Gör din egen ekologiska deodorant med krämigt sheasmör

deodorant

Gör din egen ekologiska deodorant med krämigt sheasmör

Göra sin egen deo? Funkar det verkligen? Och varför ska man göra det?

Det är långt ifrån alla som vill göra sin egen deodorant, och det kan man ju förstå. Den måste ju verkligen funka! För ingen vill gå runt och lukta skunk under armarna, det är en sak som är säker.

För inte så länge sedan skulle tanken på att göra sin egen naturliga deo kanske verka absurd för det flesta, men ju mer man lär sig om kemikalier och synteter i våra vardagliga hudprodukter, desto mer lockande känns de naturliga alternativen.

En ”vanlig” deo innehåller oftast aluminiumsulfat; ett omdiskuterat ämne som många vill undvika i stora doser (mer om det kan du läsa här). En ”vanlig” deo innehåller dessutom oftast syntetiska konserveringsmedel, parfymer och en mängd andra ämnen som inte känns sunda – särskilt som det är en produkt man använder varje dag, i princip hela livet.

Men går det att göra en fungerande deo med bara naturliga ingredienser? Javisst!
Ett enkelt recept man ofta stöter på består av bikarbonat, stärkelse och kokosolja.

Vi var inte riktigt nöjda med kokosoljavarianten, utan har tagit fram ett recept som är lite krämigare, och som vi tycker fungerar lite bättre. Vi kan villigt erkänna att både vi och våra testpersoner var misstänksamt inställda till funktionen. Funkar den verkligen? Och funkar det hela dan? Vi blev alla positivt överraskande. Deon funkar minst lika bra som en konventionell deodorant!

Så vad är det i den?
Vår deo bygger på en krämig blandning av sheasmör paradoxa och ekologisk kallpressad olja (basen är ungefär som Ekologiskt Body Balm med sheasmör) Sheasmöret ger mer fasthet åt deodoranten än kokosoljan, dessutom slipper man kokosdoften som alla kanske inte är så förtjusta i. Basen av sheasmör och ekologisk olja gör deon till en len och mjuk kräm som är toppen för huden.

De verksamma ingredienserna är bikarbonat och stärkelse, samt, om man vill, eterisk Tea Tree-olja eller lavendelolja som båda verkar antibakteriellt och ger extra effekt till deon.

Bikarbonat är ett salt (natriumvätekarbonat) som neutraliserar lukt. I stora doser kan bikarbonatet verka irriterande för huden, det är därför viktigt att inte överdosera bikarbonatet i din deo. Vi använder inte mer än ca 25% bikarbonat i vårt recept, och det funkar utmärkt.

Stärkelse är till för att absorbera fukten från huden. Vi föredrar stärkelse i form av ekologisk majsstärkelse, men annan stärkelse går också att använda.

Det här blir en bra deo som verkligen funkar! Sheasmöret och oljan håller huden mjuk, bikarbonaten neutraliserar dålig lukt och stärkelsen absorberar fukt. Perfekt! Vill man ha en ännu bättre deo, eller man kanske inte upplever att den här räcker hela vägen, tillsätter man även några droppar av en antibakteriell eterisk olja som Tea Tree-, lavendel-, eukalyptus- eller rosmarinolja. Man kan också tillsätta ytterligare eteriska oljor för att få en bra doft på deon (som neutral är helt doftlös).

Den enda nackdelen med deodoranten är att det i början kan vara ovant med den lilla grynigheten när man smörjer på den. Bikarbonat löser sig nämligen inte i fett, utan pulvret är kvar i deodoranten vilket gör att man känner av det mot fingrarna. Detta är dock inget man märker när deodoranten väl är på plats. Men… tyvärr är också en del överkänsliga mot det höga pH-värde som bikarbonaten ger (men det är också detta som gör deodoranten så effektiv). Blir du irriterad av bikarbonatdeo, prova att göra med lite mindre mängd bikarbonat. Märker du ändå av hudirritation är bikarbonatdeo tyvärr inget för dig.

Nå då så! Här är receptet:

Recept naturlig deodorant, drygt 100 g:

Det här är vårt gamla originalrecept som gör 115 g, drygt 100 ml. Ett anpassat recept med receptkalkylator, där du själv kan ange mängd du vill göra, finns nedan.

50 g Sheasmör paradoxa
25 g vegetabilisk kallpressad olja förslagsvis en neutral olja som mandelolja, aprikoskärnolja eller jojobaolja.
25 g bikarbonat
15 g ekologisk majsstärkelse

Ev. 0,5 ml eterisk tea tree oil, geranium, lavendelolja, rosmarin, eukalyptus globulus eller citroneukalyptus.
Ev. 0,5 ml valfri doft eller doftblandning av eterisk olja (sammanlagt max 1 ml eterisk olja per 100 ml)

Receptkalkylator Deodorant med bikarbonat

Ange själv mängden du vill göra i fältet för mängd. Förinställd mängd är 100 g vilket är knappt 100 ml.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Fettfas

43% Sheasmör Paradoxa EKO Mängd g
22% Mandelolja EKO Mängd g
22% Bikarbonat Mängd g
13% Majsstärkelse Mängd g

Doft max (valfritt, utöver receptets %)

1% Eteriska oljor Mängd g

Gör så här:

Smält ihop sheasmöret och oljan över ett vattenbad. Sheasmöret smälter vid 35-40 grader, så varmare än så behöver det inte bli. Rör till allt har löst sig ordentligt.
Blanda bikarbonat och majsstärkelse. Tillsätt den smälta oljeblandningen under omrörning tills allt har löst sig. Rör om då och då medan smeten svalnar, så får du en riktigt krämig deo. När blandningen har svalnat en stund tillsätter du eteriska oljor och rör om. Låt deokrämen svalna helt innan du skopar upp den i burk eller dosa. Det kan ta upp till 24 timmar innan deon stelnar helt och ”sätter sig”, så bli inte orolig om deodoranten är lös även när den varit rumstempererad i flera timmar.
Det här receptet räcker precis till en st 100 ml aluminiumdosa, och det blir deodorant som räcker länge.

Hållbarhet: Innehållet av stabila oljor kombinerat med bikarbonatet, är en mycket hållbar blandning där bakterier inte kan frodas. Deodoranten håller därför länge, minst ett halvår.

Känslig mot bikarbonat?

En del är överkänsliga mot bikarbonat, och kan därför inte använda sig av bikarbonatdeo. Prova att byta ut mängden bikarbonat i recepet mot samma mängd magnesiumhydroxid, en deodoriserande ingrediens som är mildare mot huden!

Råvaror i receptet:

121 kommentarer

  1. Michelle 30 november, 2018 Svara

    Hej! Jag testade att göra denna i förra veckan men upplever att jag luktar svett. Min mamma har också testat men hon upplever samma sak. Eftersom de bland kommentarerna är nöjda med receptet antar jag att det blev något fel när jag gjorde den. Den var väldigt lös först så det blev att den liksom delade sig och jag rörde om och ställde in i kylen och där stelnade den snabbt. Min fråga är helt enkelt om ni har något tips på hur jag kan rädda den? Jag följde receptet ordentligt. Kan det vara så att vissa oljor fungerar sämre? Använde mig av rapsolja. Tacksam för svar.

    • Organic Makers 12 december, 2018 Svara

      Hej Michelle!
      Det kanske blev nåt fel med doseringarna när du gjorde den? När den färdiga deodoranten har stått i ett dygn är den fast och krämig, så är den för lös även dagen efter tillverkning har doseringarna inte blivit rätt. De flesta upplever att denna deodorant är mycket effektiv, men det kan vara olika från person till person, kanske passar den inte er helt enkelt!

  2. Hanna 18 november, 2018 Svara

    Hej!
    Varför har ni valt sheasmör paradoxa och inte nilotica till det här receptet?

    • Organic Makers 18 november, 2018 Svara

      Sheasmör paradoxa är mycket fastare, med sheasmör nilotica blir deodoranten för lös. Paradoxa ger också en mattare finish.

      • Hanna 7 december, 2018 Svara

        Tack för svar! Hur är det med body butter, funkar det med båda sorterna där eller är även paradoxa att föredra pga fastheten?

        • Organic Makers 12 december, 2018 Svara

          Det beror på receptet. Är receptet med Paradoxa blir det för mjukt med Nilotica, och är receptet med Nilotica blir det för hårt med Paradoxa 🙂

  3. Anna 14 november, 2018 Svara

    Hej!
    Jag provade att föra enligt det här receptet men se om blev rinnig. Vad kan jag göra för att då den fast? Mer sheasmör?

    • Organic Makers 14 november, 2018 Svara

      Hej Anna!
      Det här receptet blir en ganska fast, ej lös deodorantkräm. Är den för lös har den antingen inte stelnat ordentligt än (det kan ta upp till ett dygn, se tidigare kommentarer), eller så har det blivit fel mängder vid tillverkning. Har det blivit fel mängder kan du smälta ner den igen och tillsätta mer sheasmör. Men låt den som sagt stå svalt i 24 timmar först!

  4. Linnéa 8 maj, 2018 Svara

    Hej!
    Jag ska absolut testa att göra det här receptet! Undrar bara hur tanken är att man ska applicera deon?
    Jättehärlig sida!
    Vänligen, Linnéa

  5. Elisabeth Jacobs 31 mars, 2018 Svara

    Det ser jag fram emot!👍🏻😊

  6. Elisabeth Jacobs 28 mars, 2018 Svara

    Hej! Jag skulle bli så glad över ett recept på deo som man kan rolla på huden!
    Med vänlig hälsning, Elisabeth

    • Organic Makers 28 mars, 2018 Svara

      Hej Elisabeth,
      Vi jobbar faktiskt på det just nu. Har provat lite nya ingredienser och recept till roll-on-deo, och efter några månaders testning har vi kommit fram till en bra blandning. Recept kommer snart 🙂

      • Elin 24 mars, 2019 Svara

        Hej!
        Hittar inte receptet på roll- on- deo, ligger det uppe fortfarande?

  7. Iréne 19 december, 2017 Svara

    Nöjd med funktionen på deon, har tidigare använt liknande ekologisk deo i några år. Det jag är mindre nöjd med är att den är lite för oljig vid påsmörjning och att jag upptäckt stora fettfläckar under armarna på kläderna trots att jag alltid väntar minst en halvtimme med att klä på mig för att oljan ska gå in i huden. Fått fläckar både på ljusa och mörka kläder, vilka tyvärr inte går bort i tvätten. Använde tefröolja eftersom den beskrivs som lätt och tunn och absorberas fort av huden samt sheasmör paradoxa.

  8. Emma 13 december, 2017 Svara

    Jättebra recept!
    Jag har gjort flera olika varianter på det och alla funkar toppen!

  9. Paulina 5 september, 2017 Svara

    Hej,

    Undrar om det finns möjlighet till att ordna större flaskor i glas, t ex för 500 ml? Beställer ofta er jojobaolja och vill ha en stor förpackning, men vill ej ha min olja i en PET-flaska. Hela tanken med att beställa från er är att slippa alla potentiella gifter och hormonstörande ämnen. Tack!

    • Organic Makers 6 september, 2017 Svara

      Hej Paulina, Våra PET-flaskor är säkra och kan även användas till livsmedel. Vi har valt just PET för 500 ml och större volym för att göra frakten lättare med mindre påverkan på miljön!

  10. maria 26 mars, 2017 Svara

    Hej, jag gjorde par månader sen egen deo, med bikarbonat, kokosolja och potatis mjöl, och då började min man, dotter och jag att använda den, det funkade ca en månad, och sedan fick vi alla sår under armarna, otroliga sår, med blod, och det sved så mycket att jag var tvungen att smärja ,ed bepanthen salva i en hel vecka, samma sår fick både min man, och dotter, så det vrkar som at bikarbonat i egen deo funkar inte alls, efter jag har läst på internet att många andra fick precis samma sak

    • Organic Makers 27 mars, 2017 Svara

      Hej Maria,
      Så tråkigt att deon inte funkar för er. Så är det för den del, som är för känsliga mot det högre pH-värde som deon ger. Då finns det annat inget alterntiv än en deo utan bikarbonat! Se kommentaren ovan från den 8 mars 2104 för alternativ!

  11. Marianne 30 januari, 2017 Svara

    Detta är en favorit som jag nu ska göra igen. Har i lite olika oljor från er som jag har hemma. När jag ska ta av jojobaoljan märker jag att det har blivit någon form av klumpar i den. Är det något jag behöver oroa mig för? Den ska vara hållbar i ett år till.. tycker inte att den luktar märkligt eller då, men blir lite fundersam på om jag bör använda den..

    • Organic Makers 30 januari, 2017 Svara

      Hej Marianne, Jojobaolja stelnar/klumpar sig vid temperaturer under 10 grader, det är alltså helt naturligt. Värm den försiktigt till lite över rumstemperatur, så ska den bli klar igen!

  12. Alexandra 24 december, 2016 Svara

    Hej! Jag funderar på hur mycket eran tefröolja(60 ml) och solrosolja(250 ml) motsvarar i gram? Tänker så att man skulle kunna köpa hem så att man kan göra flera och ge bort t.ex. Undrar även hur länge allt håller om man skulle förvara i kylskåpet, både ihopblandat och var för sig?

  13. Dorothe 9 december, 2016 Svara

    Istället of olja använder jag hamamelisvatten och aloe Vera gel (1:1), bicarbonat, eterisk olja och xanthan att har det lite tjockare. Det fyller jag i en gammal roll-on deo flaska. Funkar jättebra!

  14. Camilla 4 oktober, 2016 Svara

    Hej! Kan jag använda avokadoolja? Förstår jag rätt om jag läser att jag kan få samma effekt men byta ut tea tree oljan mot eukalyptusolja? Har aldrig gjort någon egen hudvård så känner mig rätt osäker! Tacksam för svar ? /Camilla

  15. Emma 31 augusti, 2016 Svara

    Tusen tack för ett fantastiskt precept, jag hade ingen potatismjöl hemma så använde arrowrot istället och den blev sådär krämig och härlig.

  16. Sarah L 13 augusti, 2016 Svara

    Jag har tidigare gjort deo med bara kokosolja, bikarbonat och stärkelse eftersom jag inte tål vanliga deos, men inte varit speciellt nöjd. Rinnig att få på, vitfläckiga kläder och både fukt och lukt plus lite irritation då och då. Så gav det här receptet en chans när jag av en slump råkade på det. Har nu använt deon en månad och är överförtjust. Fantastisk konsistens, ingen svettlukt alls förrän möjligen morgonen efter och trots att man svettas så känner man sig inte obehagligt blöt. Är sååååå tacksam att ni tagit fram detta recept!!! Kommer fortsätta använda denna garanterat. Nu undrar jag bara om det vore möjligt att ni tar fram ett anpassat recept för deostick som bygger på detta? I samband med t ex träning känns det enklare att applicera deo utan att kladda ner sig om händerna och skulle även vilja få barnen att börja använda denna och då är stick mycket enklare. Håller verkligen tummarna för att det går. Tack på förhand!

  17. Åsa 10 juli, 2016 Svara

    Hjälp!
    Tar den väldigt lång tid att tjockna? Jag har nu gjort den och den är helt sval men inget händer med konsistensen. Jag har gjort helt enligt receptet men den tjocknar inte. Vad gör jag nu, ska jag bara kasta bort den eller kan man hetta upp vätskan och tillsätta mer potatismjöl kanske?
    Tacksam för snabbt svar

    • Organic Makers 11 juli, 2016 Svara

      Hej Åsa,
      Har du följt receptet blir deodoranten blir ganska fast när den väl har satt sig. Det kan ta några timmar, upp till ett dygn om rumstemperaturen är varm. Sätt den i kylen några timmar om du vill att det ska gå snabbare!

      • Åsa 23 juli, 2016 Svara

        Tack, den hade tjocknat och fått jättebra konsistens till dagen efter. Har nu använt den och är mycket nöjd, mjuk och skön på huden och håller mig torr och fräsch hela dagen. Nästa gång kommer jag nog dock att välja lavendel istället för tea tree-olja, som doftar lite starkt, som myggstift ungefär. Tack för ett jättebra recept!

        • Sarah L 13 augusti, 2016 Svara

          Jag använde några droppar lavendel när jag gjorde den och blev väldigt nöjd. Doften sitter inte i så länge utan försvinner under dagen, men när man tar på den så känns det väldigt fräscht utan att ta över. Valde lavendel just för egenskaperna snarare än doften men är mycket nöjd med doften, gillar inte heller tea tree. Väljer oftast oparfymerat, men kommer helt klart fortsätta med lavendel på deon.

  18. Emma 14 maj, 2016 Svara

    Har använt deon under ett par månaders tid, har varit nöjd med effekten på svett och lukt men har efter hand fått stora vita mjöliga fläckar på ett antal av mina svarta/mörka kläder. Fläckarna ser ut att ha gått bort direkt efter tvätt men när de hängt i garderoben ett tag (oanvända) kommer fläckarna fram igen. Det går att borsta bort det värsta men det kommer alltid tillbaka igen. Har övergivit deon av denna anledning + att huden blivit irriterad men undrar nu om någon vet hur jag får bort fläckarna. Känns ju jobbigt att behöva slänga flera av min favorittröjor…

    • Ceh 19 januari, 2017 Svara

      Hej, jag har samma problem med Soap Wallas deo (som bygger på liknande koncept). Konstigt att inte fler upplevt det! Fick vita fläckar direkt på mörka kläder och gula fläckar på vita kläder (deon funkar annars bra mot svett). Har använt galltvål på fläckarna och de har försvunnit, men vågar inte lova att det är permanent (inte gått så lång tid efter tvätt än).

  19. Annica 5 maj, 2016 Svara

    Har inte testat att göra egen än men är väldigt sugen på att testa den här. Har köpt en som jag verkar ha bekymmer med bikarbonaten. Men ovan ser jag tips på att dra ner bikarbonaten. Är lite sugen på apelsin doft. Något jag ska tänka på när det gäller oljor då? Sen undrar jag om sheasmöret blir kletig känsla? Tack för inspirationen

  20. Sandra 5 mars, 2016 Svara

    Jag ser att många är oroliga över bikarbonatet då den är basisk. Bikarbonatet är det som gör denna deo effektiv så ta inte bort det. Jag har använt denna deo i olika varianter i över ett år. Det jag har lärt mig är att om deon svider i armhålan är det för mycket bikarbonat. Försök inte minska det basiska genom att tillsätta syra. Har du en färdig deo som är för stark funkade det bra för mig att ha i en klick kokosolja och blanda för att göra den mindre basisk. Annars så ta minde mängd bikarbonat och mer stärkelse till nästa gång. Jag är såld på denna deo och har även fått min roomie hooked på den nu! Det bästa är just att det går att göra olika varianter och doftsätta själv och på så sätt hitta den variant som passar en bäst! 🙂

  21. Jennzann 29 februari, 2016 Svara

    Hej! Jag har nu provat ert recept och sen har jag använt min deodorant i ca 2 veckor nu och den funkar perfekt för mig! Jag har lagt upp en liten film på Youtube om ni skulle vilja se 😛
    Men jag vill bara säga STORT tack! Ni hart varit en stor inspiration och källa till information när det kommer till naturlig hudvård! Tack!!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!