Julklappstips! 5 hudvårdsprodukter du kan göra själv.

Det lackar mot jul och det är mycket som ska ordnas med. Varför inte förvandla julklappsstressen till en trevlig gör-det-själv kväll? Med våra recept och råvaror gör du superbra ekologiska hudvårdsprodukter till hela familjen, och det är både roligt och lärorikt medan du håller på!

Här kommer 5 tips på handgjorda ekologiska hud- och hårvårdsprodukter du kan göra själv:

Lip balms och cerat

Gör din egen ekologiska hudvård - Organic MakersLip balms i cerathylsor eller i små burkar är en uppskattad present och vi har flera olika recept att välja på. Lip balms är enkla att göra och blir mycket av en liten mängd – så du kan prova på att göra lip balms i både burkar och hylsor. Gör t.ex dina Lip Balms i små 5 ml glasburkar med tjock botten. Tillsätt en fin doft och du har ett gäng riktigt lyxiga små julklappar!

Här hittar du recept på lip balms och cerat:

Ekologiska läppcerat med vanilj & geranium eller ringblomma & apelsin

Ekologiska lip balms med citronzest eller enbär

Ekologiska cerat med bara två ingredienser*

Spara

Lip balms och cerat – DIY KIT

DIY KIT ceratpaket morot apelsin ingefäraVill du göra det enkelt för dig satsar du på ett färdigt DIY-paket: DIY KIT lip balms/cerat. Ett färdigt paket för att göra 12 st riktigt bra ekologiska läppbalsam i cerathylsor, med etiketter och allt! Paketet finns i tre varianter: Morot & Apelsin/Ingefära, Tefrö & Eukalyptus/mint, och naturella/utan doft.

Antingen gör du cerat själv och ger bort, eller så ger du bort ett helt DIY KIT så att mottagaren kan göra sina egna cerat. I vilket fall är det en mycket uppskattad julklapp!

Spara

Spara

Ansiktsoljor för olika hudtyper

En ansiktsolja är en väl avvägd blandning av flera ekologiska oljor och oljelösliga extrakt, som alla har olika välgörande egenskaper för huden. En ansiktsolja du tillverkar själv av ekologiska ingredienser är hudvård av den allra bästa kvalitet, och är en trevlig present. Knåpa ihop din egen etikett med hjälp av våra mallar, eller gör oljan i en färdigetiketterad 30 ml glasflaska med pipett. En hängetikett runt toppen med ingredienser och en hälsning, och klappen är klar!

Här hittar du recept på ansiktsoljor:

Gör din egen ansiktsolja, fyra olika recept!

 

Skäggolja och hårolja

Den handgjorda ekologiska skägg- och håroljan är uppskattad av alla med behåring i ansikte eller på knopp. Några droppar i skägget eller i hårtoppar och längder ger följsamhet och lyster utan att tynga ner eller kännas fett. Receptet på hår- och skäggolja med arganolja, hampfröolja och broccolifröolja är en riktigt bra vårdande produkt. Du gör den rättvisa med hjälp av en färdigetiketterad 30 ml flaska för Beard Oil eller Hair Oil.

Här hittar du recept på ekologisk skäggolja och hårolja:

DIY beard oil – även en utmärkt hårolja.

 

Zinksalva för babyvård och som läkande salva

Zinksalva är en klassiker med många användningsområden. Zinkens skyddande och vårdande egenskaper skyddar babyrumpans känsliga hud och verkar läkande på finnar och munsår. Gör du zinksalvan själv med ekologiska oljor och vaxer blir zinksalvan också den bästa möjliga!
Tips! Gör zinksalva i små 5 ml glasbrukar; perfekt att ha med sig, eller som en liten solitär på badrumshyllan för snabb behandling av t.ex finnar.

Här hittar du receptet på ekologisk zinksalva:

DIY zinksalva med ekologiska oljor och bivax

 

Body balms och body butters

Härliga krämer i form av Body Balms och Body Butters är också en omtänksam present. En helt naturlig och ekologisk mjukgörande kräm kan du variera i konsistens, egenskaper och utseende för att passa mottagaren. Vi har flera olika recept på mjuka salvor eller fluffiga balms. Ingredienserna är mjukgörande smör, vaxer och vegetabiliska oljor och växtextrakt. En salva, butter eller balms kan göras riktigt enkelt eller mer avancerat.

Här hittar du receptet på ekologiska balms och butters:

Krämigt kroppsbalsam med vanilj, ros och enbär
Två Body Butters med kakaosmör
Kokosbalm med variationer
Sheasmörskräm med ringblomma, kamomill eller morotsextrakt
Fuktighetsbevarande cupuaçokräm

 

Julklappar utan DIY

För den som inte vill eller har tid att göra själv, men ändå vill ge bort fin ekologisk hudvård i julklapp har vi många alternativ.

Broccolifröolja - organicmakers.seEn ren ekologisk olja kan användas precis som den är. Ge t.ex bort en lite lyxigare olja i 30 ml glasflaska och köp till en pipett så att den kan användas direkt ur flaskan. Broccolifröolja för håret är populärt, liksom den fina Hallonfröoljan som med fördel kan användas droppvis som grund i din hudvårdsrutin, eller som en närande kur för huden över natten. Bland våra ekologiska vegetabiliska oljor hittar du fler alternativ.
Oljekit ekologiska oljor för hudvård, 6st - organicmakerse.seI vår specialutgåva “Oljekit – 6 ekologiska oljor” får du ett helt paket med 6 st olika riktigt bra oljor, alla i glasflaskor med pipett! Dessutom ingår en beskrivning av de olika oljornas egenskaper och fördelar.
Startkit DIY ekologiska råvaror - organicmakers.seTill den som vill börja göra sin egen ekologiska hudvård kan du ge bort ett startkit med ekologiska råvaror. Där finns ingredienser för att prova på flera av våra recept. Du hittar recept du kan göra med startkitet i receptbloggen.

Vi önskar er en riktigt fin jul och en lång helg med massor av roliga DIY-projekt! /Daniel & Josefin, Organic Makers

4 Kommentarer

 1. Anna 19 januari, 2016 Svara

  Tack för alla underbara recept. Njöt av julklappstillverkningen och julklapparna verkar vara mycket uppskattade. Kändes bra både för hjärtat och samvetet, och så var det hejdlöst roligt.

  Ser fram emot nya blogginlägg och vill önska ett tema för ett kommande inlägg: metod och teknik! Hur fixar man egentligen bästa vattenbadet, hur får man ner krämen i burken så där snyggt utan luftbubblor och hur gör man rent en pipett eller pump? Det skulle vara kul läsning.

  Tack igen för bra produkter och en härlig blogg!

 2. C 8 december, 2015 Svara

  Det är inte tillåtet att ge bort hemtillverkade hudvårdsprodukter utan att anmäla det hela till läkemedelsverket först.

  • Författare
   Organic Makers 8 december, 2015 Svara

   Hej C. Visst kan läkemedelsverkets tolkning av EU-lagar om kosmetiska produkter ibland uppfattas som att man inte får ge bort produkter till nära och kära utan att de är registrerade enligt regler för kosmetiska produkter. Dock gäller bestämmelsen endast för produkter som kan anses vara kommersiella produkter, se lagtext nedan.
   En produkt som tillverkas till t.ex en närstående kan inte anses vara en produkt som är avsedd att tillhandahållas på marknaden, enl. lagtextens definition:
   “tillhandahållande på marknaden: en leverans av en kosmetisk produkt för distribution, förbrukning eller användning på gemenskapsmarknaden i samband med kommersiell verksamhet, mot betalning eller gratis.”
   (FÖRORDNING (EG) nr 1223/2009, 1:1 1:2:1:g, sid 13)

   Hela lagtexten hittar du som PDF här: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:02009R1223-20150716

   Du kan alltså lugnt göra hudvårdsjulklappar till dina nära och kära utan att bryta mot lagen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.