Gör egna schampokakor - DIY hårvård

DIY schampokakor – grundrecept med SCI och örter

Schampokakor är schampo i fast form – man skippar helt enkelt vatten och gör i stället en fast koncentrerad kaka som man löddrar upp i duschen. En schampokaka är inte samma sak som en schampotvål. En schampotvål görs som en vanlig kallrörd hantverkstvål, med oljor, vatten och lut, medan en schampokaka görs med tensider och bindningmedel. Läs mer om skillnaden längst ner, efter recepet.

Det här är en basic schampokaka som bara använder sig av en tensid, den milda, sulfatfria tensiden SCI. Mer avancerade schampokakor använder med fördel flera olika tensider, men detta är en bra grund som funkar för många, särskilt om du tillsätter en liten del balsamtensid, som ger schampokakan extra vårdande egenskaper. Resutatet är en hård, härligt löddrande, mild men effektiv schampokaka som passar de flesta hårtyper. Vi har också recept på riktigt vårdande balsamkakor här!

Schampokakor DIY KIT

Vill du göra det riktigt lätt för dig har vi Schampokakor som DIY KIT, ett paket med allt du behöver för att göra 200 g (4 st) schampokakor). Finns i 3 varianter:

 • Schampokakor DIY KIT - pH-balanserade sulfatfria hibiskus ros
  359,00 kr
 • Schampokakor DIY KIT - pH-balanserade sulfatfria rosmarin nässla
  359,00 kr
 • Schampokakor DIY KIT - pH-balanserade sulfatfria doftfria
  359,00 kr

Tre varianter – samma recept

Vi har gjort tre olika schampokakor med samma grundrecept. Det som skiljer dem åt är vilket örtpulver som använts och vilken olja/örtextrakt. I den gula har vi använt 2% nyponextraktolja och 3% nyponpulver, i den gröna 2% kamomillextraktolja och 3% nässelpulver och i den rosa 2% Abyssinolja aktiv och 3% Hibiskuspulver (du kan misnka det till 2% för lite ljusare färg. Dessa olika ingredeienser ger olika egenskaper för hår och hårbotten, precis vilka får då läsa vid ingrediensens produktinfo, annars blir detta inlägg alldeles för långt!

Schampokakor är riktigt roligt att göra, för har du väl ett grundrecept kan du variera örter, färger och aktiva ämnen lite som du vill! Läs mer längre ner!

Det här receptet är anpassat för att pressas i schampokakpress men går också utmärkt att forma för hand. Rulla till bollar och platta ut till rundade kakor! Tänk bara på att 1: smeten ska vara tillräckligt sval/fast för att hanteras utan att klibba, 2: Du behöver pressa samman kakorna för att få en fast kaka.

Längre ner, efter själva receptet, hittar du en genomgång av receptet, dess ingredienser och eventuella utbyten. Där kan du också läsa mer om schampokakor vs. schampotvål och om syndets!

Så gör du dina egna schampokakor - organicmakers.se

Basrecept, Sulfatfria Schampokakor med SCI

Lämplig storlek på varje kaka är ca 60 g. Och eftersom det alltid blir lite svinn på degen/smeten blir ca 200 g smet ca 3 st 60 g kakor. Pressar du i press är 55-60 g dessutom minsta pressbara mängd! Förinställd mängd är därför 200 g, men du kan skriva in precis vilken mängd du vill!

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Smältfas

A 58% SCI Sodium Cocoyl Isethionate Mängd g
A 15% Kakaosmör EKO Mängd g
A 4% Esterquat 65 balsamemulgator Mängd g
A 11% Majsstärkelse Mängd g

Nedsvalningsfas

B 4.5% D-Pantenol Mängd g
B 0.5% Mjölksyra Mängd g
B 3% Örtpulver* Mängd g
B 2% Oljeextrakt alt. olja, t.ex. Arganolja Mängd g
B 2% Eteriska oljor eller naturlig doftolja Mängd g

Receptnoter:
* Örter: Vi har t.ex använt 3% nässelpulver, nyponpulver och hibiskuspulver i våra kakor. Vill du ha ljusare färger kan du minska denna mängd och ersätta med mer majsstärkelse. Du kan också använda andra örter, leror med mera! OBS! Om du använder dig av hibiskuspulver; skippa mjölksyran då hibiskuspulvret är surt nog. Vill du inte använda dig av örtpulver kan du ersätta detta med mer majsstärkelse, eller torra ingredienser som t.ex lera.
Mjölksyra: 0.5 g mjölksyra motsvarar ca 14 droppar ur droppinsatsen på vår mjölksyra. Tillsätt alltså 14 droppar per 100 g smet. Du kan inte skippa mjölksyran om du inte använder hibiskuspulver. Mjölksyran ger schampokakan rätt pH-värde för håret (ca pH 4.5-5) och gör så att balsamtensiden får rätt laddning och därmed blir vårdande.

Så här gör du dina egna schampokakor:

OBS! SCI kan damma, använd munskydd när du hanterar SCI eller var försiktig!

 1. Smält kakaosmör och Esterquat 65 under omrörning i en kastrull på lägsta värme eller i vattenbad. Det kan ta en bra stund innan Esterquaten smält, se till att den är smält ordentligt och inte simmar runt som små genomskinliga pluppar i kakaosmöret.
 2. Tillsätt SCI och rör kontinuerligt på låg värme i flera minuter. När SCI’n börjar mjukna börjar du mosa SCI’n till en grynig deg. Fortsätt att mosa på låg värme, men se till att det inte bränner. Börjar det bli för varmt, stäng av värmen en stund. Värm och mosa till en grynig smet i 10-20 minuter. Ju längre du mosar och ju mindre grynig smeten är, desto slätare blir schampokakorna. (OBS! Med SCI i granulatform går processen fortare, och du kan fortsätta med receptet så snart det blivit en smet).
 3. Tillsätt majsstärkelsen och eventuella örter/örtpulver och arbeta in i smeten.
 4. Stäng av värmen och tillsätt nedsvalningsfasen; pantenol, mjölksyra, oljeextrakt och ev. doft. Rör ut noga till en jämn smet/deg.
 5. Stjälp upp degen på ett bakplåtspapper och låt svalna tills degen är fast nog att inte klibba vid handskarna när du tar i den.
 6. Arbeta ihop degen för hand med handskar och dela upp i bitar, så stora som schampokakorna ska vara.
 7. Forma varje bit till en boll och pressa i schampokakspress, eller forma för hand till runda, lite platta bullar.
 8. Låt svalna helt, i minst 12 timmar. Om du vill att det ska gå snabbare kan du lägga dem i frysen i 30 minuter, och sedan låta dem vila i rumstemperatur i ytterligare några timmar.

Schampokakorna går att använda direkt när de är helt svalnade och hårda, men kommer att hårdna ytterligare de första dygnen. Packas in i papper eller förvaras i burk.

Så här använder du schampokakor

Schampokakan används genom att du med hjälp av ljummet vatten löddrar upp kakan i handen, och sedan antingen använder löddret som schampo eller drar kakan genom håret. Skölj som vanligt.

Förvaring och hållbarhet

De här schampokakorna innehåller ingen konservering, vilket inte är några problem då de inte innehåller vatten, och den höga andelen tensider gör kakan självkonserverande. Den ska dock tillåtas att torka mellan varje användning. En schampokaka räcker länge, och håller i minst ett halvår efter att du börjat använda den, och minst ett år kan den förvaras (torrt och mörkt) innan du börjar använda den. Använder du en hög andel örter eller andra känsliga ingredienser kan dock hållbarheten förkortas.

Råvaror och ingredienser för schampokakor

Receptgenomgång

58% SCI – Sodium Cocoyl Isethionate, är en mild anjonisk, biologiskt nedbrytbar tensid i granulatform som utgör basen och tensiddelen i detta recept. För fett hår kan SCI-halten ökas till max 62%, och för mycket torrt hår kan den minskas något. Minska/öka mängden pulver och kakaosmör med motsvarande procent.
15% Kakaosmör – Binder ihop kakan och återfettar. Kakaosmörets hårdhet trots låg smältpunkt (kroppstemperatur) gör det idealt för schampokakor. Du kan inte byta ut kakaosmöret mot ett mjukare smör, då blir kakan för mjuk.
4% Esterquat 65 Balsamemulgator – Ger extra hårdhet och ger vårdande balsamegenskaper till schampot. Du kan byta ut Esterquat 65 mot BTMS 50.
11% Majstärkelse – Majstärkelsen fungerar som utfyllnad och ger också krämighet och mjukhet till löddret. Majsstärklsen kan ersättas helt eller delvis med andra pulver som örtpulver, örter, leror m.m
3% Örtpulver – I detta recept har vi gjort tre olika färger och egenskaper på schampokakorna med tillsats av 3% nyponpulver, nässelpulver eller hibiskuspulver. Vill du ha en ofärgad kaka kan du öka mängden majsstärkelse istället, eller använda dig av andra pulver, t.ex kaolin.
4.5% Pantenol – Pantenol är en riktigt bra vårdande och fuktgivande ingrediens för både hud och hår, som dessutom ger styrka och glans till håret. Du kan byta ut pantenol mot glycerin eller pentylenglykol, som fuktgivare, men får då inte pantenolens stärkande effekt.
2% Olja eller örtextraktolja – En liten bonus i form av vårdande oljor eller oljeextrakt är lite pricken över i-et i de här kakorna. Bra oljor för schampokakor är Arganolja, broccolifröolja och Abyssinolja (Abbyssin aktiv). Eller så väljer du koncetrerade örtextrakt med vårdande egenskaper till hår och hårbotten. Vi valde t.ex kamomill till shamapokakona med nässelpulver, nyponextrakt till kakorna med nyponpulver (nyponpulvret innehåller vattenlösliga nyponämnen och extraktet oljelösliga!), och Abyssin aktiv till hibiskuskakorna.
0.5% Mjölksyra – Mjölksyran är viktigt i detta recept. Utan mjölksyra får schampokakan ett pH-värde lite över pH 7, vilket är för basiskt för ett bra schampo. Med ca 0.5% Mjölksyra (14-15 droppar per 100 g) sänker du pH-värdet till det hårvänliga pH-värdet runt pH 5. OBS. Om du använder dig av 2-3% hibiskuspulver ska du inte tillsätta mjölksyra, då hibiskuspulvrat ger tillräcklig syra.
ev. 1-2% Doft – i form av eteriska oljor eller Naturlig doftolja. I ett schampo kan du tillsätta mer än den 1% som är rekommenderad maxdosering för leave-on-produkter. Upp till 3% doft kan du tillsätta i din schampokaka. Vi har tillsatt 2% som ger bra doft. Vill du inte ha någon doft skippar du detta. Då doftar kakan lite ”rent” bara.

Andra ingredienser som är bra i schampokakor:
Quinoaprotein. I detta recept har vi inte angett någon dosering för protein, men alla schampokakor blir bättre för håret med några procent protein. Protein är en mycket närande och rekonsturerande ingrediens i schampo, och proteiner behövs för en sund tillväxt av ditt hår. Proteiner stärker varje hårstrå och ger det liv. Du kan tillsätta 3-5% Quinoaprotein utöver receptets procent. Tillsätts i nedsvalningsfasen tillsammans med pantenol och mjölksyra. Vätskan i proteinet kommer att avdunsta när schampokakan torkar, men proteinet blir kvar!

Schampokaka eller schampotvål?

En schampokaka är inte samma sak som en schampotvål. En schampotvål görs som en vanlig kallrörd hantverkstvål, med oljor, vatten och lut, medan en schampokaka görs med tensider och bindningmedel. Fördelen med en schampokaka framför en schampotvål är att en schampokaka kan pH-regeleras till hårets eget pH-värde, lätt surt mellan pH 4.5-5.5, medan en schampotvål precis som en tvål inte kan ha ett lägre pH-värde än ca pH 8. (Det upphör då att vara tål och separerar).

För kroppen är tvålars pH-värde inte ett problem, utan kan t.o.m vara en fördel, då det lite högre pH-värdet stimulerar hudens syraprocesser, men håret kan inte själv återställa sitt pH-värde. Därför behövs oftast en sk. surskölj eller ett surt balsam för att återställa pH-värdet efter tvätt med schampotvål, vilket inte behövs efter en pH-reglerad schampokaka.
En schampokaka använder samma typer av tensider som ett natruligt flytande schampo, men utan de 80-90% vatten som ett flytande schampo vanligtvis innehåller.

Schampobar – Syndetbar

Schampo- och tvättkakor med tensider kallas ofta för Syndet-bars på engelska, ett begrepp som är en kombination av orden ”synthetic” och ”detergent”; Syn-Det. De första Syndetkakorna lanserades av ett känt tvålföretag redan på 50-talet, och många moderna tvålar är inte äkta hårdtvål, utan just Syndets. Men nuförtiden är en syndetkaka nödvändigtvis inte syntetisk, trots namnet!

På senare år har Syndet-kakan i form av schampo-kakor blivit allt vanligare (men är fortfarande realativt sällsynta i butikshyllan). De flesta schampokakor är just Syntetiska syndets, ofta med schampotensiden SLS som huvudingrediens, och sedan inte så mycket mer, vilket gör kakan till en ganska fattig schampokaka.

Men det går faktiskt att göra mer eller mindre naturliga schampokakor med naturliga tensider! För så lite som 10 år sedan var det sällsynt med naturliga tensider på DIY-marknaden, men i takt med att fler och fler efterfrågar, och tillverkar, naturliga schampon och balsam, har denna bit utvecklats en hel del! Numera finns det ett flertal naturliga tensider på marknaden, och en del tensider som traditionellt varit syntetiska, kan finnas i naturliga varianter, godkända att använda i ekologiskt och naturligt certifierade produkter. Incin (namnet i innehållsförteckningen) är dock det samma oavsett om tensiden är naturlig eller inte, så det gäller att ha koll på ingrediensen!

Att pressa eller inte pressa?

I en schampokakpress blir schampokakorna riktigt jämna och fina, men det går utmärkt att forma kakorna för hand till vilken form du vill. Kanske vill du göra små, små bollar som räcker till ett par schamponeringar i stället för en stor? Kör på!

Gillar du receptet? Dela på facebook!:

53 kommentarer

 1. Ulla 7 maj, 2021 Svara

  Hej!
  Jag har gjort kakorna ett par gånger nu och de är helt fantastiska för håret!
  Men jag har problem med att få de att stelna lagom mycket för att gå att forma med händerna. Jag har låtit degen/smeten ligga 3-4 tim i rumstemperatur på bakplåtspapper och degen har fortfarande varit superklibbig. Sen har jag tröttnat på att vänta och lagt in den ca 5-10 min i kylen och då har den stelnat direkt och blivit stenhård 🙁
  Måste man vänta ännu fler timmar eller har ni annat tips på hur jag ska bära mig åt för att göra fina släta kakor istället för taggiga kokostoppar eller bitar av brytchoklad?
  Mvh Ulla

  • Organic Makers 7 maj, 2021 Svara

   Hej Ulla!
   För oss brukar det ta max en halvtimme ungefär för att få rätt konsistens. Har du gjort som i filmen och plattat ut degen på bakplåtspappret vid svalning? Då kan du även vika degen och platta ut den igen med hjälp av bakplåtspappret. Ju tunnare du plattar ut den, och lägger den på en sval yta, desto fortare går det.
   Är smeten väldigt varm direkt efter du gjort den kan du sätta in smeten i några minuter i kylen, och ta ut den medan den fortfarande är ganska mjuk, och sen låta den svalna utplattad mellan bakplåtspapper till hanterbar konsistens.
   Ett annat tips är att forma dem mot plastfolie och inte ta bort folien förrän de är ganska hårda, då blir det en jämn, lite blank yta.
   Eller har du ändrat/anpassat något i receptet som kan göra dem extra mjuka?

   • Ulla 10 maj, 2021 Svara

    Första gången klickade jag först bara ut smeten och väntade på att de skulle stelna lite, men några timmar senare och med kladdiga klumpar kollade jag videon ordentligt och plattade ut dem istället på bakplåtspappret.
    Jag börjar misstänka att det är lite för varmt i köket, och jag har haft degen liggandes på köksbänken av ek som lagrar värme väldigt bra enligt sambon (som skrattade när jag berättade om mina försök att få till fina kakor) 🙂
    Jag ska prova att lägga dem i det lite svalare sovrummet på marmorskiva nästa gång. Om inte det hjälper så provar jag att kyla lite snabbt i kylskåpet.
    Båda gångerna har jag följt receptet väldigt noga och vägt med noggrann våg.
    Jag har inte använt Esterquat 65 utan bytt mot cetylalkohol. Kan man använda BTMS 50 istället som jag har hemma?
    Tur att utseende inte är viktigt, det är innehållet och hur bra de är (när de väl stelnat) som räknas 🙂

    • Organic Makers 11 maj, 2021 Svara

     Hej!
     Jag tror det är cetylalkoholen som ställer till det.
     Ja, du kan använda BTMS 50 i stället för Esterquat, men cetylalkohol är mycket mjukare med mycket lägre smältpunkt, så cetylalkohol i stället kommer definitivt att göra kakorna mjukare!

     • Ulla 11 maj, 2021

      Tusen tack för svaren, nu vet jag vad som kan vara problemet 🙂
      Ni kan kanske lägga till det i receptet där ni skriver att man kan byta Esterquat mot cetylalkohol att det finns risk att de blir mjukare vid tillverkningen så lite nerkylning kan behövas vid utbyte. Kanske även det med BTMS 50.
      Mvh Ulla

 2. Eva Andersson 7 maj, 2021 Svara

  Hej! Jag undrar om ni har ett recept för hundschampo? Typ standard och gärna i flytande form.
  Trevlig helg

 3. Julia 30 april, 2021 Svara

  Hej!
  Har testat flera recept nu och är riktigt nöjd, så tack för er fantastiska blogg och butik!
  Nästa att testa är dessa schampokakor. Finns det någonting jag kan lägga till i receptet för att de ska vara extra effektiva mot mjäll? Till exempel Makers bactiactive? Eller kanske lagerbärsolja? Är det något örtpulver som kan vara bra mot mjäll?

  • Organic Makers 30 april, 2021 Svara

   Hej! Ja, Makers Baktiaktiv är en bra ingrediens mot mjäll. Den kan du tillsätta i den dosering som står i produktinformationen, t.o.m lite mer, då en schampokaka är koncentrerad och blandas ut med vatten vid användning. Tea Tree eterisk olja är också bra vid mjäll!

 4. Liselott Forsman 12 april, 2021 Svara

  Hej! Jag köpte ett kit men var nog lite för ivrig, så det kladdade på handskarna. Fick ihop dem och de vart fina. Upplever dock att kakan känns lite oljig dagen efter, dvs efter ca 18 tim senare. Är det något som kan ha blivit tokigt?

 5. Maria 5 april, 2021 Svara

  Hej!
  Jag undrar om det går att byta ut kakaosmör mot något annat. I så fall vad?

  • Organic Makers 5 april, 2021 Svara

   Hej! Nej, kakaosmöret är en viktig huvudingrediens i det här receptet, det skapar både hårdhet och rätt smältpunkt.

 6. lalla.grassenis 26 februari, 2021 Svara

  Hej,
  Vad skulle man behöva göra för att tillverka flytande shampo med dem här recepten?
  Tack!

  • Organic Makers 1 mars, 2021 Svara

   Hej Lalla!
   De här ingredienserna är inte lämpade för flytande schampo utan anpassade för schampokaka. Till flytande schampo behöver du flytande tensider, konserveringsmedel m.m och det är inget vi har recept på än.

 7. Anna Karin Sandström Gudmundsson 22 februari, 2021 Svara

  Ska snart ge mig på schampokakor, min undran är om dom fungerar att ta med när man badar i sjö/hav. Tänker om dom fungerar i saltvatten och löddrar. Balsam är inga problem eftersom jag läste att man kan dra en sådan genom håret och låta vara kvar. Men frågan är om schampokakor fungerar?

  • Organic Makers 1 mars, 2021 Svara

   Jag tror att de löddrar bra, det kan dock bli problem om vattnet är för kallt. Kakorna är formulerade för att lösas upp i ljummet vatten, så i kallvatten är de väldigt hårda. Kanske om du värmer upp dem genom att gnugga dem med vatten mellan händerna?

 8. Helga 11 december, 2020 Svara

  Jag tänkte prova att göra eget schampo, men är i valet och kvalet mellan schampo-kaka och schampotvålen. Vilken är bäst respektive mest naturlig? Ser att Schampokakorna är PH-neutrala vilket inte tvålen är? Men å andra sidan innehåller de ju en mängd med ingredienser…. Jag gör redan tvål på egen olivolja och har försökt använda den för att göra schampo men håret blir för fett.

  • Elisabeth 16 december, 2020 Svara

   schampot är enormt mycket bättre faktiskt! tvålen funkar ok men håret blir riktigt fint på det riktiga 🙂

  • Organic Makers 16 december, 2020 Svara

   Ja, schampokakorna är som ett riktigt bra ekologiskt schampo fast utan vatten. Schampotvål är något annat, och funkar inte för många. Du måste också pH-balansera håret med t.ex en surskölj efter schampotvål, det behövs inte med en schampokaka då den är perfekt pH-balanserad!

 9. Elisabeth 10 december, 2020 Svara

  Vilket jättebra schampo! Är förvånad, gjorde grundreceptet och hade i havremjöl för kliande hårbotten. Men håret blev verkligen kanonfint!

  • Organic Makers 30 december, 2020 Svara

   Hej, Vad roligt att du gillar våra schampokakor 🙂

 10. Maria 14 november, 2020 Svara

  Har just köpt ingredienser för att göra mina första schampokakor! Hur funkar dessa på färgat hår?

  • Organic Makers 1 december, 2020 Svara

   Hej, För färgat hår är det särskilt bra att använda quinoaprotein i schampokakorna!

 11. Rebecca 1 november, 2020 Svara

  Hej!
  Jag skulle gärna lägga till Cocamidopropyl Betaine i mina schampokakor. Ska jag behålla den totala procentsatsen tensid i receptet eller öka den?

 12. Mona 26 oktober, 2020 Svara

  Hej! Undrar om jag kan ha i svartkumminolja som mina 2% oljeextrakt? Tack!

  • Organic Makers 27 oktober, 2020 Svara

   Ja det ka du ha! 🙂

 13. Johan 8 september, 2020 Svara

  Hej!

  Vad skulle ni rekommendera till mycket fett hår? Både vad gäller komposition och val av örter/oljor.

  • Organic Makers 16 december, 2020 Svara

   Till mycket fett hår kan du öka halten SCI med 2-3% och minska kakao motsvarande. Även nässla och rosmarin är bra för fett hår!

 14. Ulrika 26 juli, 2020 Svara

  Hej!

  Tack för en bra hemsida, en ny och spännande värld har öppnat sig!

  Min sambo har någon form av eksem i hårbotten. Har du något tips på örter och/eller eterisk olja att använda?

  Undrar en nybörjare

  • Organic Makers 2 september, 2020 Svara

   Hej, Bra eteriska oljor vid eksem i hårbotten är tex Rosmarin, Tea Tree och Atlasceder. Blanda dem med vegetabiliska oljor, tex hampfrö, gurkört och argan som också hjälper.

 15. Leonie 10 juli, 2020 Svara

  Gjurde mina första schampokakor! Jätte kul!
  Jag har 2 fråga:
  – går det att använde SCI för djur/hunderna?

  – finns det en SCI pulver? Det gick jätte långt till det smältade…

  Tack för allt! Jag är jätte nojd!

 16. Cristina 6 juli, 2020 Svara

  Har ni ett kit till dessa schampo?
  Som ni har till cerat?

 17. Anki 30 juni, 2020 Svara

  Är Sodium Cocoyl Isethionate utvunnet av palm olja ?

 18. Christina Bayne 27 maj, 2020 Svara

  Hej!

  Jag tänkte göra schampkakor idag och läser på förpackningen till SCI-Sodium Cocoyl Isethinate att det står en varning om man får det i ögonen. Jag gissar att det är i den rena formen. Men hur fungerar det när det sen är i schampokakan, är det mindre farligt, eller hur fungerar det?
  Tack för jättefina produkter och en fin hemsida!

  • Organic Makers 27 maj, 2020 Svara

   Hej Christina! Ja, det gäller ren ingrediens. Alla tensider är något irriterade i ren form. SCI har en rekommenderad maxdosering i produkter om ca 50%, och då tensidkoncentrationen i SCI-nudlar är 80%, innebär det att du bör hålla dig under 62.5% SCI-nudlar i en shampokaka.

   • Elin solander 7 juni, 2020 Svara

    Hej! Jag är sugen på att prova göra egna sånna här men skulle gärna köpa ett litet ”prova på paket” där alla ingredienser som krävs för ca 1-2 tvålar ingår. Finns det någon möjlighet till detta? Mvh/ Elin

 19. Weronica 17 maj, 2020 Svara

  Hej!
  Vilket recept passar bäst för fett och tunt/fint hår?

  • Organic Makers 27 maj, 2020 Svara

   Hej!
   Alla varianter av örter passar till fin hår, men abyssin aktiv som örtextrakt är bra till fint hår, och även pantenol & quinoaprotein. Du kan läsa hur du doserar quinoaprotein i receptgenomgången längst ner i inlägget!

 20. Sara 3 april, 2020 Svara

  Hej jag undrar om denna schampokaka går att använda om tvättar håret i havet? Alla ingredienser verkar vara biologiskt nedbrytbara utom D-Pantenol, stämmer de?
  Vänligen Sara

  • Organic Makers 3 april, 2020 Svara

   Hej Sara! Nej, D-pantenol har ingen negativ miljöpåverkan och är biologiskt nedbrytbar. Miljövänligt och ekologiskt/helt naturligt är inte samma sak, många syntetiska ingredienser är tillåtna i miljömärkta produkter.
   Du kan alltså utan problem använda även D-pantenol i havet.

 21. Alice Andersson 25 mars, 2020 Svara

  Hej!
  När ska oljan blandas ner i smeten?

  • Organic Makers 27 mars, 2020 Svara

   Hej Alice. I nedsvalningsfasen, steg 4, tillsätter du olja eller oljeextrakt.

 22. Charlotte 29 januari, 2020 Svara

  Hej!
  Vad använder ni för doft till schampokakorna. Hur blir det med doftolja Provence? Enbart den eller blandning med eteriska oljor?

  • Organic Makers 29 januari, 2020 Svara

   Hej Charlotte!
   Jag brukar använda just doftolja provence, den har en fin doft men är lite söt, så den kan också kombineras med eteriska oljor för lite mer ”sting”, t.ex bergamott, atlasceder eller citrusdofter.
   Både doftoljor och eteriska oljor kan kombineras, rekommenderad dosering är max 2% sammanlagt. (i schampo kan man ha 2%, dvs dubbelt så mycket som de rekommenderande max 1% i salvor & cremer, efterssom de är en produkt som sköljs av.)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!