Micellärvatten för aknehud - Gör det själv - organicmakers.se

Micellärvatten för aknehud

Micellärt vatten är en hudvårdsprodukt som har blivit populär de senaste åren. Det är ett skonsamt och effektivt sätt att rengöra huden, särskilt i ansiktet, utan att behöva använda hårda kemikalier eller gnugga för mycket. Micellärvatten är mild och behöver inte sköjas av – eller rättare sagt SKA inte sköljas av. Micellerna rengör och tar med sig smutsen när du stryker det med t.ex en bomullsrondell över huden, men verkar också fuktighetsbevarande och binder de aktiva ämnena i micellärvattnet till huden.

Ett micellärvatten består i princip av en mild micellär tensid (rengörande ämne) och vatten. Ofta används även eterisk olja (micellärtensiden Makerssolve fungerar även som en så kallad “solubilizer” som löser eteriska oljor i vatten) och aktiva vattenlösliga ämnen som niacinamid. Här gör vi ett micellärvatten för aknehud, med flera bra ingredienser för att få bukt med problemen. Andra varianter går såklart också att formulera, tänk vattenlösliga aktiva ämnen, ev. eteriska oljor och vatten för att formulera din egen produkt. Fler recept kommer 🙂

Micellärvatten/toner för acnehud

– En riktigt bra naturlig behandling med flera aktiva ingredienser för att bekämpa akne och balansera huden utan att torka ut. Formuleringen består av fler än de nödvändiga ingredienserna. Läs mer nedan för färre ingredienser.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

1%Eterisk olja Tea Tree EKOMängd g
4%Makerssolve solubilizerMängd g
32%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
50%Rosmarinhydrolat EKOMängd g
5%Pentylenglykol, naturligMängd g
4%PilbarksextraktMängd g
4%Niacinamid vitamin B3Mängd g
% ev. 2 droppar mjölksyra per 100 g*Mängd g

Receptnoter: Det går bra att använda kokt kranvatten om det är neutralt och inte mineralrikt. *Mjölksyra: Använder du dig av bara rent vatten (ej hydrolat) kan du behöva tillsätta 2 droppar mjölksyra per 100 g för att sänka pH-värdet från strax över 6 till 4.5-5. Använder du 50% hydrolat som i receptet ovan behöver Ph-värde inte justeras. För övriga utbyten och ändringar, se nedan.

Gör så här:

 1. Väg eller mät upp eterisk olja Tea Tree. 1 g Eterisk olja motsvarar ca 26 droppar från droppinsatsen på våra eteriska oljor.
 2. Väg/mät upp och tillsätt Makerssolve och rör till en jämn blandning.
 3. Väg/mät upp vattnet och tillsätt vattnet lite i taget under omrörning.
 4. Tillsätt ev. hydrolat.
 5. Tillsätt övriga ingredienser och rör om noga men försiktigt så att det inte skummar. Blandningen kommer att vara mjölkig/grumlig till en början. Efter några timmar/över natten klarnar den och blir helt klar.
 6. Häll upp på pumpflaskor. Använd genom att pumpa ut lite micerllärvatten på en bomullsrondell och stryk över ansiktet.

Micellärvatten används efter rengöring, eller som ensam lätt rengöring. Skölj inte ansiktet efter användning. Du kan avsluta med en creme eller ansiktsolja om du vill!

Varför är denna effektiv mot akne? Och kan jag skippa/byta ut ingredienser?

Grunden för att göra ett micellärvatten för aknehud är 1% Tea Tree eterisk olja, 4% Makerssolve och 95% vatten. Resten av ingredienserna höjer effekten med respektive ingrediens välgörande egenskaper. I princip kan du, förutom grunden, välja så få eller så många vattenlösliga ingredienser du vill. Utesluter du en ingrediens kompenserar du med samma mängd vatten, så att slutprocenten alltid blir 100%.

I Sverige är Tea Tree-olja ett registrerat naturläkemedel för behandling av akne, på grund av sina kraftigt antibakteriella och anti-inflammatoriska egenskaper. Tea Tree-olja är därför den bästa eteriska oljan att använda i akneprodukter.

Du kan också kombinera Tea Tree med de akneverksamma eteriska oljorna Lavendel och Kryddnejlika.

Makerssolve är det som gör detta till ett micellärvatten – en milt rengörande tensid som också löser eteriska oljor i vatten.

Makerssolve har förutom rengörande egenskaper en fuktighetsbevarande och mjukgörande effekt och binder aktiva ämnen till huden, perfekt till ett micellelärvatten som inte sköljs av!

Pilbarksextrakt av vitpil (Salix alba) är den sort som innehåller störst halt salicin (salicylsyra). Salicin verkar rengörande och milt exfolierande på ett naturligt sätt utan irritation, för hud med tilltäppta porer och akne. Salicylsyra är en BHA-syra, betahydroxinsyra, som löser olja och talg.

Pilbarksextrakt har även en stark antibakteriell funktion på bakterier som kan orsaka akne.

Niacinamid är en sån där ingrediens som hyllas överallt för sina mångfacetterade hudvårdande egenskaper, och forskningen visar att det faktiskt stämmer! 4-5% niacinamide har visat sig vara den högsta verksamma dosen, så det ger ingen bättre effekt att använda sig av t.ex 10%, även om en del märken använder högre procent som ett säljargument (snarare blir det högre risk för ev. biverkningar som irritation).

Niacinamid är mycket bra för hud med akneproblem.

Övriga ingredienser:

Rosmarinhydrolat verkar antioxidant, rengörande, stimulerande och anti-bakteriellt. Rosmarin är uppfriskande och särskilt bra till fet hud, blandhy och aknebenägen hud. Vi använder Rosmarinhydrolat i stället för en del av vattnet för att få ännu bättre effekt av micellärvattnet. Pentylenglykol används för sina fuktgivande egenskaper och för längre hållbarhet, vilket behövs om du använder dig av fler ingredienser än Tea Tree/Makerssolve/Vatten.

Hållbarheten för produkten medan du använder den är ca 2 månader i rumstemperatur. Gör du flera flaskor kan du förvara oöppnade flaskor i kylskåp. Hållbarheten på dessa är ca 6 månader, sedan 2 månader öppnade.

Micellärvatten för andra hudtyper

Med detta recept som grund kan du göra micellärvatten för olika hudtyper genom att byta ut ingredienser. Använd dig t.ex av välgörande Aloe-vera extrakt i kombination med en eterisk olja som passar din hud! I guiden “Eteriska oljor A-Ö” kan du läsa allt om olika eteriska oljors hudvårdande egenskaper. Vill du skippa eterisk olja helt kan du använda dig av 4-5% Makerssolve i kombination med vatten och vattenlösliga ingredienser för att skapa ett bra ekologiskt micellärvatten!

Recept, enkelt micellärvatten för känslig hud

0.5% (1 krm per 100 g) Aloe Vera extrakt
4% Makerssolve solubilizer
0.5% (13 droppar per 100 g) Eterisk olja kamomill (eller valfri annan eller ingen alls)
95% Vatten

Blanda Aloe vera, Makerssolve och Eterisk olja. Tillsätt rumstempererat rent vatten lite i taget under försiktig omrörning. Blandningen kan vara grumlig/mjölkig de första timmarna, men klarnar upp efterhand. En del eteriska oljor ger en bestående lätt mjölkighet, det är inget som påverkar funktionen!

Tips på vattenlösliga ingredienser för micellärvatten:

4 kommentarer

 1. caneva.jenun 5 april, 2024 Svara

  Hej! Har beställt för att göra gel och ansiktsvatten. Vad kan jag ersätta pentylenglykol med pga allergis? Tacksam för svar 🙂

  • Organic Makers 5 april, 2024 Svara

   Hej!
   Det enda andra konserverande ingrediens som ger en helt klar produkt och är helt vattenlöslig är Makers Aquagard. Du behöver då använda dig av 3-4% Aquagard, samt justera pH-värdet då Makers Aquagard ger ett högre pH-värde än pentylenglykol. Kolla av med pH-stickor att pH-värdet håller sig inom ramen pH 4.5-5.5 för att konserveringen ska fungera!

 2. Sofia J 30 juli, 2023 Svara

  Hej!
  Jag försöker göra en naturlig parfym med makerssolvesolubilizer enligt receptet på: https://www.organicmakers.se/shop/hem/ravaror/emulgering-och-konservering/makerssolve-solubilizer/

  Dvs:1 del eteriska oljor, 4 delar Makerssolve och 15 delar vatten. (5% eterisk olja, 20% Makerssolve, 75% vatten).

  Hur lång är hållbarheten?
  Kan jag konservera detta på något sätt?

  Tack för en bra blogg! 👍🏻

  • Organic Makers 4 september, 2023 Svara

   Hej! Hållbarheten med bara MakersSolve, vatten och eteriska oljor är ett par månader. Om du tillsätter 5% Pentylenglykol blir hållbarheten ca 1 år.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *