DIY leavein-balsam gör-det-själv organicmakers.se

DIY – Vårdande leave-in balsam med proteinboost

Detta leave-in balsam är enkelt att göra då det rörs ihop för hand! En perfekt mjukgörare för håret, samtidigt som det ger en vårdande & stärkande proteinboost från quinoaproteinet. Balsamet ger också fukt och en fantastiskt mjukhet utan att tunna ut eller kännas platt.

En perfekt produkt att ha nära till hands för att ge håret extra vård & omtanke! Du kommer att älska hur håret blir lent, följsamt och mindre frissigt & torrt av detta leave-in-balsam, som även ger lyster utan att kännas det minsta fett!

DIY-leave-in balsam med quinoaprotein recept av organicmakers.se

Ingredienser

BTMS 50 balsamemulgator ger den mjukgörande balsameffekten. BTMS 50 är en så kallad balsamtensid, som är det som ger balsam sin “glatta” känsla och utredande funktion. BTMS 50 är också emulgeringsmedlet som binder ihop vatten och vattenbaserade ingredienser med oljor och oljebaserade ingredienser till en emulsion: en stabil kräm helt enkelt!

Quinoaproteinet stärker hårstrået med dels sina Anjoniska aminosyror som ger en skyddande barriär runt hårstrået mot yttre påfrestningar, och Katjoniska aminosyror som binder vårdande & fuktighetsbevarande ämen till håret. Quinoaproteinet kan skippas (ersättas med samma mängd vatten) i receptet, men då får du såklart inte proteinets fördelar i ditt balsam.

Makers Silk står för den största oljebaserade delen i detta recept. Makers Silk är en tunn oljeester som används som en naturlig ersättning till silikoner, och ger en bra effekt i balsamet, inte så fett som en olja utan ger lätthet, torrhet och fin lyster.

Receptet innehåller också (blott) 2 procent olja, en lagom mängd för att inte tynga ner eller kännas fett, men ändå ge oljans vårdande egenskaper. I grundreceptet använder vi oss av Abysinolja Aktiv, då Abyssinolja är den olja med bäst egenskaper för håret, men det går även att ersätta denna med valfri olja; oljor som är bra i hårvård är t.ex Arganolja, Jojobaolja, Broccolifröolja och den lite torrare Hampfröoljan.

Naturlig Pentylenglykol är en fena på att bevara fukt i hårstrået och dubblar dessutom som en hållbarhetsförlängade ingrediens. Med Pentylenglykol i balsamet (minst 5%) ökar hållbarheten från ett par veckor till några månader. pH-värdet på balsamet blir genom balsamemulgatorn runt ca pH 5 (lätt surt), vilket är utmärkt för håret.

Tips: Pantenol är också en utmärkt hårvårdsingrediens. Byt ut 3-4% av vattnet mot D-pantenol för boosta balsamet ytterligare!

Slutligen kan du doftsätta med valfria eteriska oljor eller naturliga doftoljor, max ca 1% är lämpligt.

DIY – Vårdande leave-in balsam med proteinboost

Skriv in mängden du vill göra i kalkylatorn så räknas receptet om. Förinställd mängd är 100 g vilket motsvarar ca 100 ml.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Smältfas

3%BTMS 50 BalsamemulgatorMängd g
5%Makers SilkMängd g
2%Abyssinolja AktivMängd g

Vattenfas

82%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
5%Pentylenglykol, naturligMängd g

Tillsatsfas

3%QuinoaproteinMängd g
1% (max) Eteriska oljor* Mängd g

Receptnoter: *Eteriska oljor ger doft åt ditt balsam men kan uteslutas. Max 1% är lämpligt. Eteriska oljor & doft tillsätts utöver receptets procent. Quinoaprotein kan uteslutas, ersätts då med lika mängd vatten. Om ditt kranvatten är rent och neutralt går det bra att använda kranvatten om du kokar upp det först.

Gör så här:

 1. Rengör tillverkningsbehållare och redskap noga innan du börjar, t.ex genom att spraya dem med isopropylalkohol.
 2. Väg upp ingredienserna i smältfasen i en värmetålig behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som mängden du ska göra, t.ex en 250 ml glasbägare.
 3. Smält i vattenbad eller i mikrovågsugn på korta intervaller tills allt är sammansmält och blandningen är genomskinlig. Temperaturen måsta komma upp i ca 85 grader för att BTMS 50 ska smälta ordentligt.
 4. Koka upp vattnet, t.ex i vattenkokare, och häll det varma vattnet (85-100 grader) i bägaren med smältfasen.
 5. Tillsätt pentylenglykolen.
 6. Rör om kraftigt, t.ex med en glasstav. Rör sedan med pauser medan blandningen svalnar.
 7. När temperaturen kommit ner under ca 50 grader tillsätter du quinoaprotein och ev. eteriska oljor och rör om kraftigt.
 8. Rör om då och då tills balsamet är rumstempererat.
 9. Låt gärna stå i rumstemperatur i ytterligare några timmar tills konsistensen “satt” sig. Konsistensen ska vara ganska fast men pumpbar.
 10. Häll upp i flaska med pump. Klart!

Tips: Sätt bägaren i ett kallt vattenbad under nedsvalningsfasen så går nedsvalningen betydligt snabbare! Med rätt handlag kan du göra det här balsamet på mindre än 15 minuter!

Hållbarhet & användning

I detta recept är det pentylenglykol (5%) som står för den konserverande verkan. Med Pentylenglykol håller balsamet 3-4 månader. Utan (minst 5%) Pentylenglykol är hållbarheten max ett par veckor. Vill du ha ännu längre hållbarhet tillsätter du även ett naturligt konserveringsmedel som Makers Aquagard eller Makerskonservering i de doseringar som anges i deras respektive produktbeskrivningar.

Råvaror & Ingredienser:

Fler recept: Schampo & Balsam

6 kommentarer

 1. Therese 6 juli, 2023 Svara

  Hej. Jag tycker det blev för tjockt så jag får inte ner det i flaskan. Kan jag tunna ut det på något sätt?

 2. Jeanette Widman 3 augusti, 2022 Svara

  Läste att man kan ersätta BMTS 50 med Esterquat 65 i vissa fall, men att man då ska ta 77% av mängden. Kan man göra det här?
  Om så hur mycket är då 23 gr Esterquat 65 i ml? Min våg har fått värmeslag och funkar inte längre…

  • Organic Makers 9 augusti, 2022 Svara

   Hej! I det här receptet fungerar dt tyvärr inte att ersätta BTMS med Esterquat.

 3. Sandra 16 februari, 2022 Svara

  Hej
  vad kan göra göra för och få den lite tjockare och vad kan man ha i för och få värmeskydd i den?

 4. Nina 21 januari, 2022 Svara

  Ger quinoaproteinet värmeskydd?

  • Organic Makers 3 februari, 2022 Svara

   Hejsan, det skyddar mer mot yttre naturliga påfrestningar som blekning från solen och smuts! Vi rekommenderar detta leave-in balsam mer som en vårdande produkt än värmeskyddande! 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *