Kallrörd tvål – Bastilletvål med lavendel

Gör egen tvål - Bastilletvål lavendel - organicmakers.se

Kallrörd tvål: Klassisk Bastilletvål med lavendel

En Bastilletvål är en tvåltyp som bygger på den klassiska Castilletvålen eller Marseilletvålen, men till skillnad från Castille- och Marseilletvål som traditionellt ska tillverkas av 100% olivolja, har Bastilltvålen en halt av minst 70% olivolja. Här gör vi en Bastilletvål med 70% olivolja och 30% kokosolja.

Nackdelen med en 100% olivtvål är att den är väldigt mjuk till att börja med, och därför kräver flera dagar i formen innan den kan skäras upp, och sedan lång lagring, upp till ett år, innan den blivit riktigt hård. Därför är en Bastilletvål med 70% olivolja och 30% kokosolja ett riktigt bra alternativ; kokosoljan gör tvålen hård och löddrande så att tvålen bara behöver lagras några veckor innan användning.

Bastilletvålen är fin som den är, helt utan tillsatser, men för att göra den lite extra fin och doftande tillsätter vi både eterisk olja lavendel, lite lavendelfärgad (decadent plum) mica i en del av tvålen och lite torkade lavendelblommor på toppen. Så här fint blev resultatet!

Lär dig tvål

Har du inte gjort din egen tvål förut bör du läsa på om tvål och tvåltillverkning här i bloggen!

Recept

Vatten och Lut:

149 g Vatten

64 g Lut NaOH, Natriumhydroxid

 

Oljor/fetter:

135 g Kokosolja

315 g Olivolja extra Virgin

 

Tillsatser:

8 g eterisk olja lavendel

knappt 1/2 tsk Decadent plum mica

ca 2 msk (5 g) Torkade lavendelblommor

 

Receptdetaljer:

Totalmängd oljor/fetter: 450 g

Varav:
Olivolja: 70%
Kokosolja: 30%

Överfettning 5%

Lutkoncentration 30%

Vatten:Lut ratio: 2.333:1

Tillsatser: ca 15 g

Total vikt tvålsmet: ca 678 g

Gör så här:

Du behöver en noggrann våg för att väga upp ingredienserna, och en stavmixer för att mixa tvålen.

Väg upp den rumstempererade kokosoljan och olivoljan  i den behållare du ska göra tvålen i. Behållaren ska rymma minst dubbelt så mycket som mängden tvålsmet, och det är en fördel om den är relativt hög och smal, då du ska undvika att mixa in luft i smeten. Vi brukar använda oss av måttkannor i livsmedelsgodkänd laboratorieplast som tål den värme luten utvecklar.

Väg upp tillsatserna (Du kan också skippa tillsaterna och göra en helt “ren” bastilletvål utan lila mica, lavendelblommor och doft).

Väg upp vattnet i en värmetålig bägare.

Väg upp luten i en kemikalietålig bägare, t.ex keramik (använd handskar och skyddsglasögon).

Blanda lutlösningen genom att hälla den uppmätta luten i det uppmätta vattnet. Rör om noga med t.ex en glasstav. Luten utvecklar kraftig värme (max 100°), undvik att andas in långorna. Låt luten stå i några minuter och rör om då och då, så att du är säker på att all lut har löst sig och att luten svalnar lite.

Häll nu den varma lutlösningen över oljor och fetter i tillverkningsbehållaren och rör om med en glasstav eller rostfritt verktyg. Låt lutens värme smälta kokosoljan helt.

När allt har smält har blandningen en temperatur på 40-50°. Sätt nu ner mixerstaven i blandningen och vinkla mixerhuvudet för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Du ska undvika att mixa in luft i smeten, luften visar sig som fula prickar i din färdiga tvål.

Mixa med mixerstaven i korta intervaller. Rör då och då om med mixerhuvudet utan att köra mixern, för att ha koll på att smeten inte tjocknar (spårar) för fort.

När smeten börjar tjockna lite lyfter du mixerstaven och låter lite tvålsmet från staven droppa ner på ytan. Om smeten lämnar spår på ytan i någon sekund har smeten börjat spåra och är klar! Om den droppar ner utan att lämna spår mixar du en stund till, glöm bara inte att släppa ut luften under mixerhuvudet för att inte få luft i smeten. Så fort smeten börjat spåra slutar du mixa.

Nu är det dags att blanda ner eterisk olja och rör om noga med t.ex en slickepott. Vill du ha en helt ofärgad tvål häller du nu upp tvålsmeten i formen. Vill du färga toppen, som på bilden, häller du upp ca 3/4 av smeten i formen, och blandar i decadent plum Mica i den resterande smeten och rör ut noga. Fyll sedan på i formen med den färgade smeten, och toppa med lite torkade lavendelblommor. Använd en slickepott för att röra ner lavendelblommorna lite i toppen av formen.

Nu ska tvålen gå igenom gel-fas och hårdna. Linda gärna om formen med något isolerande material, täck t.ex med lite bakplåtspapper och sedan en oöm filt, så värmen som utvecklas får verka ordentligt.

Efter ca 24 timmar är den här tvålen redo att tas ut ur formen och skäras upp i skivor. Har du använt lavendelblommor på toppen, skär tvålen upp-och-ner, så att inte blommorna gör ränder i tvålen när du skär.

Lagra sedan tvålarna på ett galler under en luftig duk, t.ex muslinduk, i ett mörkt och luftigt utrymme i minst 4 veckor innan användning.

* Tillverkningsbehållare: Vi brukar använda oss av 1-liters måttkannor i livsmedelsgodkänd laboratorieplast som tål den värme luten utvecklar.

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.