Infusion och dekokt (örtutdrag i vatten)

herbal_infusion_decoction

Infusion är ett vattenutdrag av örter och växter, vanligtvis med hett vatten. Det går även bra med kallt vatten, men då måste örterna dra betydligt längre, upp till ett par dygn. Med hårdare delar av en ört, såsom rötter och bark, gör man en dekokt med kokande vatten.

Infusioner och dekokter är utmärkta för att ta tillvara på örternas egenskaper och använda dem i hudvård i stället för eller tillsammans med vatten i t.ex. ansiktsvatten, ansiktsmasker och rengöringsprodukter. En infusion eller dekokt kan göras med en eller flera blandade örter, även färska. Använder du färska örter använder du 4x vikten jämfört med torkade örter.

Grundrecept infusion

1 tsk torkade örter per 100 ml kokande vatten.
Gör så här:
Lägg örterna i ett kärl som tål värme. Häll över kokande vatten och låt dra tills vattnet har svalnat till rumstemperatur. Sila av örterna och häll upp i en ren glasflaska och förvara kallt.  Använd infusionen i stället för eller tillsammans med vatten i dina hudvårdsprodukter.

Grundrecept dekokt

1 tsk torkade örter per 120 ml kokande vatten.
Gör så här:
Om örtdelarna är mycket hårda, börja med att bryta sönder eller mortla dem. Lägg bitarna i ett kärl som tål värme. Häll över kallt vatten och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 10-15 minuter. Sila av örterna och häll upp i en rengjord glasflaska och förvara kallt. Använd i stället för eller tillsammans med vatten i dina hudvårdsprodukter.

Extraktens hållbarhet

Eftersom infusioner och dekokter är vattenbaserade så är deras hållbarhet begränsad. Om du är noggrann med hygien vid tillverkningen och förvarar det färdiga extraktet i kylskåp så håller det i upp till en vecka. Vill du göra en större mängd örtextrakt och inte använda det direkt måste en konservering göras. Man kan tillsätta exempelvis mjölksyra, eftersom ett surt pH-värde förlänger hållbarheten. Önskar man längre hållbarhet så kan infusioner och dekokter konserveras med kaliumsorbat (ca 0.3 – 0.5 %).