DIY tvål med aktivt kol och kaolin

Mild och vårdande ansiktstvål med aktivt kol

I den här tvålen använder vi oss av tillsatt aktivt kol, en kraftigt avgiftande substans framställd av ekologiska kokosskal. En liten gnutta kaolin i kombination gör tvålen extra krämig. (du kan skippa leran och bara använda aktivt kol, men då blir tvålen lite fattigare)

Det behövs inte mycket aktivt kol för att ge tvålen en djup, svart färg. Blanda ut leran och kolet i lite extra vatten (ej inräknat i receptets vattenmängd) till en jämn smet innan du tillsätter den i tvålen, det gör det dels lättare att röra ut jämt i tvålen, dels kompenserar det för det vatten leran och kolet suger åt sig.

Själva tvålreceptet är här en supermild, överfettad (ca 8.2% överfettning) ansiktstvål som fungerar utmärkt för daglig ansiktstvätt.

Mandeloljan i tvålen i kombination med gurkörtsolja (eller nattljusolja) ger extra fina egenskaper i form av fettsyror som är ovanliga i hårdare och mer effektiva tvålar. På grund av innehållet av ganska känsliga oljor i kombination med en relativt hög överfettning tillsätter vi även lite naturlig e-vitamin till tvålen, som skyddar de fria oljorna mot oxidation, alltså mot att tvålen blir dålig!

Sheasmör ger vård och krämighet, kokosoljans fettsyror är både vårdande och bidrar till hårdhet, och ricinolja är oumbärlig i en bra tvål för sin egenskap att ge tvålen ett riktigt mjukt lödder.

Egentligen kan du tillsätta samma mängd kaolin och aktivt kol till vilket tvålrecept som helst, t.ex en klassisk bastilletvål, en shampotvål eller en överfettad kokostvål. Så det är bara att välja vilken grundtvål du vill göra! Och vill du inte ha en svart tvål med aktivt kol, dubbla mängden kaolin i stället så blir det en härligt krämig kaolintvål!

Recept Ansiktstvål med aktivt kol

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A:Oljor & Fetter

A27.6%Mandelolja EKOMängd g
A17.25%Kokosolja deodoriserad EKOMängd g
A13.8%Sheasmör Paradoxa EKOMängd g
A6.9%Nattljusolja EKOMängd g
A3.45%Ricinolja EKOMängd g
A6.9% I stället för nattljusolja: GurkörtsoljaMängd g

B: Vatten & Lut

B9.3%Natriumhydroxid, LutMängd g
B21.7% VattenMängd g

C: Tillsatser (utanför receptets procent och vikt)

C1%Aktivt kol pulverMängd g
C2%Kaolin Vit leraMängd g
C0.4%Naturlig E-vitaminMängd g
C5% Extra vattenMängd g
C2% max 2% Ev eteriska oljor eller naturliga doftoljorMängd g

Har du inte gjort tvål från grunden tidigare behöver du lära dig om tvål och säkerhetsföreskrifter här:

Gör så här:

 1. Väg upp alla oljor och fetter i en värmetålig behållare som du kan smälta dina fetter i. (Ofta använder vi oss av direktprocess, där lutens värme får smälta t.ex kokosolja, men eftersom sheasmör har lite högre smältpunkt är det här bättre att smälta fetterna först.) Smält i vattenbad eller mikrovågsugn på korta intervaller under omrörning tills fetterna har smält och blandningen är flytande. Det behövs inte mycket värme, sheasmör smälter vid ca 38 grader. Se till att blandningen inte blir för varm. När allt har smält låter du blandningen stå och svalna en stund, den ska vara nästan sval när du använder den. På grund av att du smält samman smörerna med olja kommer blandningen inte att bli fast igen.
 2. Häll oljorna i den behållare du ska tillverka tvålen. Vi brukar använda oss av mätkannor i laboratorieplast, med ett praktiskt handtag att hålla i och som tvål värmen tvålen utvecklar.
 3. Ta på dig skyddshandskar och skyddsglasögon innan du börjar hantera luten.
 4. Väg upp vatten i en tålig bägare, och lut i en separat bägare. Häll luten i vattnet och rör om försiktigt tills luten är helt löst i vattnet. Låt svalna några minuter, upp till en kvart.
 5. Väg upp tillsatserna lera, aktivt kol och extra vatten och blanda samman till en jämn smet. Blir den för torr tillsätter du mer vatten tills den har en smetig konsistens.
 6. Häll lutblandningen i oljeblandningen och rör om. Häll även i blandningen av lera och aktivt kol och rör om ytterligare.
 7. Sätt i stavmixern. Vinkla stavmixerhuvudet för att släppa ut ev. luft, och kör med stavmixern i några minuter tills smeten börjar spåra/tjockna.
 8. Häll upp i form och täck formen så att den håller värmen. Efter en till ett par dagar är tvålen tillräckligt hård för att skäras upp. Skär upp tvålen och lagra den luftigt men övertäckt med t.ex en handduk i ca 4 veckor innan användning. Ju längre tvålen lagras, ju hårdare och mer varaktig blir den!

Vad i hela friden…?

Är du en van tvålmakare är du kanske van vid att använda en tvålkalkylator, och då brukar recepten istället anges med procenten olja/fett av total oljevikt i stället för procent av hela receptet.

Vi har dock valt att i receptet ovan ange varje ingrediens andel av tvålsmetens totala vikt. Det gör det enklare att räkna om receptet till den mängd du vill göra. Själva receptet är detsamma!

Här kan du se hur receptet skulle se ut på traditionellt vis:

Oljor

Ingrediens%Gram
Mandelolja40276 g
Gurkörtsolja1069 g
Ricinolja534,5 g
Kokosolja25172,5 g
Sheasmör20138 g
 Totalt oljor/fett100690 g

Vatten & lut

Vatten217 g
Lut NaoH93 g

Total vikt1 000 g
Överfettning8.2%
Lutkoncentration30%

råvaror i receptet:

9 kommentarer

 1. Jenna Parikka 2 augusti, 2021 Svara

  Hej! Har ni något tips på doft som passar fint ihop med dessa (likt de förslag ni har på tvålarna med gul, grön och röd lera)? 🙂

 2. TonyMedTvålKniven 11 februari, 2020 Svara

  Tvålkalkylatorsreceptet ovan summeras som 100%. Det låter vettigt, känns som att man kan lita på att överfettnings % stämmer.

  Men receptet innan som ”anges med procenten olja/fett av total oljevikt” känns ju udda. fett/olja är 75,9%, vatten lut är 31% så där är vi uppe i fina 106,9%. Med tillsatserna så är det 117,3%. Känns inte längre lika korrekt uträknat om man inte ska ”vaska” 17,5%.

  Självklart är ”anges med procenten olja/fett av total oljevikt” förklaringen till hur det förändrar sättet att räkna, men varför ens ange % och krångla till det? dvs. tips ta bort % om det inte stannar vid 100.

  Mer seriös fundering gällande olja/lut kalkyleringen som inte alls påverkas av att man i receptet tillsätter max 2% eteriska oljor? Ska inte alla lipider räknas när lutfas ska blandas? Eller läggs dom till ”bakom scenen” när ”överfettnings procent” räknas ut? Eller är det så enkelt att det är enklare att inte räkna med dom och sen ignorera att dom faktiskt ”överfettar” mer än vad som anges?

  • Organic Makers 12 februari, 2020 Svara

   Hej Tony,
   Tillsatserna räknas inte in i receptets procent, vilket anges i recepet ovan. Receptet innehåller lite extra vatten, därav några extra procent.

   Eteriska oljor är inte oljor i bemärkelsen fetter, trots sitt namn. De är alltså inte lipider och förtvålas inte, och överfettar inte. De ska därför aldrig räknas med när man räknar ut mängden lut som behövs för att förtvåla oljorna!

 3. Emma 8 juli, 2019 Svara

  Jag gjorde ansiktsvål med grön lera av den färdiga tvålmassan med sheasmör, de tvålarna blir liksom fuktiga och har vattendroppar på sig fastän de förvaras på samma sätt som andra tvålar (vilka inte är fuktiga). Förstår inte heller varför det har blivit så…

 4. Maria 7 juni, 2019 Svara

  Hej,

  Jag gjorde denna tvål igår och skar upp den idag. Imorse såg tvålen väldigt fin ut men när jag kom hem lågt det som ett tunt lager av vatten runt tvålen. Vad kan detta vara? Jag lät den vila under bakplåtspapper. Annars är den ganska mjuk, men det antar jag att den ska vara.

  Mvh
  Maria

  • Organic Makers 11 juni, 2019 Svara

   Hej Maria!
   Att tvålen vätskar sig är inget vi har varit med om, men tvålmakning är en process med många överraskningar, fråga vilken erfaren tvålmakare som helst! 😉 Är det någon annan som varit med om att en kallrörd tvål blivit blöt? Skriv gärna om era erfarenheter här i kommentarerna!

 5. Emma 3 maj, 2019 Svara

  Nu är tvålen färdig att användas, och oj vilket fint lödder! Det känns jättebra att tvätta ansiktet med denna tvål 🙂

 6. Emma 3 april, 2019 Svara

  Jag gjorde denna igår och lät den vila 24 timmar innan jag tryckte ut den ur de små formarna. Jag upplevde den dock väldigt mjuk och att den lätt gick sönder jämfört med städtvålen på kokosolja som blev stenhård. Är det normalt, stelnar den mer under kommande 4 veckor?
  Mvh
  Emma

  • Organic Makers 2 maj, 2019 Svara

   Ja det är en stor skillnad! Den här behöver vila i 4 veckor för att bli hård, och den blir hårdare vid ytterligare lagring, städtvålen blir exceptionellt hård på kort tid, vilket inte är det normala för en tvål som ska vara hudvårdande.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *