Ekologisk bivaxolja - gör den själv! organicmakers.se

Bivaxolja – DIY ekologisk kroppsvård för torr hud!

För dig med torrare hud, eller för de vintriga månaderna med torr luft och kyla, är en ekologisk bivaxolja det perfekta valet för kroppen. Med ekologiska kallpressade oljor som passar just din hud och med skyddande bivax, är detta en lättapplicerad tjock olja som fungerar som en riktigt fuktighetsbevarande hudkräm.

Den perfekta bivaxoljan består av ca 7% bivax och resten, 93%, olja/oljor och oljelösliga extrakt och ingredienser. I princip kan du göra en bivaxolja med 7% bivax och 93% av en enda olja, din favoritolja t.ex. Men för att få bästa möjliga hudvård av din bivaxolja använder du en kombination av olika oljor och gärna ett oljelösligt extrakt också. Då blir din bivaxolja en riktigt effektiv ekologisk lyx-produkt, helt naturlig utan onödiga tillsatser eller kemikalier.

Om du vill kan du också doftsätta din bivaxolja med härliga dofter av ekologiska eteriska oljor. Vi rekommenderar passande dofter till varje recept, men du kan också komponera din helt egna favoritdoft. Läs mer i inlägget Gör egen parfym eller doft med eteriska oljor.

Vegansk vaxolja? Byt ut bivaxet mot risvax! Läs mer nedan.

Bivaxoljan har bra konsistens i normal rumstemperatur, ca 20 grader. Har flaskan stått kallt ett tag och bivaxoljan blivit trög att pumpa, sätt flaskan i ljummet vatten en stund, så återfår den sin konsistens.

Recept: 

Bivaxolja med mandel, aprikos havtorn och morot (orange).

En härligt orange bivaxolja som får sin färg av betakarotenet i morotsextraktoljan och den intensivt röda havtornsoljan. Morotsextraktolja är ett ekologiskt extrakt med morotens alla hudvårdande egenskaper. Morotens karoten (som bildar A-vitamin) samt lykopen är kraftiga antioxidanter som utvecklar hudens eget skydd mot solskador. Havtornsoljan är full med näringsämnen, vilket gör den här bivaxoljan till en riktig näringsboost för huden. Lägg till vårdande mandelolja och den lättabsorberade tefröoljan med extra antioxidanter, och du har en riktigt fin ekologisk produkt.

Förinställd mängd är 200 g vilket motsvarar drygt 200 ml

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljefas

7%Vitt bivax EKOMängd g
45%Mandelolja EKOMängd g
35%Tefröolja EKOMängd g
10%Havtornsolja EKOMängd g
2%MorotsextraktMängd g
0.5%Naturlig E-vitaminMängd g
1% Ev. eteriska oljorMängd g

receptnoter:

Gult bivax kan användas i stället för vitt bivax. Till bivaxoljan med havtorn och morot med sin varmt orange färg passar t.ex Apelsin, Bergamott, CederMandarin, Neroli och Patchouli.

Bivaxolja med hampfrö, avokado och kamomill (grön).

Den här blandningen är särskilt bra för eksemhud och hud med extra torra partier. Hampfröoljans essentiella fettsyror omega 3 och 6, som stärker hudens eget barriärskydd, är regenererande för huden. Avokadooljan är mjukgörande och innehåller omega 7, nyttiga fytosteroler, lecitin och squalene, vilket gör den extra bra för torr hud. Kamomillextraktoljan innehåller ämnet bisabolol, som verkar lugnade och naturligt vårdande för huden. Bivaxet med sin antiinflammatoriska egenskaper skapar en tunn hinna som håller kvar fukt samtidigt som huden andas.

Förinställd mängd är 200 g vilket motsvarar drygt 200 ml

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljefas

7%Vitt bivax EKOMängd g
45%Hampfröolja EKOMängd g
45%Avokadoolja EKOMängd g
2%KamomillextraktMängd g
0.5%Naturlig E-vitaminMängd g
1% Ev. eteriska oljorMängd g

Receptnoter:

Gult bivax kan användas i stället för vitt bivax. Till den gröna bivaxoljan med kamomill passar t.ex CitronDouglasgranFrankinsence, Geranium, Romersk Kamomill och Sandelträ.

Bivaxolja med ringblomma (gul).

Det här soligt gula bivaxoljan är även bra på att stärka och behålla hudens naturliga skydd. Ringblomsolja är en klassisk ingrediens mot utslag och irritation då den är rik på bioaktiva ämnen, som stimulerar hudens läkeprocesser. Rapsoljan har även den antiinflammatoriska egenskaper, och aprikoskärnolja är en mild och bra mjukgörande olja. Tillsammans med bivaxet är det här en riktig dunderkur för skadad hud.

Förinställd mängd är 200 g vilket motsvarar drygt 200 ml

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljefas

7%Gult Bivax EKOMängd g
45%Rapsolja EKOMängd g
46%Aprikoskärnolja EKOMängd g
2%RingblomsextraktMängd g
0.5%Naturlig E-vitaminMängd g
1% Ev eteriska oljorMängd g

Receptnoter:

Till den gula bivaxoljan med ringblomma passar t.ex LavendelMay Chang, PalmarosaRosmarin, Ylang Ylang eller varför inte en citruskryddig Ingefära, som också har antiinflammatorisk verkan.

Vegansk vaxolja?

Bivax räknas inte som helt veganskt, då det är producerat av bina i bikupan. Vill du göra helt vegansk vaxolja kan du ersätta de 7% bivax mot 6% risvax + 1 % extra vegetabilisk olja. Då får du en liknande konsistens, helt vegansk!

Gör så här:

Väg upp oljor, extrakt och bivax och ev. E-vitamin med en noggrann våg i en värmetålig behållare. Det är lämpligt med en ungefär dubbelt så stor behållare som mängden du tillverkar.

Smält samman bivax och oljor/extrakt under omrörning över ett vattenbad eller i korta intervaller i mikrovågsugn. Låt svalna till rumstemperatur. Rör om då och då under avsvalningstiden.
Vill du doftsätta din bivaxolja tillsätter du eteriska oljor när temperaturen är ca 30 grader. Det går även bra att tillsätta eteriska oljor när blandningen har svalnat helt.

Häll upp blandningen på pumpflaska med din egenknåpade etikett (se nedan). Bivaxoljan kanske verkar lite lös fortfarande, men den kommer att tjockna ytterligare det närmsta dygnet.

Använd bivaxoljan över hela kroppen, gärna direkt efter dusch eller bad när huden fortfarande är fuktig. Då behåller huden sin fukt längre.

Hållbarhet och förvaring:

Varför e-vitamin? E-vitamin är en naturlig hudvårdande antioxidant, och förlänger hållbarheten på den färdiga produkten. Hållbarheten på en oljeprodukt beror på hållbarheten på de oljor som ingår i blandningen. Vid förvaring i sluten flaska i rumstemperatur är hållbarheten minst 6 månader utan E-vitamin, och minst 1 år med E-vitamin. Du märker om din olja blivit gammal om den luktar tydligt härsket.

Diy bivaxolja - organicmakers.se

Så här gör du dina egna fina etiketter:

Ett jättebra knep för att få till riktigt fina etiketter till dina produkter, med hjälp av våra självhäftande etiketter och vita märkpennor, är att skriva ut en textmall på vanligt papper, som du sedan lägger under etiketten och ritar av textkonturerna. Resultatet ser du på bilden! Vi har gjort en mall till receptens bivaxoljor som du kan skriva ut och använda! Du laddar ner den som pdf här>. Den  passar våra största etiketter, 60 x 100 mm.
Det går naturligtvis också bra att skriva ut etiketterna på självhäftande papper eller på självhäftande film (finns i pappershandeln) och klippa till dem till rätt storlek.

Fler etikettalternativ hittar du i vår webbshop i kategorin Etiketter och märkning.

Lycka till med din ekologiska hudvårdstillverkning!

Råvaror i recepten:

46 kommentarer

 1. Lena 1 december, 2021 Svara

  Hej!
  Är riktigt kär i mina bivaxoljor. Har börjat att använda dessa för bara 1 vecka sen, slående resultat. Magisk förvandling nästan som babykänsla på huden efter insmörjning. Har också använt den gröna bivaxoljan på mina extremt torra händer som flagnar och är supernöjd med resultatet redan. Har en fördel att göra superfina egna etiketter som jag skriver ut, samt skär ut transparant skyltvinyl som etikett över flaskan. Lyxig värre 🙂 Supernöjd med denna sidan.

 2. Camilla 28 november, 2020 Svara

  Funkar makersself i denna om man tänker smörja in sig efter duschen för mer fuktighetsbevarande effekt?

 3. Johanna Börjesson 11 augusti, 2019 Svara

  Hej!
  Jag har extraktolja kamomill av den äldre modellen som går ut nu i höst. Jag tänkte använda upp den och bl.a. göra den gröna bivaxoljan. Men jag förstår inte er notering i receptet (recept gul), jag förstår inte hur jag ska ändra till rätt mängd.
  Ska jag öka kamomillen till 10% (+8%) och ta bort motsvarande 8% av en av de veg. oljorna?
  Mvh Johanna

  • Organic Makers 14 augusti, 2019 Svara

   Hej, Ja precis så: Öka mängden extraktolja om du har den äldre sorten och minska någon av de vegetabiliska oljorna med motsvarande mängd.

 4. Jessica 15 juli, 2019 Svara

  Hej!
  Jag undrar om pumpflaska airless skulle funka till detta recept eller om det blir för tjockt? Är ute efter en förpackning som är smidigare att ta med i handväskan tex.

 5. Anna 23 mars, 2019 Svara

  Skulle det gå att använda Shea- eller Cupuacu-smör också i en olja?
  Hur mycket i så fall, om oljan skall vara flytande?

  • Organic Makers 23 mars, 2019 Svara

   Hej Anna,

   Smörer har en tendens att skikta sig efter ett tag, vilket vissa vaxer, t.ex bivax och myricavax, inte gör, så det går tyvärr inte att göra en bra flytande olja av shea- eller cupuacusmör.

 6. Annica 10 januari, 2019 Svara

  Hej!

  Jag ska göra den orange bivaxoljan nu för första gången.
  Jag undrar bara om det är så att havtornen och morotsoljan kan färga av sig på kläderna?

  • Organic Makers 10 januari, 2019 Svara

   Hej Annica!
   Nej, när du smörjer in dig med oljan är färgen inte så kraftig att den färgar av sig!

 7. Elin 6 september, 2018 Svara

  Hej!
  Älskar bivaxoljan som också brukar bli en uppskattad present. Designen på etiketten är så fin tycker jag. Tänkte använda liknande till andra produkter som jag gör och undrar därför vilket typsnitt texten till etiketterna är skriven med?

  • Organic Makers 20 september, 2018 Svara

   Hej Elin!
   Tyvärr har jag blivit av med originalfilen, men det är nåt ganska vanligt typsnitt, som är lite condensed, det vill säga lite högt och ihoptryckt. Se om du hittar nåt liknande i den vanliga typsnittslistan!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *