Hemgjort kylbalsam DIY - organicmakers.se

DIY – Hemgjort kylbalsam med naturliga ingredienser

Vet du varför kylbalsam är ljusrosa? Här i Sverige kallas kylbalsam oftast just för kylbalsam, men man skulle också kunna kalla dem för det mer traditionella Kalamin-lotion, det som på engelska heter calamine lotion. Det rosa calaminet är nämligen det som ger kyl- och läkeffekten i ett kylbalsam. Vad är då kalamin? Jo, kalamin, eller calamine är inget annat än zinkoxid med en liten gnutta röd järnoxid i, som ger den lätt ljusrosa färgen. Och då både zinkoxid (tänk zinksalva) och en liten mängd röd järnoxid har klådstillande och läkande effekt, är det perfekt som ingrediens i både salvor och lotioner. Så det här kylbalsamet kan användas som en mer lättspridbar zinksalva på såväl babyrumpor som akneproblem och andra blemmor.

Kylbalsam är utmärkt att använda vid klåda: vattkoppor, myggbett, solsveda och eksem. Sprid ut en lagom mängd kylbalsam eller dutta på kliande punkter. Det kan bli en lätt viteffekt av balsamet, men den försvinner snart.
Detta recept är en variant av vårt recept på skak-serum (se recept på shake serum här>) med det flytande Makersself O/W som emulgeringsmedel, och behöver därför inte värmas eller mixas, det går utmärkt att kallröra ihop ditt kylbalsam!
Med sin lätta komposition funkar det här också i ansiktet, mot allergiutslag och andra irritationer, och en som en bonus fungerar även zinkoxiden som spf! Vill du göra en mer solskyddande creme/skak-serum av receptet byter du zinkoxiden mot mineral Spf i samma mängd för bättre solskydd.

Det här kylbalsamet är lite extra vårdande med fuktgivande naturlig pentylenglykol (som också förlänger hållbarheten) och den fuktbindande polysackariden xanthangummi (som också förtjockar balsamet), och en mindre mängd mjukgörande olja som pricken över i:et!

Recept, egengjort kylbalsam

Skriv in i kalkylatorn hur mycket du vill göra så räknas receptet om. Vill du hellre mäta upp receptet hittar du måttangivelser längre ner, där vi även förklarar vad varje ingrediens har för funktion.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Ingredienser i den ordning de tillsätts

15%ZinkoxidMängd g
0.1%Röd järnoxidMängd g
0.4%XanthangummiMängd g
5%Pentylenglykol, naturligMängd g
1.5%Makersself O/WMängd g
15%Mandelolja EKOMängd g
63% Vatten eller pepparmyntshydrolatMängd g

Receptnoter: Röd järnoxid kan vara svårt att väga upp i så små mängder. 0.1% är egentligen för mycket (ska vara 0.025), men kalkylatorn kan inte visa mindre. 1 miniskopa per 100 g kylbalsam är lagom, eller en liten knivsudd. Har du ingen röd järnoxid kan du skippa det, eller byta ut det mot röd lera, som också får sin färg av röd järnoxid som finns naturligt i leran.
Använd vilken hudvårdande olja du vill, eller en blandning av flera olika oljor som passar dig.
Du kan använda kranvatten om du vet att det är rent. Du kan byta ut vattnet helt eller delvis mot pepparmyntshydrolat som också har en lindrande och kylande effekt!

så här gör du kylbalsam:

 1. Väg eller mät upp zinkoxid i en tillverkningsbehållare som rymmer minst dubbelt så mycket som du ska göra.
 2. Tillsätt röd järnoxid och xanthangummi och rör om.
 3. Lägg till Pentylenglykol och Makersself och rör ihop så gott det går.
 4. Tillsätt olja lite i taget och arbeta ut till en jämn smet.
 5. Tillsätt till slut vattnet under omrörning. Rör kraftigt med t.ex en glasstav i någon minut, låt vila lika länge och rör sedan igen. Det kan se ut som att det skär sig lite här, men det kommer att gå ihop i takt med att xanthangummit tjocknar. Efter några minuter ska det ha gått ihop till en jämn kräm.
 6. Håll upp på pumpflaska. Klart!

Om du vill mäta upp ingredienserna istället: Recept för ca 100 ml:

 • 2 msk zinkoxid. – zinkoxid är verksamt mot klåda och utslag.
 • 1 miniskopa röd järnoxid. – hjälper zinkoxiden men kan uteslutas.
 • 1 kryddmått xanthangummi. – Gelbildande, nödvändigt för att förtjocka kylbalsamet så att oxiderna inte sjunker till botten, samt verkar fuktighetsbevarande.
 • 1 tesked pentylenglykol. – Binder fukt till huden och förlänger hållbarheten när den doseras med minst 5%.
 • 1 matsked Mandelolja, valfri olja eller oljeblandning. – Mjukgörande och återfettande och bidrar med oljornas värdefulla fettsyror och växtämnen.
 • 1 krm Makersself O/W. – Flytande emulgeringmedel som binder ihop olja och vatten. Utan detta separerar serumet. Kan uteslutas om även oljan utesluts, ersätt då med lika mycket vatten som olja och emulgeringsmedel.
 • ca 0.65 dl vatten. – Du kan byta ut vattnet helt eller delvis mot hydrolat, t.ex pepparmyntshydrolat för ännu bättre lindrande effekt.

Förvaring och hållbarhet

Med 5% Pentylenglykol (mindre har ingen effekt på hållbarheten) håller den här i ett par månader. Du kan byta ut Pentylenglykol mot fuktgivande glycerin, men då får du inte hållbarheten som 5% pentylenglykol ger, och då håller kylbalsamet i en dryg vecka. Förvara i kylskåp för bästa hållbarhet och då är balsamet också lite extra kallt vid applicering!

Råvaror & Ingredienser

Utrustning & Förpackningar

Liknande recept:

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *