Gör egna schampokakor - DIY hårvård

DIY schampokakor – grundrecept med SCI och örter

Schampokakor är schampo i fast form – man skippar helt enkelt vatten och gör i stället en fast koncentrerad kaka som man löddrar upp i duschen. En schampokaka är inte samma sak som en schampotvål. En schampotvål görs som en vanlig kallrörd hantverkstvål, med oljor, vatten och lut, medan en schampokaka görs med tensider och bindningmedel. Läs mer om skillnaden längst ner, efter recepet.

Det här är en basic schampokaka som bara använder sig av en tensid, den milda, sulfatfria tensiden SCI. Mer avancerade schampokakor använder med fördel flera olika tensider, men detta är en bra grund som funkar för många, särskilt om du tillsätter en liten del balsamtensid, som ger schampokakan extra vårdande egenskaper. Resutatet är en hård, härligt löddrande, mild men effektiv schampokaka som passar de flesta hårtyper. Vi har också recept på riktigt vårdande balsamkakor här!

Schampokakor DIY KIT

Vill du göra det riktigt lätt för dig har vi Schampokakor som DIY KIT, ett paket med allt du behöver för att göra 200 g (4 st) schampokakor). Finns i 3 varianter:

  • Schampokakor DIY KIT - pH-balanserade sulfatfria hibiskus ros
    389,00 kr
  • Schampokakor DIY KIT - pH-balanserade sulfatfria rosmarin nässla
    389,00 kr
  • Schampokakor DIY KIT - pH-balanserade sulfatfria doftfria
    389,00 kr

Tre varianter – samma recept

Vi har gjort tre olika schampokakor med samma grundrecept. Det som skiljer dem åt är vilket örtpulver som använts och vilken olja/örtextrakt. I den gula har vi använt 2% nyponextraktolja och 3% nyponpulver, i den gröna 2% kamomillextraktolja och 3% nässelpulver och i den rosa 2% Abyssinolja aktiv och 3% Hibiskuspulver (du kan misnka det till 2% för lite ljusare färg. Dessa olika ingredeienser ger olika egenskaper för hår och hårbotten, precis vilka får då läsa vid ingrediensens produktinfo, annars blir detta inlägg alldeles för långt!

Schampokakor är riktigt roligt att göra, för har du väl ett grundrecept kan du variera örter, färger och aktiva ämnen lite som du vill! Läs mer längre ner!

Det här receptet är anpassat för att pressas i schampokakpress men går också utmärkt att forma för hand. Rulla till bollar och platta ut till rundade kakor! Tänk bara på att 1: smeten ska vara tillräckligt sval/fast för att hanteras utan att klibba, 2: Du behöver pressa samman kakorna för att få en fast kaka.

Längre ner, efter själva receptet, hittar du en genomgång av receptet, dess ingredienser och eventuella utbyten. Där kan du också läsa mer om schampokakor vs. schampotvål och om syndets!

Så gör du dina egna schampokakor - organicmakers.se

Basrecept, Sulfatfria Schampokakor med SCI

Lämplig storlek på varje kaka är ca 60 g. Och eftersom det alltid blir lite svinn på degen/smeten blir ca 200 g smet ca 3 st 60 g kakor. Pressar du i press är 55-60 g dessutom minsta pressbara mängd! Förinställd mängd är därför 200 g, men du kan skriva in precis vilken mängd du vill!

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Smältfas

A58%SCI Sodium Cocoyl IsethionateMängd g
A15%Kakaosmör EKOMängd g
A4%Esterquat 65 balsamemulgatorMängd g
A11%MajsstärkelseMängd g

Nedsvalningsfas

B4.5%D-PantenolMängd g
B0.5%MjölksyraMängd g
B3% Örtpulver*Mängd g
B2% Oljeextrakt alt. olja, t.ex. ArganoljaMängd g
B2% Eteriska oljor eller naturlig doftoljaMängd g

Receptnoter:
* Örter: Vi har t.ex använt 3% nässelpulver, nyponpulver och hibiskuspulver i våra kakor. Vill du ha ljusare färger kan du minska denna mängd och ersätta med mer majsstärkelse. Du kan också använda andra örter, leror med mera! OBS! Om du använder dig av hibiskuspulver; skippa mjölksyran då hibiskuspulvret är surt nog. Vill du inte använda dig av örtpulver kan du ersätta detta med mer majsstärkelse, eller torra ingredienser som t.ex lera.
Mjölksyra: 0.5 g mjölksyra motsvarar ca 14 droppar ur droppinsatsen på vår mjölksyra. Tillsätt alltså 14 droppar per 100 g smet. Du kan inte skippa mjölksyran om du inte använder hibiskuspulver. Mjölksyran ger schampokakan rätt pH-värde för håret (ca pH 4.5-5) och gör så att balsamtensiden får rätt laddning och därmed blir vårdande.

Så här gör du dina egna schampokakor:

OBS! SCI kan damma, använd munskydd när du hanterar SCI eller var försiktig!

  1. Smält kakaosmör och Esterquat 65 under omrörning i en kastrull på lägsta värme eller i vattenbad. Det kan ta en bra stund innan Esterquaten smält, se till att den är smält ordentligt och inte simmar runt som små genomskinliga pluppar i kakaosmöret.
  2. Tillsätt SCI och rör kontinuerligt på låg värme i flera minuter. När SCI’n börjar mjukna börjar du mosa SCI’n till en grynig deg. Fortsätt att mosa på låg värme, men se till att det inte bränner. Börjar det bli för varmt, stäng av värmen en stund. Värm och mosa till en grynig smet i 10-20 minuter. Ju längre du mosar och ju mindre grynig smeten är, desto slätare blir schampokakorna. (OBS! Med SCI i granulatform går processen fortare, och du kan fortsätta med receptet så snart det blivit en smet).
  3. Tillsätt majsstärkelsen och eventuella örter/örtpulver och arbeta in i smeten.
  4. Stäng av värmen och tillsätt nedsvalningsfasen; pantenol, mjölksyra, oljeextrakt och ev. doft. Rör ut noga till en jämn smet/deg.
  5. Stjälp upp degen på ett bakplåtspapper och låt svalna tills degen är fast nog att inte klibba vid handskarna när du tar i den.
  6. Arbeta ihop degen för hand med handskar och dela upp i bitar, så stora som schampokakorna ska vara.
  7. Forma varje bit till en boll och pressa i schampokakspress, eller forma för hand till runda, lite platta bullar.
  8. Låt svalna helt, i minst 12 timmar. Om du vill att det ska gå snabbare kan du lägga dem i frysen i 30 minuter, och sedan låta dem vila i rumstemperatur i ytterligare några timmar.

Schampokakorna går att använda direkt när de är helt svalnade och hårda, men kommer att hårdna ytterligare de första dygnen. Packas in i papper eller förvaras i burk.

Så här använder du schampokakor

Schampokakan används genom att du med hjälp av ljummet vatten löddrar upp kakan i handen, och sedan antingen använder löddret som schampo eller drar kakan genom håret. Skölj som vanligt.

Förvaring och hållbarhet

De här schampokakorna innehåller ingen konservering, vilket inte är några problem då de inte innehåller vatten, och den höga andelen tensider gör kakan självkonserverande. Den ska dock tillåtas att torka mellan varje användning. En schampokaka räcker länge, och håller i minst ett halvår efter att du börjat använda den, och minst ett år kan den förvaras (torrt och mörkt) innan du börjar använda den. Använder du en hög andel örter eller andra känsliga ingredienser kan dock hållbarheten förkortas.

Råvaror och ingredienser för schampokakor

Receptgenomgång

58% SCI – Sodium Cocoyl Isethionate, är en mild anjonisk, biologiskt nedbrytbar tensid i granulatform som utgör basen och tensiddelen i detta recept. För fett hår kan SCI-halten ökas till max 62%, och för mycket torrt hår kan den minskas något. Minska/öka mängden pulver och kakaosmör med motsvarande procent.
15% Kakaosmör – Binder ihop kakan och återfettar. Kakaosmörets hårdhet trots låg smältpunkt (kroppstemperatur) gör det idealt för schampokakor. Du kan inte byta ut kakaosmöret mot ett mjukare smör, då blir kakan för mjuk.
4% Esterquat 65 Balsamemulgator – Ger extra hårdhet och ger vårdande balsamegenskaper till schampot. Du kan byta ut Esterquat 65 mot BTMS 50.
11% Majstärkelse – Majstärkelsen fungerar som utfyllnad och ger också krämighet och mjukhet till löddret. Majsstärklsen kan ersättas helt eller delvis med andra pulver som örtpulver, örter, leror m.m
3% Örtpulver – I detta recept har vi gjort tre olika färger och egenskaper på schampokakorna med tillsats av 3% nyponpulver, nässelpulver eller hibiskuspulver. Vill du ha en ofärgad kaka kan du öka mängden majsstärkelse istället, eller använda dig av andra pulver, t.ex kaolin.
4.5% Pantenol – Pantenol är en riktigt bra vårdande och fuktgivande ingrediens för både hud och hår, som dessutom ger styrka och glans till håret. Du kan byta ut pantenol mot glycerin eller pentylenglykol, som fuktgivare, men får då inte pantenolens stärkande effekt.
2% Olja eller örtextraktolja – En liten bonus i form av vårdande oljor eller oljeextrakt är lite pricken över i-et i de här kakorna. Bra oljor för schampokakor är Arganolja, broccolifröolja och Abyssinolja (Abbyssin aktiv). Eller så väljer du koncetrerade örtextrakt med vårdande egenskaper till hår och hårbotten. Vi valde t.ex kamomill till shamapokakona med nässelpulver, nyponextrakt till kakorna med nyponpulver (nyponpulvret innehåller vattenlösliga nyponämnen och extraktet oljelösliga!), och Abyssin aktiv till hibiskuskakorna.
0.5% Mjölksyra – Mjölksyran är viktigt i detta recept. Utan mjölksyra får schampokakan ett pH-värde lite över pH 7, vilket är för basiskt för ett bra schampo. Med ca 0.5% Mjölksyra (14-15 droppar per 100 g) sänker du pH-värdet till det hårvänliga pH-värdet runt pH 5. OBS. Om du använder dig av 2-3% hibiskuspulver ska du inte tillsätta mjölksyra, då hibiskuspulvrat ger tillräcklig syra.
ev. 1-2% Doft – i form av eteriska oljor eller Naturlig doftolja. I ett schampo kan du tillsätta mer än den 1% som är rekommenderad maxdosering för leave-on-produkter. Upp till 3% doft kan du tillsätta i din schampokaka. Vi har tillsatt 2% som ger bra doft. Vill du inte ha någon doft skippar du detta. Då doftar kakan lite “rent” bara.

Andra ingredienser som är bra i schampokakor:
Quinoaprotein. I detta recept har vi inte angett någon dosering för protein, men alla schampokakor blir bättre för håret med några procent protein. Protein är en mycket närande och rekonsturerande ingrediens i schampo, och proteiner behövs för en sund tillväxt av ditt hår. Proteiner stärker varje hårstrå och ger det liv. Du kan tillsätta 3-5% Quinoaprotein utöver receptets procent. Tillsätts i nedsvalningsfasen tillsammans med pantenol och mjölksyra. Vätskan i proteinet kommer att avdunsta när schampokakan torkar, men proteinet blir kvar!

Schampokaka eller schampotvål?

En schampokaka är inte samma sak som en schampotvål. En schampotvål görs som en vanlig kallrörd hantverkstvål, med oljor, vatten och lut, medan en schampokaka görs med tensider och bindningmedel. Fördelen med en schampokaka framför en schampotvål är att en schampokaka kan pH-regeleras till hårets eget pH-värde, lätt surt mellan pH 4.5-5.5, medan en schampotvål precis som en tvål inte kan ha ett lägre pH-värde än ca pH 8. (Det upphör då att vara tål och separerar).

För kroppen är tvålars pH-värde inte ett problem, utan kan t.o.m vara en fördel, då det lite högre pH-värdet stimulerar hudens syraprocesser, men håret kan inte själv återställa sitt pH-värde. Därför behövs oftast en sk. surskölj eller ett surt balsam för att återställa pH-värdet efter tvätt med schampotvål, vilket inte behövs efter en pH-reglerad schampokaka.
En schampokaka använder samma typer av tensider som ett natruligt flytande schampo, men utan de 80-90% vatten som ett flytande schampo vanligtvis innehåller.

Schampobar – Syndetbar

Schampo- och tvättkakor med tensider kallas ofta för Syndet-bars på engelska, ett begrepp som är en kombination av orden “synthetic” och “detergent”; Syn-Det. De första Syndetkakorna lanserades av ett känt tvålföretag redan på 50-talet, och många moderna tvålar är inte äkta hårdtvål, utan just Syndets. Men nuförtiden är en syndetkaka nödvändigtvis inte syntetisk, trots namnet!

På senare år har Syndet-kakan i form av schampo-kakor blivit allt vanligare (men är fortfarande realativt sällsynta i butikshyllan). De flesta schampokakor är just Syntetiska syndets, ofta med schampotensiden SLS som huvudingrediens, och sedan inte så mycket mer, vilket gör kakan till en ganska fattig schampokaka.

Men det går faktiskt att göra mer eller mindre naturliga schampokakor med naturliga tensider! För så lite som 10 år sedan var det sällsynt med naturliga tensider på DIY-marknaden, men i takt med att fler och fler efterfrågar, och tillverkar, naturliga schampon och balsam, har denna bit utvecklats en hel del! Numera finns det ett flertal naturliga tensider på marknaden, och en del tensider som traditionellt varit syntetiska, kan finnas i naturliga varianter, godkända att använda i ekologiskt och naturligt certifierade produkter. Incin (namnet i innehållsförteckningen) är dock det samma oavsett om tensiden är naturlig eller inte, så det gäller att ha koll på ingrediensen!

Att pressa eller inte pressa?

I en schampokakpress blir schampokakorna riktigt jämna och fina, men det går utmärkt att forma kakorna för hand till vilken form du vill. Kanske vill du göra små, små bollar som räcker till ett par schamponeringar i stället för en stor? Kör på!

Gillar du receptet? Dela på facebook!:

58 kommentarer

  1. Ebba 9 augusti, 2023 Svara

    Hej!
    Jag undrar om shampoot svider i ögonen? Jag har en tvååring hemma som jag funderar på att göra shampoo till men jag hittar ingen info om detta eller något annat av era shamporecept kan vara lämpligt till honom

    Mvh, Ebba

  2. Annette 18 mars, 2023 Svara

    Hej! Undrar om jag kan byta ut Esterquat 65 balsamemulgator mot Cetearyl alcohol?

    • Organic Makers 23 mars, 2023 Svara

      Hej! Esterquat är en katjonisk tensid (balsamtensid), som ger mjukhet och följsamhet och sluter hårstrået. Cetearyl alkohol är en fettalkohol som ger fasthet. Du kan prova att byta ut dem, men du får då inte den fördel för håret som Esterquat ger.

  3. Organic Makers 22 november, 2022 Svara

    Hej! Vi har lite problem med våra kommentarsvar, så svaren på kommenterarna syns inte alltid. Vi jobbar på att fixa det!

  4. Anna-Maria 12 november, 2021 Svara

    Jo jag undrar också över fördelningen i örtblandningen?

    • Anna 5 maj, 2022 Svara

      Hej,
      Jag skulle vilja göra schampot till min hund. PH behöver hålla ca 6-8 då. Skulle värdet kunna vara det ungefär tro, utan mjölksyra? Tack OM ännu en gång för fantastiska produkter och recept ❣️/Anna

  5. Anna-Maria 11 november, 2021 Svara

    Hej. Här verkar det vara svårt att få svar..
    Jag vill gärna veta oljefördelningen i mängd i oljeblandningen till DIY set till schampokakorna utan parfym för jag vill göra en större sats och köpa varje ingrediens för sig.

  6. Lia 29 oktober, 2021 Svara

    He!
    Undrar vad är det för skilnad på schampokaka och en schampotvål?
    Hur länge /många tvättar räcker en kaka till?

    Mvh Lia

  7. Anna-Maria 21 oktober, 2021 Svara

    om man gör en större sats.. ska det inte vara e vitamin i då?

  8. Anna-Maria 1 oktober, 2021 Svara

    Hej. om jag vill ha ph värde ca 6 på schampokakan, hur mycket mjölksyra ska i då? Eller hibiskuspulver..

    • Organic Makers 22 december, 2022 Svara

      Hej! Om du vill ha ett annat pH-värde behöver du prova dig fram med hjälp av pH-stickor!

  9. Ingrid Ribelli 29 september, 2021 Svara

    Hej, jag har haft seborreiskt eksem i hårbotten som blir sår som i sin tur leder till håravfall, och har varit och är besvärligt en längre tid. Undrar om man kan använda er “MAKERS BACTIAKTIV” för att göra någon form av hårbottenprodukt och isåfall om ni har någon idé på recept?

    • Organic Makers 14 oktober, 2021 Svara

      Hej! Ja, du kan annvända Makers bactiaktiv Du kan tillsätta det i en schampokaka. Du kan även använda det som ingrediens i en hår/skalpolja.

  10. Helene 16 maj, 2021 Svara

    Hej,

    Jag har köpt DYI-kitet för schampokakor med havre och aloe vera och är så nöjd. Hela familjen älskar dem. Nu vill jag köpa ingredienser för att göra fler men vet inte riktigt hur mycket av de olika oljorna och extrakten/pulvren (havremjöl, aloe vera, kaolin etc) som behövs. Jag hittar inte den informationen i receptbloggen. Tacksam för hjälp med detta.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *