DIY kroppsolja med guld & brons - organicmakers.se

Kroppsolja med morotsextrakt och guldfärgad mica

Kroppsolja med morotsextrakt och guldfärgad mica

Framhäv och förläng sommarens fina färg med en riktigt lyxig kroppsolja! Den här guldskimrande skapelsen innehåller pigmenterad mica, intensivt vårdande vegetabiliska oljor och morotsolja som både bidrar till en djupare färg på oljan och hjälper till med att reparera skador från solen.

Receptet innehåller en liten andel bivax, som gör oljan tillräckligt stabil för att inte pigmentet ska sjunka till botten. Bivaxet ger även huden en sammetslen finish som varar länge. (Det går att byta ut bivaxet mot ett helt veganskt vax, som t.ex karnaubavax, men då blir doseringen av vaxet annorlunda. Exakt dosering är olika för olika vaxer, men hälften så mycket karnaubavax som bivax i receptet nedan borde bli en lagom konsistens!) Dessutom ingår Makers Silk, ett naturligt alternativ till silikon, som ger oljan en lite torrare känsla och gör den lättare att sprida ut. Det går också bra att doftsätta oljan med ca 1% eteriska oljor, för en fräsch sommardoft.

Efter en dag på stranden, hoppa in i duschen och smörj sedan in kroppsoljan medan huden fortfarande är lite fuktig. Oljan går snabbt in i huden och färgar av sig väldigt lite, men undvik kanske de allra mest kritvita kläderna. Sen kan du glida omkring och bara vara så där subtilt extra fantastisk!

Recept kroppsolja med morotsolja och mica

Receptet anges i procent. Gör du 100 g (≈100 ml) använder du alltså lika mycket i gram som i % i receptet nedan.

3% ekologisk morotsolja
30% ekologisk solrosolja (Eller annan valfri basolja)
27,5% ekologisk jojobaolja
7% vitt bivax eller gult bivax (alt 3-4% karnaubavax)
30% Makers Silk
0,5% Naked Bronze mica (1 gram ≈ 1 ml = 1 kryddmått, i det här receptet använder du alltså 0,5 kryddmått)
0,5% Egyptian Gold mica (1 gram ≈ 1 ml = 1 kryddmått, i det här receptet använder du alltså 0,5 kryddmått)
1% eteriska oljor (kan uteslutas)
0,5% naturlig e-vitamin

Börja med ett rengöra din utrustning och en flaska till kroppsoljan. En 200 ml flaska med pump passar bra! Förbered också ett vattenbad, som behövs för att smälta bivaxet. Blanda sedan mican med en mindre mängd olja i en glasbägare, tills det är ordentligt löst. Testa färgen mot din hud, det går förstås att anpassa en hel del. När du är nöjd, tillsätt de andra ingredienserna utom ev. eteriska oljor och e-vitamin. Använd gärna en precisionsvåg och väg upp alla ingredienser.

Värm glasbägaren i vattenbadet tills bivaxet har smält. Ta sedan av glasbägaren från värmen, och rör om då och då medan den tjocknar och svalnar. Det tar lite tid, ha tålamod. Vill du snabba upp processen sätter du bägaren i ett kallt vattenbad och rör om tills kroppsoljan nått rumstemperatur ungefär, då kan du tillsätta ev. eterisk olja som du gillar och e-vitamin, som vårdar huden och förlänger hållbarheten på oljan. Häll sedan upp oljan på flaska med pump. Du behöver flaskan med den lite större pumpen (28mm) för att du ska kunna få ut den ur flaskan, då den är lite tjock av bivax och mica. Oljan kommer till att börja med att vara lite tunnare, även om den är helt sval. Det tar nämligen nästan ett dygn innan oljan har ”satt” sig och nått sin slutgiltiga fasthet.

Det går utmärkt att byta ut solrosolja och jojobaolja mot andra neutrala oljor som du gillar. Undvik kanske de fetaste oljorna som kan kännas lite kladdiga i den här somriga kroppsoljan, annars är det fritt fram att bli kreativ. Ett tips är att byta ut några procent solrosolja mot havtornsolja för ännu djupare färg och ännu fler hudvårdande egenskaper.

Den här kroppsoljan har lång hållbarhet, ett halvår eller mer beroende på bäst-före-datumet på dina ingredienser. Förvara i rumstemperatur och skaka om den då och då för att pigmentet ska fördela sig ordentligt.

Recept och bild kommer från Anna på hudvårdsverkstan!

ingredienser i receptet:

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *