Gör din egen ekologiska deodorant med krämigt sheasmör

deodorant

Gör din egen ekologiska deodorant med krämigt sheasmör

Göra sin egen deo? Funkar det verkligen? Och varför ska man göra det?

Det är långt ifrån alla som vill göra sin egen deodorant, och det kan man ju förstå. Den måste ju verkligen funka! För ingen vill gå runt och lukta skunk under armarna, det är en sak som är säker.

För inte så länge sedan skulle tanken på att göra sin egen naturliga deo kanske verka absurd för det flesta, men ju mer man lär sig om kemikalier och synteter i våra vardagliga hudprodukter, desto mer lockande känns de naturliga alternativen.

En “vanlig” deo innehåller oftast aluminiumsulfat; ett omdiskuterat ämne som många vill undvika i stora doser (mer om det kan du läsa här). En “vanlig” deo innehåller dessutom oftast syntetiska konserveringsmedel, parfymer och en mängd andra ämnen som inte känns sunda – särskilt som det är en produkt man använder varje dag, i princip hela livet.

Men går det att göra en fungerande deo med bara naturliga ingredienser? Javisst!
Ett enkelt recept man ofta stöter på består av bikarbonat, stärkelse och kokosolja.

Vi var inte riktigt nöjda med kokosoljavarianten, utan har tagit fram ett recept som är lite krämigare, och som vi tycker fungerar lite bättre. Vi kan villigt erkänna att både vi och våra testpersoner var misstänksamt inställda till funktionen. Funkar den verkligen? Och funkar det hela dan? Vi blev alla positivt överraskande. Deon funkar minst lika bra som en konventionell deodorant!

Så vad är det i den?
Vår deo bygger på en krämig blandning av sheasmör paradoxa och ekologisk kallpressad olja (basen är ungefär som Ekologiskt Body Balm med sheasmör) Sheasmöret ger mer fasthet åt deodoranten än kokosoljan, dessutom slipper man kokosdoften som alla kanske inte är så förtjusta i. Basen av sheasmör och ekologisk olja gör deon till en len och mjuk kräm som är toppen för huden.

De verksamma ingredienserna är bikarbonat och stärkelse, samt, om man vill, eterisk Tea Tree-olja eller lavendelolja som båda verkar antibakteriellt och ger extra effekt till deon.

Bikarbonat är ett salt (natriumvätekarbonat) som neutraliserar lukt. I stora doser kan bikarbonatet verka irriterande för huden, det är därför viktigt att inte överdosera bikarbonatet i din deo. Vi använder inte mer än ca 25% bikarbonat i vårt recept, och det funkar utmärkt.

Stärkelse är till för att absorbera fukten från huden. Vi föredrar stärkelse i form av ekologisk majsstärkelse, men annan stärkelse går också att använda.

Det här blir en bra deo som verkligen funkar! Sheasmöret och oljan håller huden mjuk, bikarbonaten neutraliserar dålig lukt och stärkelsen absorberar fukt. Perfekt! Vill man ha en ännu bättre deo, eller man kanske inte upplever att den här räcker hela vägen, tillsätter man även några droppar av en antibakteriell eterisk olja som Tea Tree-, lavendel-, eukalyptus- eller rosmarinolja. Man kan också tillsätta ytterligare eteriska oljor för att få en bra doft på deon (som neutral är helt doftlös).

Den enda nackdelen med deodoranten är att det i början kan vara ovant med den lilla grynigheten när man smörjer på den. Bikarbonat löser sig nämligen inte i fett, utan pulvret är kvar i deodoranten vilket gör att man känner av det mot fingrarna. Detta är dock inget man märker när deodoranten väl är på plats. Men… tyvärr är också en del överkänsliga mot det höga pH-värde som bikarbonaten ger (men det är också detta som gör deodoranten så effektiv). Blir du irriterad av bikarbonatdeo, prova att göra med lite mindre mängd bikarbonat. Märker du ändå av hudirritation är bikarbonatdeo tyvärr inget för dig.

Nå då så! Här är receptet:

Recept naturlig deodorant, drygt 100 g:

Det här är vårt gamla originalrecept som gör 115 g, drygt 100 ml. Ett anpassat recept med receptkalkylator, där du själv kan ange mängd du vill göra, finns nedan.

50 g Sheasmör paradoxa
25 g vegetabilisk kallpressad olja förslagsvis en neutral olja som mandelolja, aprikoskärnolja eller jojobaolja.
25 g bikarbonat
15 g ekologisk majsstärkelse

Ev. 0,5 ml eterisk tea tree oil, geranium, lavendelolja, rosmarin, eukalyptus globulus eller citroneukalyptus.
Ev. 0,5 ml valfri doft eller doftblandning av eterisk olja (sammanlagt max 1 ml eterisk olja per 100 ml)

Receptkalkylator Deodorant med bikarbonat

Ange själv mängden du vill göra i fältet för mängd. Förinställd mängd är 100 g vilket är knappt 100 ml.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Fettfas

43%Sheasmör Paradoxa EKOMängd g
22%Mandelolja EKOMängd g
22%BikarbonatMängd g
13%MajsstärkelseMängd g

Doft max (valfritt, utöver receptets %)

1% Eteriska oljorMängd g

Gör så här:

Smält ihop sheasmöret och oljan över ett vattenbad. Sheasmöret smälter vid 35-40 grader, så varmare än så behöver det inte bli. Rör till allt har löst sig ordentligt.
Blanda bikarbonat och majsstärkelse. Tillsätt den smälta oljeblandningen under omrörning tills allt har löst sig. Rör om då och då medan smeten svalnar, så får du en riktigt krämig deo. När blandningen har svalnat en stund tillsätter du eteriska oljor och rör om. Låt deokrämen svalna helt innan du skopar upp den i burk eller dosa. Det kan ta upp till 24 timmar innan deon stelnar helt och “sätter sig”, så bli inte orolig om deodoranten är lös även när den varit rumstempererad i flera timmar.
Det här receptet räcker precis till en st 100 ml aluminiumdosa, och det blir deodorant som räcker länge.

Hållbarhet: Innehållet av stabila oljor kombinerat med bikarbonatet, är en mycket hållbar blandning där bakterier inte kan frodas. Deodoranten håller därför länge, minst ett halvår.

Känslig mot bikarbonat?

En del är överkänsliga mot bikarbonat, och kan därför inte använda sig av bikarbonatdeo. Prova att byta ut mängden bikarbonat i recepet mot samma mängd magnesiumhydroxid, en deodoriserande ingrediens som är mildare mot huden!

Råvaror i receptet:

116 kommentarer

 1. Åsa 10 juli, 2016 Svara

  Hjälp!
  Tar den väldigt lång tid att tjockna? Jag har nu gjort den och den är helt sval men inget händer med konsistensen. Jag har gjort helt enligt receptet men den tjocknar inte. Vad gör jag nu, ska jag bara kasta bort den eller kan man hetta upp vätskan och tillsätta mer potatismjöl kanske?
  Tacksam för snabbt svar

  • Organic Makers 11 juli, 2016 Svara

   Hej Åsa,
   Har du följt receptet blir deodoranten blir ganska fast när den väl har satt sig. Det kan ta några timmar, upp till ett dygn om rumstemperaturen är varm. Sätt den i kylen några timmar om du vill att det ska gå snabbare!

   • Åsa 23 juli, 2016 Svara

    Tack, den hade tjocknat och fått jättebra konsistens till dagen efter. Har nu använt den och är mycket nöjd, mjuk och skön på huden och håller mig torr och fräsch hela dagen. Nästa gång kommer jag nog dock att välja lavendel istället för tea tree-olja, som doftar lite starkt, som myggstift ungefär. Tack för ett jättebra recept!

    • Sarah L 13 augusti, 2016 Svara

     Jag använde några droppar lavendel när jag gjorde den och blev väldigt nöjd. Doften sitter inte i så länge utan försvinner under dagen, men när man tar på den så känns det väldigt fräscht utan att ta över. Valde lavendel just för egenskaperna snarare än doften men är mycket nöjd med doften, gillar inte heller tea tree. Väljer oftast oparfymerat, men kommer helt klart fortsätta med lavendel på deon.

 2. Emma 14 maj, 2016 Svara

  Har använt deon under ett par månaders tid, har varit nöjd med effekten på svett och lukt men har efter hand fått stora vita mjöliga fläckar på ett antal av mina svarta/mörka kläder. Fläckarna ser ut att ha gått bort direkt efter tvätt men när de hängt i garderoben ett tag (oanvända) kommer fläckarna fram igen. Det går att borsta bort det värsta men det kommer alltid tillbaka igen. Har övergivit deon av denna anledning + att huden blivit irriterad men undrar nu om någon vet hur jag får bort fläckarna. Känns ju jobbigt att behöva slänga flera av min favorittröjor…

  • Ceh 19 januari, 2017 Svara

   Hej, jag har samma problem med Soap Wallas deo (som bygger på liknande koncept). Konstigt att inte fler upplevt det! Fick vita fläckar direkt på mörka kläder och gula fläckar på vita kläder (deon funkar annars bra mot svett). Har använt galltvål på fläckarna och de har försvunnit, men vågar inte lova att det är permanent (inte gått så lång tid efter tvätt än).

 3. Annica 5 maj, 2016 Svara

  Har inte testat att göra egen än men är väldigt sugen på att testa den här. Har köpt en som jag verkar ha bekymmer med bikarbonaten. Men ovan ser jag tips på att dra ner bikarbonaten. Är lite sugen på apelsin doft. Något jag ska tänka på när det gäller oljor då? Sen undrar jag om sheasmöret blir kletig känsla? Tack för inspirationen

 4. Sandra 5 mars, 2016 Svara

  Jag ser att många är oroliga över bikarbonatet då den är basisk. Bikarbonatet är det som gör denna deo effektiv så ta inte bort det. Jag har använt denna deo i olika varianter i över ett år. Det jag har lärt mig är att om deon svider i armhålan är det för mycket bikarbonat. Försök inte minska det basiska genom att tillsätta syra. Har du en färdig deo som är för stark funkade det bra för mig att ha i en klick kokosolja och blanda för att göra den mindre basisk. Annars så ta minde mängd bikarbonat och mer stärkelse till nästa gång. Jag är såld på denna deo och har även fått min roomie hooked på den nu! Det bästa är just att det går att göra olika varianter och doftsätta själv och på så sätt hitta den variant som passar en bäst! 🙂

 5. Jennzann 29 februari, 2016 Svara

  Hej! Jag har nu provat ert recept och sen har jag använt min deodorant i ca 2 veckor nu och den funkar perfekt för mig! Jag har lagt upp en liten film på Youtube om ni skulle vilja se 😛
  Men jag vill bara säga STORT tack! Ni hart varit en stor inspiration och källa till information när det kommer till naturlig hudvård! Tack!!

 6. Khady 18 februari, 2016 Svara

  Hej!

  Kan jag byta ut shea smöret mot biwax? Eller blir den för fast då ? Shea smöret blandat med andra oljor ger en konstug lukt tycker jag :/ Annars verkar receptet toppen! Har rekommenderat det till många vänner och dom är nöjda.

  • Organic Makers 1 mars, 2016 Svara

   Hej Khady,
   Vårt sheasmör Paradoxa är helt doftlöst och ger ingen doft till deon. Bivax är för hårt att byta ut sheasmöret mot, om du använder bivax behöver du en betydligt mindre mängd bivax än sheasmör.

 7. Malin 18 februari, 2016 Svara

  Min blandning blir väldigt lös när den har svalnat, tar det ett tag innan den blir mer krämig och fast eller måste man använda någon speciell sorts olja till detta? Har använt kallpressad rapsolja, och gjort precis som det står i receptet 🙂

  • Organic Makers 18 februari, 2016 Svara

   Hej Malin,
   När den har svalnat kan det ta några timmar till innan den når sin slutgiltiga konsistens. Det beror på att fastheten efter smältning inte bara beror på temperatur, utan de blandade ingredienserna ska hitta sin nya form och stelna i den.
   Lämna den över natten så blir den fastare!

 8. Sara 26 januari, 2016 Svara

  Hej Charlotte!
  Bara grapefruktolja och vaniljolja!
  Mvh
  Sara

 9. Sara 29 december, 2015 Svara

  Hej!
  Jag är också en av dem som är känslig för bikarbonat. Gjorde denna deon men istället för 25g tog jag 10g bikarbonat, och ökade potatismjölet med motsvarande mängd som jag tog bort av bikarbonatet. Doftsatte med lite vaniljolja och grapefruktolja, bytte ut lite av sheasmöret mot cupuacu-smör. Ljuvlig doft! Asså…denna deo. Var har den varit hela mitt liv?!
  Inga utslag och ingen klåda. Och ingen svettlukt! 🙂

  • Charlotte 5 januari, 2016 Svara

   Sara, det låter underbart! Vilka oljor använde du?

 10. Organic Makers 17 december, 2015 Svara

  Hej Laila,
  För en bikarbonatfri deodorant kan du byta ut bikarbonatet mot hälften zinkoxid och hälften extra stärkelse. Jag är också känslig mot bikarbonat, så jag använder zinkdeon i stället! Nackdelen är att man får vara lite mer försikig med kläderna, då zinken kan ge lite vitmärken. @Jenny; stärkelsen absorberar fukt och gör deon mildare, utan stärkelse fungerar deon inte alls lika bra.
  /Josefin

 11. Laila 17 december, 2015 Svara

  Hej!
  Vill så gärna använda er deo som jag gjort men tål inte bikarbonatet. Får utslag under armarna. Finns det något jag kan göra?
  Önskar och väntar o väntar på ett nytt recept snart utan bikarbonat. Hur går det?
  Önskar även recept på flytande schampo och flytande duschtvål.
  Mvh
  Laila

 12. Jenny 17 november, 2015 Svara

  Hej! Tack för en inspirerande site.
  Jag testar olika varianter på en bikarbonatdeo. Den allra enklaste varianten var att blanda vatten och bikarbonat, men fick deon stå någon dag fick jag skaka jättemycket för att få bikarbonaten och vattnet att blandas igen. Detta funkade inte så bra i en roll on – vattnet sipprade ut i korken.

  Jag testade också att blanda olivolja och bikarbonat i en roll-on och det funkade bättre. Dessutom blev det en effektiv deo. Jag har inte sett mer gula fläckar än vanligt, kan ju konstatera att jag får gula fläckar oavsett deo eller om jag inte har deo alls…Jag tror att dessa kommer av den vanliga svettningen.

  Jag undrar om ni har testat utan stärkelse i något recept. Funkar det lika bra? Hur stor är skillnaden med eller utan stärkelse?
  Tack på förhand/Jenny

 13. Alicia 5 oktober, 2015 Svara

  Hej!
  Jag undrar om ni skulle kunna mixa ihop ett schampo för mjäll och obalans i hårbotten?
  Har problem med kliande och irriterad hårbotten.

  Tack på förhand!
  Mvh Alicia

 14. Sofie 3 augusti, 2015 Svara

  Hej!! jag är sugen på att testa detta recept och tänkte använda Shea Niloteca i hopp om att deon blir så pass rinnig så att jag kan hälla den i ett “rollerstift” och använda på så sätt 🙂 Tror ni det kan funka? Sen tänkte jag fråga om ni tror att man kan tillsätta lite äppelcidervinäger i blandningen? Det verkar som att flera reagerar på bikarbonatet efter ett tag och det kan ju vara för att huden blir för basisk. Äppelcidervinäger gör ju huden sur igen så tänkte att dom kanske kan balansera varandra?

  Tacksam för svar och en super bra blogg!

  Mvh Sofie

  • Organic Makers 3 augusti, 2015 Svara

   Hej Sofie,
   Det kanske kan funka med deon i ett rollerstift. Alltså sådan flaska med kula. Vill du ha den som ett deostick ska den nog vara fastare, inte mjukare.
   Ja, en del är känsliga mot bikarbonatet (jag t.ex) 🙁 Det beror på att bikarbonat är väldigt basiskt. Tyvärr går det inte att avhjälpa genom att tillsätta vinäger, mjölksyra eller annat surt, då det är just det basiska som gör deon effektiv.
   Du kan inte heller blanda vinäger, som är en vätska, med oljorna och sheasmöret då oljor och vätska inte blandar sig med varandra.
   Vi jobbar på att testa andra deorecept utan bikarbonat, men hittills har vi inte kommit fram till ett recept som är tillräckligt effektivt.
   /Josefin

   • emil.kl 2 december, 2018 Svara

    Hejsan.

    Den aktiva ingrediensen Sodium Caproyl/Lauroyl Lactylate är ett mjölksyrasalt med bakteriedödande egenskaper, som förhindrar doft vid svettning. Man kanske kan använda det i stället för bikarbonat?

    Maria åkerberg använder visst det i deras nya deo men är ju så mycket roligare med DYI.
    Jag har försökt att leta på internet om detta mjölksyrasalt men svårt att förstå för mig ifall det är bra miljö/hälso vänlig sak.

    Och jag kan inte hitta det i er webshop.
    Har ni kommit längre på ert recept utan bikarbonat och som roll-on?
    /Emil

 15. Kerstin Andersson 27 juli, 2015 Svara

  Jag undrar om det finns något annat att använda än bikarbonat eftersom jag är så känslig.Skulle vara trevligt att prova annars.
  Tack på förhand

 16. Emelie 25 juli, 2015 Svara

  Hej!
  Nu har jag gjort deon, men insåg när jag läste här bland kommentarerna att jag använt fel sheasmör. 🙁 Kan man använda denna blandning till något annat eller är det bara slänga? 🙁 Har potatismjöl, jojoba, sheasmör och bikarbonat i. Den är rinnig..

  Mvh Emelie

  • Organic Makers 26 juli, 2015 Svara

   Hej Emelie! Nej, släng den inte! Funktionen påverkas inte av att du använt det mjukare sheasmöret. Tycker du att konsistensen är för rinnig kan du smälta ner den och tillsätta några procent bivax så blir den fastare. Du kan också avhjälpa rinnigheten genom att röra i lite mer potatismjöl. /Josefin

 17. Christina 15 maj, 2015 Svara

  Hej! Jag gör mitt eget deo och har gjort ett tag nu. Jag har bikarbonat i mitt också och när jag känner att min hud blir irriterad av det så sprayar jag lite äppelcidervinäger för att sänka hudens ph-värde en aning. funkar jätte bra tycker jag. Ska testa denna deon också och se hur den är jämfört med den jag gör. Som du säger så vill man ju inte lukta skunk! Tack för trevliga recept!

 18. Eva 14 maj, 2015 Svara

  Har gjort deon nu men den vill inte bli krämig är fortfarande rinnig. Ser att jag har använt sheasmör och inte sheasmör paradoxa kan det vara det som gör att den inte “krämar”till sig?

  • Organic Makers 15 maj, 2015 Svara

   Hej Eva, Ja Nilotica har lägre smältpunkt, så det blir inte så fast som med shea Paradoxa!

 19. Mia 10 maj, 2015 Svara

  Det står på Tea tree oljan att den är skadlig vid hudkontakt? Känns lite sisådär att ha den i en hudvårdsprodukt då :/

  • Organic Makers 10 maj, 2015 Svara

   Hej Mia, Tea Tree-olja, liksom alla eteriska oljor är mycket koncentrerade och de varningstexter som därför enligt lag måste finnas betyder att man ska undvika att använda oljan oblandad direkt på huden. Eteriska oljor ska alltid blandas med vegetabiliska oljor när de ska användas för hudvård. När du gör din egen deodorant eller andra hudvårdsprodukter använder du eterisk Tea Tree med ca 1%.

 20. sonja 9 maj, 2015 Svara

  Jag ska säga att jag var väldigt, väldigt skeptisk till detta recept. Jag är byggnadsarbetare och jobbar ofta i varma, oventilerade utrymmen. Oavsett vilken deodorant jag använt luktar jag alltid lite svett när jag kommer hem.
  Men nu har jag använt denna deo i en vecka och VARJE DAG kommer jag hem efter åtta timmars intensivt svettande och luktar… gott. Alltså inte ens lite svett utan bara gott. Jag är imponerad. Tack för receptet!

 21. Marianne 29 april, 2015 Svara

  Går det bra att använda jojoba- eller mandelolja? Eller att ändå använda kokosolja, som blandas med sheasmör?

  • Organic Makers 30 april, 2015 Svara

   Hej Marianne. Det går bra att använda såväl jojoba- och mandelolja, och/eller kokosolja. 🙂

 22. Conhumdrum 29 april, 2015 Svara

  Hej!

  Innehåller era aluminiumdosor BPA? Det finns ju ofta i konservburkar t.ex. och det står inget om att den är fri från det.
  Tack!

  • Organic Makers 30 april, 2015 Svara

   Våra aluminiumdosor är helt fria från BPA. BPA brukar finnas i den lite gummiaktiga beläggning som finns på insidan av vissa konservburkar, och det finns inte i våra dosor!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *