Gör eget balsam med pantenol

Gör ditt eget Balsam med Pantenol & Quinoa

Basrecept på ett naturligt balsam som går att variera på många sätt! Här har vi använt oss av Makers Silk och Arganolja som mjukgörare, och en liten del cetylalkohol för att göra balsamet extra tjockt. Du kan öka andelen olja om du har mycket torrt hår.

Det här balsamet blir riktigt tjockt och krämigt, och gör håret mjukt och följsamt samtidigt som det ger fukt och näring.

Recept balsam

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Vattenfas

A83.5%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A4%MakerskonserveringMängd g
A2%Pentylenglykol, naturligMängd g

Oljefas

B3%Esterquat 65 balsamemulgatorMängd g
B4%Makers SilkMängd g
B2%Arganolja EKOMängd g
B1.5%CetylalkoholMängd g

Tillsatsfas

C3%D-PantenolMängd g
C2%QuinoaproteinMängd g
C0.2%MjölksyraMängd g
C1% Ev. eteriska oljor eller doftoljaMängd g

Receptnoter

0.2% Mjölksyra är ca 6 droppar ur droppinsatsen på vår mjölksyra (80%-ig mjölksyra).
1 g eteriska oljor är ca 28 droppar. Mängden doftolja eller eterisk olja kan ökas till totalt 2%.

Gör så här:

  1. Väg upp vattenfasen och oljefasen var för sig i värmetåliga behållare. Vattenfasen vägs med fördel upp i en 600 ml glasbägare, eller en glasbägare som rymmer minst dubbelt så mycket som mängden balsam du gör, då det är denna bägare balsamet ska emulgeras i.
  2. Värm båda bägarna i vattenbad eller på korta intervaller med omrörning i mikrovågsugn till ca 80 grader. Rör tills balsamemulgeringen är helt smält.
  3. Häll oljefasen i vattenfasen och rör om, t.ex med en glasstav. Rör om en bra stund medan blandningen svalnar.
  4. Efter en stund sätter du ner stavmixern och mixar på högsta hastighet i någon minut.
  5. Rör om då och då medan balsamet svalnar ytterligare. Vid ca 35-45°C tillsätter du pantenol, quinoaprotein , mjölksyra och ev. eteriska oljor eller naturlig doftolja. Rör om väl.
  6. När temperaturen kommit ner i ca 30-35°C mixar du en sista gång med stavmixern.
  7. Häll upp i burkar och låt svalna till rumstemperatur innan du sätter på lock.

Hållbarhet & användning:

Se till att du inte får vatten i burken så håller sig balsamet i minst ett halvår om du följt receptets konservering och pH-reglering. Använd som ett vanligt balsam du sköljer ut, eller en mindre mängd som leave-in balsam.

Råvaror & Ingredienser för Balsam

Komponenter i ett balsam

Vatten: Flytande produkter består till största del av vatten, som är lösare och bärare av övriga ingredienser. Vattnet kan helt eller delvis bytas ut mot hydrolat. Vattenmängden utgör alltid resten upp till 100% när du räknat av procenten av alla övriga ingredienser. Tillsätter du ytterligare 3% av en ingrediens minskar du alltså vattenmängden med 3%. Dessutom kan det vara bra att runda vattenmängden uppåt några procent, för den mängd som avdunstar under uppvärmning och nedsvalning.
Konservering: Produkter med vatten i måste alltid konserveras om produkten ska hålla mer än några dagar. För naturliga och ekologiska produkter används naturliga konserveringemedel/metoder och konserveringsboosters. En kombination av fuktgivande och konserveringboostande pentylenglykol och 4% Makerskonservering eller 2% Makers Aquagard är en fungerande kombo. Dessutom måste produkten pH-regleras med mjölksyra till pH4.5-5.5 för att konserveringen ska fungera.
Balsamtensid/balsamemulgator är samma sak, då en tensid också fungerar emulgerande. En balsamtensid är till skillnad från en tvättensid positivt laddad (katjonisk), vilket innebär att den binder till hårets keratin som är negativt laddat. Det gör att den skapar en tunn, silkig film runt hårstrået som gör det mjukt och följsamt och motverkar statisk elektricitet. Balsamtensiden Esterquat 65 är, till skillnad från många andra katjoniska tensider, biologiskt nedbrytbar vilket gör den ideal (och godkänd) för naturliga produkter.
Det går att byta ut Esterquat 65 mot lika mycket BTMS 50.
Olja/mjukgörare: Oljedelen i ett balsam är ofta sparsam, från ett par % upp till ca 10% av oljor, smörer, fettalkoholer eller estrar av sort/kombination lämplig för hårtypen.
Mjölksyra: Mjölksyra eller annan surgörande pH-reglerare är nödvändig. Över pH5 fungerar inte den katjoniska tensidens laddning. Ett pH-värde under pH 5 är också idealt för konserveringen, och för håret.
Pantenol: En utmärkt ingrediens i ett balsam som gör håret starkare och gör så att det behåller sin fukt.
Quinoaprotein: Håret består främst av proteintrådar, kallad keratin, och kedjor av aminosyror. Exponering för kemikalier, hårtvätt och föroreningar kan bryta upp kedjorna och leda till sprött och skadat hår. Protein stärker och reparerar keratinet, vilket ger hårstruktur och hjälper det att växa längre och starkare.

Basic Balsam

Vill du bara hålla dig till det allra nödvändigaste i ett balsam är det detta du behöver:

2-3% Balsamemulgering (med den mindre mängden blir balsamet tunnare)
2-10% Oljor och smörer
4% Makerskonservering
2% Pentylenglykol
0.2% Mjölksyra (6 droppar per 100 g)
Resten rent vatten

Ingen av dessa komponenter klarar du dig utan om du vill ha ett balsam som funkar och håller mer än ett par dagar!

23 kommentarer

  1. Maja Emilia Magnusson 5 februari, 2024 Svara

    Hej.
    Kan jag öka mängden olja om jag drar av från mängden vatten?

    • Organic Makers 7 februari, 2024 Svara

      Hej! Ja, du kan ändra i receptet så du ökar med en liten mängd olja och minskar då motsvarande mängd vatten!

  2. toysum2255 22 oktober, 2022 Svara

    Hej!
    Kan man ersätta arganolja med tex jojoba- eller broccolifröolja?

  3. Camilla 23 maj, 2022 Svara

    Vad är egentligen skillnad på balsam och hårinpackning? % oja? Jag har just testat att göra detta recept med 8-9 % olja (istället för 2 % enl receptet).

  4. marianne 8 juli, 2021 Svara

    Hej, kan jag använda något annat istället för pontylenglykol i balsamet?

    mvh Marianne

    • Organic Makers 3 augusti, 2021 Svara

      Hej, Nej, pentylenglykol kan inte ersättas i det här receptet!

  5. peetronella 25 november, 2020 Svara

    Hej,

    Kan man byta ut esterquat 65 mot BTMS 50? Och blir det i så fall någon skillnad i doseringen?
    Tack på förhand. 🙂

    • Organic Makers 1 december, 2020 Svara

      Hej, Det är två olika sorters balsamemulgatorer som fungerar lite olika, så det går inte att byta ut dem mot varandra.

  6. Madde 23 november, 2020 Svara

    Kan man byta ut quinoaproteinet mot ngt annat?

    • Organic Makers 1 december, 2020 Svara

      Hej, ja, du kan byta ut till en annan aktiv ingrediens, tex probiotika eller sodium PCA.

  7. Labangalatika 2 juni, 2020 Svara

    En till fråga. 🙂 Jag har testat att göra balsam ett par gånger, först med ett väldigt basic recept; vatten, oljor , balsamemulgator, konservering och mjölksyra. Sista gången använde jag även pentyleglykol.
    Jag har problem med konsistensen, det blir väldigt tunt och rinnigt. Testade att använda xantangummi, som funkar bra i krämer och lotions, men här klumpar det sig och blir ändå inte så bra i tjockleken.
    Är det cetylalkoholen som hjälper till med konsistensen eller vad har den för funktion?

    • Organic Makers 11 juni, 2020 Svara

      Hej!
      Använder du stavmixer när du emulgerar? De flesta emulgeringsmedel, särskilt balsamemulgator blir inte tjocka om du inte använder stavmixer.
      Tänk också på att du ska mixa en sista gång vid ca 30 grader, då brukar det tjockna till ordenligt.

  8. Labangalatika 2 maj, 2020 Svara

    Hej, jag undrar om jag kan hälla vattenfasen i oljefaten istället, lade märke till att eftersom fettfasen är så liten och balsamemulgatorn så snabbt svalnar och stelnar och fastnar på kärlets vägg så förlorade jag cirka 6% av innehållet , kanske mest emulgator.

    Tack för receptbloggen vill jag också säga! 🙂

    • Organic Makers 5 maj, 2020 Svara

      Hej!

      Ja, det går bra att tillsätta vattenfasen (B) i oljefasen (A).

  9. Sanna 13 april, 2020 Svara

    Hej!

    Hur många balsam räcker ingredienserna till? Försöker räkna ut kostnaden för att göra eget balsam. Tack!

  10. freja 26 januari, 2020 Svara

    Hej, mitt blev inte så där krämigt som det ser ut på bilden utan är lite rinnigt.. Kan det bero på att jag använde elvisp istället för stavmixer? Tycker det var lite svårt att veta temperaturerna, något tips på det? Tack för era underbara recept! Mvh, Freja

    • Organic Makers 5 februari, 2020 Svara

      Hej! Ja, du måste använda stavmixer för att göra det här receptet (och termometer är bra att ha för att ha koll på temperaturen).

  11. Heléne Nilsson 8 januari, 2020 Svara

    Hej. Hur noga är det när det står att det skall vara ” renat vatten ” i ett recept ? Går det lika bra med kokat vatten . Med vänlig hälsning Heléne

    • Organic Makers 9 januari, 2020 Svara

      Hej Helene!
      Det beror lite på ditt vatten. Om ditt vatten är rent, inte innehåller för mycket mineraler och har ett normalt pH-värde (runt pH 7-8) kan du använda kokt vatten. Dock kan hållbarheten bli lite kortare, men den brukar hålla länge nog att använda upp den om du inte gör för mycket!

  12. Dani Braz 30 december, 2019 Svara

    Kan jag använda den som leave in?

    • Organic Makers 3 januari, 2020 Svara

      Ja, den kan användas som leave-in, i lite mindre mängd än om du sköljer ur!

  13. Emilia 29 december, 2019 Svara

    Kan man hälla upp i flaskor med stor pump istället?

    • Organic Makers 3 januari, 2020 Svara

      Den här är lite för tjock även för de stora pumparna!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *