Bivaxolja – DIY ekologisk kroppsvård för torr hud!

Gör din egen mjukgörande bivaxolja med morots-, kamomill- eller ringblomsextrakt.

För dig med torrare hud, eller för de vintriga månaderna med torr luft och kyla, är en ekologisk bivaxolja det perfekta valet för kroppen. Med ekologiska kallpressade oljor som passar just din hud och med skyddande bivax, är detta en lättapplicerad tjock olja som fungerar som en riktigt fuktighetsbevarande hudkräm.

Den perfekta bivaxoljan består av ca 7% bivax och resten, 93%, olja/oljor och oljelösliga extrakt och ingredienser. I princip kan du göra en bivaxolja med 7% bivax och 93% av en enda olja, din favoritolja t.ex. Men för att få bästa möjliga hudvård av din bivaxolja använder du en kombination av olika oljor och gärna ett oljelösligt extrakt också. Då blir din bivaxolja en riktigt effektiv ekologisk lyx-produkt, helt naturlig utan onödiga tillsatser eller kemikalier.

Om du vill kan du också doftsätta din bivaxolja med härliga dofter av ekologiska eteriska oljor. Vi rekommenderar passande dofter till varje recept, men du kan också komponera din helt egna favoritdoft. Läs mer i inlägget Gör egen parfym eller doft med eteriska oljor.

Bivaxoljan har bra konsistens i normal rumstemperatur, ca 20 grader. Har flaskan stått kallt ett tag och bivaxoljan blivit trög att pumpa, sätt flaskan i ljummet vatten en stund, så återfår den sin konsistens.


Recept:

Bivaxolja med mandel, aprikos havtorn och morot (orange).

En härligt orange bivaxolja som får sin färg av betakarotenet i morotsextraktoljan och den intensivt röda havtornsoljan. Morotsextraktolja är ett ekologiskt extrakt med morotens alla hudvårdande egenskaper. Morotens karoten (som bildar A-vitamin) samt lykopen är kraftiga antioxidanter som utvecklar hudens eget skydd mot solskador. Havtornsoljan är full med näringsämnen, vilket gör den här bivaxoljan till en riktig näringsboost för huden. Lägg till vårdande mandelolja och den lättabsorberade tefröoljan med extra antioxidanter, och du har en riktigt fin ekologisk produkt.

Ingredienser:

ca 200 gram, lagom till en 200 ml glasflaska med pump.

14 g Vitt bivax eller gult bivax
86 g Mandelolja
65 g Tefröolja
15 g Havtornsolja
20 g Morotsextraktolja
1 g Naturlig e-vitamin
Ev. ca 2 g eller ml Eteriska oljor.

Till bivaxoljan med havtorn och morot med sin varmt orange färg passar t.ex Apelsin, Bergamott, CederMandarin, Neroli och Patchouli.

Bivaxolja med hampfrö, avokado och kamomill (grön).

Den här blandningen är särskilt bra för eksemhud och hud med extra torra partier. Hampfröoljans essentiella fettsyror omega 3 och 6, som stärker hudens eget barriärskydd, är regenererande för huden. Avokadooljan är mjukgörande och innehåller omega 7, nyttiga fytosteroler, lecitin och squalene, vilket gör den extra bra för torr hud. Kamomillextraktoljan innehåller ämnet bisabolol, som verkar lugnade och naturligt vårdande för huden. Bivaxet med sin antiinflammatoriska egenskaper skapar en tunn hinna som håller kvar fukt samtidigt som huden andas.

Ingredienser:

ca 200 gram, lagom till en 200 ml glasflaska med pump.

14 g Vitt bivax eller gult bivax
86 g Hampfröolja
80 g Avokadoolja
20 g Kamomillextraktolja
1 g Naturlig e-vitamin
Ev. ca 2 g Eteriska oljor.

Till den gröna bivaxoljan med kamomill passar t.ex CitronDouglasgranFrankinsence, Geranium, Romersk Kamomill och Sandelträ.

Bivaxolja med ringblomma (gul).

Det här soligt gula bivaxoljan är även bra på att stärka och behålla hudens naturliga skydd. Ringblomsolja är en klassisk ingrediens mot utslag och irritation då den är rik på bioaktiva ämnen, som stimulerar hudens läkeprocesser. Rapsoljan har även den antiinflammatoriska egenskaper, och aprikoskärnolja är en mild och bra mjukgörande olja. Tillsammans med bivaxet är det här en riktig dunderkur för skadad hud.

Ingredienser:

ca 200 gram, lagom till en 200 ml glasflaska med pump.

14 g Vitt bivax eller gult bivax
86 g Rapsolja
80 g Aprikoskärnolja
20 g Ringblomsolja lägre koncentration (60 ml, innan 2018-08-24)
eller 4 g Ringblomsolja ringblomsextrakt dosering 1-3% + 16 g extra aprikoskärnolja
1 g Naturlig e-vitamin
Ev. ca 2 g Eteriska oljor.

Till den gula bivaxoljan med ringblomma passar t.ex LavendelMay Chang, PalmarosaRosmarin, Ylang Ylang eller varför inte en citruskryddig Ingefära, som också har antiinflammatorisk verkan.

Gör så här:

Väg upp oljor, extrakt och bivax och ev. E-vitamin med en noggrann våg i en värmetålig behållare. Det är lämpligt med en ungefär dubbelt så stor behållare som mängden du tillverkar.

Smält samman bivax och oljor/extrakt under omrörning över ett vattenbad eller i korta intervaller i mikrovågsugn. Låt svalna till rumstemperatur. Rör om då och då under avsvalningstiden.
Vill du doftsätta din bivaxolja tillsätter du eteriska oljor när temperaturen är ca 30 grader. Det går även bra att tillsätta eteriska oljor när blandningen har svalnat helt.

Häll upp blandningen på pumpflaska med din egenknåpade etikett (se nedan). Bivaxoljan kanske verkar lite lös fortfarande, men den kommer att tjockna ytterligare det närmsta dygnet.

Använd bivaxoljan över hela kroppen, gärna direkt efter dusch eller bad när huden fortfarande är fuktig. Då behåller huden sin fukt längre.

OBS! Ny koncentration av extraktoljor!

Fr.o.m 24 aug 2018 är våra extraktoljor ringblomma, kamomill, morot och arnica 5 ggr mer koncentrerade än tidigare. Ny rekommenderad dosering är nu 1-3%, vilket ger samma koncentration av örten som 5-15% av den tidigare oljan.

Följer du ett recept som anger den tidigare doseringen använder du 1 del av den nya, högkoncentrerade extraktoljan och 4 delar basolja, för att få samma koncentration och mängd.

Hållbarhet och förvaring:

Varför e-vitamin? E-vitamin är en naturlig hudvårdande antioxidant, och förlänger hållbarheten på den färdiga produkten. Hållbarheten på en oljeprodukt beror på hållbarheten på de oljor som ingår i blandningen. Vid förvaring i sluten flaska i rumstemperatur är hållbarheten minst 6 månader utan E-vitamin, och minst 1 år med E-vitamin. Du märker om din olja blivit gammal om den luktar tydligt härsket.

Diy bivaxolja - organicmakers.se

Så här gör du dina egna fina etiketter:

Ett jättebra knep för att få till riktigt fina etiketter till dina produkter, med hjälp av våra självhäftande etiketter och vita märkpennor, är att skriva ut en textmall på vanligt papper, som du sedan lägger under etiketten och ritar av textkonturerna. Resultatet ser du på bilden! Vi har gjort en mall till receptens bivaxoljor som du kan skriva ut och använda! Du laddar ner den som pdf här>. Den  passar våra största etiketter, 60 x 100 mm.
Det går naturligtvis också bra att skriva ut etiketterna på självhäftande papper eller på självhäftande film (finns i pappershandeln) och klippa till dem till rätt storlek.

Fler etikettalternativ hittar du i vår webbshop i kategorin Etiketter och märkning.

Lycka till med din ekologiska hudvårdstillverkning!

41 Kommentarer

 1. Elsie 22 oktober, 2015 Svara

  Hej, jag har ett barnbarn som lätt får eksem nu och under vinterhalvåret. Hon är 4år och har lätt torr hud. Kan ni ge mig råd om vad vi kan prova?
  Med vänlig hälsning, farmor

  • Författare
   Organic Makers 22 oktober, 2015 Svara

   Hej Elsie,
   Både bivaxoljan den gula och den gröna bivaxoljan innehåller riktig bra oljor och växtextrakt som är bra mot torrhet och eksem. En annan klassiker är ringblomssalva; ca 20% bivax, 20% ringblomsolja och 60% mild olja t.ex mandelolja. Smält samman och häll upp på burk!

 2. JohannaN 23 oktober, 2015 Svara

  Hej! Jag vill bara tacka för grymt snabb och snygg leverans från er webshop. Lovade mig själv för två år sedan i nyårslöfte att bara konsumera så hållbart som är möjligt när det gäller kläder och hår- och hudvård. Och arganoljan och jojobaoljan som de är är mina bästa vänner – perfekt för mig som är lite lat och inte orkar göra egna blandningar och krämer! <3

  • Författare
   Organic Makers 3 november, 2015 Svara

   Tack Johanna! Det är alltid roligt att få beröm 😉
   Javisst är det enkelt att bara använda ekologiska råvaror som hudvård. Enkelt och bra!

 3. Johanna 30 oktober, 2015 Svara

  Hej! Jag har en fråga angående oljorna med bivax. I recepten skriver ni 7% bivax plus 83% olja. Detta får jag till 90%. Vad består resten av? I svaret på frågan från “Elsie” skriver ni 20% bivax. Funkar även det utan att oljan blir för fast?

  • Författare
   Organic Makers 30 oktober, 2015 Svara

   Hej!
   Det stod fel i texten. 7% bivax och 93% oljor ska det vara. I recepten är det rätt.
   20% bivax gäller om du gör en fast salva. Bivaxoljan ska vara så lös att att den går att ha i en pumpflaska, därav mindre andel bivax!

 4. Claudia 5 november, 2015 Svara

  Hej!
  Undrade om man kan använda bivaxoljan även i ansiktet? Eller lämpar sig en blandning med sheasmör nilotica eller kakaosmör bättre för ansiktet? Skulle nämligen gärna vilja ha något mer fukt/fet i min ansiktsvård nu på vintern än bara rena oljeblandningen.
  Tack på förhand!

 5. Författare
  Organic Makers 5 november, 2015 Svara

  Hej Claudia. Det finns inget som säger att man inte kan ha oljan med bivax i ansiktet. En del tänker att bivaxet blir för “fett”, men bivax täpper inte till porerna, utan verkar i stället skyddande samtidigt som huden andas. Med så lite bivax som i bivaxoljan får man inte heller någon kännbar “hinna” på huden, utan en matt känsla. Jag tycker att en bivaxolja är bättre för ansiktet än en produkt med kakaosmör eller shea nilotica, då de båda ingredienserna kan ge lite mer glansighet till huden.

 6. Hanna 2 december, 2015 Svara

  Hej, går dessa recept bra att använda som handkräm, eller vad rekommenderar ni? 🙂

  • Författare
   Organic Makers 3 december, 2015 Svara

   Hej Hanna,
   Bivaxoljan är utmärkt som handkräm, mjukgör och behåller fukten och går in i huden ganska snabbt!

 7. Malin 10 januari, 2016 Svara

  Har ni någon erfarenhet av allergier? Jag har tidigare provat färdiga salvor med ringblomma på mina eksem och det har varit bra. Men vad jag förstår innehåller ringblomsoljan mandelolja. Kanske inte jättebra för mandelallergiker? Kan jag göra egen ringblomsolja av färska eller torkade blommor?

 8. Lisa 28 januari, 2016 Svara

  Hej! Undrar om morotsoljan går att använda direkt på huden?

 9. Lisa 28 januari, 2016 Svara

  Ren morotsextraktolja alltså för att förtydliga 🙂

  • Författare
   Organic Makers 28 januari, 2016 Svara

   Hej Lisa,
   Ja morotsextrakt oljan gå att använda som den är, men då den är koncentrerad blir den väldigt orange på huden. För att få riktigt bra effekt i hudvård räcker det med en dosering på 10-15%.

 10. Iluta 13 mars, 2016 Svara

  Hej! Jag vill fråga hur kan man göra en bra kräm med anti aging effect? Tack.

  • Författare
   Organic Makers 17 april, 2016 Svara

   Hej Iluta,
   En ansiktsolja eller ansiktkräm med antioxdanta oljor som havtorn, nypon och morotsextrakt är bra anti-age. Kolla t.ex vårt recept för ansiktskräm.

 11. Maria 17 april, 2016 Svara

  Hej! Jag undrar om det hade funkat att byta ut bivaxet mot t.ex. Kakaosmör istället? Eller blir det helt knasigt då?

  Hälsningar, Maria

  • Författare
   Organic Makers 17 april, 2016 Svara

   Hej Maria!
   Det skulle kanske gå att få till en liknande konsistens med kakaosmör i stället för bivax. Du skulle då behöva mer kakaosmör än receptets mängd bivax, då bivax som råvara ger ett betydligt fastare slutresultat. Du får prova dig fram och se vad som funkar!

 12. Sofia 2 maj, 2016 Svara

  Hej!

  På många av era produkter har ni sådana fina etiketter med rätt namn och innehåll.

  Hur kommer det sig att ni inte säljer alla dessa?

  Mvh

 13. Sofia 21 maj, 2016 Svara

  Hej!

  Tack för svar 🙂 det var bara etiketterna som jag menade om att sälja.
  Alla har inte lika fin handstil som ni ha ha 😀

  När ni skriver dem, använder ni alltid de pennor som ni säljer eller är vissa tryckta med maskin?

  Mvh

 14. Författare
  Organic Makers 21 maj, 2016 Svara

  “Handstilen” på bivaxoljorna är inte handstil, utan vi har lagt ett utskrivet papper under etiketten och fyllt i konturerna med vit penna (innan skyddspappret är borttaget). Då blir det så där rakt och fint! (min handstil är urusel 😉 /Josefin

 15. Mwilu 7 juli, 2016 Svara

  Hej.

  Jag har fått reda på att jag har keratosis pilaris på mina överarmar. Jag undrar nu om jag inte vill behandla mig med starka hudvårdsprodukter vad skulle jag kunna använda hos Er?

  Mvh Mwilu

 16. Elin Davies 4 september, 2016 Svara

  Hej,
  Har precis provat receptet på den gula oljan. Den luktar gott och känns bra på huden, men jag lyckas inte få den att komma ur pumpen! verkar som den blev lite för tjock…. jag hade inte riktigt tillräckligt med aprikoskärneolja (hade ca 60 ml) så bytte ut mot lite jojoba och kokos olja. Kanske var därför…? gjorde en test till mig själv men hoppas på att kunna göra en batch till och ge bort i present, hoppas den inte blir lika trögflytande då för tycker pumpflaskan är rätt snygg 🙂

  • Författare
   Organic Makers 4 september, 2016 Svara

   Hej Elin,
   Eftersom kokosoljan är en fast olja och jojabaolja blir fast vid låga temperaturer (ca 15°C), blir oljan något fastare med din kombo. Prova därför att öka andelen flytande oljor något!

 17. Elin Davies 5 september, 2016 Svara

  Tack för svar, okej ska tänka på det till nästa gång. Men måste bara säga att jag är supernöjd med oljan annars! Har använt den både på kroppen och ansiktet och huden känns otroligt mjuk, fräsch och återfuktad 🙂 kommer definitivt göra den fler ggr. Jag provade föresten använda en pump från en gammal tvålflaska och det funkade.

 18. Karin 21 november, 2016 Svara

  Hej! Jag skulle vilja lägga till gurkörtsoljan som ska vara bra mot atopiskt eksem. Kan jag bara byta ut en del av ngn annan olja, eller ev bara lägga till? Hur mycket är lagom? Funderar på att göra gul eller grön.
  Hälsningar Karin

  • Författare
   Organic Makers 22 november, 2016 Svara

   Ja, visst går det bra att byta ut en del av oljorna med gurkörtsolja. Gör du exempelvis den gula, så kan du ta halva mängden av aprikoskärnoljan.

 19. Titti 26 november, 2016 Svara

  Hej!
  Jag tänkte göra en stor sats av den gula sorten som julklappar och undrar om jag kan byta ut aprikoskärnoljan till macadamiaolja? Det hade underlättat och blivit lite billigare då den säljs i större förpackning. Blir den isf lämplig för barn att använda? 🙂

 20. Titti 26 november, 2016 Svara

  Hej, jag igen
  Funderar även på sesamoljan. Samma fråga som ovan 🙂
  En konsekvens blir kanske att oljan inte blir lika lyxig?

  • Författare
   Organic Makers 26 november, 2016 Svara

   Hej Titti!
   Både Macadamiaoljan och Sesamoljan funkar utmärkt i bivaxolja. Mindre lyxigt blir det inte, fördelen med att göra sin egen hudvård är att man kan välja vilka ingredienser som ingår, och på så sätt anpassa produkten till sig själv. 🙂 Sesamoljan är ganska lik aprikoskärnoljan i fethet, medan macadamiaioljan är lite fetare. Både sesamolja och macadamiaolja funkar utmärkt för barn!

 21. Titti 27 november, 2016 Svara

  Tack så mycket för hjälpen, ser fram emot att börja laborera!
  Måste även ge er beröm för er hemsida, funktionell, smart och snygg är den 🙂

 22. Margaretha Jedmo 14 oktober, 2017 Svara

  Är biodlare sedan många år.
  Jag har en fråga?
  Vitt eller gult vax ??????
  Det finns bara naturligt ljus gult eller gult i stigande färgskala.
  Vart i hela friden har ni fått VITT Bivax ifrån?????
  Mvh Meta

  • Författare
   Organic Makers 14 oktober, 2017 Svara

   Hej Meta!
   Vad trevligt att du är biodlare och bidrar till bihushållningen!
   Ja visst är bivax gult, men det naturliga gula pigmentet är inte så beständigt. Därför är det lätt att bleka bivaxet. Lägg t.ex bivaxet i ett ljust fönster så ska du se att det snart förlorar sin färg och blir nästintill vitt. (Visst finns det kvar en ljust gul ton även i det vita bivaxet.) Vårt vita bivax är blekt med aktivt kol, en helt naturlig process. Om man vill ha vitt eller gult bivax är en smaksak.

 23. Elin 6 september, 2018 Svara

  Hej!
  Älskar bivaxoljan som också brukar bli en uppskattad present. Designen på etiketten är så fin tycker jag. Tänkte använda liknande till andra produkter som jag gör och undrar därför vilket typsnitt texten till etiketterna är skriven med?

  • Organic Makers 20 september, 2018 Svara

   Hej Elin!
   Tyvärr har jag blivit av med originalfilen, men det är nåt ganska vanligt typsnitt, som är lite condensed, det vill säga lite högt och ihoptryckt. Se om du hittar nåt liknande i den vanliga typsnittslistan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.