Gör din egen hudlotion med morotsextrakt och sheasmör!

DIY bodylotion med morotsextrakt

 

Det här receptet är under omarbetning. Prova något av våra andra creme- eller lotionsrecept så länge!

En hudlotion eller en hudkräm är en emulgering mellan oljor och vatten (bland annat). Med en emulgering kan man få både fettlösliga och vattenlösliga ingredienser (t.ex. glycerin) i en hudvårdsprodukt. Vattnet ger huden fukt och gör krämen tunnare, mindre fet och lättare att applicera. Många krämer består av upp till 90% vatten, resten är oljor och andra mer eller mindre verksamma ämnen samt emulgeringsmedel, förtjockningsmedel och andra tillsatser som i många fall är syntetiska och inte särskilt nyttiga för kroppen.

Ett emulgeringsmedel är i princip nödvändigt för att ämnen som normalt sätt inte blandar sig med varandra (vatten och oljor t.ex.) ska förenas och bilda en emulsion som håller sin fastare form mer än en liten stund. I produkter med mycket vatten behövs ofta förtjocknings- och stabiliseringsmedel för att krämen inte ska bli för rinnig. Dessutom kräver produkter med vatten konserveringsmedel om hållbarheten ska bli mer än några dagar.

Vi har gjort en kräm utan emulgeringsmedel som med hjälp av bivax som har lätt emulgerande egenskaper och kraftig omrörning under nedkylningsperioden simuleras en emulgering. Med bara bivax som emulgeringsmedel måste krämen innehålla mer olja än vatten, medan en kräm med ett emulgeringsmedel som t.ex makersemulgering eller makersemuls w/o kan innehålla betydligt mer vatten än olja. Eftersom ett riktigt emulgeringsmedel saknas kan det vara lite svårare att få lotionen att hålla ihop över tid, så det är viktigt att följa instruktionerna. Används inte emulgeringsmedel kommer krämen så småningom att separera, det är bara en fråga om tid. Vi rekommenderar därför egentligen att du gör en kräm som innehåller emulgeringsmedel, men har du inget hemma är detta ett tillfälligt alternativ. Skulle du vilja göra den här krämen med emulgeringsmedel (vilket alltså rekommenderas) byter du ut större delen av av bivaxet mot 13 g Makersemulgering. 2 g bivax behåller du som hjälpemulgator och förtjockare. Eftersom lotionen innehåller vatten är det nödvändigt att konservera den, annars håller den bara i några dagar.

Det här receptet är för en baskräm med en twist; morotsextraktoljan ger krämen en härligt gul ton och är fantastisk i hudvård. Du kan läsa mer om morotsoljan här. Solrosoljan är en bra basolja i en kräm, makadamiaoljans rika innehåll på palmitolsyra (omega7) och omega 9 binder effektivt fukt i huden och aprikoskärneoljans essentiella linolsyra stärker huden. Du kan byta ut vissa eller alla oljor mot dina favoritoljor. En klick sheasmör hjälper stabiliteten och ger extra smidighet till torr och skadad hud. Det här blir en ganska fet kroppslotion som är perfekt att smörja in hela kroppen med, särskilt på sommaren då morotens nyttoämnen förebygger solskador. Passar både vuxna och barn.

Vårt recept innehåller ca 40% vatten. En hudvårdsprodukt med vatten i måste konserveras. Det gör vi genom att tillsätta Makerskonservering, en så kallad multifunktionell tillsats som fungerar både konserverande och återfuktande. För att sänka pH-värdet tillsätter vi även vegetabilisk mjölksyra. Ett något surt pH-värde (ca 5.5) är bra och skyddande för huden och är nödvändigt för konserveringens verkan.

Krämtillverkningen sker i två steg; fettfas och vattenfas. Det innebär att man förbereder de fettlösliga ingredienserna för sig och de vattenlösliga för sig innan de blandas samman för emulgering.

