En Bastilletvål är en tvåltyp som bygger på den klassiska Castilletvålen eller Marseilletvålen, men till skillnad från Castille- och Marseilletvål som traditionellt ska tillverkas av 100% olivolja, har Bastilltvålen en halt av minst 70% olivolja. Här gör vi en Bastilletvål med 70% olivolja och 30% kokosolja.
Nackdelen med en 100% olivtvål är att den är väldigt mjuk till att börja med, och därför kräver flera dagar i formen innan den kan skäras upp, och sedan lång lagring, upp till ett år, innan den blivit riktigt hård. Därför är en Bastilletvål med 70% olivolja och 30% kokosolja ett riktigt bra alternativ; kokosoljan gör tvålen hård och löddrande så att tvålen bara behöver lagras några veckor innan användning. Och ju längre den lagras, ju bättre blir den!
Bastilletvålen är fin som den är, helt utan tillsatser, men för att göra den lite extra fin och doftande tillsätter vi både eterisk olja lavendel, lite lavendelfärgad (decadent plum) mica i en del av tvålen och lite torkade lavendelblommor på toppen. Så här fint blev resultatet! Tänk dock på att lila pigment har en tendens att bli mer gråaktiga eller kan missfärgas i just tvål. Ultramarinviolett pigment brukar ge en lite klarare lila färg. Manganviolett ska inte används i tvål då den missfärgas av tvålen.
Lär dig tvål
Har du inte gjort din egen tvål förut bör du läsa på om tvål och tvåltillverkning här i bloggen!
RECEPT
VATTEN OCH LUT:
149 g Vatten*
64 g Lut NaOH, Natriumhydroxid
Oljor/fetter:
135 g Kokosolja
315 g Olivolja extra Virgin
Tillsatser:
8 g eterisk olja lavendel
knappt 1/2 tsk Decadent plum mica
eller 1 krm Ultramarinviolett pigment
ca 2 msk (5 g) Torkade lavendelblommor
Receptdetaljer:
Totalmängd oljor/fetter: 450 g
Varav:
Olivolja: 70%
Kokosolja: 30%
Överfettning 5%
Lutkoncentration 30%
Vatten:Lut ratio: 2.333:1
Tillsatser: ca 15 g
Total vikt tvålsmet: ca 678 g
*Vattenmängden i det här receptet är ganska hög (30% lut: 70% vatten) vilket är bra för nybörjaren då tvålen inte spårar så snabbt. Det går bra att minska vattenmängden till 120-130 g i det här receptet. Med mindre vattenhalt spårar, men också hårdnar/torkar din tvål snabbare.
Receptkalkylator Klassisk Bastilletvål
Här har vi gjort samma recept men med mindre vattenmängd som en kalkylator, där du själv kan skiva in mängden du vill göra. Förinställd mängd är samma som grundreceptet, minus lite vatten för minskad vattenmängd. Det blir några decimaler annorlunda på grund av att vi valt att ange hela procent, men det är inget som påverkar resultatet!
Fas | % | Ingrediens | Mängd |
Vatten & Lut | |||
10% | Natriumhydroxid, Lut | Mängd g | |
20% | Vatten | Mängd g | |
Oljor & Fetter | |||
21% | Kokosolja deodoriserad EKO | Mängd g | |
49% | Olivolja extra virgin EKO | Mängd g | |
Tillsatser (utöver receptets %) | |||
1.25% | Eterisk olja Lavendel Fransk EKO | Mängd g | |
% | Övriga tillsatser räknas om från grundrecepet | Mängd g |
Gör så här:
Du behöver en noggrann våg för att väga upp ingredienserna, och en stavmixer för att mixa tvålen.
Väg upp den rumstempererade kokosoljan och olivoljan i den behållare du ska göra tvålen i. Behållaren ska rymma minst dubbelt så mycket som mängden tvålsmet, och det är en fördel om den är relativt hög och smal, då du ska undvika att mixa in luft i smeten. Vi brukar använda oss av måttkannor i livsmedelsgodkänd laboratorieplast som tål den värme luten utvecklar.
Väg upp tillsatserna (Du kan också skippa tillsaterna och göra en helt “ren” bastilletvål utan lila mica, lavendelblommor och doft).
Väg upp vattnet i en värmetålig bägare.
Väg upp luten i en kemikalietålig bägare, t.ex keramik (använd handskar och skyddsglasögon).
Blanda lutlösningen genom att hälla den uppmätta luten i det uppmätta vattnet. Rör om noga med t.ex en glasstav. Luten utvecklar kraftig värme (max 100°), undvik att andas in långorna. Låt luten stå i några minuter och rör om då och då, så att du är säker på att all lut har löst sig och att luten svalnar lite.
Häll nu den varma lutlösningen över oljor och fetter i tillverkningsbehållaren och rör om med en glasstav eller rostfritt verktyg. Låt lutens värme smälta kokosoljan helt. (Du kan också smälta kokosoljan redan i första steget om du tycker det är enklare, den smälter redan vid 25 grader.)
När allt har smält har blandningen en temperatur på 40-50°. Sätt ner mixerstaven i blandningen och vinkla mixerhuvudet för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Du ska undvika att mixa in luft i smeten, luften visar sig som fula prickar i din färdiga tvål.
Mixa med mixerstaven i korta intervaller. Rör då och då om med mixerhuvudet utan att köra mixern, för att ha koll på att smeten inte tjocknar (spårar) för fort.
När smeten börjar tjockna lite lyfter du mixerstaven och låter lite tvålsmet från staven droppa ner på ytan. Om smeten lämnar spår på ytan i någon sekund har smeten börjat spåra och är klar! Om den droppar ner utan att lämna spår mixar du en stund till, glöm bara inte att släppa ut luften under mixerhuvudet för att inte få luft i smeten. Så fort smeten börjat spåra slutar du mixa.
Nu är det dags att blanda ner eterisk olja och rör om noga med t.ex en slickepott. Vill du ha en helt ofärgad tvål häller du nu upp tvålsmeten i formen. Vill du färga toppen, som på bilden, häller du upp ca 3/4 av smeten i formen, och blandar i pigment i den resterande smeten och rör ut noga. Fyll sedan på i formen med den färgade smeten, och toppa med lite torkade lavendelblommor. Använd en slickepott för att röra ner lavendelblommorna lite i toppen av formen.
Nu ska tvålen gå igenom gel-fas och hårdna. Linda gärna om formen med något isolerande material. Täck t.ex med lite bakplåtspapper och sedan en oöm filt, så värmen som utvecklas får verka ordentligt.
Efter ca 24 timmar är den här tvålen redo att tas ut ur formen och skäras upp i skivor. Har du använt lavendelblommor på toppen, skär tvålen upp-och-ner, så att inte blommorna gör ränder i tvålen när du skär.
Lagra sedan tvålarna på ett galler under en luftig duk, t.ex muslinduk, i ett mörkt och luftigt utrymme i minst 4 veckor innan användning.
* Tillverkningsbehållare: Vi brukar använda oss av 1-liters måttkannor i livsmedelsgodkänd laboratorieplast som tål den värme luten utvecklar.
ingredienser i receptet:
-
Startkit DIY Kallrörd tvål849,00 kr
-
Tvålform silikon stabil liten285,00 kr
-
Kokosolja deodoriserad EKO138,00 kr
-
Natriumhydroxid, Lut139,00 kr
-
Decadent Plum Mica42,00 kr
-
Mätkanna PP-plast flera storlekar84,00 kr
-
Olivolja extra virgin EKO288,00 kr
-
Eterisk olja Lavendel Fransk EKO106,00 kr
-
Lavendelblommor EKO108,00 kr
12 kommentarer
Kan man använda olivolja från mataffären eller är det någon skillnad på den och den olivolja ni säljer här?
Jag har upplevt samma sak som Charlotta – tvålen blev gulgrön i färgen och ser inte så fin ut tillsammans med den mica-färgade delen. Alla råvaror som jag använt kommer från er. Kan något ha gått fel i processen?
Hej Malle,
Nej, det är nog inget som är fel.
Färger på råvaror varierar från år till år, från batch till batch, och det finns även annat som kan påverka färgen, som Mineraler i vatten, temperatur med mera.
Tvål är ett hantverk och man lär sig efterhand. Vill man absolut ha en vitare färg kan man använda sig av ett kryddmått titanoxid, gärna blandat med en tsk kaolin för att neutralisera färger och göra tvålen vitare! Den kommer även att ljusna under mognadsprocessen.
Hej! Jag var nyfiken på Ylan Ylang extra som eterisk olja till detta receptet. Hur ska jag tänka kring dosering av denna? I specen för Ylang Ylang extra står det att den har en intensivare doft och ska doseras i mindre mängd än andra. Men kan den även påverka förtvålingsprocessen?
Allt gott!
Hej Marika!
Ylang Ylang har en stark doft, så jag skulle inte använda mer än 0.5% Ylang Ylang av oljornas vikt i en tvål. Ylang Ylang är en blomdoft som också kan snabba upp spårningen en del, så var uppmärksam på spårningen!
Fungerar det att ändra sammansättningen av oljorna, tex 80% olivolja och 20% kokosolja?
hej! hade ni inte kunnat ordna en omräkningstabell för det här receptet precis som för tvålen med sheasmör och lera? det blir så mycket enklare att räkna ut hur mycket ingredienser en behöver då
https://www.organicmakers.se/kallrord-tval-harlig-tval-med-kokos-sheasmor-och-lera/
Hej Mika!
Jo, det är en bra ide! Vi har lagt till en kalkylator under grundreceptet nu!
Med vänlig hälsning,
Josefin
Hej, hur kommer det sig att man bör vänta 4 veckor innan användning?
Hej Dante,
Tvål tar ett tag för att mogna och hårdna. Även om förtvålningsprocessen är så gott som färdig efter ett drygt dygn, pågår den sista fasen i några veckor, och tvålen når inte sin slutgiltiga mildhet förrän efter några veckor. Men den viktigaste aspekten av mogningen är att tvålen ska torka och hårdna, för att den ska bli hård och räcka länge. En del tvålar behöver hårdna länge, flera månader eller upp till ett år innan de är hårda nog!
Hej Charlotta,
Tvålen på bilden är gjord exakt efter detta recept, med våra ingredienser, och även när vi gjort bastilletvål enligt receptet utan mica eller lavendel blir färgen som ovan; ljust gul.
En tvål påverkas av många saker, har du använt en annan eterisk olja, även en annan lavendel, kan det bli annat resultat.
Om du använder andra kvaliteter på råvaror kan det också bli olika, och olika batcher/årskörd av oljor kan göra att färgerna varierar. Vår kokosolja och olivolja är dock väldigt oföränderlig från batch till batch, så det ska inte bli nån skillnad.
Annat som kan påverka är temperatur på smeten; har den varit väldigt hög kan färgeran förändras, men det är troligare att det är nån ingrediens som varit annorlunda.
Jag har provat att göra receptet två gånger men båda gångerna så har tvålen fått en mer grönaktig ton, vilket även påverkar mican som snarare blir brungrön än lila.
Har ni något förslag på vad som kan ha gått fel?
Jag har använt extra virgin olivolja, kallpressad.