Gör din egen naturliga Mineralfoundation

Att göra sin egen naturliga make-up är både roligt – lite pilligt – och bra för huden! Den här innehåller bara rena mineraler, pigment och ekologiska bindmedel, så du har full koll på vad du använder på huden!

Pssst! Nu har vi ett nytt recept på foundation med våra färdiga Pigmenterade Mineralblandningar. Kolla in det här >.

Och vad är enklare än en steg-för-steg video, där du ser precis hur du gör! Pigmenteringen är ett förslag, du kan behöva justera pigmenten för att få en ton som passar just din hud. Denna foundation är ganska ljus och går åt det gulare hållet. Har man en röd underton kan man minska det gula pigmentet, och är man mörkare får man ha i mer brunt. Ungefär lika många skopor gult som brunt ger en neutral ton. Börja med färre skopor och öka gradvis om det fortfarande känns för ljust när du har mortlat pulvret. Du kan dock tänka på att produkten blir ljusare på huden än vad den ser ut att vara i burken.
En miniskopa, som används i receptet, rymmer 0,05 ml.

Recept DIY mineralfoundation: 

1 tsk Titandioxid
2 tsk Matt Mica
6 miniskopor Brun järnoxid
16 miniskopor Gul Järnoxid
2 tsk Jojobaolja eller Broccolifröolja
1/4 tsk Sheasmör Nilotica
ca 3 droppar naturlig E-vitamin

Gör så här:

Följ instruktionerna i videon! Att få en slät och fin massa kan vara lite pilligt, men du får snart in tekniken.

Det går bra att byta ut jojobaoljan till en annan vegetabilisk olja, exempelvis aprikos eller mandel, eller din favoritolja! Broccolifröolja ger en riktigt bra grund i Make-up, ungefär som en primer, så broccolifröoljan passar extra bra i en foundation. Vill du ha en fastare konsistens och inte har torr hy kan man skippa sheasmöret, och eventuellt tillsätta några extra dropper olja tills konsistensen blir som du vill ha den.
Täckningen på det här receptet är medium. Du kan själv experimentera dig fram till dig fram till en täckning som passar dig! Vill du ha det mindre täckande kan du t.ex minska mängden titandioxid något och öka andelen olja.

E-vitaminen som tillsätts på slutet ger både riktigt bra hudvårdande egenskaper samt förlänger hållbarheten. Använder inte extra känsliga oljor som hampfröolja eller svartvinbärsolja i receptet så håller din foundation i minst ett år från tillverkning!

Filmen och receptet kommer från Linda på thepinkgrapefruit.blogg.se som är en riktig hejare på det här med mineralsmink.

ingredienser in receptet:

5 kommentarer

 1. Madelene 9 december, 2018 Svara

  Hur lång tid är hållbarheten på mineral foundationen enligt erat recept?

 2. Camilla 27 mars, 2018 Svara

  Hej, jag vill göra mineralpuder. Är det så att jag bara behöver mineralbas och tex brun och gul järnoxid? Eller nåt mer? Kan, eller bör jag, blanda i av er nya SPF också?

  Tack!

  • Organic Makers 27 mars, 2018 Svara

   Hej Camilla,
   Du kan göra din egen pigmentblandning av järnoxider och ev. titandioxid beroende på hur ljus du vill ha den, och sedan blanda det med mineralbas, men den färdiga pigmenterade Mineral SPF är betydligt enklare att utgå ifrån då de redan är blandade!

 3. Daphne solberg 27 februari, 2018 Svara

  Hej! Jag undrar om ni har något tips på färger att blanda till läppstift för att få en fin nude färg?
  Med vänlig hälsning, Daphne

  • Organic Makers 9 mars, 2018 Svara

   Hej Daphne! Vi kommer inom ett par veckor få ut en nyhet i sortimentet: hudfärgad pigmentblandning för foundations m.m! Den är perfekt som bas i ett nude läppstift. Håll utkik efter den!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *