Recept: Hårbottenspray med eterisk olja rosmarin för tjockare hår

Hårbottenspray med Rosmarinolja för hårtillväxt

Rosmarinolja är den magiska ingrediensen om du vill ha tjockt och fylligt hår! Kanske har du sett virala tips på rosmarin för hår, och det stämmer faktiskt att rosmarin är bevisat effektiv för hårtillväxt, för att förhöja hårkvalitet, få tjockare hår och friskare hårbotten. Det här receptet på Rosmarinspray för hårbotten gör precis det rosmarin är bra för; ökad hårtillväxt, fylligare hår och en välmående hårbotten. Ett friskt och tjockt hår helt enkelt!

Hårbottenspray med rosmarin

Rosmarin eterisk olja är en oljelöslig komponent. Eteriska oljor är högkoncentrerade och behöver spädas för att användas. Rekommendationen när man använder Rosmarinolja för hårtillväxt och hårbotten är därför att lösa den eteriska oljan i en basolja.

Men att ha olja i hårbotten var och varannan dag är inte direkt ultimat. Det blir oljigt (så klart) och gör att man måste tvätta ur noga, vilket i sin tur kan leda till irritation i hårbotten, motsatt till vad man önskat.

I stället kan du göra din egen vattenbaserade spray, där rosmarinoljan är löst i vatten genom att använda en så kallad solubilizer, en mild naturlig micellär tensid som löser eterisk olja i vatten.

Resultatet blir en lika potent produkt med rosmarinolja för hårtillväxt, men utan oljighet och lätt att använda! Här är receptet:

Fakta Rosmarinolja för hår:

Det är det naturliga ämnet Karnosinsyra (carnosic acid) , som finns i eterisk olja Rosmarin, som ger rosmarinens hårväxtstimulerande effekt. I studier har rosmarinolja visat sig lika effektivt mot håravfall och tunt hår och för hårtillväxt som syntetiska mediciner mot håravfall, men utan biverkningar.

Eterisk olja rosmarin är även bra för en en frisk hårbotten, med antibakteriella, antiinflammatoriska och kraftigt antioxidanta egenskaper. En riktig hårkur helt enkelt.

Rosmarinolja för hårtillväxt, eterisk olja Rosmarin eko

I sortimentet hittar du den rosmarinolja med högst andel Karnosinsyra: Eterisk olja Rosmarin Verbenone. Det är den vi använder i det här receptet.

Recept rosmarinspray för hår och hårbotten

Du kan själv skriva in i mängd du vill göra i kalkylatorn, så räknas receptet om. Förinställd mängd är 150 ml, vilket är receptet för en flaska rosmarinhydrolat. (Häll ev. av en tesked av hydrolatet och använd till något annat för att få plats i flaskan.) Vill du göra i mindre eller större flaskor skriver du in total mängd i kalkylatorn.

Jag vill göra (milliliter):
ml

Fas

%

Ingrediens

Mängd

95%Rosmarinhydrolat EKOMängd ml
4%Makerssolve solubilizerMängd ml
1%Eterisk olja Rosmarin Verbenone EKOMängd ml

Receptnoter: 1 g eller 1 ml Rosmarin eterisk olja motsvarar ca 27 droppar ut droppinsatsen på Organic Makers eteriska oljor. Du kan använda renat vatten i stället för rosmarinhydrolat om du vill. Du kan inte skippa Makerssolve solubiliser, då vatten/hydrolat och eterisk olja inte blandar sig utan en solubilizer.

Så här gör du Hårbottenspray med Rosmarinolja (valfri mängd):

 1. Väg eller mät upp Makerssolve solubilizer.

  I en bägare som rymmmer hela receptet.

 2. Droppa i Eterisk olja Rosmarin.

  Ur droppinsatsen på Organic Makers eteriska oljor motvarar ca 27 droppar 1 g.

 3. Rör samman solubilizer och eterisk olja noga.

  Använd t.ex. en glasstav.

 4. Tillsätt Rosmarinhydrolat eller renat vatten under omrörning.

  När allt är tillsatt kan blandningen vara lite mjölkig, men den kommer att klarna upp efter en stund.

 5. Klart!

  Häll upp på flaska med pumpinsats. Ett bra tips är att fylla på flera mindre flaskor än en stor. Gör du 100 ml, fyll i två st 50 ml glasflaskor. Den ena börjar du använda direkt, den anadra förvarar du i kylen tills det är dags att använda den.

Vill du göra hårbottenspray direkt i en flaska rosmarinhydrolat (150 ml) gör du så här:

 1. Väg eller mät upp Makerssolve solubilizer i en liten bägare.
 2. Tillsätt 40 droppar Eterisk olja Rosmarin och rör om noga.
 3. Tillsätt solubilizer/rosmarinolja-blandningen i flaskan med Rosmarinhydrolat och rör om noga. När allt är tillsatt kan blandningen vara lite mjölkig, men den kommer att klarna upp efter en stund.

Användning & Hållbarhet

Spraya i hårbotten tills det är fuktigt men inte rinner. Massera gärna in med fingertopparna. Använd 2-3 ggr i veckan för effekt på hårväxt.
Sprayen enligt recept med Rosmarinhydrolat håller ca 3 månader. För längre hållbarhet (ca 6 mån), tillsätt även 5% Pentylenglykol, som även ger fukt till håret!

Ingredienser i receptet:

Eterisk olja rosmarin är det som också kallas Rosmarinolja, och används för för hårtillväxt. Det är det naturliga ämnet Karnosinsyra (carnosic acid) , som finns i eterisk olja Rosmarin, som ger rosmarinens hårväxtstimulerande effekt.

I studier har rosmarinolja visat sig lika effektivt mot håravfall och tunt hår som syntetiska mediciner mot håravfall, men utan biverkningar.

Makerssolve Sulubilizer är en mild tensid som löser eteriska oljor i vatten.

Doseringen är olika för olika eteriska oljor. En vanlig dosering är 1 del eteriska olja och 4 delar solubilizer, vilket är doseringen för rosmaring eterisk olja.

Makerssolve används även till naturliga och ekocertifierade micellärvatten (toners som inte sköljs av) och ger i sig själv fuktighetsbevarande egenskaper för hud och hår.

Även rosmarinhydrolat innehåller de ämnen som är bra för hårväxt och mot håravfall, dock inte i lika stor mängd. Ett hydrolat har fördelen att det också tillför rosmarinens vattenlösliga verksamma ämnen.

Kombinera Rosmarinolja och Rosmarinhydrolat för en bra effekt!

Put a spray on it…

Spray 28 mm passar våra 150 ml hydrolatflaskor. Du klipper själv röret till en lagom längd för falskan.

Perfekt för att använda hydrolat precis sol de är, eller som i detta recept, göra en vattenbaserad spray med rosmarinolja.

Fler recept på Hårvårdsprodukter:

2 kommentarer

 1. Jonas Backman 11 januari, 2024 Svara

  Hej vill göra detta med rosmainolja och sub samt hydrolat, men tycker det är knepigt upplagt? Varför finns detta inte färdigt ifrån er? Jag behöver alltså tomma flaskor med sprayfunktion? Hur skall jag göra?

  • Organic Makers 20 januari, 2024 Svara

   Hej Jonas,
   Alla våra recept är DIY-recept på produkter du gör själv. Du hittar allt du behöver, inkl. tomma flaskor med sprayfunktion, här i webbutiken 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *