Gör din egen tvål med sheasmör & kakaosmör

Kallrörd tvål med shea- och kakaosmör

Kallrörd tvål med sheasmör, kakaosmör & utbytbara oljor

Det här är ett riktigt bra basrecept för dig som har provat på att göra tvål och nu vill komma vidare i ditt tvålskapande. Receptet, som innehåller både flytande oljor och en mindre mängd kokosolja, sheasmör och kakaosmör, är nämligen väl avvägt för att ge en riktigt bra, mild, relativt hård, mjukgörande och mycket fuktighetsbevarande tvål. Du kommer att älska hur den här tvålen känns på huden! Anpassa tvålen med tillsatser i form av leror, örter, färger, dofter eller med, helt eller delvis, annan vätska än vatten. Det fina med den här tvålen är att du dessutom kan välja att använda nästan vilka flytande oljor du vill utan att räkna om receptet, vilket gör den perfekt för att testa fram vilka oljor man gillar och tvåla med, eller använda upp oljerester.

Tvålen tillverkas med en mindre vattenmängd än ett typiskt nybörjarrecept. En mindre vattenmängd gör att tvålen spårar (tjocknar) snabbare, men också att den blir hårdare med kortare lagringstid, vilket många uppskattar. Den mindre vattenmängden (ca 40% lutlösning), gör dock att spårningen kan gå väldigt snabbt beroende på t.ex vilka eteriska oljor du använder, så det kan vara bra att ha tvålningsvanan inne när du gör det här receptet. Med det sagt är det inte ett särskilt svårt recept för nybörjaren heller, särskilt om du håller tvålen naturell. Det går också att öka vattenmängden utan att receptet i övrigt förändras.

En stor fördel med det här receptet är att du kan använda i princip vilka flytande oljor du vill till den flytande oljedelen (37,5%) utan att receptet i övrigt förändras. Kanske har du slattar du vill bli av med av flera olika oljor? Använd dem här! Undantaget är jojobaolja & ricinolja, som har egenskaper och förtvålningstal som gör att de inte funkar i den flytande oljedelen i det här receptet.

Det som förändras när du använder olika flytande oljor är den färdiga tvålens överfettning, men det passar också bra med oljorna, eftersom de oljor som behöver mindre överfettning för att tvålen inte ska bli för mjuk ger de lägre överfettningstalen och vice versa. Överfettningen på den här tvålen hamnar mellan ca 3.5-7% beroende på vilka flytande oljor du använder. Tvålens karaktär, hårdhet, lödder m.m förändras också med olika oljor, men då de övriga ingredienserna ändå är grunden för en välavvägd tvål, kommer det att bli en bra tvål med i princip vilka oljor du vill. Är du osäker så är olivolja ett säkert kort!

De övriga fetterna; kokosolja, ricinolja, sheasmör & kakaosmör kan du inte ändra på utan att receptet behöver räknas om.

Du kan förstås även tillsätta tillsatser som doft, leror, örter och pigment i tvålen. Dessa tillsätts utöver receptets procent och påverkar inte lutmängden eller olje/fettmängden. Läs mer om tillsatser och hitta en kalkylator för tillsatser längst ner i inlägget!

Osäker på vad överfettning, vattenhalt med mera innebär? Läs mer i fördjupningen i inlägget “Så här gör du din egen kallrörda hantverkstvål“.

Kallrörd tvål med shea- och kakaosmör

Du kan själv skriva in i kalkylatorn mängden tvålsmet du vill göra så räknas receptet om. Förinställd mängd är 1000 g. Ca 670 g är lagom till en tvålform stabil liten. Avrunda decimaler till närmsta halva gram.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljor

12%Kokosolja deodoriserad EKOMängd g
5.5%Ricinolja EKOMängd g
10%Sheasmör Paradoxa EKOMängd g
10%Kakaosmör EKOMängd g
37.5% Flytande olja, t.ex. olivolja**Mängd g

Vatten*

15% Vatten*Mängd g

Lut

10%Natriumhydroxid, LutMängd g

Ev. tillsatser (utöver receptets %)

3%Kaolin Vit leraMängd g
2% Eteriska oljor / doftMängd g
1% Grön- gul eller röd leraMängd g

Receptnoter: *Vatten: det här receptet använder en låg vattenmängd (40% lut; 60% vatten) vilket gör att tvålen spårar snabbt och blir hård snabbare. Mängden vatten påverkar inte receptet i övrigt, så om du vill ha längre öppettid och t.ex använder eteriska oljor som snabbar upp spårprocessen kan du tillsätta ytterligare vattenmängd, upp till 1.5 ggr så mycket. **Det är bara den 37.5%-iga flytande oljedelen du kan byta ut mot andra flytande oljor. Använd ej jojobaolja, ricinolja eller kokosolja i den här delen.
Oljor har lägre densitet än vatten. 100 ml olja väger därför ca 93 g, och 100 g olja är ca 107,5 ml.

Kallrörd tvål med shea- och kakaosmör

Så här blir tvålen med olivolja i den 37.5% stora “flytande oljor”-delen. Använder du andra flytande oljor förändras egenskaperna, men basen av kokosolja, sheasmör, kakaosmör och ricinolja gör att i princip vilka oljor som helst blir en bra tvål.

Inci: Aqua, Sodium cocoate, Sodium olivate, Sodium rapeseedate, Sodium almondate, Sodium Avocadate, Sodium Ricinoleate

Receptdetaljer 1000 g

Total vattenmängd150  g
Total lutmängd (NaOH)100 g
Total oljemängd750 g
Totalvikt tvålsmet1 000 g
Överfettning (SF)6%
Lutkoncenteration40%
Vatten : Lut ratio1,5 : 1
Mättade : Omättade fettsyror35 : 65

Tekniska egenskaper*

Egenskaper%Rek. intervall
Rikt lödder1714 – 46
Fettlösande1110 – 22
Vårdande6244 – 69
Hårdhet innan lagring3529 – 54
Tjockt, tätt lödder3116 – 48
* Tekniska egenskaper är en traditionell metod att räkna ut tvålens egenskaper utifrån ingående ingredienser. Den är dock inte helt rättvisande och tar inte i beaktning lagringstid, överfettning eller ytterligare tillsatser.

Fettsyrefördelning

Laurinsyra8
Linolsyra8
Linolensyra1
Myristinsyra3
Oljesyra47
Palmitinsyra13
Ricinsyra7
Stearinsyra12

Är du van vid att använda en tvålkalkylator känner du igen ovanstående, här dock i svensk översättning och med vissa modifieringar.

Gör så här:

Se till att du är väl införstådd med processen att göra egen tvål och skyddsföreskrifter för lut innan du börjar! Du kan läsa mer om det på våra tvålsidor & i inlägget: “Så här gör du din egen kallrörda hantverkstvål“.

 1. Smält sheasmör, kakaosmör och kokosolja så att de blir flytande. Väg upp dem och samtliga flytande oljor i den behållare du ska göra tvålen i. Använd en tålig behållare i keramik, tålig plast eller rostfritt. Vi använder oss av en tålig mätkanna i laboratorieplast.
 2. Väg upp rent vatten i en tålig bägare som tål värme och lut, t.ex keramik eller rostfritt.
 3. Väg upp luten i en kemikalietålig behållare t.ex keramik eller rostfritt.
 4.  Häll försiktigt den uppvägda luten i det uppvägda vattnet och rör om noga tills allt är löst. Lutblandningen utvecklar värme och blir ganska varm, nästan kokande. Låt stå ytterligare några minuter för att svalna något.
 5. Väg upp och blanda ev. tillsatser som leror, extra vatten och ev. doft i separata behållare, så att allt är redo att tillsätta när det är dags!
 6. Häll nu den något svalnade lutblandningen i oljeblandningen och rör om en stund, t.ex med en glasstav.
 7. Sätt ner stavmixern i blandningen och luta staven för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Du vill inte mixa in luft i smeten, luftbubblorna kan visa sig s0m fula vita prickar eller knottror i din färdiga tvål.
 8. Kör med stavmixern med stavmixerhuvudet hela tiden täckt av tvålsmet i korta intervaller. Mellan intervallerna rör du om med stavmixerhuvudet utan att ha mixern igång. Ha kolla på smeten så att den inte tjocknar för fort av för kraftig omrörning. Efter en kort stund tillsätter du tillsatsblandningen. Fortsätt sedan att mixa.
 9. När smeten ser ut att börja tjocka något (det kan gå snabbt), lyfter du upp stavmixern och låter tvålsmeten droppa ner i behållaren. Om smeten gör spår på ytan i nån sekund innan den sjunker tillbaka ner i smeten har den börjat ”spåra”. Vill du ha smeten lite tjockare kan du röra om aningens till (glöm inte att släppa ut luften när du sätter ner stavmixern igen), annars kan du sluta mixa när smeten spårat men fortfarande inte är så tjock.
 10. Häll upp i tvålform. Du kan också välja att hälla din tvålsmet i silikonformar med individuella fack, då slipper du skära tvålen.
 11. Täck med en oöm handduk eller liknande och låt tvålen stelna. Det tar ca 1 dygn innan tvålen är hård nog att skäras upp. Den ska vara som en medelfast ost ungefär.
 12. Ta ur tvålen ut formen och skär den i bitar i önskad storlek med kniv eller tvålskärare. Har du använt silikonformar med individuella fack plockar du ut tvålarna ur formen när de är hårda nog att inte missformas.
 13. Lägg dina tvålar luftigt och ganska mörkt, t.ex på ett galler med en luftig handduk eller muslinduk över, och låt mogna i minst 4 veckor*.

*En tvål är färdigprocessad och säker att använda efter bara något dygn, men den behöver hårdna i minst några veckor för att bli riktigt mild, hård och varaktig.

Läs mer längre ner om hur du gör egna tvålar med olika tillsatser, färger & dofter!

Tvålingredienser & utrustning

TILLSATSER, LEROR, FÄRGER ÖRTER M.M

Med hjälp av olika tillsatser som örter, leror, dofter, färger m.m kan du skapa helt unika tvålar! Det svåra är kanska att veta hur mycket av varje utan ett färdigt recept. Nedan hittar du en kalkylator där du skriver in mängden tvålsmet du gör, så räknar den ut mängden av några exempeltillsatser.
De flesta tillsatser går att tillsätta i tvålen utöver receptets mängder, och påverkar alltså inte mängden lut, olja och i de flesta fall inte heller vatten. Dock kan olika tillsatser påverka hårdhet, hur snabbt smeten tjocknar, hur varm den blir, vilken färg och doft den får, hur mycket den löddrar etc. Det finns massor av ingredienser du kan tillsätta i dina tvålar, t.ex:

 • Leror – ger krämighet och färg
 • Koncentrerade örtextraktoljor. Prova t.ex att göra en ringblomstvål med 1-2% tillsatt ringblomsextrakt.
 • Torkade örter, hela, malda eller mortlade
 • Färska örter
 • Frukt- och grönsakspureer i mindre mängder
 • Socker, honung, sirap (gör smeten varmare, så luten kan behöva kylas med isbitar)
 • Byta ut vattnet mot annan vätska t.ex grönsaksjuice, mjölk, öl (alkoholfri eller som alkoholen fått avdunsta från), örtavkok.
 • Mjöl, t.ex havremjöl, gryn & kaffesump
 • Pigment & mica
 • Dofter i form av eteriska oljor eller naturliga doftoljor.
Handgjord kallrörd ekologisk hårdtvål med naturliga tillsatser - organicmakers.se
Med olika naturliga tillsatser kan du göra oändligt många varianter, färger, dofter m.m!

Vatten eller vätska

Du kan byta ut mängden i receptet, helt eller delvis mot annan vätska. T.ex. örtavkok, grönsaksjuicer, mjölk (t.ex kokosmjölk) eller öl utan alkohol (min egen favorit är en portertvål med vattnet ersatt mot mörk porter, med alkohol och kolsyra avdunstad).
Om du använder vätska med socker i kan tvålsmeten bli mycket varm, och därmed ge en brun ton av varmt socker, så försök att tvåla med svala eller kalla ingredienser.

Så många val! Lämna gärna en kommentar nedan om en tillsatskombo du provat och tycker är lyckad!

Tillsatskalkylator – skriv in mängden tvålsmet du vill tillsätta tillsatserna i.

Skriv in mängden tvålsmet du vill tillsätta tillsatserna till, så räknar kalkylatorn ut lämplig mängd tillsatser. Förinställd mängd är 1000 g/1 kg tvålsmet. Observera att detta är förslag! Du kan välja en eller flera tillsatser, och du kan använda större eller mindre mängd om så önskas. Tillsatserna och det vatten de ev. blandas ut med tillsätts utöver receptet och påverkar inte basreseptets mängder.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Torra ingredienser – blandas med en liten mängd vatten till en jämn massa som tillsätts innan mixning.

3%Kaolin Vit leraMängd g
0.5% Röd, grön eller gul leraMängd g
0.2% Oxidpigment eller färgad micaMängd g
2% Torkade örter, örtpulver m.mMängd g

Dofter – en del dofter, särskilt blomdofter, kan snabba på spårningsprocessen, så var uppmärksam. De kan också påverka tvålens färg.

3% Maxdosering eteriska oljorMängd g
3% eller maxdosering Naturliga doftoljorMängd g

Övriga ingredienser

3% Koncenterade extraktoljorMängd g
1% Valfri tillsatsMängd g
2% Valfri tillsatsMängd g
3% Valfri tillsatsMängd g
4% Valfri tillsatsMängd g
5% Valfri tillsatsMängd g

Hur lite tvål kan man göra?

Har du börjat med tvåltillverkning är det svårt att sluta! Det är som mycket man vill testa! Så hur lite tvål kan man egentligen göra åt gången? Ganska lite faktiskt. Det viktiga är att din stavmixer täcks av tvålsmeten. Hitta en hög, smal värmetålig tillverkningsbehållare som din stavmixer går ner ner i. Fyll den med vatten tills mixerhuvudet täcks och kan köras utan stänk. Mät eller väg mängden vatten; voila: så lite smet kan du göra! Det är fullt möjligt att göra tvålsmeter på totalt 200-300 g, vilket är lite mindre i ml. Använd dig av individuella tvålformar i silikon för dina små tvålsatser. Använd våra receptkalkylatorer för att skriva in mängden tvål du vill göra så räknas receptet om till den mängd du vill göra!

Kom igång direkt med vårt startpaket

Fler tvålrecept

Tillsatskalylatorn är applicerbar på alla möjliga tvålrecept: Här hittar du fler:

9 kommentarer

 1. Sigrid 22 maj, 2023 Svara

  Går det lika bra att väga upp de fasta fetterna i fast fort utan att smälta dem först, eller måste dem smältas innan vägning?

  Tack!

 2. Cornelia Popa 23 maj, 2022 Svara

  Hej!
  I beskrivningen ovan förklarar ni att man kan tillsätta ytterligare vattenmängd upp till 1.5 ggr så mycket om man vill ha längre öppettid… Men jag förstår inte riktigt hur mycket vatten kan man lägga till 🙂
  Tack på förhand!

  • Organic Makers 7 december, 2022 Svara

   Hej! 1.5 ggr betyder att du kan öka som mest vattenmängden i receptet x 1.5.
   Ökar du en vattenmängd som från början är 150 g med 1.5, blir vattenmängden 150 g x 1.5 = 225 g.

 3. Ingrid 23 mars, 2021 Svara

  Hejsan!
  Älskar era recept men jag undrar lite kring havremjölet, hur mkt kan man använda i en sats på 1000g och hur mkt vatten bör den röras ut i före man tillsätter den? 🙂

 4. Annakarin Gudmundsson 14 mars, 2021 Svara

  Kan man byta ut sheasmör mot att dubbla mängden kakaosmör?

 5. Carina 25 januari, 2021 Svara

  Jag har en skvätt Squalane, kan jag använda upp den i detta recept?

 6. Petronella Ask Bengtsson 25 november, 2020 Svara

  Hej!
  Jag har aloe vera flakes hemma och undrar ifall det går att tillsätta dessa utspädda i vatten tillsammans med kollodialt havremjöl? Hur mycket flakes kan jag i så fall använda och hur mycket ska de späs ut?

  Tack på förhand.

 7. Gabbi 29 oktober, 2020 Svara

  Hej! Superkul med ytterligare ett tvålrecept! Visst borde denna tvål funka som schampoo?

  • Organic Makers 14 november, 2020 Svara

   De flesta tvåla kan i princip funka som schampo, men för mångas hår funkar inte en schampotvål så bra då 1; överfettningen kan ge fettavlagringar på håret så att det inte känns så rent. 2; pH-värdet i en tvål är lite för högt för ett bra schampo, så du behöver använda nåt surt efter för att neutralisera/sänka pH-värdet.
   Du kan prova flera olika tvålar som schampo (+surskölj) och se vilken som passar ditt hår bäst.
   Ett annat alternativ är schampokaka, som inte inte är en tvål, utan ett pH-balanserat schampo utan vatten. Du hittar recept på schampokaka i receptmenyn!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *