Gör ditt eget ekologiska lip balm med citronzest eller enbär/gran!

DIY organic lipbalms

DIY organic lip balms

DIY lip balm with lemoncest - Organic Makers
DIY Organic Lip Balm

Att göra egna ekologiska lip balms i små dosor är både kul och användbart. Skippa mineraloljorna och tillsatserna i vanliga lip balms och gör dina egna ekologiska läppbalsam som räcker hela året!

Ett bra och lagom fast lip balm handlar om proportioner mellan flytande oljor, fasta oljor och vax som ger balmet sin fasthet. Var inte rädd för att experimentera själv! Det går alldeles utmärkt att byta ut oljorna till andra ekologiska oljor som passar dig. (De här lipbalmsen går även att göra i cerathylsor om du hellre vill det. 100 g räcker till ca 20 st cerathylsor.)

Lip balmet i de fyrkantiga dosorna doftsatte vi med cintronzest från ekologiska citroner. Det ger en mild fin citrusdoft som kan förstärkas med aningens eterisk olja av bergamott. Ingredienserna i detta balm är, förutom bivax, två sorters sheasmör. Det blir ett skyddande balm, särskilt bra på vintern på grund sheasmörens många nyttiga ämnen och fettsyrebalans. Med citronzest (rivet citronskal) blir hållbarheten något kortare då det är en färsk ingrediens. Om du vill kan du torka zesten på ett papperi några dagar först, så håller de längre.

I det andra balmet inspirerades vi av nyhetsbrevet ”dags att plocka” (ett fint nyhetsbrev som berättar vad i naturen som är dags att plocka vilt just nu, och vad man gör med skörden. Prenumerera här >>). I numret om gran gjordes ett varmt oljemacerat med gran. Vi tillsatte även krossade enbär. Gör så här: krossa en tesked ekologiska torkade (eller vildplockade) enbär och några späda grankvistar i en mortel. Låt ligga ett par timmar i varm olja i ett vattenbad, låt svalna, sila av genom silduk och använd oljan som nu doftar underbart av svensk natur! Om du inte vill göra ett macerat går det utmärkt att bara använda oljan som den är. Då kan du doftsätta med eteriska oljor.

Tefröoljan är en fin olja som är antioxidant och mild för känslig hud. Tillsammans med kokosoljans mättade fettsyror och antioxidanta ämnen är det här ett lipbalm som motverkar fina linjer, perfekt alltså för att en gång för alla ersätta fulceratet med verkningslösa mineraloljor med!

Recept ekologiska Lip Balms

100 g (räcker till ca 7 st 15 ml aluminiumdosor)

Lip Balms med citronzest och bergamott

100 g (räcker till ca 5 st 20 ml aluminiumdosor med skjutlock)
40 g ekologiskt sheasmör paradoxa
40 g ekologiskt sheasmör nilotica
20 g ekologiskt gult bivax eller vitt bivax
Citronzest från 1 liten ekologisk citron
Ev. 1 ml eterisk olja bergamott

Lip Balms med enbär och gran

25 g enbär- och granmacerat i ekologisk tefröolja
50 g ekologisk kokosolja
25 g ekologiskt gult bivax granulat eller vitt bivax
Ev. 1 ml eterisk olja enbär

Gör så här:

Smält alla ingredienser utom eterisk olja i ett vattenbad. Smältpunkten på bivaxet är ca 64 grader. Håll koll på temperaturen så att den inte går så mycket högre än så, och rör runt under smältningen så att allt löser sig till en klar lösning.

Låt svalna något, men inte så att det stelnar. Rör ner eterisk olja (du mäter lätt upp eterisk olja med en graderad pipett) och ev. citronzest och häll upp burkar eller aluminiumdosor. Låt svalna i rumstemperatur. Jag sparade lite citronzest att strö över citronbalmet direkt efter upphällning. Klart!

Hållbarhet: De här håller länge (minst ett år) på grund av sina stabila oljor. Vill du öka hållbarheten tillsätter du naturlig E-vitamin.

Råvaror i recepet:

26 kommentarer

 1. Petra 2 juli, 2020 Svara

  Hej! Går det att addera mineral SPF till lip balmet för att få skydd för läpparna? Jag läste under Mineral Spf-sidan att man kan blanda i 30%. / Petra

 2. Carolina 13 november, 2018 Svara

  Hej! Menas det i receptet på gran- och enbärscerat att maceratet ska göras på tefröolja?

  • Organic Makers 13 november, 2018 Svara

   Ja, du gör ett macerat med tefröolja om du vill: ”krossa en tesked ekologiska torkade (eller vildplockade) enbär och några späda grankvistar i en mortel. Låt ligga ett par timmar i varm olja i ett vattenbad, låt svalna, sila av genom silduk och använd oljan som nu doftar underbart av svensk natur! Om du inte vill göra ett macerat går det utmärkt att bara använda tefröoljan som den är. Då kan du doftsätta med eteriska oljor”
   Du kan också välja att göra maceratet och receptet med en annan vegatabilisk ekologisk basolja som passar dig!

 3. Bella 25 februari, 2018 Svara

  Hej!

  Hittade nyss eran sida och blev jättetaggad på att prova alla möjliga saker! Tänkte göra läppbalsamet med citronzest, men funderar på en kombination med rosmarin. Skulle man kunna ha er ekologiska rosmarin antioxidant istället för E-
  vitamin eller är funktionerna inte så lika att de går att bytas ut mot varandra?

  • Organic Makers 9 mars, 2018 Svara

   Hej! Ja, du kan använda antioxidant rosmarinextrakt i stället för E-vitamin. en dosering med ca 0.2% per 100 g balm är tillräckligt!

 4. Vedrana 6 januari, 2018 Svara

  Hej,
  Undrar vilket ingrediens ska användas i lipbalm/cerat som ger mycket fukt.
  Mvh Vedrana

 5. Sofia 22 november, 2016 Svara

  Hejsan! Går det bra att bara använda paradoxa eller blir den för hård då?
  Älskar er sida!

 6. Christine 15 mars, 2016 Svara

  Hejsan!

  Jag funderar hur man lämpligast steriliserar aluminiumburkarna mellan användningarna? Vilken behandling tål de? Kokas? Ugn? Eller måste man rengöra med sprit?

  • Organic Makers 30 mars, 2016 Svara

   Hej Christine,
   Lip balms innehåller inget vatten, och är därför inte särskilt känsliga för bakterier eller microorganismer. Det räcker att förpckningarna är väldiskade och torra. Du diskar lättast ur fett och vax med linsåpa.

 7. Josephine 18 april, 2015 Svara

  Hej! Dessa ska jag testa! Vad kan jag som vegan byta ut bivaxet till? Tack för en inspirerande och skitsnygg shop! /Josephine

  • Daniel Carlsson 23 april, 2015 Svara

   Hej! Du kan använda karnaubavax som är helt vegetabiliskt. Det är dock betydligt hårdare (högre smältpunkt, ca 80 grader) än bivax, så ungefär halva mängden karnauba jämfört med bivax är en bra tumregel!

 8. Helena 15 januari, 2015 Svara

  Hej, jag har en liten fråga. Har gjort lip balm med enbär. Har bara haft i 1ml. Och så gjorde jag lite hand och fotkräm enligt recepten fast med mer olja i, så det är tunnare. Nu till min fråga, jag läste lite om eterisk olja enbär inte är bra för gravida och ammande. Jag ammar, kan jag använda det eller inte? Tacksam för svar. Med vänliga hälsningar Helena

  • Daniel Carlsson 23 mars, 2015 Svara

   Hej Helena! Jag känner till att man kan hitta sådan information om eterisk olja av Enbär (juniperus communis). En genomgång av befintlig forskning som görs av referensverket på området (Essential Oil safety 2ed./Tisserand, Robert & Young, Rodney. 2014) avvisar dock dessa uppgifter. Dels handlar det om sammanblandning av arter, dels om andra sorters extrakt än ren eterisk olja. Det går alltså bra att använda eterisk olja Enbär när du ammar.

 9. Amanda 25 november, 2014 Svara

  Hej, när man beställer från er hemsida får man med något kvitto i någon form, och hur många arbetsdagar tar det tills produkterna kommer hem?

  • Daniel Carlsson 26 november, 2014 Svara

   Hej Amanda, ditt paket levereras med Posten 1-3 arbetsdagar efter att du har gjort beställning. I undantagsfall kan det ta lite länge tid om någon vara är tillfälligt slut, och då hör vi av oss. Vi skickar med ett kvitto, vilket även finns tillgängligt om du registrerar ett konto i vår webbshop. Vänlig hälsning

 10. Sara 24 juli, 2014 Svara

  Hej. Undrar vad citronzest är..? 😉

  • Josefin 24 juli, 2014 Svara

   Hej Sara!
   Citronzest är matlagningsspråk för rivet citronskal 🙂
   /Josefin

 11. Katrin Bilsteen 15 juli, 2014 Svara

  Hej!

  Jag har erat sheasmör nilotica hemma, tror ni att det skulle funka att använda bara det istället för att mixa med paradoxa?

  • Organic Makers 15 juli, 2014 Svara

   Hej Katrin,
   Nilotican är betydligt mjukare än paradoxan, så om du använder nilotican istället bör du öka andelen bivax med några procent! Prova dig fram, om de blir för mjuka kan du smälta dem igen och tillsätta mer bivax, om de blir för hårda kan du tillsätta lite mer flytande olja!

 12. alexandra 5 maj, 2014 Svara

  Funkar det att hälla i blandningen i cerathylsor, eller gör det sig bättre i små burkar? =)

  • Organic Makers 6 maj, 2014 Svara

   Det funkar att hälla dem i cerathylsor. Möjligen behöver du öka andelen bivax lite, då de behöver vara lite fastare i cerathylsorna!

 13. Birgitta Abrahamsson 1 maj, 2014 Svara

  Hejsan!

  Måste bara prova att göra erat lipbalm. Vart köper jag ingredienserna och dom fin lådorna med skjutlock?

  Kram Birgitta

  • Organic Makers 2 maj, 2014 Svara

   Hej Birgitta!
   Du hittar dem i vår webbshop!
   Bara klicka på länkarna i receptet så kommer du till produkterna!
   /Josefin

   • Birgitta Abrahamsson 2 maj, 2014 Svara

    Hej igen!

    Tack, då ska jag kolla runt på sidan 🙂

    Birgitta

 14. Organic Makers 15 februari, 2014 Svara

  Hej Emma! Visst är det roligt?! Och det finns så himla många varianter att testa!
  Visst kan det vara lite svårt att diska, eftersom det är oljor och vax.
  Det bästa sättet är att torka av så mycket av de stelnade resterna med papper först.
  För att diska av fett och vaxer är linsåpa mycket bättre än vanligt diskmedel. Det löser upp fettet och rengör samtidigt!
  https://www.organicmakers.se/shop/naturliga-tillsatser-tillbehor/373-linsapa.html
  /Josefin

 15. Emma 15 februari, 2014 Svara

  Hej! Jag gjorde precis ert lipbalm med citrus och är frälst! Nu har jag ännu en hobby, tack! Jag märkte dock att det var svårt att diska redskapen efteråt, använder ni kokande vatten?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *