modifiera receptet eller saknar vissa ingredienser? Detta kan du eller kan du inte byta ut eller skippa:

Vattenfas:

Renat vatten: Om du vet att ditt kranvatten är rent och har ett normalt pH-värde (ca 7.0), kan du koka upp det och låta svalna och använda. Detta kan dock minska hållbarheten något, och det är viktigt att du kollar av pH-värdet med pH-stickor.

Makerskonservering är nödvändigt (och kompatibelt med hyaluronsyra vilket inte alla konserveringar är) och kan inte ersättas med något annat. Makerskonservering innehåller även glycerin som är en fuktighetsbevarare.

Pentylenglykol är både en naturlig fuktgivare, ger en mycket skön känsla åt cremen och konserverar i synergi med makerskonservering. Du kan byta ut Pentylenglykol mot mer Makerskonservering, och alltså istället använda 5% makerskonservering, men cremen får inte samma känsla eller lika bra fuktgivande egenskaper.

Hyaluronsyra lågmolekylär kan du hoppa över, d.v.s ersätta med samma mängd vatten, men du får ju då så klart inte hyaluronsyrans hudvårdande egenskaper i din creme. Du kan inte ersätta lågmolekylär hyaluronsyra mot högmolekylär då den högmolekylära bildar ett gel, och då blir cremen för tjock.

Xantangummi förtjockar och stabiliserar emulsionen, och är nödvändigt för att cremen ska vara stabil över tid. Du kan byta ut xhantangummi mot tarakärnmjöl, men då behöver du drygt dubbelt så mycket tarakärnmjöl som xantangummi.

Du kan tillsätta andra vattenlösliga ingredienser i vattenfasen, men vissa av dem kan ändra pH-värdet. pH-värdet på den färdiga cremen ska alltid vara mellan pH 4.5-5.5 för att konserveringen ska fungera och för att matcha hudens eget pH-värde. Ändrar du i receptet behöver du kolla av pH-värdet med pH-stickor eller pH-mätare. Du kan tillsätta vattenlösliga ingredienser (och byta ut motsvarande mängd i vatten) som Makers Balans, Makers ProbiotikaSodium PCA (tillsätts i nedsvalningsfasen innan sista mixning),  Aloe Vera (tillsätts löst i vatten i nedsvalningsfasen innan sista mixning), Natriumlaktat eller Pilbarksextrakt. Dosera enligt varje ingrediens doseringsanvisningar.

Oljefas:

Vegetabiliska oljor kan du använda en enda eller en kombination som passar din hud. Tänk på att feta oljor gör krämen fetare och trögare, och torra oljor gör cremen lättare.

Extraktoljor/högkoncentrerade extrakt kan du välja de du vill ha och dosera 2-3% av varje. Byt ut motsvarande mängd i olja om du använder mer än en. (Tillsätts i nedsvalningsfasen) Du kan byta ut extrakten mot vegetabilisk olja.

Makers Silk gör att cremen går snabbt in i huden, lämnar en torr, matt känsla och ger bra spridbarhet. Du kan ersätta Makers Silk med olja, men då blir krämen tyngre och fetare.

Makersemulgering är ett naturligt o/w-emulgeringsmedel och är nödvändigt i denna dosering för att cremen ska fungera.

Cetylalkohol är en förtjockare och stabiliserare som gör emulsionen stabil och bidrar till bra spridbarhet. Du kan ersätta cetylalkohol med 1,5 ggr så mycket kakaosmör, men då får cremen en fetare känsla.

Tillsatsfas:

Mjölksyra är nödvändigt för att konserveringen ska fungera och kan inte uteslutas.

Extraktoljor räknas till oljefasen men tillsätts i nedsvalnings/tillsatsfasen. Se ovan.

Eteriska oljor är frivilligt, men eteriska oljor ger inte bara doft utan också många fina hudvårdande egenskaper utfrån vilken/vilka eterisk oljor du använder. I en ansiktscreme rekommenderas en sammanlagd mängd på 0,5% eteriska oljor (12-15 droppar per 100 g creme), annars blir doften för stark.

råvaror i receptet:

8 kommentarer

 1. Lien 26 maj, 2022 Svara

  Hej Organic Makers
  Vill gärna ha SPF i detta kräm, undrar hur man tillsätter mineral SPF i den?Tack
  MVH
  Lien

 2. p.berglund 3 maj, 2022 Svara

  Hej,
  Hur lång hållbarhet har denna ansiktskräm?

  Mvh Pia Berglund

  • Organic Makers 18 maj, 2022 Svara

   Hejsan Pia, Om du använder alla ingredienser som i receptet håller den sig från 6 månader och upp till 1 år! 🙂

 3. Viktroia Suzuki 24 februari, 2022 Svara

  tack så mucket!

 4. Viktroia Suzuki 17 februari, 2022 Svara

  Hello! I bought Maker emulsifier in small pellets from you. And I like your products. Thank you very much! I wander what is the weight of one pellet. I usually measure my cream ingredients with milliliters.
  Best regards
  Viktoria

  • Organic Makers 21 februari, 2022 Svara

   Hej! The weight of one pellet is approx. 0.025g.

 5. Jeanette Widman 15 april, 2021 Svara

  Hej!
  Gjorde denna ansiktscreme med morotsextrakt idag. Men i första försöket gjorde jag fel och råkade blanda i morotsextraktet för tidigt. Så nu fick jag ställa undan en ”misstagblandning” av 7,5 garganolja, 7,6 g nattljusolja, 16 g Makers silk och 5 g morotsextrakt och börja om från början. Jag vill ju inte slänga misstaget…finns det något annat jag kan göra av den istället? Tacksam för tips….jag är helt ny på det här 🙂

  • Organic Makers 15 april, 2021 Svara

   Hej Jeanette!
   Morotsextraktet är ganska tåligt, så det gör inte så mycket att ha i det redan i uppvärmningsfasen om du håller koll på att det inte blir för varmt (max 85 grader i några minuter).
   Annars är det ju en perfekt ansiktsoljeblandning du har gjort! 🙂 /Josefin

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *