DIY kallrörd tvål kokos shea kaolin - organicmakers

Kallrörd tvål – härlig tvål med kokos, sheasmör och lera

Det här är en ganska enkel men riktigt bra bastvål som kan varieras i det oändliga genom olika tillsatser i form av leror och dofter. Du kan också använda dig av andra tillsatser som oljelösliga örtextrakt, örter med mera! Sheasmöret i tvålen bidrar till hårdhet och ger finfina vårdande egenskaper. Med en överfettning på 8% (d.v.s 8 % mer oljor än luten kan förtvåla = fri mjukgörande olja i tvålen), är den här tvålen mild nog att använda på såväl kropp som ansikte, och även för barn och babyvård. I babytvål undviker du eteriska oljor.

Just de här varianterna har vi boostat med kaolin (vit lera) samt, grön, gul och röd lera för de olika lerornas egenskaper. Detta ger också en underbar mildhet och krämighet till tvålen. En bas av kaolin vit lera med lite tillsats av den gröna, gula eller röda leran, ger en mjuk pastellig färg. Du kan göra en helt vit tvål med bara vit lera om du önskar.

Du kan även boosta tvålen ytterligare med oljelösliga extrakt! ca 1% oljelösliga extrakt räcker bra, och de ger såväl färg som funktion till tvålen. Matcha färgerna på leran för att inte få en oangenäm färg: Ringblomma & Gurkmeja passar bra i den gula tvålen, Kamomill eller Kelp i den gröna, Nypon, havtorn eller morot i den röda.

De tre tvålarna överst på bilden ovan är gjorda med detta recept: gul: vit och gul lera samt 1% ringblomma. Grön: Vit och grön lera samt 1% kamomillolja, Röd: vit och röd lera, inget örtextrakt. De två understa är tvålar från receptet “Mild och vårdande ansiktstvål med aktivt kol & kaolin”, men du kan även tillsätta samma mängd aktivt kol som färg i detta recept!

Doftsättning:

Doftsättning i tvål är en skön konst. Här är några förslag på kombinationer av eteriska oljor och / eller naturliga doftoljor som passar både färg och funktion:
Gul lera / Ringblomma: May Chang eterisk olja; en frisk, söt citrondoft, som citronkarameller ungefär. Ett annat bra val för doftsättning är naturlig doftolja blodapelsin/grape.
Grön lera / Kamomill: Mustiga toner som Patchouli, Myrra & Frankincense, parat med örtiga och friska som tallbarr och atlasceder. Naturlig doftolja Provence.
Röd lera: blommiga dofter som Ylang Ylang tilsammans med varma dofter som vetiver & muskatellsalvia. Naturlig doftolja Pudrig ros eller Syrliga bär. OBS! Blomdofter har en tendens att snabba upp tvålprocessen! Var uppmärksam så att inte smeten blir för tjock för att hälla upp.

Recept – Kallrörd tvål med sheasmör & leror

Skriv in den totala mängden tvålsmet i gram du vill göra i kalkylatorn. Den totala mängden är utan tillsatser som lera och doft. Inkluderar du dessa kan du lägga till dem till totalvikten. En tvålform stabil liten rymmer t.ex ca 660g-680 g tvålsmet beroende på ingredienser. Förinställd mängd är därför 670 g (utan tillsatser).

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A – oljor

A36%Olivolja extra virgin EKOMängd g
A17.3%Kokosolja deodoriserad EKOMängd g
A10.4%Sheasmör Paradoxa EKOMängd g
A5.5%Ricinolja EKOMängd g

B – Vatten & lut

B9.2%Natriumhydroxid, LutMängd g
B21.6% Rent vattenMängd g

C – Tillsatsfas (valfritt, utöver receptets %)

C2%Kaolin Vit leraMängd g
C1% Röd, grön eller gul leraMängd g
C2% 1-2% eteriska oljor eller naturlig doftoljaMängd g
C3% Extra vatten (för att lösa leran och kompensera för vatten den tar upp)Mängd g

Receptnoter:

Du kan avrunda alla decimaler till närmsta halvtal.
Mängden lut är beräknad för precis de här oljorna/fetterna i precis de här proportionerna. Du kan inte byta ut oljor eller mängder.
Tillsatser som leror, doft och extra vatten (för att lösa leran) påverkar inte grundreceptets oljor/lut/vatten. Du kan därför öka och minska dessa som du vill. Tänk på att en del eteriska oljor kan accelerera spårningsprocessen betydligt, var uppmärksam.

Receptdetaljer:

Överfettning: ca 8%
Vatten/lut: ca 70/30

Procentförhållande oljor/fetter 100%:

Olivolja: 52%
Kokosolja: 25 %
Sheasmör: 15%
Ricinolja: 8%

Gör så här:

Har du aldrig gjort kallrörd tvål tidigare, behöver du läsa och förstå inlägget om kallrörd tvål, och gärna också läsa igenom våra andra sidor om tvål. Använd handskar och skyddsglasögon när du hanterar lut och mixar tvålen.

 1. Smält sheasmör och kokosolja (smälter vid låg temperatur) så att de blir flytande. Väg upp dem och oliv- och ricinolja i den behållare du ska göra tvålen i. Använd en tålig behållare i keramik, tålig plast eller rostfritt. Vi använder oss av en tålig mätkanna i laboratorieplast.
 2. Väg upp rent vatten i en tålig bägare som tål värme och lut, t.ex keramik eller rostfritt.
 3. Väg upp luten i en kemikalietålig behållare t.ex keramik eller rostfritt.
 4.  Häll försiktigt den uppvägda luten i det uppvägda vattnet och rör om noga tills allt är löst. Lutblandningen utvecklar värme och blir ganska varm, nästan kokande. Låt stå ytterligare några minuter för att svalna något.
 5. Väg upp och blanda ev. leror, extra vatten och ev. doft i en separat behållare. Det ska vara tillräckligt mycket vatten för att leran ska vara en hällbar smet, tillsätt extra vatten om det behövs. Blanda noga och ställ åt sidan för att tillsätta till smeten om en stund.
 6. Häll nu den något svalnade lutblandningen i oljeblandningen och rör om en stund, t.ex med en glasstav.
 7. Sätt ner stavmixern i blandningen och luta staven för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Du vill inte mixa in luft i smeten, luftbubblorna visar sig sim fula vita prickar eller knottror i din färdiga tvål.
 8. Kör med stavmixern med stavmixerhuvudet hela tiden täckt av tvålsmet i korta intervaller. Mellan intervallerna rör du om med stavmixerhuvudet utan att ha mixern igång. Ha kolla på smeten så att den inte tjocknar för fort av för kraftig omrörning. Efter en kort stund tillsätter du tillsatsblandningen. Fortsätt sedan att mixa.
 9. När smeten ser ut att börja tjockna något (det kan gå snabbt), lyfter du upp stavmixern och låter tvålsmeten droppa ner i behållaren. Om smeten gör spår på ytan i nån sekund innan den sjunker tillbaka ner i smeten har den börjat “spåra”. Vill du ha smeten lite tjockare kan du röra om aningens till (glöm inte att släppa ut luften när du sätter ner stavmixern igen), annars kan du sluta mixa när smeten spårat men fortfarande inte är så tjock.
 10. Häll upp i tvålform. Du kan också välja att hälla din tvålsmet i silikonformar med induviduella fack, då slipper du skära tvålen.
 11. Täck med en oöm handduk eller liknande och låt tvålen stelna. Det tar ca 1 dygn innan tvålen är hård nog att skäras upp. Den ska vara som en medelfast ost ungefär.
 12. Ta ur tvålen ut formen och skär den i bitar i önskad storlek med kniv eller tvålskärare. Har du använt silikonformar med individuella fack plockar du ut tvålarna ur formen när de är hårda nog att inte missformas.
 13. Lägg dina tvålar luftigt och ganska mörkt, t.ex på ett galler med en luftig handduk eller muslinduk över, och låt mogna i minst 4 veckor*.

*En tvål är färdigprocessad och säker att använda efter bara något dygn, men den behöver hårdna i minst några veckor för att bli riktigt mild, hård och varaktig.

Råvaror & ingredienser i receptet:

Tvålformar och hållbarhet:

Du kan göra din tvål i den traditionella “limpformen” där du skär upp tvålarna när de hårdnat. Eller så kan du hälla upp tvålsmeten i individuella fack i silikonformar, ungefär som muffins! Fördelen med det senare är att du inte behöver tajma när tvålen är lagom hård för att skäras upp, utan ploppa ut tvålarna ur formen när de är hårda nog. Detta kan ta från ett dygn till flera dagar beroende på recept. I båda fallen ska de färdiga tvålarna vila luftigt och mörkt i minst några veckor efter avformning, t.ex på ett galler med en duk över. Hållbarheten på tvålen är oftast flera år, om du inte använt mycket känsliga oljor, och de flesta tvålar är som bäst efter flera månaders lagring!

Tvålformar i sortimentet:

5 kommentarer

 1. Ollie 12 september, 2020 Svara

  Är det jätteviktigt med halvgram, eller går det att använda hela gram?

 2. Bella 23 juli, 2020 Svara

  Går det att använda den andra sortens sheasmör eller är receptet uträknat på paradoxen?

  • Organic Makers 2 september, 2020 Svara

   Hej, Sheasmör paradoxa och nilotica är olika i sammansättning av fettsyror mm, så det går inte att byta ut.

 3. Barbro 22 januari, 2020 Svara

  Hej,

  Jag har gjort några olika tvålar bland annat Kallrörd tvål med sheasmör och ricinolja. Jag skulle vilja byta ut olivoljan mot rapsolja men undrar,
  1) är det möjligt?
  2) hur mycket rapsolja ska jag ta istället för olivoljan?

  Tack på förhand för hjälpen.
  /Barbro

  • Organic Makers 12 februari, 2020 Svara

   Hej Barbro!
   En tvål med rapsolja blir mjukare än med olivolja, så det får en ta hänsyn till.
   Olivolja och rapsolja har exakt samma förtvålningstal (0.135), så Du kan byta ut olivoljan rakt av mot rapsolja!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *