Gör eget ekologiskt lip balm med bara två ingredienser*!

Med vårt vegovaselin (*som egentligen är ett halvfabrikat, en vegansk oljegelé som bara innehåller ekologiska kallpressade oljor och växtvax), gör du enkelt flera olika ekologiska hudvårdsprodukter. Ett exempel på vad du kan göra med vegovaselin är egna lip balms, antingen i cerathylsor eller i små burkar. Vegovaselinet lämpar sig riktigt bra till lipbalms, då det innehåller ricinolja som ger ett tjockt balm som stannar kvar på läpparna, solrosolja som mjukar upp, och karnaubavax som ger glans. Naturligt e-vitamin som motverkar oxidation är också tillsatt i vegovaselinet, så det behöver du inte tillsätta i receptet för hållbarhetens skull. Och det är allt! Vegovaselinet innehåller inget annat än dessa naturliga och ekologiska ingredienser. Receptet gör du enkelt med ca 88% vegovaselin och 12% bivax:

Lipbalms med vegovaselin, 100 g

88 g ekologiskt vegovaselin
12 g ekologiskt vitt bivax eller ekologiskt gult bivax
Valfritt: doft i form av ekologisk eterisk olja, max totalt 1 ml per 100 g

Du hittar andra enkla recept på lip-balms här:

Lip balm med citroncest eller enbär/gran >

Lip balms i cerathylsor >

Gör så här:

Väg upp vegovaselinet och bivaxet i en värmetålig behållare. Smält ihop genom att sätta ner behållaren i en kastrull med hett, nästan kokande vatten. Rör om tills vaxet har löst sig med vegovaselinet och blandningen är genomskinlig. Alternativt smälter du ihop ingredienserna på korta intervaller i microvågsugn, rör om mellan intervallerna.

När allt har smält kan du, om du vill ha doft på dina lip balms, tillsätta den eteriska oljan och röra om. Trevliga dofter till lip balms är den friska Åkermyntan, den söta citrondoften May Chang, eller en klassisk Bergamott. Du kan också använda flera olika eteriska oljor, några droppar av varje, för att få fram en sammansatt doft du gillar! 1 ml (till 100 g recept) är ca 20-25 droppar totalt.
Häll sedan upp på små burkar eller i cerathylsor och låt svalna i några timmar innan du använder. Om du använder burkar kan lip balmet göras lite mjukare, ca 10% bivax i stället för 12%. Alltså 90 g vegovaselin och 10 g bivax per 100 g. På vintern när det är kallt kan man också minska bivaxet i ceraten till 10% för att få ett balm som inte blir så hårt i kylan (och vill du ha det ännu mjukare kan du prova att minska bivaxet med ytterligare någon procent).

Tips 1: frys cerathylsorna

Som vi tipsar om i våra andra recept på cerat, lägger du de tomma cerathylsorna i frysen en stund innan användning, och tar ut dem precis innan du häller i den varma ceratmassan. Då stelnar massan direkt i botten av ceraten och riskerar inte att läcka lite i botten av hylsan av värmen.

Tips 2: halvera receptet

Receptet på 100 g blir tacksamt nog ganska många lip balms. 100 g blir 20 cerathylsor eller ca 7 st 15 ml burkar, beroende på hur mycket du fyller dem. Du kan halvera receptet och göra 50 g i stället, så blir det 10 cerathylsor eller 3-4 st 15 ml burkar.

Tips 3: olika nyanser

Olika nyanser på lip balm? Du kan lätt ändra den naturliga tonen på dina lip balms  (kanske för att se skillnad på olika dofter?) genom att tillsätta någon milliliter olja med stark naturlig färg. Havtornsoljans eller morotextraktoljans kraftigt rödorangea färg ger en fin orange ton, ringblomsextraktoljan ger en starkt gul ton, och gröna oljor som kamomillextraktolja, hampfröolja eller avokadoolja ger lite olika gröna toner. Ett extra plus är att du då får lite extra verksamma ämnen i ditt lip balm. För en så ljus, neutral ton som möjligt använder du vitt bivax, och gult bivax gör tonen lite gulare.

Tips 4: egna etiketter

Gör din egen etikett till cerathylsor eller burkar genom att använda märkpenna svart eller märkpenna vit) på klara etiketter. Mellanstorleken 102×44 mm blir på höjden en bra bredd till cerathylsorna, och då kan du skriva/rita din fina etikett och klippa den till 3 st lagom stora etiketter.

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.