Rengöringsolja oil-to-milk oil clenasing method - gör den själv

Gör din egen rengöringsolja – OCM och oil-to-milk

Oil Cleansing Method – OCM – Oljerengöring

Att rengöra huden med olja – så kallad ”Oil Cleansing Method – OCM” är en metod att på ett milt men effektivt sätt rengöra huden med olja. Smuts och fett löses upp och rengör skonsamt utan att störa hudens naturliga barriär. Gör så här:
Smörj in rengöringsolja i huden med fingertopparna, eller med en ekologisk bomullsrondell eller tyglapp. Torka bort upplöst smuts och överflödig olja, och avsluta med att blöta en liten handduk/tyglapp i varmt vatten, vrida ur och lägga på ansiktet. Sedan är det bara att smörja in några droppar av din favoritansiktsolja.

En rengöringsolja som löses upp med vatten gör du med det flytande, naturliga, oljelösliga emulgeringsmedlet Makers Self! Tillsätt ca 10% Makers Self till din olja eller oljeblandning och voilá: Oil-to-milk rengöringolja! Recept nedan!

Recept / Metod

Ren jojobaolja

Ren ekologisk jojobaolja är en utmärkt olja att använda för rengöring precis som den är! Bara sätt en pump i flaskan och använd på en bomullsrondell eller som OCM.

Rengöringolja oil-to-milk

En riktigt professionell rengöringsolja – som förvandlar oljan till mjölk i kontakt med vatten – gör du med 10% av det flytande oljelösliga naturliga emulgeringsmedlet Makersself o/w.

Recept:

Förinställd mängd är 50 g vilket motsvarar drygt 50 ml

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljefas

50%Jojobaolja EKOMängd g
30%Aprikoskärnolja EKOMängd g
10%Ricinolja EKOMängd g
10%Makersself O/WMängd g
0.5%Eterisk olja Lavendel Fransk EKOMängd g
0.5%Eterisk olja Tea Tree EKOMängd g

Rengöringsolja OCM

En rengöringolja som passar bra för Oil Cleansing Method. Ricinolja i lagom dos ger en djuprengörande olja. Sesamolja är en vanlig rengöringsolja, men du kan även använda andra oljor som passar din hudtyp.

Recept:

Förinställd mängd är 50 g vilket motsvarar drygt 50 ml

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljefas

60%Jojobaolja EKOMängd g
30%Sesamolja EKOMängd g
10%Ricinolja EKOMängd g
0.5%Eterisk olja Lavendel Fransk EKOMängd g
0.5%Eterisk olja Frankincense EKOMängd g
0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

RECEPTNOTER

Sesamolja, aprikoskärnolja, mandelolja, druvkärnolja och baobabolja är bra komplement till jojobaolja, men du kan också använda dig av andra oljor du gillar, en blandning av flera oljor, eller mjukgörande oljeesterar som Squalane. E-vitamin är hudvårdande och förlänger hållbarheten, men med hållbara basoljor är det inte nödvändigt.

Eteriska oljor är valfritt, och tillsätts därför utöver receptets 100%. Upp till 2% eterisk olja i produkter som sköljs av kan du använda, men det brukar vara fullt tillräckligt med ca 1%, vilket motsvarar 25-30 droppar per 100 ml. Eteriska oljor har olika doftintensitet, vissa oljor kräver lägre eller högre dosering för lagom doft.

Gör så här:

Väg upp och blanda noga. Häll upp på flaska. Klart!

Funktion och doft med eteriska oljor.

Eteriska oljor används inte bara för sin doft – de har hudvårdande egenskaper som gör att du kan anpassa din oljerengöring precis efter din hudtyp och dina behov. Tea Trea-olja t.ex, används mot akne, Lavendelolja är rengörande och lugnande och Frankincense verkar anti-inflammatoriskt och sammandragande och dämpar ärr och skador. Eterisk olja Palmarosa används för att balansera fet hud. Läs mer om varje eterisk olja och dess egenskaper i Eteriska olja A-Ö.

De flesta eteriska oljor kan användas med max 2% i en rengöringsolja, men Tea Trea kan användas i betydligt högre dosering för att bekämpa akne, upp till 20%. Vi rekommenderar ändå en maxdosering om ca 5% Tea Tree som ger effektiv rengöring & aknebehandling utan alltför kraftig doft.

Råvaror & ingredienser för rengöringsolja:

9 kommentarer

 1. Louise Dieck 2 augusti, 2022 Svara

  Hej OrganicMakers,
  Eran hemsida är magisk… jag använder den så gott som varje dag.
  Min fråga är om inte Organic Makers har en tryckt ”fysisk” receptbok? (har jag missat den i webbbutiken?

  Ett annat önskemål är att ni tar fram en miniatyr mixer, en som passar inuti er 100 ml måttglas. Jag har köpt en miniatyr visp från ”KaffeKapseln, en som är till för att vispa mjölkskum. Den använder jag varje dag i era recept…. men länktar verkligen efter en lika liten mixer! Är detta något ni är på gång med att ta fram?

 2. Sara 10 november, 2021 Svara

  Hej

  Ursäkta, men jag vill bara påpeka ett stavfel: professionell har ni stavat med två f.

 3. Yvonne 24 mars, 2021 Svara

  Hej! Om man vill göra en duscholja för hela kroppen istället, typ eucerin som jag brukar köpa, vad behöver man för ingredienser då?

  • Organic Makers 31 mars, 2021 Svara

   Hej, Du kan göra en bra hudvårdande duscholja enligt samma princip som i receptet ovan: 10% Makersself tillsammans med en blandning av vegetabiliska och eteriska oljor. Duscholjan kommer inte att löddra, som produkter gör med icke-ekologiska/naturliga ingredienser.

 4. Susanne 20 oktober, 2020 Svara

  Hej,
  Kan man blanda makersself o/w med ett fast fett, t.ex shes för att göra en cleansing balm som tvättas bort med vatten?Eller funkar det bara med olja?

  • Organic Makers 20 oktober, 2020 Svara

   Du kan blanda Makersself med fast fett, det bästa är att smälta samman dem.
   Fasta fetter kräver lite högre dosering av Makersself, +/- 15% beroende på vilket smör som används.

 5. Helena 28 februari, 2020 Svara

  Den som löses upp i vatten är superbra! Tänk att det kan vara så lätt att fixa en så bra naturlig produkt!

 6. Organic Makers 28 februari, 2020 Svara

  Ja, de går utmärkt att använda som rengöring för ögonmakeup!

 7. Madde 28 februari, 2020 Svara

  Hej,
  kan man använda dessa recept för att ta bort ögonmakeup?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *