DIY - Ringblomssmör av sheasmör och ringblomsextrakt - Organic Makers

Gör ditt eget ekologiska ringbloms- morot eller kamomillsmör.

Det här är hudvårdstillverkning för den bekväma! Ett mjukt och effektivt ekologiskt kroppssmör med extraktolja, tillverkat direkt i burken med sheasmör Paradoxa (120 ml, 100 g).

Sheasmör Paradoxa är ett ekologiskt, kallfiltrerat doftlöst sheasmör med en ganska fast konsistens. För att mjuka upp sheasmöret och tillföra vårdande och välgörande extrakt tillsätter vi helt enkelt ca 3% extraktolja och smälter samman det med sheasmöret. För att göra det hela så enkelt som möjligt gör vi det direkt i burken med sheasmör.

GÖR SÅ HÄR:

1. Skopa ur ca 4 teskedar sheasmör ur glasburken med 100g sheasmör. Detta för att det ska få plats extraktolja i burken, och vi skopar ur lite mer än vi häller i så att vi kan röra om också utan att det rinner över. Det urskopade sheasmöret sparade vi i en 30 ml aluminiumburk.

2. Sätt burken i ett vattenbad, en kastrull med vatten som går till drygt hälften på burken. Vattnet ska inte koka, knappt sjuda, då det då kan stänka vatten i burken. Stäng av plattan när vattnet har en tendens att börja sjuda och låt burken stå i vattenbadet en bra stund, tills sheasmöret har smält och är genomskinligt. Häll då i ca 3 g (3 kryddmått eller knappt en tesked) valfri högkoncentrerad extraktolja. Tillsätt även ca 3-4 tsk (15-20g) flytande vegetabilisk olja som du gillar, t.ex arganolja, jojobaolja eller mandelolja, och rör om väl.

3. Lyft ur burken ur vattenbadet. Vill du doftsätta smöret tillsätter du nu sammanlagt max 1 ml (25 droppar) eteriska oljor efter tycke och smak och rör om.

4. Nu är det bara att låta det hela svalna. Det kan ta en bra stund även efter att smöret svalnat tills det stelnat helt. Ställ den svalt över natten eller i kylskåp några timmar, sen har du ett härligt krämigt extraktsmör som funkar för både kropp och ansikte!
Tips: Sheasmör har en tendens att bli lite grynigt när det får svalna långsamt. Detta beror på att vissa fetter i smöret stelnar snabbare än andra, och orsakar grynighet. Smöret kan också vara mer eller mindre grynigt från början. Ställ burken i frysen den första halvtimmen under nedsvalningen, så stelnar smöret snabbt och grynighet undviks!

Vi använde ekologiskt ringblomsextrakt till vårt smör. Ringblomsextrakt innehåller blommornas bioaktiva ämnen, bl.a. triterpensaponiner, lupeol, seskviterpener och flavonoider som verkar lindrande och stimulerar hudens läkeprocesser. Ekologisk ringblomsolja är särskilt bra för torr och känslig hud, för eksem och utslag.

Men det går också bra att tillsätta någon av våra andra extraktoljor! Morotsextrakt t.ex innehåller provitamin A som alfa-, beta- och gammakaroten, samt lykopen. Dessa växtämnen, som kroppen ombildar till A-vitamin, är mycket effektiva antioxidanter. De skyddar huden mot skador som orsakas av solljus och är därför vanliga i anti-ageprodukter.

Eller varför inte Kamomillextrakt som innehåller kamomillblommans eteriska ämnen med bisabolol och matricin (ett förstadium till chamazulen), som har påvisat antiinflammatorisk, lugnande och reparerande verkan för huden.

Arnica är en traditionell läkeväxt som i olika sorters extrakt appliceras på huden för att lindra symptom i samband med inflammation, tillfälliga led-och muskelbesvär och reumatism. Arnicablommans goda anti-inflammatoriska egenskaper är påvisade i modern forskning. Arnicaextrakt är bra för att reducera märken på huden, såsom blåmärken.

På den översta bilden (ovan) ser man tydligt hur fin krämighet sheasmöret får genom att tillsätta bara några teskedar olja!

Råvaror i receptet

2 kommentarer

  1. Hanna 12 oktober, 2016 Svara

    Hej
    Jag undrar om det passar att använda shea nilotica istället för paradoxa i detta recept?

  2. Sandra 7 maj, 2016 Svara

    Hej! Jag undrar hur lång hållbarhet det blir på den färdiga produkten? Är det en bra idé att även tillsätta e-vitamin? Om jag gör flera burkar, hur bör jag då förvara dem, i rumstemperatur eller i kylskåp?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *