Gör din egen ekologiska deodorant med krämigt sheasmör
Gör din egen ekologiska deodorant med krämigt sheasmör
Göra sin egen deo? Funkar det verkligen? Och varför ska man göra det?
Det är långt ifrån alla som vill göra sin egen deodorant, och det kan man ju förstå. Den måste ju verkligen funka! För ingen vill gå runt och lukta skunk under armarna, det är en sak som är säker.
För inte så länge sedan skulle tanken på att göra sin egen naturliga deo kanske verka absurd för det flesta, men ju mer man lär sig om kemikalier och synteter i våra vardagliga hudprodukter, desto mer lockande känns de naturliga alternativen.
En ”vanlig” deo innehåller oftast aluminiumsulfat; ett omdiskuterat ämne som många vill undvika i stora doser (mer om det kan du läsa här). En ”vanlig” deo innehåller dessutom oftast syntetiska konserveringsmedel, parfymer och en mängd andra ämnen som inte känns sunda – särskilt som det är en produkt man använder varje dag, i princip hela livet.
Men går det att göra en fungerande deo med bara naturliga ingredienser? Javisst! Ett enkelt recept man ofta stöter på består av bikarbonat, stärkelse och kokosolja.
Vi var inte riktigt nöjda med kokosoljavarianten, utan har tagit fram ett recept som är lite krämigare, och som vi tycker fungerar lite bättre. Vi kan villigt erkänna att både vi och våra testpersoner var misstänksamt inställda till funktionen. Funkar den verkligen? Och funkar det hela dan? Vi blev alla positivt överraskande. Deon funkar minst lika bra som en konventionell deodorant!
Så vad är det i den? Vår deo bygger på en krämig blandning av sheasmör paradoxa och ekologisk kallpressad olja(basen är ungefär som Ekologiskt Body Balm med sheasmör)Sheasmöret ger mer fasthet åt deodoranten än kokosoljan, dessutom slipper man kokosdoften som alla kanske inte är så förtjusta i. Basen av sheasmör och ekologisk olja gör deon till en len och mjuk kräm som är toppen för huden.
De verksamma ingredienserna är bikarbonat och stärkelse, samt, om man vill, eterisk Tea Tree-olja eller lavendelolja som båda verkar antibakteriellt och ger extra effekt till deon.
Bikarbonat är ett salt (natriumvätekarbonat) som neutraliserar lukt. I stora doser kan bikarbonatet verka irriterande för huden, det är därför viktigt att inte överdosera bikarbonatet i din deo. Vi använder inte mer än ca 25% bikarbonat i vårt recept, och det funkar utmärkt.
Stärkelse är till för att absorbera fukten från huden. Vi föredrar stärkelse i form av ekologisk majsstärkelse, men annan stärkelse går också att använda.
Det här blir en bra deo som verkligen funkar! Sheasmöret och oljan håller huden mjuk, bikarbonaten neutraliserar dålig lukt och stärkelsen absorberar fukt. Perfekt! Vill man ha en ännu bättre deo, eller man kanske inte upplever att den här räcker hela vägen, tillsätter man även några droppar av en antibakteriell eterisk olja som Tea Tree-, lavendel-, eukalyptus- eller rosmarinolja. Man kan också tillsätta ytterligare eteriska oljor för att få en bra doft på deon (som neutral är helt doftlös).
Den enda nackdelen med deodoranten är att det i början kan vara ovant med den lilla grynigheten när man smörjer på den. Bikarbonat löser sig nämligen inte i fett, utan pulvret är kvar i deodoranten vilket gör att man känner av det mot fingrarna. Detta är dock inget man märker när deodoranten väl är på plats. Men… tyvärr är också en del överkänsliga mot det höga pH-värde som bikarbonaten ger (men det är också detta som gör deodoranten så effektiv). Blir du irriterad av bikarbonatdeo, prova att göra med lite mindre mängd bikarbonat. Märker du ändå av hudirritation är bikarbonatdeo tyvärr inget för dig.
Nå då så! Här är receptet:
Recept naturlig deodorant, drygt 100 g:
Det här är vårt gamla originalrecept som gör 115 g, drygt 100 ml. Ett anpassat recept med receptkalkylator, där du själv kan ange mängd du vill göra, finns nedan.
Smält ihop sheasmöret och oljan över ett vattenbad. Sheasmöret smälter vid 35-40 grader, så varmare än så behöver det inte bli. Rör till allt har löst sig ordentligt. Blanda bikarbonat och majsstärkelse. Tillsätt den smälta oljeblandningen under omrörning tills allt har löst sig. Rör om då och då medan smeten svalnar, så får du en riktigt krämig deo. När blandningen har svalnat en stund tillsätter du eteriska oljor och rör om. Låt deokrämen svalna helt innan du skopar upp den i burk eller dosa. Det kan ta upp till 24 timmar innan deon stelnar helt och ”sätter sig”, så bli inte orolig om deodoranten är lös även när den varit rumstempererad i flera timmar. Det här receptet räcker precis till en st 100 ml aluminiumdosa, och det blir deodorant som räcker länge.
Hållbarhet: Innehållet av stabila oljor kombinerat med bikarbonatet, är en mycket hållbar blandning där bakterier inte kan frodas. Deodoranten håller därför länge, minst ett halvår.
Känslig mot bikarbonat?
En del är överkänsliga mot bikarbonat, och kan därför inte använda sig av bikarbonatdeo. Prova att byta ut mängden bikarbonat i recepet mot samma mängd magnesiumhydroxid, en deodoriserande ingrediens som är mildare mot huden!
I receptbloggen delar vi med oss av recept, inspiration och fakta om DIY hudvård, råvaror och produkter.
Alla våra recept är noggrant testade och säkra. Det kan ta en stund att lära sig att få till precis rätt konsistens och känsla. Övning ger färdighet! Om receptbloggen.
Följ oss på facebook och instagram för att inte missa nyheter, inspiration och erbjudanden!
Webbutiken
I vår webbutik hittar du allt du behöver för att tillverka din egen hudvård! Alla råvaror och ingredienser är noggrant granskade för att vara naturliga och ekologiska, utan petrokemi och synteter.
Du vet väl att du kan skaffa ett medlemskonto när du handlat hos oss? Med ett medlemskonto får du, förutom koll på dina beställningar, tillgång till bonusmaterial och fina specialerbjudande!
Materialet varierar över tid, så det finns alltid nåt att hämta!
Registrera dig när du handlat hos oss, antingen via länk i ditt bekräftelsemail, eller i efterhand via "mitt konto".
Hej! Testade att göra denna idag, och vill varna lite för eterisk tea tree-olja… Jag hade i 0,5 ml, enligt receptet, och 0,5 ml eterisk apelsinolja. Tea tree-oljan tar dock över ALL doft, och det luktar ju inte så gott… Jag har försökt hälla i mer eterisk olja, både apelsin och citron, men jag har jättesvårt att få en god doft på deon. 🙁
Ett tips om man vill använda Tea Tree-olja för dess funktion, men inte är helt förtjust i doften är att kombinera mer eteriska oljor som är bas- eller mellannoter. Tex Vetiver, patchouli, geranium, ylang ylang, lavendel och kryddnejlika. Just citrusdofter är toppnoter och har dålig förmåga att täcka andra dofter.
Hej!!! Tack för en underbar sida med underbara produkter. Gjorde denna deon för ett par veckor sedan och har använd bara den sedan dess, och måste säga det att den är lätt bäst. Bättre än någon köpt deo jag har haft. Är super nöjd. Detta blir dessutom en bra julklapp för att sprida den vidare 🙂
Tack!!!
Hej! Vad glad jag blev att jag hittade hit! Min tonåriga dotter har använt många olika ekodedoranter, men inte har varit riktigt nöjd med nån av dem. Jag vill verkligen pröva receptet. Tror ni att man skulle kunna använda någon form av citrusolja istället för lavendel och t treeoljan? Hon älskar citrusdoft:-)
Tack!
Hej! Tea Tree och Lavendel har bäst anti-bakteriella egenskaper, men du kan ju även ta med citrusdoft, som tex grapefrukt, apelsin eller citron för att få en fin doft som din dotter gillar. Alla eteriska oljor går att blanda med varandra. Lycka till! /Daniel
Hej!
Har nyss upptäckt er sida, den verkar suverän! Jag känner mig väldigt sugen att göra deodoranten men tänkte först höra om det går bra att blanda tea tree olja och lavendelolja? (har nämligen läst om tea tree, att den kan verka irriterande på huden om den inte används i kombination med andra eteriska oljor). Måste man använda sig av aluminiumburkar eller går det lika bra att använda glasburkar? Sedan undrar jag om det är tänkt att man ska applicera med hjälp av fingrarna?
Tack på förhand!
Jag undrar om man kan använda ekologiska kallpressade kokosolja (virgin o fair trade) som man kan köpa i er webbshopp till era recept? Annars Arganolja? Jag har ganska torr och känslig hud på kroppen.
Jag undrar också om man kan använda den där ekologiska kallpressade kokosoljan till matlagning?
Tack!
Hej lolo!
Ja alla våra oljor kan såklart användas i våra recept. Det går också att byta ut en olja mot en annan i våra recept, så länge konsistensen är ungefär den samma.
Kokosoljan går utmärkt att använda till matlagning!
Hej! Tack för ett bra recept och en väldigt inspirerande blogg! Jag gillar den här deon jättemycket, den luktar gott och håller effektivt svettlukt borta! Men, tyvärr blir mina vita kläder gula under armarna av deon. Det går bort i tvätten, men jag kan inte använda ett vitt plagg mer än en dag eftersom det sedan ser ofräscht och missfärgat ut. Är det ingen annan som haft samma problem? Vet ni vilken ingrediens det kan vara som färgar gult och kan man i så fall byta ut den mot något annat? Jag följde receptet ovan och använde: Bikarbonat, sheasmör, potatismjöl, solrosolja (2/3 av oljan i receptet), aprikosolja (1/3 av oljan i receptet) och tee tree oil.
Hej Stina! ;), efter en timme borde den vara ganska fast, men det kan ta upp till ett dygn innan den stelnat helt. Det här receptet blir en ganska fast deo, så är den rinnig måste du ha gjort nåt knas i uppmätningen.
Är den fortfarande lite varm kan du sätta den i kylen och röra om med nån minuts mellanrum så ska det inte ta lång tid innan den stelnar.
Hej Ida!
Det borde gå bra att göra som deostick, men du bör byta ut minst 15 g sheasmör mot 15 gram bivax. Eller 10 g sheasmör och 5 ml olja mot 15 g bivax. Blir det ändå för mjukt, prova att byta ut 5 ml olja till mot bivax.
Hej!
Skulle man kunna anpassa receptet för att få en deo med konsistens som passar i ett stick? Jag testade byta ut 5 g sheasmör mot 5 g bivax, men det verkar ändå bli för mjukt.
Hej! Finns det något man skulle kunna använda istället för bikarbonat? Jag har använt Soapwallas deodorant (som innehåller bikarbonat) och den fungerade bra om jag bara använde den någon enstaka gång då och då, men använde jag den varje dag blev min hud röd, torr, flagig och irriterad. Inte jättekul!
Hej Sarah!
I just det är receptet (och många andra naturliga deodorantrecept) är det bikarbonatet som är det verksamma ämnet, och det är därför den funkar så bra.
En del är dock känsliga mot bikarbonatet och kan inte använda det. Prova att byta ut bikarbonatet i receptet mot 50/50 zinkoxid/stärkelse.
Ett alternativ (som funkar lite sämre, men ger visst skydd) är att skippa bikarbonatet i receptet och öka doseringen av Tea tree-olja till 1%. Då är det främst Tea tree-oljan som är verksam mot dålig lukt.
Hej! Jag undrar hur den blir i färgen när den torkat på huden? Blir man vit efter potatismjölet?
Och så undrar jag om ni tror att man kan fylla den i en gammal deoflaska, el om konsistensen blir för tjock?
Tack för en inspirerande blogg!
Hej Emma,
Nej, jag har faktiskt inte upplevt någon viteffekt på huden eller kläderna. Dock kan bikarbonatet som är ett pulver ge en lite sträv känsla i armhålan på en undertröja t.ex.
Konsistensen på det här receptet är för tjock för en deoflaska. Vi får väl utveckla ett recept för flytande deo också 😉 Problemet är väl att få bikarbonatet och stärkelsen att hålla sig blandade med oljorna. Fast det är ju inte heller så jobbigt att skaka flaskan lätt innan användning 😉 Prova att byta om mängderna olja och sheasmör så blir den nog ganska lös!
Hej Minna, vi använder ungefär två tredjedelar solrosolja och en tredjedel tefröolja till det här receptet. Solros är en bra bas och tefrö är min favorit just nu. Andra oljor som funkar bra är aprikos, nypon och hampa.
”Droppar” är ett litet luddigt begrepp, därför brukar vi använda våra graderade pipetter som är graderade från 0,5 ml upp till 3 ml. Finns i webbutiken, 20 spänn för 10 st.
Vi brukar räkna med att 1 ml är ca 20-25 droppar.
Tänkte på det här med att undvika aluminium i deodoranter, och att ert bikarbonat är aluminiumfritt; hur är det då med era burkar/dosor i aluminium. Påverkar de produkterna….?
En annan fundering; går det bra att halvera recepten på eran receptblogg?
Aluminium i förpackningar och i t.ex odlade ingredienser är inget problem. Aluminium är jordens tredje vanligaste grundämne och finns naturligt i det mesta, i helt ofarliga doser.
Problemet med de konventionella deodoranterna är att de har aluminium som verksamt ämne, upp till 40 ggr den vanliga dosen man naturligt får i sig via mat och annat, och när man använder så höga doser varje dag kan det bli problem enligt forskarna.
Du kan absolut halvera recepten, och också prova dig fram till en konsistens som passar dig, t.ex mer flytande oljor för lösare kräm och tvärt om!
Hej,
Har också funderat på det här med aluminiumburkar. Det jag har hört är att aluminium kan ”frisättas” om det utsätts för syror och att man därför inte ska göra exv. tomatsås i en aluminiumkastrull. Tror också att det är så att burkar som används till mat/dryck har en plastbeläggning på insidan för att förhindra detta (beläggningen har i sin tur varit ifrågasatt för att den ofta innehåller bisfenol A). Hur aluminium påverkas av feta blandningar har jag dock ingen aning om.
Aluminiumburkarna är precis som aluminiumburkar med läsk och vatten t.ex, tunt lackade med en livsmedelsgodkänd lack som INTE innehåller bisfenol A, så det finns ingen risk för att produkten ska ”dra ut” nån aluminium från burken. Vill man ändå undvika aluminiumburkar av någon anledning finns det glas eller PET som alternativ!
Fettfläckar har vi inte hört någon som upplevt. Precis som en normal kroppskräm inte ger fettfläckar. Fettet upptas av huden och mjukgör, och stärkelsen är där för att absorbera fukt (svett)
Hej Maria!
Jag har problem med fettfläckar av denna deon, trots att jag tar liten mängd och väntar länge innan jag tar på mig kläder. Det är vad som hindrar att använda den varje dag, tyvärr. Annars är den riktigt bra! Ersätter bikarbonat med magnesiumhydroxid pga överkänslighet, vilket funkar jättebra.
Jag har sett att problem med fettfläckar tas upp av fler i denna tråden.
Min undran är om man skulle kunna lösa detta med hjälp av exempelvis lite bivax? Vad säger Organicmakers om det?
Hejsan! Undrar vilken eller vilka oljor ni använde när ni gjorde denna? Antar att det ska vara en olja som absorberas snabbt av huden. Vilken funkar bäst liksom?
121 kommentarer
Tack! Blir det någon skillnad på deons egendkaper eller funktion om man jämför att använda majsstärkelse gentemot potatismjöl?
Hej!
Kan man använda majsstärkelse istället för potatismjöl? Om svar ja, är det isf samma mängd som ska användas?
Tack 🙂
Hej, Ja du kan använda majsstärkelse i stället och i samma mängd som potatismjöl!
Hej! Testade att göra denna idag, och vill varna lite för eterisk tea tree-olja… Jag hade i 0,5 ml, enligt receptet, och 0,5 ml eterisk apelsinolja. Tea tree-oljan tar dock över ALL doft, och det luktar ju inte så gott… Jag har försökt hälla i mer eterisk olja, både apelsin och citron, men jag har jättesvårt att få en god doft på deon. 🙁
Ett tips om man vill använda Tea Tree-olja för dess funktion, men inte är helt förtjust i doften är att kombinera mer eteriska oljor som är bas- eller mellannoter. Tex Vetiver, patchouli, geranium, ylang ylang, lavendel och kryddnejlika. Just citrusdofter är toppnoter och har dålig förmåga att täcka andra dofter.
Ah, ok. Ska tänka på det till nästa gång. Tack!
Hej!!! Tack för en underbar sida med underbara produkter. Gjorde denna deon för ett par veckor sedan och har använd bara den sedan dess, och måste säga det att den är lätt bäst. Bättre än någon köpt deo jag har haft. Är super nöjd. Detta blir dessutom en bra julklapp för att sprida den vidare 🙂
Tack!!!
Hej! Vad glad jag blev att jag hittade hit! Min tonåriga dotter har använt många olika ekodedoranter, men inte har varit riktigt nöjd med nån av dem. Jag vill verkligen pröva receptet. Tror ni att man skulle kunna använda någon form av citrusolja istället för lavendel och t treeoljan? Hon älskar citrusdoft:-)
Tack!
Jag undrar också om man kan använda ekologisk kallpressad sesamolja och kakaosmör, då vi har ganska mycket av båda hemma?
Hej! Tea Tree och Lavendel har bäst anti-bakteriella egenskaper, men du kan ju även ta med citrusdoft, som tex grapefrukt, apelsin eller citron för att få en fin doft som din dotter gillar. Alla eteriska oljor går att blanda med varandra. Lycka till! /Daniel
Hej!
Har nyss upptäckt er sida, den verkar suverän! Jag känner mig väldigt sugen att göra deodoranten men tänkte först höra om det går bra att blanda tea tree olja och lavendelolja? (har nämligen läst om tea tree, att den kan verka irriterande på huden om den inte används i kombination med andra eteriska oljor). Måste man använda sig av aluminiumburkar eller går det lika bra att använda glasburkar? Sedan undrar jag om det är tänkt att man ska applicera med hjälp av fingrarna?
Tack på förhand!
Jag undrar om man kan använda ekologiska kallpressade kokosolja (virgin o fair trade) som man kan köpa i er webbshopp till era recept? Annars Arganolja? Jag har ganska torr och känslig hud på kroppen.
Jag undrar också om man kan använda den där ekologiska kallpressade kokosoljan till matlagning?
Tack!
Hej lolo!
Ja alla våra oljor kan såklart användas i våra recept. Det går också att byta ut en olja mot en annan i våra recept, så länge konsistensen är ungefär den samma.
Kokosoljan går utmärkt att använda till matlagning!
Hej! Tack för ett bra recept och en väldigt inspirerande blogg! Jag gillar den här deon jättemycket, den luktar gott och håller effektivt svettlukt borta! Men, tyvärr blir mina vita kläder gula under armarna av deon. Det går bort i tvätten, men jag kan inte använda ett vitt plagg mer än en dag eftersom det sedan ser ofräscht och missfärgat ut. Är det ingen annan som haft samma problem? Vet ni vilken ingrediens det kan vara som färgar gult och kan man i så fall byta ut den mot något annat? Jag följde receptet ovan och använde: Bikarbonat, sheasmör, potatismjöl, solrosolja (2/3 av oljan i receptet), aprikosolja (1/3 av oljan i receptet) och tee tree oil.
Hej Frida!
Prova att byta ut oljorna mot mer färglösa oljor. T.ex tefröoljan är helt färglös.
hej! hur lång tid ska det ta innan den stelnar? nu är det nästan en timme sedan jag gjorde den, och den är fortfarande väldigt rinnig!
Hej Stina! ;), efter en timme borde den vara ganska fast, men det kan ta upp till ett dygn innan den stelnat helt. Det här receptet blir en ganska fast deo, så är den rinnig måste du ha gjort nåt knas i uppmätningen.
Är den fortfarande lite varm kan du sätta den i kylen och röra om med nån minuts mellanrum så ska det inte ta lång tid innan den stelnar.
Hej. såg att du använt tre olika oljor till deon, jag undrar om det fungerar att endast använda arganolja?
/Hanna
Hej Hanna,
Det går bra att bara använda arganolja, det är helt enkelt bara att välja den olja/oljeblandning som passar din hud!
Hej Ida!
Det borde gå bra att göra som deostick, men du bör byta ut minst 15 g sheasmör mot 15 gram bivax. Eller 10 g sheasmör och 5 ml olja mot 15 g bivax. Blir det ändå för mjukt, prova att byta ut 5 ml olja till mot bivax.
Hej!
Skulle man kunna anpassa receptet för att få en deo med konsistens som passar i ett stick? Jag testade byta ut 5 g sheasmör mot 5 g bivax, men det verkar ändå bli för mjukt.
Hej! Finns det något man skulle kunna använda istället för bikarbonat? Jag har använt Soapwallas deodorant (som innehåller bikarbonat) och den fungerade bra om jag bara använde den någon enstaka gång då och då, men använde jag den varje dag blev min hud röd, torr, flagig och irriterad. Inte jättekul!
Hej Sarah!
I just det är receptet (och många andra naturliga deodorantrecept) är det bikarbonatet som är det verksamma ämnet, och det är därför den funkar så bra.
En del är dock känsliga mot bikarbonatet och kan inte använda det. Prova att byta ut bikarbonatet i receptet mot 50/50 zinkoxid/stärkelse.
Ett alternativ (som funkar lite sämre, men ger visst skydd) är att skippa bikarbonatet i receptet och öka doseringen av Tea tree-olja till 1%. Då är det främst Tea tree-oljan som är verksam mot dålig lukt.
Hej! Jag undrar hur den blir i färgen när den torkat på huden? Blir man vit efter potatismjölet?
Och så undrar jag om ni tror att man kan fylla den i en gammal deoflaska, el om konsistensen blir för tjock?
Tack för en inspirerande blogg!
Hej Emma,
Nej, jag har faktiskt inte upplevt någon viteffekt på huden eller kläderna. Dock kan bikarbonatet som är ett pulver ge en lite sträv känsla i armhålan på en undertröja t.ex.
Konsistensen på det här receptet är för tjock för en deoflaska. Vi får väl utveckla ett recept för flytande deo också 😉 Problemet är väl att få bikarbonatet och stärkelsen att hålla sig blandade med oljorna. Fast det är ju inte heller så jobbigt att skaka flaskan lätt innan användning 😉 Prova att byta om mängderna olja och sheasmör så blir den nog ganska lös!
Hej Minna, vi använder ungefär två tredjedelar solrosolja och en tredjedel tefröolja till det här receptet. Solros är en bra bas och tefrö är min favorit just nu. Andra oljor som funkar bra är aprikos, nypon och hampa.
Hur många droppar eterisk olja har ni i?
Till 100 g eller 100 ml används sammanlagt 1g eller 1 ml eteriska oljor (1%). Det är 25-30 droppar.
”Droppar” är ett litet luddigt begrepp, därför brukar vi använda våra graderade pipetter som är graderade från 0,5 ml upp till 3 ml. Finns i webbutiken, 20 spänn för 10 st.
Vi brukar räkna med att 1 ml är ca 20-25 droppar.
Tänkte på det här med att undvika aluminium i deodoranter, och att ert bikarbonat är aluminiumfritt; hur är det då med era burkar/dosor i aluminium. Påverkar de produkterna….?
En annan fundering; går det bra att halvera recepten på eran receptblogg?
Aluminium i förpackningar och i t.ex odlade ingredienser är inget problem. Aluminium är jordens tredje vanligaste grundämne och finns naturligt i det mesta, i helt ofarliga doser.
Problemet med de konventionella deodoranterna är att de har aluminium som verksamt ämne, upp till 40 ggr den vanliga dosen man naturligt får i sig via mat och annat, och när man använder så höga doser varje dag kan det bli problem enligt forskarna.
Du kan absolut halvera recepten, och också prova dig fram till en konsistens som passar dig, t.ex mer flytande oljor för lösare kräm och tvärt om!
Hej,
Har också funderat på det här med aluminiumburkar. Det jag har hört är att aluminium kan ”frisättas” om det utsätts för syror och att man därför inte ska göra exv. tomatsås i en aluminiumkastrull. Tror också att det är så att burkar som används till mat/dryck har en plastbeläggning på insidan för att förhindra detta (beläggningen har i sin tur varit ifrågasatt för att den ofta innehåller bisfenol A). Hur aluminium påverkas av feta blandningar har jag dock ingen aning om.
Aluminiumburkarna är precis som aluminiumburkar med läsk och vatten t.ex, tunt lackade med en livsmedelsgodkänd lack som INTE innehåller bisfenol A, så det finns ingen risk för att produkten ska ”dra ut” nån aluminium från burken. Vill man ändå undvika aluminiumburkar av någon anledning finns det glas eller PET som alternativ!
Hej!
Finns det nån risk för att det kan bli fettfläckar på kläderna av produkten?
Fettfläckar har vi inte hört någon som upplevt. Precis som en normal kroppskräm inte ger fettfläckar. Fettet upptas av huden och mjukgör, och stärkelsen är där för att absorbera fukt (svett)
Hej Maria!
Jag har problem med fettfläckar av denna deon, trots att jag tar liten mängd och väntar länge innan jag tar på mig kläder. Det är vad som hindrar att använda den varje dag, tyvärr. Annars är den riktigt bra! Ersätter bikarbonat med magnesiumhydroxid pga överkänslighet, vilket funkar jättebra.
Jag har sett att problem med fettfläckar tas upp av fler i denna tråden.
Min undran är om man skulle kunna lösa detta med hjälp av exempelvis lite bivax? Vad säger Organicmakers om det?
Vänligen Sara
Hejsan! Undrar vilken eller vilka oljor ni använde när ni gjorde denna? Antar att det ska vara en olja som absorberas snabbt av huden. Vilken funkar bäst liksom?
Tack på förhand! 🙂