DIY - Kroppsolja - Organic Makers

Gör din egen ekologiska kroppsolja, 4 olika recept.

I inlägget ”Torrhetsgrad, fettsyror och egenskaper” kan du läsa om hur vegetabiliska oljor och fetter fungerar i hudvård. Det är mycket fakta att ta in, så vill du ha lite hjälp med hur du blandar en bra ekologisk hudvårdsolja gör vi här några exempel på kroppsoljor för olika behov och hudtyper. Kroppsolja är som bäst att använda när huden är lätt fuktig, som efter en dusch eller ett bad! Med en kroppsolja på fuktig hud låter du huden bevara fukt, samtidigt som du tillför nyttiga fettsyror och verksamma ämnen. Det allra bästa är att din hudvård blir helt ekologisk, utan några onödiga tillsatser och kemikalier!

Att blanda sin egen kroppsolja är lätt. Eftersom alla oljor vi använder är flytande kan du välja att antingen väga upp de olika mängderna i gram med våg, eller mäta upp samma mängder i ml. När du gör en oljeblandning behöver det inte vara petimeternoga; det gör inte så mycket om det blir några gram/ml mer eller mindre av någon olja. Väg eller mät upp oljan i en ren behållare, eller direkt i flaskan du ska ha din olja i. Med en pump i flaskan blir den extra lätt att använda.

Vi har gjort fyra enkla recept för olika kroppsoljor som du enkelt kan följa eller inspireras av om du vill prova att blanda din egen kroppsolja. Alla recept innehåller tre olika oljor. Välj att antingen väga upp alla ingredienser, eller mäta upp dem. Den slutliga mängden blir ungefär den samma. (Oljor väger lite mindre än sin volym: 100 ml olja väger ca 92g.) Vill du göra mer eller mindre än 100 g/ml räknar du om receptet till rätt mängd.

Med våra ekologiska eteriska oljor kan du även doftsätta din kroppsolja och använda dessa i samspel med de vegetabiliska oljornas egenskaper. En dosering med ca 20-30 droppar eterisk olja per 100 g/ml är en bra tumregel (eteriska oljor är mycket koncentrerade och ska inte överdoseras). Gör du större satser och använder eteriska oljor tillsätter du även naturlig E-vitamin med 0.5 g per 100g. E-vitamin är även en bra naturlig och hudvårdande antioxidant.

Mjukgörande kroppsolja för torr hud.

40% ekologisk Makadamiaolja
30% ekologisk Baobabolja
30% ekologisk Jojobaolja

Sammansättningen av dessa tre oljor ger påfyllning av viktiga fettsyror till huden. Med mycket Makadamiaolja och Baobabolja får huden påfyllning av både palmitolsyra, Omega 7, och mättad stearinsyra, som är viktiga för hudens mjukhet och spänst. Jojobaoljans bidrar med goda fuktighetsbevarande egenskaper – och med baobaboljan innehåller blandningen även Omega 6, en essentiell fettsyra, och fytosteroler som är bra för torr hud.

Kroppsolja för skadad hud och hud med eksem.

45% ekologisk Rapsolja
35% ekologisk Hampfröolja
20% ekologisk Svartkumminolja

Dessa tre oljor är rika på den essentiella fettsyran Omega 6 som är viktigt för en frisk hud. Brist på Omega 6 leder ofta till torr, kliande, skadad hud – och även eksem. Hampfröoljans och rapsoljans innehåll av omega 3 hjälper även huden mot solljusets skador. Svartkumminoljan har en lång historia av användning för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Regenererande kroppsolja för mogen hud.

40% ekologisk Aprikoskärnolja
35% ekologisk Arganolja
25% ekologisk Nyponfröolja

Den milda aprikoskärnoljan är med sin rika mängd av Omega 9 en bra och mild bas för den mycket verksamma arganoljan och nyponfröoljan. Arganolja innehåller unika fytosteroler och nyponfröolja en stor mängd av den essentiella fettsyran Omega 3, som i synergi ökar hudens ämnesomsättning och främjar nybildande av hudceller.

Kroppsolja efter sol.

50% ekologisk Sesamolja
30% ekologisk Avokadoolja
20% ekologisk Hallonfröolja (eller 18% Hallonfröolja + 2% Morotsextrakt)

Sesamoljan innehåller en bra sammansättning av fettsyror och antioxidanta ämnen som verkar antiinflammatoriskt, balanserar och lugnar huden efter solning. Avokadooljans Omega 7, lecithin och squalene hjälper ytterligare för skadad hud. Morotstextraktet ger kroppsoljan en aktivt hudvårdande dos av betakaroten som skyddar huden mot skador som orsakas av solens UV-strålar. Morotsextraktolja kan även förlänga tiden som huden är solbränd.

RÅVAROR I RECEPTET:

15 kommentarer

 1. Elvira 3 januari, 2024 Svara

  Var tvungen att testa detta och blev supernöjd med resultatet. Jag doftsatte med jasminolja, bergamott och vanilj. Doftar gudomligt!

 2. Anna 23 april, 2021 Svara

  Hej OM,
  Glad för allt ni levererar i receptväg! Testar massor! Nöjd med allt. Jag undrar nu som någon före mig, kan dessa passa som duscholja (ev. med emulgering)? Vad säger ni?

 3. Helene 27 september, 2020 Svara

  Hej
  Har mycket torra händer och nagelband- har blandat sesam o jojoba, fungerar sådär.
  Avocado o nattljusolja till nagelband, men tycker inte det suger åt sig..
  Tar tacksamt emot tips på en mindre fet blandning på dagen?
  En kraftfullare blandning till natten?

 4. Helene 30 april, 2019 Svara

  Hej
  Är det att rekomendera att tillsätta Makers silk i oljorna kropp/ansikte, för att få en mer lättare olja att smörja in?
  Tillför den någon nytta eller bara gör oljan mer lättanvänd.?

 5. Mathilda 24 oktober, 2018 Svara

  Hej! Är detta recept kroppsolja som man kan använda som duscholja? Alltså som rengör huden? Eller har ni något annat mer passande recept? 🙂

 6. Malin 11 maj, 2017 Svara

  Åhh, vad roligt. Detta måste testas!
  Jag tror att den mot torr hud skulle passa mig perfekt. 🙂

 7. Carina Frejhed 11 maj, 2017 Svara

  Hej!

  Jag har så otroligt torr hud….vad skall jag ha för olika oljor? HELP??

  • Organic Makers 20 september, 2018 Svara

   Feta oljor som makadamia och baobab ger snabb hjälp. Smält gärna ner lite kokosolja i blandningen också!

 8. Johanna 30 mars, 2017 Svara

  Hej! Jag har framåt sommaren tänkt att göra er ”kroppsolja efter sol”. Med tanke på att ni nu även fått in squalene i sortimentet så vill jag bara höra efter om ni rekommenderar en annan komposition av oljor. Det vill säga om squalene med fördel kan tillsättas till oljeblandningen med sesamolja, avokadoolja och morotsextraktolja eller om den kan/bör ersätta någon av dessa i kroppsoljan? Hälsningar Johanna

  • Organic Makers 1 april, 2017 Svara

   Hej! Squalene är en jättebra lyxig tillsats. Den ger torrhet och glid till produkten, så oljan kommer inte att bli lika fet med squalene i. Du kan ersätta vilka oljor du vill med squalene!

 9. Wictoria 5 december, 2016 Svara

  Är intresserad av att göra egen massage olja, då jag jobbar som massageterapeut skulle jag behöva större mängder,
  finns det ?
  Har ni något tips på blandning skulle gärna använda kokosfett, men vill ju ha pumpflaska då det känns mest hygiensikt.
  Hur och med vad blandar jag för att det ska bli flytande och bra egenskaper för massage?
  Mvh. Wictoria

  • Organic Makers 7 december, 2016 Svara

   Hej Wictoria! Du kan smälta ner upp till ca 20-25% kokosolja i anna flytande olja, så håller den sig flytande även i rumstermperatur (förvara inte i kylen). Lite Baobabolja är särskilt bra för massage då den ger bäst glid.

 10. Anette 2 oktober, 2016 Svara

  Hej! Är det något av ovanstående recept som är lämplig till små barn eller har ni något annat bra recept för barnolja? Tack på förhand! Vänligen Anette

  • Organic Makers 3 oktober, 2016 Svara

   Hej Anette!
   Det första receptet, med Makadamia, Baobab och jojoba passar bra till små barn. Jojoban kan även ersättas med rapsolja!

 11. Kristin Carlsson 30 maj, 2015 Svara

  Hej! Har surfat runt på er sida, beställt lite för att tillverka en kroppsolja och väntar med spänning på mitt paket! Vill minnas att jag läst att jag kunde ladda ner en pdf fil med etiketter men har nu virrat bort mig på sidan och behöver hjälp med att hitta dom 🙂 Tack på förhand! //Kristin

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *