Bodybutter med cupuacusmör

Gör din egen Cupuaçukräm, en riktigt bra fuktighetsbevarare!

Här gör vi ett krämigt balm/kräm med den finfina ingrediensen cupuaçosmör (kuppu ’asso)! Cupuaçusmör är ett vildskördat smör från Brasilien som är besläktat med kakaosmöret.

Cupuaçusmör är rikt på enkelomättad Omega 9 och mättad stearinsyra. Smöret innehåller också β-Sitosterol, en fytosterol som verkar antiinflammatoriskt och förbättrar hudens barriärfunktion. Kallpressat Cupuaçusmör verkar hudvårdande genom att det förhindrar att huden släpper ifrån sig fukt. Cupuaçusmör har en mycket god förmåga att hålla vatten, flera gånger högre än för lanolin (ullfett) som annars anses vara det fett som kan hålla mest vatten.

Den här fuktighetsbevarande cupuaçokrämen är perfekt för torr hud, för torra fläckar på huden och för nariga händer och fingrar. Det är en kräm som inte känns kladdig eller fet och som lämnar en matt yta på huden, därför är det utmärkt att ha en liten klick kräm i ansiktet som en grund, särskilt för att skydda mot vinterkyla eller torrt inomhusklimat.

I krämen använder vi aprikoskärnolja för att få en skön känsla och en bra konsistens, som även gör att krämen lättare tränger in i huden. Aprikoskärnoljan passar alla hudtyper och innehåller omega 6, som stärker hudens barriärskydd. Sheasmöret Paradoxa och vaxet bidrar ytterligare till de fuktighetsbevarande och mjukgörande egenskaperna. Vaxet ger även en bättre fasthet till krämen. Tillsammans samspelar dessa helt naturliga råvaror till en riktigt bra hudvård för torr hud.

Allra bäst är krämen om den appliceras på fuktig hud, då absorberas den lättare och cupuaçosmöret kommer att binda vattnet, alltså behålla fukten i huden.

Recept Cupuaçukräm

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A – fettfas

A25%Cupuaçusmör EKOMängd g
A15%Sheasmör Paradoxa EKOMängd g
A5%Vitt bivax EKOMängd g
A54.7%Aprikoskärnolja EKOMängd g
A0.3%Naturlig E-vitaminMängd g

B – Doft – Valfritt

B0.3%Eterisk olja Ingefära EKOMängd g
B0.2%Eterisk olja Atlasceder EKOMängd g
B% Eller upp till 1%, 25-30 drp per 100 g, eterisk oljaMängd g

Receptnoter

Du kan byta ut aprikoskärnoljan i receptet till samma mängd av en eller flera andra oljor som passar dig.

Gör så här:

Du behöver en värmetålig glasbägare eller skål. Väg upp varje ingrediens i bägaren och sätt sedan bägaren i ett varmt vattenbad. Vattnet ska ej koka. Värm till alla de fasta fetterna och vaxet har smält (bivaxet smälter sist, vid ca 65 grader). Rör om så att allt blandar sig väl. Ta upp ur vattenbadet och låt glasbägaren stå i rumstemperatur. För att snabba på nedsvalningsprocessen kan du nu sätta bägaren i ett kallt vattenbad, t.ex en skål med vatten, så svalnar krämen fortare.

Det kallpressade cupuaçosmöret har en fruktig, tropisk chokladdoft som går bra tillsammans med tex vanilj. Vill du doftsätta mer fler dofter tillsätter du en eller flera eteriska oljor under nerkylningen och rör om väl. Vårt eget smör doftsatte vi med 10 droppar ingefäraolja och 5 droppar atlasceder. Eterisk olja ingefära har en värmande och stimulerande verkan – skönt för händer!

Häll upp krämen i en brun glasburk 120 ml eller i två mindre glasburkar.

Låt stå till nästa dag. Krämen kan verka lös när du häller upp den i burken, men den kommer att stelna och få en ljusare färg efter något dygn.

TIPS: häll upp den varma krämen direkt i en brun glasburk 120 ml, när den stelnat kan du röra upp krämigheten direkt i burken med en glasstav.

RÅVAROR I RECEPTET

28 kommentarer

 1. mariawilliams66 6 februari, 2024 Svara

  hej ser inte att Karnauba vaxet i receptet, men det blir länkat att det ska vara i !?

  • Organic Makers 7 februari, 2024 Svara

   Hej! Karnaubavaxet var länkat till receptet som ett veganskt alternativ till bivax. Men ett bättre alternativ till bivax är risvax som kan doseras ungefär i samma mängd som bivax 🙂

 2. Anna 24 november, 2019 Svara

  Jag har gjort den här några gånger, med lite olik variationer, och jag älskar den, huden blir så skön!
  Använder den som kroppskräm.
  Jag brukar ha i lite kamomill och ringblomsolja, och ersätta lite av aprikosoljan med hampfrö- eller svartkumminolja. På grund av det blir den aldrig så vit och fin som på bilden, men det spelar ju mindre roll.
  Men, den känns lite odryg, det går åt mycket.

  Hur kan man göra för att tillföra lite fukt också?

 3. Elin Vikberg Asplund 31 juli, 2019 Svara

  Hej!
  Letar efter en bra fuktighetsbevarande ögoncream att använda varge dag. Skulle denna funka bra till huden runt ögonen och på ögonlocken? / Elin

 4. Anna Mårtensson 8 mars, 2019 Svara

  Skulle det fungera även med gult bivax?

 5. Sammy 19 februari, 2019 Svara

  Hej ! Undrar ifall man måste blanda den med just Aprikoskärnolja eller har ni just valt den oljan för att den blir bäst ihop med dom andra produkterna i krämen ?

  • Organic Makers 20 februari, 2019 Svara

   Hej Sammy, Vi tycker aprikoskärnoljan ger en bra kräm i egenskaper, känsla och doft. Men du kan byta ut aprikoskärnoljan (helt eller delvis) mot andra vegetabiliska oljor! Du kan även välja något av våra oljeextrakt om du vill ha en ännu mer verksam kräm.

 6. Cynthia 5 februari, 2019 Svara

  Hej! Om jag vill använda Makers silk i denna, hur mycket tror ni?

  • Organic Makers 6 februari, 2019 Svara

   Hej Cyntia!
   Du kan byta ut upp till hälften av aprikoskärnoljan mot Makers Silk, eller så lite som 10%. Ju mer Makers Silk, desto lättare/mer spridbarhet blir krämen.

 7. Pernilla 2 januari, 2019 Svara

  Hej! Har rosacea…skulle det funka med denna hudkräm? Vad skulle man använda för doft elr tillsätter man inget om man är känslig

 8. Anneli 31 augusti, 2018 Svara

  Oj vad mycket kul man kan göra!! Tack för alla resept. Detta är en helt ny värld för mig. Har gjort lip balm av bivax och cocosolja, tycker att det är svårt att få en smidig?

 9. Florina 25 december, 2016 Svara

  Hej vill göra 1 krämigt balm/kräm med sheasmör och rosenvatten/hydrolat. Kan jag blanda i bivax bara? Hur gör jag ifall?
  Tack på förhand

 10. Diana 5 december, 2016 Svara

  Hej, jag har nogrant följt receptet men min kräm är gulaktig och har inte stelnat efter 24 timmar… Vad kan det bero på? Har ställt den nu i kylen…

  • Organic Makers 5 december, 2016 Svara

   Hej Diana! Det här blir en ganska fast kräm, så är den mycket lös efter 24 timmar och kyl måste det ha blivit nån miss när du vägt upp ingredienserna. Kanske tog du för mycket flytande olja?
   Vänta ett dygn till, sen kan du prova att smälta om den med lite mer bivax och se om det hjälper!

 11. caroline 18 oktober, 2016 Svara

  Hej.
  Jag kunde inte hitta någon vaniljolja i webshopen inte heller någon aprikoskärnolja. Kommer dessa att komma in i lager? jag är ute efter att göra en fotkräm och en handkräm…. tänkte att denna Cupuacukrämen skulle vara bra för händerna? har ni några andra tips på vilka krämer som är bra för torra vinter händer och för fötter… kan ju vara trevligt med två olika krämer.

  Med vänlig hälsning Caroline

  • Organic Makers 2 november, 2016 Svara

   Hej Caroline! Det hade blivit fel med länkarna i receptet, nu är det ordnat så du hittar alla ingredienser!

 12. Maria Lexell 7 juni, 2016 Svara

  Hej!
  Jag har händer skadade av handeksem o kortisonbruk. Söker därför en handkräm som förutom att vara kraftfullt återfuktande hjälper min hud att byggas upp igen. Slitage på huden är grunden för eksemen, så kortisonet både hjälper o stjälper..

  Passar det här receptet eller finns det ännu mer uppbyggande ingredienser som passar mitt behov? Och i så fall tips på recept ? Har läst exempelvis om nyponfröolja. Passar den annars att blanda i detta recept eller att använda som den är direkt på händerna?

  Tacksam för hjälp!
  Vänligen, Maria

 13. Sara 3 maj, 2016 Svara

  Kan tipsa om att vaniljolja och eterisk olja grapefrukt gifter sig smarrigt med cupuacusmörets fruktiga chokladdoft.
  Man luktar som en liten pralin helt enkelt.

 14. Heidi 14 januari, 2016 Svara

  Hei 🙂 Jeg fikk denne kremen til jul og MÅ lage den selv! Det er by far den beste ansiktskremen til vinterbruk, og jeg er hooked. Kommer det inn mer cupuacosmør i nettbutikken snart? 🙂

  • Organic Makers 21 januari, 2016 Svara

   Hej Heidi,
   Nu är cupuaçusmöret tillbaka igen!

 15. jenny 3 januari, 2016 Svara

  Hejsan. Tänker lägga en beställning men behöver hjälp.vill ha en gravid body butter mot bristningar.och olja med samma egenskaper.Dryg och återfuktande=).Vad ska man välja?=).

  • Organic Makers 4 januari, 2016 Svara

   Hej Jenny! Baobaolja är riktigt bra för att motverka bristningar och göra huden smidig och mjuk, skön att massera med!
   /Daniel

 16. Niklas 4 november, 2015 Svara

  Hur lång är hållbarheten med och utan e-vitamin?

  • Daniel Carlsson 5 november, 2015 Svara

   Hej! Som en tumregel kan en säga att hållbarhet utan antioxidant E-vitamin här högst 12 månader (men kanske endast 6 månader) och med naturlig E-vitamin minst 12 månader.

 17. Annelie 7 juli, 2015 Svara

  Hej,
  Jag följde ert recept precis, med undantag för att jag bara hade gult bivax hemma. Den blev grynig i konsistensen och jag undrar vad det beror på och om det går att korrigera genom att värma upp den och röra mer under nerkylningen. Förstör jag de eteriska oljorna jag tillsatt då tro? Grynen smälter när de kommer på huden…
  Mvh Annelie

  • Organic Makers 7 juli, 2015 Svara

   Hej Annelie,
   Cupuacusmöret är lite grynigt i konsistensen, och precis som du säger smälter det direkt på huden. Att gryningheten är kvar när man gjort en kräm kan vara lite olika från gång till gång. Prova att vispa den med EN visp på elvispen när den är rumstempererad, så kan det hjälpa mot grynigheten!

 18. Anna 15 juni, 2015 Svara

  Hej!
  Har ni förslag på fler eteriska oljor som kan funka bra tillsammans med cupuacosmörets ganska tydliga doft?
  Hälsningar Anna

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *