Kallrörd tvål: Så här gör du din egen kallrörda hantverkstvål!

Psst! Det här inlägget är ganska omfattande, och kan få det att kännas jättekomplicerat att göra egen tvål. Men det är det inte! Det du behöver är oljor/fetter (enbart kokosolja blir en utmärkt tvål), lut, vatten, bunke, stavmixer, nån slags tvålform, skyddsglasögon och handskar. Följ doseringarna i ett tvålrecept, lös luten i vattnet och häll blandningen över oljorna. Mixa med stavmixern i några minuter tills smeten börjar tjockna, tillsätt ev. tillsatser och häll upp i tvålform. Voila!

Gör din egen kallrörda hantverkstvål!

Vill du lära dig att göra ekologisk, äkta hantverkstvål? Japp, då har du kommit rätt! Här går vi igenom grunderna för att tillverka kallrörd tvål med ekologiska ingredienser.

Kallrörd, eller kallprocessad, tvål är den typ hantverkstvål du gör själv från grunden. Äkta kallrörd tvål är oljor & fetter som kombineras med lut och bildar ett nytt ämne: tvål. Namnet kallprocess är något missvisande, då luten faktiskt utvecklar en del värme, och lut och fetter brukar ha en temperatur på ca 40-50 grader vid tillverkning.

Den viktigaste aspekten i en hantverkstvål är vilka oljor och fetter du använder. Andra viktiga faktorer är vilka tillsatser du använder, vilka eteriska oljor, färger med mera. Dessutom spelar mängden vatten eller vätska du använder roll för hur snabbt tvålen tjocknar och hårdnar.

Kallrörd tvål är grundläggande kemi, med anor långt tillbaka till innan vår tideräkning, och det skulle lätt krävas åtskilliga tusen boksidor för att täcka in alla aspekter kring äkta tvål, men här kan du komma en bra bit på vägen att bli din egen tvålmästare!

Mer om tvål? Gå till startsidan för tvål:

Oljor & fetter + lut löst i vatten = äkta tvål

Tvålrecept

I vår receptblogg hittar du färdiga recept på kallrörd tvål. Innan du börjar göra din egen tvål rekommenderar vi starkt att läsa igenom all information på denna sida. Recepten förutsätter att du redan har grundläggande förståelse för hur en kallprocessad tvål funkar och tillverkas.

Det finns massor med tvålrecept att hitta på nätet. När du provar ett nytt recept, se till att det kommer från en pålitlig källa, och dubbelkolla receptet i en tvålkalylator för att vara på den säkra sidan. Tänk också på att du måste använda precis de oljor och fetter som står i receptet, du kan inte byta ut dem mot andra utan att räkna om hela receptet.

När du blivit varm i kläderna kan du skapa dina egna recept! Läs mer om tvålkalkylatorer och receptuträkning längre ner.

Startpaket för kallrörd tvål

I webshoppen hittar du ett startpaket för kallrörd tvål. Med det kan du komma igång direkt! Paketet innehåller ingredienser, tvålform, recept och instruktioner för att göra två olika satser tvål. Du behöver även en noggran våg och en stavmixer (ingår inte i paketet).

Här går vi igenom processen för att göra kallrörd hårdtvål. För att göra flytande tvål används kaliumhydroxid i stället för natriumhydroxid, då kaliumhydroxiden inte bildar hårda tvålkristaller. Förtvålningstalet för varje olja/fett är annorlunda när du tillverkar flytande tvål. Du använder också en annan process; varmprocess. Vi har inga recept på flytande tvål i dagsläget, det kanske kommer när tid finns!

OBS! Säkerheten först!

Lut är i sin rena form och utblandat med vatten kraftigt frätande. Använd alltid skyddsglasögon och handskar när du hanterar lut. Hantera inte lut i närheten av barn. Lut är en naturlig kemikalie som inte är giftig, men att andas in ångorna kan verka irriterande för luftvägarna, så sörj för god ventilation och stå inte lutad över bägaren medan du blandar luten.

Så här tillverkar du kallrörd tvål med direktprocess.

Direktprocess är en process för kallrörd tvål som funkar när du använder oljor och fetter med en smältpunkt under 50°C (vilket de flesta har). I direktprocess använder du lutens alstrade värme för att värma upp och smälta oljor och fetter till den temperatur som behövs för att starta förtvålningen.

Steg-för-steg

1. Hur mycket tvål ska du göra?

Att tillverka sin egen kallrörda tvål kan vara beroendeframkallande, så det kan vara bra att begränsa mängden tvål att göra i varje sats. Många recept blir mer än ett kilo tvål, och det blir många tvålar. För att göra en bra batch behöver du dock en mängd som gör det lätt att hantera smeten. Vi rekommenderar att göra tvål på ca 450-500 g oljor/fetter år gången, vilket brukar bli runt 700 g tvålsmet beroende på recept och tillsatser, lämpliga i formar som rymmer 600-700 ml.

Du måste ha en noggrann våg när du gör tvål. Du kan inte mäta upp ingredienserna då densiteten på dem varierar mycket. Tillsatser som leror och örter kan dock anges i tsk eller msk, och det går bra, eftersom de inte räknas in i förtvålningsuträkningen.

2. Väg upp dina ingredienser

När du gör tvål börjar du med att väga upp alla oljor och fetter du ska använda, företrädelsevis i samma behållare som du ska tillverka tvålen i. Vi brukar använda oss av en 1-liters måttkanna i livsmedelsgodkänd laboratorieplast. Den tål den värme luten utvecklar, och har ett praktiskt handtag att hålla i. Den kan användas i mikrovågsugn, men inte i vattenbad.

Väg även upp alla tillsatser så att du har dem till hands när du börjar tvåla. När tvålen väl har börjat tjockan kan du behöva jobba snabbt.

Väg upp vattnet i den värmetåliga bägare som du ska blanda vatten och lut i.

Väg till sist upp luten i en torr, tålig behållare. Nu är det dags att sätta igång med själva förtvålningen!

3. Kombinera oljor och lut

Nu är det dags! Du har din behållare du ska blanda själva tvålsmeten i; i den har du redan vägt upp dina oljor och fetter. Du har också handskar, långärmat och skyddsglasögon på dig.

Häll den uppvägda luten i det uppvägda vattnet och rör om med en glasstav eller rostfri sked. Luten blir varm, nästan kokande, när den reagerar med vattnet. Arbeta i ett väl ventilerat rum och luta dig inte över lutet medan du rör om; lutångorna kan sticka lite i näsan. Rör om länge och låt sedan luten vila några minuter innan du går vidare till nästa steg, så att luten inte är kokhet.

Häll nu den varma lutlösningen över oljorna/fetterna i tillverkningsbehållaren. Rör om långsamt tills fetterna smält och allt blandat sig till en jämn lösning. Det kan få ta flera minuter. Redan nu sätter förtvålningsprocessen igång. Det här kallas direktprocess, när du använder lutens värme att smälta/värma oljorna. Blandningen ska nu ha en temperatur på ca 40-50°C.

4. Rör tills det tjocknar: 

Sätt  nu i stavmixern i blandningen och vinkla den för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet innan du startar. Du vill inte ha luftbubblor i smeten, de visar sig som fula vita prickar i den färdiga tvålen. Kör nu med stavmixern i korta intervaller. Emellanåt använder du inte motorn utan rör bara om med själva mixerstaven, så att du har full koll på tjockleken på din smet. Använder du en kraftull mixerstav kan det ta bara några sekunder innan smeten börjar tjockna. Det är nu du ska kolla efter spårning, det vill säga att smeten tjocknar. (OBS! I vissa tvålrecept tillsätter du tillsatser i smeten innan den börjar tjockna. Följ receptets instruktioner.)

När tvålsmeten spårar lätt är den färdig. Spårning, på engelska Trace, betyder att smeten tjocknat så pass mycket att det blir spår på ytan i nån sekund när du lyfter stavmixern och låter några doppar från stavmixern droppa ner i behållaren. Så fort smeten börjar spåra ska du sluta mixa med stavmixern, annars kan smeten snabbt bli för tjock för att hälla upp i formen.

5. Tillsätt tillsatser

I vissa recept tillsätts tillsatser redan innan smeten börjar spåra. Har du tillsatser som ska tillsättas efter spårningen, t.ex olika färger som kräver att smeten delas upp i flera behållare, tillsätter du dem nu.

Tillsätt ev. leror, färger dofter o.s.v enligt recept och rör om noga.

6. Häll upp i form

Nu är allt klart för att hällas upp i form. Gör du en tvål utan dekorationer eller olika färger häller du helt sonika upp tvålen i den tvålform du valt, som är lagom stor för receptet, och slätar till eller gör mönster i ytan.

Ska du göra dekorationer eller ha olika färger följer du instruktionerna i det specifika receptet.

7. Låt stelna i formen

När du har hällt upp din tvål i formen och gjort eventuella dekorationer kommer förtvålningsprocessen att bli som mest aktiv under det närmaste dygnet. Hur lång tid tvålen tar på sig att gå igenom huvudförtvålningsprocessen beror på vilken tvål du gjort. Beroende på tvåltyp och ingredienser kan du också behöva packa in tvålen så att den håller värmen, eller stoppa in den i frysen så att den inte blir för varm och kokar över. Detta brukar anges i receptet. De flesta tvålar behöver ca ett dygn på sig för att bli klara att skäras upp. Du skär din tvål med en kniv eller tvålskärare när den är hård som en vanlig hushållsost ungefär. Går det för lång tid kan tvålen bli stenhård och måste sågas i bitar.

8. Avformning & uppskärning

När gelfasen (läs mer om det nedan) är över är tvålen någorlunda sval igen, och hård som en hushållsost ungefär. Då är det dags att skära upp tvålen. Detta är vanligen efter ca ett dygn, men en del tvålar kan vara färdiga att skäras upp efter bara 4-5 timmar (tvålar med bara kokosolja t.ex) eller behöver flera dygn på sig för att bli tillräckligt hårda (rena olivtvålar t.ex). Det viktiga är att du skär upp tvålen när geleringsfasen är över, men innan tvålen blivit för hård för att skära med kniv eller tvålskärare.

9. Mognad

Det mest frustrerande med att göra sin egen fantastiska tvål är att den måste lagras innan den kan användas. Även om den största delen av förtvålningsprocessen sker de första 24 timmarna, ska tvålen lagras i minst fyra veckor för att förtvålningsprocessen ska vara helt avslutad. Dessutom ska en del av vattnet som användes för att lösa luten avdunsta för att tvålen ska bli hård och bra. En del tvålar blir allra bäst om de lagras riktigt länge, särskillt om de är väldigt mjuka från början. En ren olivtvål t.ex lagras ett helt år innan användning för bra hårdhet. Själva förtvålningsprocessen är dock avslutad redan efter några veckor.

Äntligen är din kallrörda tvål klar att användas. Nu kan du vara riktigt stolt över dig själv!

Olika tvåltillverkningmetoder

Det finns några olika metoder för att göra kallrörd tvål. Den vi beskriver här ovan kallas direktprocess eller rumstemeraturmetoden. En annan vanlig metod är att värma/smälta alla oljor och fetter till ca 40-50 grader, och låta lutlösningen svalna till ungefär samma temperatur, och sedan mixa samman de båda. Vilken metod man använder är en smaksak eller vanesak. Vissa ingredienser i en tvål kan göra att den ena metoden är att föredra framför den andra.

Fördjupning

(nästan) Allt du behöver veta om kallrörd tvål & Grundläggande tvålkemi

Du kommer att få höra det här många gånger: det går inte att göra äkta tvål utan lut. Och det finns ingen lut kvar i tvålen när den är klar!

En olja eller ett fett är kemiskt sett en triglycerid, vilket innebär att den har tre fettsyramolekyler bundna till en glycerinmolekyl. När oljor blandas med lut startar en förtvålningprocess som parar ihop fettsyremolekylerna med lutmolekylerna och bildar ett nytt ämne; ett fettsyrasalt a.k.a tvål!

En tvålmolekyl (fettsyrasaltmolekyl) har den egenskapen att vara både fett- och vattenlöslig. Tvålen löser därför upp fett och smuts på huden och tar det med sig när man sköljer med vatten. Vid förtvålningen frigörs även glycerin från oljorna, och glycerin verkar fuktighetsbevarande på huden. I industritvål, ”vanlig tvål” tas dock glycerinet bort ur tvålen, eftersom glycerin i sig är en värdefull råvara och för dyr att lämna kvar i billig tvål.
Hantverkstvålar däremot, har kvar sitt glycerin. Med tillsatser i form av leror, örter och extrakt kan en hantverkstvål vara det allra bästa alternativet till en bra och naturlig rengöringsprodukt.

Förtvålningstal

Alla råvaror som kan förtvålas, d.v.s oljor, fetter och vaxer, har ett förtvålningstal. Förtvålningstalet anger hur mycket lut (NaOH) det går åt för att förtvåla alla fettsyror i oljan. t.ex har kokosolja ett förtvålningstal på 0.183, vilket innebär att det går åt 183 g lut för att förtvåla alla fettsyror i 1000 g kokosolja. Skulle du använda mer än 183 g lut till 1000 g kokosolja skulle den överskjutande delen lut bli kvar i tvålen, vilket skulle göra tvålen för alkalisk för huden.

Därför används för det mesta några procent mer olja än luten kan förtvåla; för att vara säker på att alla lutmolekyler har hittat varsin oljemolekyl att gifta sig med, och lämna några oljemolekyler obundna, alltså fortfarande fett. Detta kallas för överfettning. Varje olja har sitt eget förtvålningstal, därför kan man inte byta ut en olja i ett recept mot en annan, utan att mängden lut förändras.

Överfettning ska ske med viss eftertanke, eftersom oljor som inte förtvålas kan göra hållbarheten på tvålen sämre, och för mycket fritt fett gör tvålen mjuk och oljig. Läs mer om överfettning nedan.

Olika oljor och fetter

Olika oljor och fetter ger helt olika tvålar. Vissa oljor/fetter, t.ex kokosolja, ger mycket lödder, blir väldigt hård och kraftigt rengörande, medan andra oljor, t.ex olivolja, ger en mjuk tvål som tar lång tid att hårnda, men är mer vårdande. Ricinolja i liten mängd ger bättre och tjockare lödder, men för mycket gör tvålen mjuk och klibbig. Varje olja ger olika resultat; mjuk/hård, stark/mild, löddrande/ej löddrande o.s.v, vilket beror på de fettsyror oljan innehåller.

Att göra en väl avvägd tvål som har de egenskaper du önskar bygger på kunskap och erfarenhet av vad olika oljor ger för resultat. Är du nybörjare är det en god idé att följa beprövade recept. En tumregel är att använda sig av ca 15-25% kokosolja, 15-25% smörer som kakao & shea m.fl, och 40-70% flytande basoljor.

Lut och vatten

För att luten ska reagera med oljan behöver luten lösas i vatten, en vattenmängd anpassad för att tvålprocessen och mognaden ska ta lagom lång tid. Den ideala mängden vatten som används varierar beroende på vilka oljor m.m. som används. Har du för liten vattenmängd i förhållande till hur fort just receptets oljekombination spårar (blir tjock) kan tvålsmeten bli tjock alldeles för fort och bli så tjock att det är svårt att få ner den i formen. Har du för mycket vatten tar det lång tid för smeten att bli tjock, dessutom måste tvålen lagras längre innan användning. En lutlösning på 30% lut och 70 % vatten är lagom till många tvålar. Beroende på receptets komposition kan man dock välja att öka eller minska vattenmängden något.

OBS! Lut är frätande och reagerar med vatten genom att bli varmt. Använd alltid skyddshandskar, långärmat och skyddsglasögon när du hanterar luten, och använd munskydd eller arbeta i ett väl ventilerat utrymme. Häll alltid den torra luten i vatten, aldrig tvärt om. Använd värmetåligt glas, värmetålig plast (upp till 120°) eller rostfritt när du jobbar med lut. Aluminium får ej användas, då det reagerar med luten.

Du kan använda vanligt kranvatten när du tvålar om du vet att det är rent (luten gör att ev. småbakterier inte överlever förtvålningen). Vatten kan dock ha olika hårdhet, mineralinnehåll m.m, vilket att kan göra att resultaten kan variera något. Vill du ha exakt samma resultat varje gång, överallt, använd renat vatten.

Andra vätskor

Det går också att använda andra vätskor än vatten. Det är inte ovanligt att byta ut hela eller delar av vattenmängden mot the, örtavkok, getmjölk, kokosmjölk, kaffe med mera, men det är viktigt att tänka på att detta kan förändra tvålen och tillvägagångsättet för att göra tvålen radikalt. Byt inte ut vattnet utan ett recept som berättar hur du gör.

Överfettning

Överfettning kallas det när man använder mer olja och fett i en tvål än luten kan förtvåla. För att vara säker på att all lut har förtvålats bör du alltid överfetta din tvål med någon procent, och överfettning gör också att tvålen blir mildare, då det finns en del fria oljor kvar i tvålen. Men att det finns fria oljor kvar i tvålen betyder också att de oljorna kan oxidera, härskna. Därför bör du inte överfetta din tvål med mer än max 5-6%, och använder mindre hållbara oljor bör du alltid skydda oljorna genom att tillsätta en antioxidant, t.ex e-vitamin eller rosmarin antioxidant till oljorna innan förtvålning. Antioxidanten räknas inte in när du räknar ut mängden olja/lut. Undantag finns dock: Tvålar som görs på oljor med väldigt mycket mättade fetter, t.ex kokosolja, kan överfettas betydligt mer, och detta är också ofta nödvändigt då en sådan tvål blir mycket kraftigt rengörande och omild utan ordenlig överfettning. De mättade fetternas hållbarhet gör att tvålen ändå håller länge.

Eteriska oljor och dofter

Att doftsätta sina tvålar med eteriska oljor är en spännande process. Vissa oljor snabbar upp spårningstiden radikalt, medan andra knappt påverkar alls.

Generellt kan blommiga och kryddiga dofter göra att din tvål tjocknar snabbt. Mint och citrusdofter brukar inte påverka tvålprocessen, men allt beror på vilka övriga komponenter din tvål har. Det går inte att testa varje tänkbar oljekombination med varje tänkbar doft, så här spelar erfarenhet och vana stor roll, liksom om du följer ett recept med en specifik doftsättning.

Färger

Såklart finns det även många aspekter kring färgsättningen av din tvål. Färger, särskilt naturliga växtfärger kan bli helt annorlunda i en tvål.

Våra färgade mica är generellt stabila i tvål och ger den färg som mican har. För att färgsätta tvål med mica behövs bara lite, lite mica, max en tesked per kilo tvål för en stark färg.

Du kan även färgsätta med mineraliska pigment, med färgade leror, med örtpulver och mycket mer.

Torra tillsatser

Torra tillsatser kan vara leror, örter, färger, salter med mera. Även de torra tillsaterna kan påverka tvålen, beroende på vad de består av. Ska du tillsätta torra ingredienser som t.ex leror i din tvål, blanda gärna ut leran i vatten till en lättflytande smet innan du tillsätter den. Vattnet du tillsätter ska inte räknas in i, eller dras från, den vattenmängd som receptet förskriver. Torra ingredienser suger nämligen upp en del av vattnet, och kan göra att smeten tjocknar för fort om den inte får lite extra vatten.

Spår / Trace

Förtvålningsprocessen kommer igång i tvålsmeten både på grund av lutens och oljornas värme, men också av hastigheten när du mixar tvålen. Med en lagom kraftig stavmixer kommer din din smet att tjockna ganska snabbt, beroende på recept.

Spårning kallas det när smeten blivit så pass tjock att droppar på ytan lämnar spår i någon sekund innan de sjunker tillbaka ner i smeten. När tvålen börjat spåra kan du sluta mixa med stavmixern, och eventuellt fortsätta röra lite för hand om du vill att smeten ska bli ännu tjockare innan du häller upp den.

Gelfas & Stelning

När du hällt upp din tvålsmet i formen har förtvålningen börjat, och under de första timmarna intensifieras förtvålningen för att sedan sakta av igen när den mesta av förtvålningen är klar. Under den här tiden genomgår tvålen något som kallas för geleringsfas, eller gel-fas, vilket innebär att tvålen inuti och rakt igenom kommer att få ett geleaktigt utseende, som sedan återgår till en mer solid färg. Under geleringsfasen är det viktigt att värmen som tvålen utvecklar får verka i hela tvålen, de flesta tvålar ska därför helst packas in i något som håller tvålen varm det första dygnet, t.ex först ett varv bakplåtspapper och sen en filt.

En del tvålar, typiskt de som innehåller ingredienser med sockerarter av nåt slag, t.ex getmjölk, honung och liknande, kan å andra sidan bli alldeles för varma under gel-fasen och koka över som en vulkan. Vissa recept förskriver därför att tvålen ska in frysen efter att den hällts up i formen.

Felsökning

Det finns som du märker många aspekter i hur en tvål reagerar och hur slutresultatet blir. Följer du ett beprövat recept från en pålitlig källa och tvålen ändå inte funkar är det mest trolig att du någonstans under tillverkningen råkat använda fel mängd av någon ingrediens.

Mixar du för hårt med stavmixern kan tvålsmeten blir för tjock för att hälla upp. Använd alltid stavmixern i korta intervaller, och rör om med mixerhuvudet utan att använda motorn emellanåt så att du har koll på att tvålen inte spårar för snabbt.

Var noga med att inte mixa in luft i din tvål. Luften visare sig i den färdiga tvålen som små vita prickar eller knottor. De påverkar inte tvålens kvalitet, men de ser inte så roliga ut.

Lutaska kallas det när det blir en tunn vitgrå slöja på toppen av din tvål. Det beror på att denna del kommit i kontakt med luft under förtvålingsprocessen i högre grad än resten av tvålen. Lutaska är inget skadligt, och kan lätt ångas eller tvättas bort från tvålen med vatten så blir den snygg igen.

DOS – oxidation och hållbarhet

Om du läser på om tvåltillverkning på engelskspråkiga sidor kan du läsa om DOS. DOS står för ”Dreaded Orange Spots” alltså ”Fruktade Orange Fläckar” (och borde på svenska heta FOF!).

DOS (eller FOF) är alltså orange fläckar som kan uppstå på dina handgjorda tvålar, och de kan dyka upp direkt efter tvålningen, efter några veckor, eller efter några eller många månaders lagring. De kan se lite olika ut, men de är alla misstänkt lika orange fläckar i någon form.

Vad beror det på?
DOS (FOF!) är fria fettsyror i tvålen som har oxiderat, det vill säga härsknat. Eftersom du alltid överfettar tvålen åtminstone någon procent, finns det alltid en viss risk DOS, men det går i de flesta fall att undvika. Använder du bara riktigt hållbara oljor som t.ex kokosolja uppstår i princip aldrig DOS, då den fria kokosoljan i tvålen är mycket hållbar. Använder du dig dock av mindre hållbara oljor, och oljor med hög andel fleromättade fettsyror i din tvål behöver du tänka på att inte överfetta din tvål för mycket, och även tillsätta en antioxidant i tvålen, t.ex rosmarinsextrakt eller e-vitamin. Du doserar antioxidanten i samma dos som om du skulle tillsätta den till en oljeblandning, och du tillsätter den till oljorna innan du tillsätter luten och påbörjar förtvålningsprocessen. Antioxidanter räknas inte med i receptets förtvålningsmängder. Med rätt överfettning och antioxidant där det behövs ska du inte behöva drabbas av DOS.

Tvålkalylator och räkna ut ett recept

Även om du följer ett recept kan det vara bra att veta hur du räknar ut hur mycket olja, lut och vatten det går åt för att receptet ska bli rätt. Det finns många s.k tvålkalkylatorer på nätet att använda, men det är en bra kunskap, och ganska enkelt, att lära sig att räkna ut ett recept för hand. Varje oljas eller fetts förtvålingstal hittar du i inforutan i webbshopen.

En populär tvålkalkylator är Amerikanska Soap Calc. Där kan du även se vilka egenskaper tvålen du räknar ut får. Det finns dock många val som kan göra den lite krånglig att använda, dessutom kan det vara svårt att tolka egenskapsuträkningarna.

Du kan även använda den här enkla kalkylatorn för att kolla hur mycket lut som behövs för att förtvåla varje olja vid en viss mängd och överfettning. Här kan du bara räkna ut varje olja för sig. Du måste alltså sedan räkna ihop resultaten om du vill använda flera oljor i din tvål. Du måste också räkna ut hur mycket vatten du ska lösa luten i. En vanlig mängd är en 30% lutlösning, det vill säga ca 2.33 delar vatten till en del lut.

Tänk på att det här gäller för hårdtvål, tillverkad med Natriumhydroxid (NaOH). Flytande tvål tillverkas med Kaliumhydroxid (KOH), och då använder du istälet förtvålningstalet för kaliumhydroxid. Du hittar förtvålningstal för varje olja under fliken ”specifikationer” i varje olja/fett i webbutiken.

52 kommentarer

 1. Eva Andersson 13 augusti, 2020 Svara

  Väldigt inspirerande sida med så många BRA recept! Undrar om ni har något bra recept på en kallrörd kökstvål med kaffe i?

  Med vänlig hälsning, Eva

  • Organic Makers 9 september, 2020 Svara

   En överfettad kokostvål med kaolin och en matsked kaffesump per kg blir en bra kaffetvål/kökstvål!

 2. Carolin 15 juni, 2020 Svara

  Hej Kan jag göra aleppotvål med hot process? Förstörs oljornas egenskaper?Ska båda oljorna koka med eller bara olivoljan? Gäller samma recept som för kall process? Mvh Carolin

 3. Petra 31 maj, 2020 Svara

  Hej
  Tack för inspirerande recept! Undrar bara lite kring ni Aleppotvålen. Gjorde efter ett recept och den ser verkligen fin ut men då jag använder den blir det slemmig och otrevlig. Beror det på för kort lagringstid eller är det nåt annat som gått fel…

  • Organic Makers 3 juni, 2020 Svara

   Hej Petra!
   Aleppotvål har lång lagringstid, så om den är lite ”slemmig” blir den bättre av att lagras längre. Aleppotvål lagras traditionellt i över ett år!

 4. Simone 22 mars, 2020 Svara

  Hej!
  Jag undrar om man kan forma tvålen själv ( med handskar) tex som ett päron och hänga ett snöre i ( som en badtvål) och
  inte i en form. När i processen kan den i så fall formas .

  • Catharina 22 juli, 2020 Svara

   Hej
   Jag har använt startkittet några gånger nu med mycket bra resultat. Nu funderar jag på att använda rapsolja istället för olivolja. När jag väljer de två oljorna i ovan kalkylator så är det samma mängd lut. Innebär det att jag kan byta olivolja mot raps rakt av?
   Mvh Catharina

 5. Lisa 6 mars, 2020 Svara

  Hej,
  Jag är ännu bara i research-fasen och undrar om man måste förtvåla oljor separat innan man blandar och gör en ex olivolje- och kokosoljetvål?

 6. Caroline 1 mars, 2020 Svara

  Hej!
  Jag undrar om det finns något annat man kan ha i sin tvål istället för lut?

  • Organic Makers 1 mars, 2020 Svara

   Nej, det finns det inte! All tvål görs med lut, sedan 100-tals, kanske 1000-tals år. Då tillverkades luten av aska.
   Utan lut kan man inte förtvåla oljor och då blir det ingen tvål!

 7. Fredrik Lundgren 27 december, 2019 Svara

  Hej
  Jätte bra beskrivning av tvål tillverkning!
  Jag har dock två frågor
  Går det att använda vanlig kaustiksoda som fin i matvaru butiker och på tex biltema? Det är väl lut?

  Och om jag tex vill använda kokosolja blandat med olivolja
  Räknar jag då ihop mängden olja+vatten+lut för båda oljorna?

  Mvh Fredrik

  • Organic Makers 1 mars, 2020 Svara

   Kaustiksoda innehåller tyvärr ofta fler ingredienser än ren lut, så det kan gå fel.
   Ja, du räknar ihop mängden för alla oljor!

 8. Camilla 26 november, 2019 Svara

  Hej,

  Jag gjorde precis min första egna tvål! Jag använde er tvålkalkylator och gjorde tvålen på enbart olivolja. Dock insåg jag när jag var klar att jag vägt upp 30g för lite vatten! Jag har alltså 121,20 g vatten istället för 151,20 g till mina 64,8 g NaOH och 500g olivolja. Måste jag göra om allt?! Eller kommer det funka?
  Vänliga hälsningar Camilla

  • Organic Makers 26 november, 2019 Svara

   Hej Camilla!
   Vattenmängden påverkar inte förhållandet oljor/lut, så vattenmängden kan varieras lite som man vill. Mindre vatten brukar bli snabbare till trace (spårning), och stelna snabbare, och det kan vara svårt om det går för fort. Men det är ingen fara för den färdiga tvålen!

   • Camilla 28 november, 2019 Svara

    Vad bra! Tvålen ser väldigt fin ut så jag verkar ha haft tur med tillverkningen. Tack för en superbra sida!

    Hälsningar
    Camilla

 9. Hannah 20 september, 2019 Svara

  Hej,

  Jag har provat era recept på kallrörd tvål och den blir verkligen underbar!! Tack för det!

  Nu är jag sugen på att sätta ihop mina egna recept och har här fått en massa bra information.
  Min fråga är
  Om jag använder flera olika oljor i tvål receptet, spelar det någon roll vilken som jag lägger till överfettnings mängden på?
  Tack för all inspo- det är så fint när vi delar!

  • Hannah 20 september, 2019 Svara

   En till fråga: Jag läste någonstans att när man räknar ut vatten mängden i receptet är det
   Alla oljors totalvikt x 0,3= vattenmängd.
   Det skulle betyda att om jag vill ha 100 g Jojoba och 100g Aprikos = 200g olja. 200g x0,3=60g vatten.
   I eran uträkning om jag räknar den ena sedan den andra och lägger ihop blir det ett annat resultat- det är kanske inte så det funkar…
   Vilket skulle ni säga är tillväga gång sättet?
   Åter, tackar och bugar!

   • Organic Makers 25 september, 2019 Svara

    Hej Hannah,
    Vattenmängd i ett tvålrecept är olika från recept till recept! Vattenmängden kan vara 20-40% av oljornas vikt, beroende på oljornas egenskaper och hur snabbt de förtvålas. 30% är en generell regel, men funkar inte i alla recept. Ju mer vatten, desto längre ”öppettid”, det vill säga tid innan tvålen spårar, och blir fast i formen. Vattenmängden påverkar inte mängden lut som krävs för att förtvåla oljorna. Om du är en van tvålmakare kan du justera vattenmängden så att den passar dig, annars är det bäst att följa receptets vattenmängd.

 10. Anette R 2 augusti, 2019 Svara

  Hej! Jag undrar om en hemgjord naturtvål utefter era recept är så pass miljövänlig att den kan användas i t ex sjöar, hav och andra vattendrag. Hur grundläggande måste tvålen vara isåfall? Dvs hur få ingedienser bör man hålla sig till då?

  • Organic Makers 3 augusti, 2019 Svara

   Hej Anette!
   Hemgjord naturtvål är helt miljövänlig, nedbrytbar och ofarlig och kan användas i sjöar och hav, oavsett vilka oljor du använder dig av i tvålen!

 11. Pia 21 juli, 2019 Svara

  Hej!
  Det här med att göra egen tvål är ju hur roligt som helst. Verkligen ’en konst , jag tycker det är svårt att veta hur länge tvålen skall mogna innan den kan användas. Räcker 4 veckor, eller hur ska jag veta?

 12. Annika 6 maj, 2019 Svara

  Hej.
  Er receptblogg är fantastisk, jag använder den flitigt 🙂 Jag har nu gjort kallrörd tvål enligt era recept och väntar med spänning på resultatet.
  Jag använder rostfria stålbunkar och undrar- är luten helt borta när jag diskat dom?
  Tänkte använda dom till att göra salvor mm…
  Tacksam för svar/ Annika

  • Organic Makers 6 maj, 2019 Svara

   Hej Annika,
   Ja, du kan lugnt använda dina diskade bunkar till annat. Lut är inte giftigt på något sätt, det är bara frätande i koncentrerad form. Så snart det är så utblandat att det inte längre är frätade eller neutraliserat är det inte farligt (lut används även som pH-reglerare i livsmedel).

 13. jess 26 april, 2019 Svara

  Hej, jag har funderat på detta länge. När ni säger ”oljor” är det vilka oljor som helst eller är det speciellt för tvålar?
  Ex, köpa olja i en affär eller menas det oljor som är i älsoaffären?

  • Organic Makers 6 maj, 2019 Svara

   Hej Jess,
   Alla oljor är olika, du måste använda precis de oljor som receptet är uträknat för!

 14. Eva Edström 20 mars, 2019 Svara

  Hej!

  Står i startgroparna att försöka göra kallrörd tvål på egen hand. Det har varit svårt att komma med någon kurs då det i dagsläget finns någon som är intresserad (Stockholm). Varje gång jag har sökt har jag varit den ende och då ställs kursen in. Jag hoppas att intresset ökar nu när vi skall bli klimatsmarta.
  När det gäller stavmixern behöver den vara i metall eller går det bra med en som är i plast?
  Nya utmaningar väntar.

  • Organic Makers 19 juni, 2019 Svara

   Hej Eva! Både plast och metall funkar bra i stavmixern!

 15. Angelina 22 oktober, 2018 Svara

  Hej Organic makers!
  Jag undrar(och jag har letat på olika sidor utan att riktigt förstå) om det går att smälta om sin egna kallrörda tvål, som med er melt and pour-massa?
  Om ja, hur ska en gå till väga?
  Tusen tack för en inspirerande receptblogg
  Angelina

  • Organic Makers 1 november, 2018 Svara

   Hej Angelina,
   Nej, omsmältning, eller så kallad ”rebatch” av redan färdig tvål är mycket omständigt och är inte värt jobbet, det fungerar inte alls som Melt&Pour som är tillverkad för att kunna smältas. Kallrörd tvål smälter inte av värme.

  • L 12 december, 2020 Svara

   Hej! Tack för fina recept, har provat 2 men det spårade inte. Fick ha i en del nejlikaolja och 40% sprit för att rädda barnen. Till nästa gång undrar jag om det kan bero på att köksvågen är för ojämn eller att jag tog ”matkokosolja” och ”matolivolja”. Har nämligen kokosolja som gått ut i datum och därmed passar bättre för tvål än mat. Skulle mer lut hjälpt? Blev tvål till slut men med lite märklig doft : )
   Tack!

 16. Sigrid 19 oktober, 2018 Svara

  Vilken oerhört bra och tydlig genomgång! Jag har läst sjukt mycket tvålbloggar och hemsidor men ingen med så här mycket bra information. Ni är som vanligt bäst! En sak jag undrat länge och som jag hört mycket olika om är vilka oljor som är ”värt” att ha i sin tvål. Enligt vissa förstörs många av dom verksamma ämnen som finns i ”finare” oljor i förtvålningsprocessen och att det därför inte är någon idé att ha i dessa. Vissa rekommenderar att man tillsätter dessa oljor efter en omsmältning vilket jag själv prövat. Blev fina tvålar men ett fasligt mäck och jobb. Vet inte om det ens går att säga vad som förstörs och inte men vad säger ni? Är det lönt att använda ”finare” oljor? Är det bättre att välja kallpressat eller är det onödigt? Har även märkt att när jag provat att göra tvål har vissa eteriska oljor ”försvunnit” i processen och jag undrar om jag gjort fel då eller om vissa eteriska oljor klarar förtvålningen dåligt?

  Tack för en fantastisk blogg!

  • Organic Makers 20 oktober, 2018 Svara

   Hej Sigrid,
   De ämnen som finns i oljor förutom fettsyror och glycerin är s.k oförtvålbara ämnen, det vill säga växtämnen som inte förtvålas, t.ex karotener. Många av dessa klarar förtvålningsprocessen alldeles utmärkt, så de är inte bortkastade i tvål. Oförtvålbara ämnen finns både i basoljor och lite lyxigare oljor, det är främst fettsyreprofilerna som är annorlunda.
   De ”finare” oljorna innehåller ofta mycket fleromättade fetter, vilket ger mycket bra egenskaper till tvål, gör den mild och bra att använda som ansiktstvål t.ex. De gör dock också tvålen ganska mjuk, som man behöver ett väl avvägt recept, med bra fleromättade fetter men inte för mycket.

 17. Solveig 13 oktober, 2018 Svara

  Hej
  Jag undrar hur mycket av tex ”grön lera” man kan tillsätta i tvålmassa?

  • Organic Makers 20 oktober, 2018 Svara

   Hej Solveig!
   Det beror på vilken effekt du är ute efter. I tvålmassa Melt & Pour tillsätter man generellt bara några få procent tillsatser, men man kan ha betydligt mer om man vill modifera tvålen. Leror har ju också rengörande effekt, så du kan göra en blandning mellan en tvål och en lerrengöring. Experimentera dig fram till en dosering av leror du tycker funkar!

 18. sofiaelinor.karlsson@hotmail.com 18 september, 2018 Svara

  Hej! Hur rengör man allting som man har haft lut i efteråt? Vanligt diskmedel?

  • Organic Makers 18 september, 2018 Svara

   Ja, lut är inte giftigt på något sätt, så när du sköljer ut med vatten neutraliseras luten. Lut i svag koncenteration används i sig som rengöringsmedel. Behållare med tvålsmet i har ännu inte förtvålats, så torka ur smeten med papper innan du diskar. Eller så låter du helt enkelt behållare och verktyg med tvålsmet stå tills nästa dag, då har smeten förtvålats till tvål, och tvål är ju lätt att tvätta bort!

   • Mikaela 12 november, 2018 Svara

    När man torkar ur behållaren med papper, hur pass frätande är smeten då? Kan man bara kasta det i soporna som vanligt?

    • Organic Makers 13 november, 2018 Svara

     Ja, du kan kasta pappret i soporna utan problem! Riktig tvål är helt biologiskt nedbrytbar så du kan t.om kasta det i matavfall. Tänk på att inte få tvålsmet på känsliga ytor som köksluckor t.ex, då det kan ge bestående fläckar.

    • MIRIAM 12 juni, 2020 Svara

     Hej!
     Jag försöker stämpla mina tvålar utan att lyckas riktigt. Tvålen fastnar i stämpeln och lämnar en otydlig urgröpning. Vad gör jag för fel?
     Mvh Miriam

 19. Maria 4 juni, 2018 Svara

  Hej! Jag undrar vad som händer med örtavkok i förtvålningsprocessen? Följer t ex ringblommornas läkande egenskaper med till den färdiga tvålen eller förstörs allt sånt av luten under förtvålningen? Tack för mycket bra och överskådlig info!

  • Organic Makers 5 juni, 2018 Svara

   Hej Maria,
   Det kan vara olika för olika örtavkok, men generellt ger örtavkok bra egenskaper i tvål. Ringblomma är en ört som håller sig bra i förtvålningsprocessen, så den är bra att använda.
   På grund av lutens och förtvålningsprocessens höga pH-värde kan färger av örter förändras ganska radikalt i förtvålningsprocessen. Och väldigt sura örter, som t.ex hibiskus, är svåra att använda då surheten kan göra att hibiskusen fäller ut, men det finns metoder för att komma runt det också!

 20. Karin Chamoun 26 maj, 2018 Svara

  Hej! Tack för alla jättebra recept och instruktioner! Jag längtar efter recept på flytande tvål och hårschampo. Jag har provat mig fram, följt olika DIY recept men får inte till det bra. Så jag hoppas ni kommer med detta framöver!
  Vänliga hälsningar Karin

  • Organic Makers 20 oktober, 2018 Svara

   Hej Karin!
   Vi håller på att ta fram recept på flytande shampo! Kommer snart!

 21. Philip 16 maj, 2018 Svara

  Hej!

  Jag läste ett tvålrecept på en annan blogg för att hitta inspiration till olika tillsatser och liknande, och trillade då över ett tillvägagångssätt som jag tyckte kändes märkligt – Receptskaparen menade att en skulle mäta upp oljan till sin tvål och motsvarande lut UTAN överfettning och göra allt som beskrivs här fram till att tvålsmeten spårar, då tillsatte hen extra olja som skulle stå för överfettningen i tvålen (många gånger var det en mer aktiv/mer exklusiv olja som tillsattes i detta stadie). Hen verkade nöjd med tillvägagångssättet och jag tänker att logiken går att man då ”skyddar” delar av oljan från att bli förtvålad och därigenom kan bestämma mer över vilka oljor som i slutprodukten är fria. En del av ”överfettningsoljan” borde rimligtvis ändå förtvålas då det fortfarande finns obunden lut när smeten spårar, men det borde också lämna kvar större andel av sagd olja…. Har inte testat än så kan inte säga hur resultatet av sånt tillvägagångssätt blir, men jag blev nyfiken på vad ni har för tankar/reflektioner kring det?

  Tacksam för svar!

  • Organic Makers 16 maj, 2018 Svara

   Hej Philip,
   Det stämmer att en del har detta tillvägagångssätt. Tanken är då att tvålen ska överfettas med en viss olja/fett. Detta fungerar dock inte i praktiken, då förtvålningsprocessen bara precis har påbörjats när man häller upp tvålen i formen. Alla oljorna kommer därför att förtvålas tillsammans, så det blir ingen skillnad mot om man hade haft i samtliga oljor från början. Detta är vetenskapligt testat av en expert i ämnet: Kevin Dunn: Du kan läsa hans laboratorietest här: http://cavemanchemistry.com/LyeDiscount-Dunn.pdf
   Han har även skrivit boken Scientific Soapmaking för den som verkligen vill sätta sig in i kemin i kallprocessad tvål: https://www.bokus.com/bok/9781935652090/scientific-soapmaking/

 22. Helena Bohman 19 april, 2018 Svara

  Hej ni inspirerande människor,

  Jättebra tvålrecept och utförliga beskrivningar. Jag önskar att ni lägger till varningar för lutens och även tvålens frätande skadeverkningar innan den är klar. Jag tillverkar ibland själv tvål och det gjorde även min mormor och farmor. På den tiden då de flesta tillverkade sin egen tvål, oftast av djurfett, var det många barn som fick svåra skador av att de av misstag fått i sig lut. En morbror till mig var en av de barnen. Så inga barn i närheten vid tillverkning och förvara ingredienser och tvålar som inte är klara absolut oåtkomligt för barn.

  Hälsning från ekologisk hudvårdterapeut
  Helena Bohman

  • Organic Makers 19 april, 2018 Svara

   Hej Helena!
   Tack! Vi försöker vara tydliga med den infon överallt, du hittar det också i inlägget här ovan under rubriken lut. Om man skulle missa det i alla instruktioner och i produktinfon, finns också informationen på lutförpackningen, tillsammans med varningsmärkningar och barnsäker kork.
   När tvålen väl är upphälld och har fått hårdna är faktiskt den största delen av förtvålningsprocessen klar. Även om en ”ny” tvål kan vara ganska stark, är den inte så stark att den kan ge skador om man tar i den.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!