Emulgering kan vara lite trixigt, särskilt de första gångerna man provar. Som att göra en majonnäs, en aioli eller bearnaisesås; den kan skära sig. I bland till synes helt utan anledning. Ha tålamod och lär dig av dina misstag!

Vi fyllde hudlotionen på en 300 ml glasflaska med pump. Den rymmer till bredden lite mer än 300 ml, och så blir det alltid lite spill.

Recept hudlotion med morotsextrakt, ca 350 ml/g:

Fettfas:
80 g ekologisk solrosolja
40 g ekologisk makadamiaolja
30 g ekologisk aprikoskärnsolja
30 g Ekologiskt sheasmör paradoxa
15 g ekologiskt bivax (eller 2 g bivax och 13 g Makersemulgering)
15 g ekologisk morotextraktolja (går att byta ut mot valfri vegetabilisk olja eller valfritt oljeextrakt)

Vattenfas:
120 g rent vatten
8 g ekologisk glycerin
2 g vegetabilisk mjölksyra
14 g Makerskonservering

Övrigt: Ev. 2-3 ml eteriska oljor kan tillsättas när krämens temperatur är under 30 grader.

Gör så här:

Först och främst, se till att alla verktyg och behållare är väl rengjorda och desinficerade, t.ex genom kokning eller med alkohol. Smuts och bakterier försämrar hållbarheten betydligt!

Fettfas:
Smält samman alla ingredienser i fettfasen över ett vattenbad under omrörning i lämplig behållare. Jag använde en 400 ml glasbägare som kan användas att göra hela krämen i. När alla ingredienserna är lösta, ta av bägaren från värmen, alt. ta av vattenbadet från värmen och låt bägaren stå kvar, då blandningen inte ska stelna medan du gör i ordning vattenfasen. Använder du Makersemulgering måste värmen i fettfasen komma upp i 75 grader för att emugleringen ska verka ordentligt, sen kan du låta den svalna lite.

Vattenfas:
Värm upp 120 ml rent vatten till drygt 60°C. Tillsätt Makerskonservering, glycerin och mjölksyra och rör till allt har löst sig. (Är du osäker på hur rent ditt vatten är, koka upp det och låt svalna).

Emulgeringsfas:
Kolla temperaturerna på de båda blandningarna. De ska vara drygt 60 grader för både vattenfasen och fettfasen. Exakt temperatur är inte så viktigt som att båda faserna håller ungefär samma temperatur, på 1-2 grader när. Är de olika värmer du/kyler ner genom omrörning tills båda är lika.

Ta fram stavmixern och sätt ner den i oljeblandningen. Häll en tunn stråle av vattenfasen ner i fettfasen under tiden du kör med stavmixern. Häll långsamt i hela vattenfasen och fortsätt köra med stavmixern ytterligare några minuter.

Nu ska du fortsätta röra om krämen till den svalnat helt. Det är först när det kommit ner lite i temperatur den börjar få sin krämiga konsistens. Du kan alternera mellan elvisp med degkrokar (ej visp, då blir det för mycket luft i krämen), och stavmixern, då stavmixern kan bli överhettad av att vara igång för länge. Sätt gärna behållaren med krämen i en skål med kallt vatten (kallt vattenbad) efter en stund, så kyls krämen ner/blir färdig snabbare. När krämen kommit ner i temperatur, under 30°, kan du tillsätta eventuella eteriska oljor. Fortsätt röra/mixa tills blandningen kommit ner till under 25 grader. Du kan ta små pauser, men inte för långa, då kan krämen skära sig. Under 25 grader räcker det att du rör för hand med en glasstav då och då.

Låt krämen svalna till rumstemperatur medan du rör om då och då. Låt den sedan stå ytterligare någon timme i sval rumstemperatur för att den ska stabilisera sig.

Klart! Rör om och häll upp på väl rengjord flaska med pump eller i en burk. Inom ett dygn kommer krämen att stabilisera sig ytterligare i flaskan/burken. Knåpa ihop din egen etikett och märk flaskan med datum.

Hållbarhet: I pumpflaska ca 6 månader (om den är konserverad. Annars ca 1 vecka). Undvik att ställa flaskan i direkt solljus.

Observera att lotionen kan bli mer rinnig i högre temperaturer och lite fastare i kyla. Utsätter du den för allt för höga eller låga temperaturer kan den förlora sin emulgering helt och hållet och skära sig.

31 Kommentarer

 1. linadahm 4 februari, 2019 Svara

  Tack för svar!

 2. Författare
  Organic Makers 4 februari, 2019 Svara

  Lättast att lyckas med är en creme som görs med Makersemulgering, eftersom det är ett så kallat “komplett” emulgeringsmedel av typen som brukar kallas “complete emulsifying wax”. Dock är de flesta “E-waxes” inte naturliga, medan makersemulgering är!

  Den enklaste emulsionen är en som görs med makersemulgering (runt 3%) och en oljefas på 20-25% oljor/fetter.
  Det är ofta nödvändigt i en creme med ett “gum”, t.ex xanthangummi, 0.2%-0.4% beroende på tjocklek och övriga ingredienser, använder man vaxer, smör eller cetylalkohol i fettfasen behövs den mindre doseringen. Ett annat alternativ är tarakärnmjöl i en dosering om 0.4-0.8%. “Gummen” förtjockar och stabiliserar vattenfasen i cremen, och går inte att utesluta bara för att man har vax eller tjocka smör i oljefasen, eftersom en stabilisering av vattnet gör att cremen håller sig stabil (emulgerad).
  För en skön känsla på huden bör man också inkludera minst en fuktbindare, t.ex natriumlaktat, sodium PCA, glycerin, eller Pentylenglykol. Naturlig pentylenglykol ger en mycket skön känsla och förstärker konserveringen, så jag skulle numera sällan göra en creme utan minst 1% naturlig pentylenglykol.
  Det som också är nödvändigt är konservering (eller ett konserverande system, som naturlig konservering är), och, både för hudens och konserveringens skull, behöver man också pH-reglera med mjölksyra för att få ett pH-värde mellan 4.5-5.5 (idealt 4.8-4.9).
  Den perfekta konserveringskombon för cremer är 3% Makerskonservering och 2% Pentylenglykol. Makerskonserveringen innehåller även glycerin, så i kombination med pentylenglykol ger konserveringen två fuktgivare, så det behövs ingen ytterligare.
  Med det sagt väljer jag oftast att alltid även inkuldera 1% Natriumlaktat i en creme. Natriumlaktat är förutom en naturlig fuktbindare, en pH-stabiliserare. Med natriumlaktat i cremen behövs mer mjölksyra för att komma ner i lagom pH-värde (4.5-5.5), men natriumlaktatet fungerar också pH-stabiliserande, d.v.s ser till att pH-värdet inte förändras över tid, och ger därmed ett längre hållbarhetsspann.
  Så den enklaste bascremen som ändå är mycket bra skulle vara ca:

  Oljefas (Smält till 75-80 grader och se till att emulgeringsmedlet smält ordenligt):
  22% Olja eller en kombination av olika oljor. Detta kan även inkludera Makers Silk, för en lättare och mer ansiktsvänlig creme.
  3% Makersemulgering

  Vattenfas (Värm till 75-80 grader):
  ca 69% Vatten (avrunda gärna uppåt med ett par g per 100 g för vattenförångning vid tillverkning)
  0.3% Xantangummi eller 0.7% Tarakärnmjöl
  1% Natriumlaktat (kan uteslutas, men då behövs mindre mjölksyra)
  2% Pentylenglykol
  3% Makerskonservering
  4-5 droppar mjölksyra per 100 g creme

  Mixa båda faserna med stavmixer vid ca 75 grader i 2-3 minuter. Rör om kontinuerligt under nedsvalningen. Mixa ev. en andra gång vid ca 60 grader.

  ev. +0,5% eteriska oljor (tillsätts vid under 50 grader)

  PS. Jag flyttar din fråga och svaret till en annat cremeinlägg om ett tag, då detta recept inte gäller längre.

 3. linadahm 4 februari, 2019 Svara

  Ah, skönt ändå att man misslyckas med något som är svårt 🙂
  Frågan är vilken emulsion som är lätt(ast) att lyckas med? Gärna med så få “specialingredienser” som möjligt…

 4. linadahm 16 december, 2018 Svara

  Hej, jag har precis testat receptet för andra gången och båda gångerna har det skurit sig… första gången ganska tidigt men den här gången hade jag kommit ned till ca 35 grader när det började bildas små korn och snart insåg jag att det var kört. Jag hade strax innan satt bägaren i kallt vattenbad (också enligt tips i receptet) så kanske var det det som var dödsstöten? Jag var noga med mängderna och temperaturen, mixade först och gick sedan över till elvisp när mixerstaven kändes oroväckande het. Det enda jag inte följde exakt var att jag bytte ut de flytande oljorna – kan det förstöra emulgeringsprocessen (jag använde raps istället för solros)? Jag använde emulgering (som det står inom parentes) och bivax, är det lättare att lyckas med bara bivax?

  Det är lite frustrerande när det inte funkar trots att man tycker att man gör allt rätt…

  • Michelle 18 december, 2018 Svara

   Jag testade precis att göra den jag med men den skar sig rejält. Tråkigt om en behöver slänga allt. Det går inte att rädda det på något sätt? Min skar sig precis som du säger när den åkte ner i vattenbadet. Kanske det som är en stor bov? Jag använde mig också av emulgeringsmedel och inte enbart bivax.

   • Författare
    Organic Makers 18 december, 2018 Svara

    Hej Michelle,
    Ja, den måste ha rörts en stund innan kallt vattenbad, annars kan nedkylningen går för snabbt. Prova först att mixa med stavmixern igen och se om krämen går ihop, annars värmer du upp den till över 60 grader igen och gör om mixningen. Och sätter inte den i kallt vattenbad förrän den kommit ner rejält i temperatur för att vara på den säkra sidan!

  • Författare
   Organic Makers 20 december, 2018 Svara

   Hej Linda!
   Det här receptet innehåller ganska mycket oljor och är faktiskt ett av våra svåraste recept, så vi ska omarbeta det. Det du kan prova är att helt skippa det kalla vattenbadet, och mixa med mixerstaven en andra gång vid ca 35-40 grader!

 5. Pernilla 3 april, 2017 Svara

  Hej! Jag försöker hitta något att smörja på min keratosis pilaris (på överarmarna) och har efter lite undersökning beslutat att ge kokosolja ett försök. Jag funderar nu på om det finns någon möjlighet att tillsätta mjölksyra till kokosoljan (vanligtvis rekommenderas att KP smörjs med något innehållande mjölksyra, karbamid, salicylsyra eller retinoider) och få en mer effektiv behandling? Och kanske även någon annan olja eller ingrediens? Vilka mått bör jag i såna fall använda mig av?

  • Organic Makers 5 april, 2017 Svara

   Hej!
   Du kan inte blanda mjölksyra i kokosolja då mjölksyra är vattenlösligt. Ett tips är att blanda med kokosoljan med nyponfröolja som innehåller a-vitaminer och retinoider!

 6. Catarina 10 februari, 2017 Svara

  Hej! Jag är på väg att göra denna lotion =) När man håller muspekaren över hydrolater i listan står det att man kan ersätta vattnet i hudvårdsprodukter med hydrolat. Kan jag göra så i denna lotion? Är mycket förtjust i neroli men tycker kanske att i en lotion är det lite väl lyxigt med eteriska oljan. Funderar då på om jag kan använda nerolihydrolat istället för vattnet?

  Tacksam för svar!

  • Organic Makers 11 februari, 2017 Svara

   Javisst går det bra att använda hydrolat i stället för vatten. Du kan också blanda vatten och hydrolat för en mildare doft!

 7. Karin Chamoun 10 oktober, 2016 Svara

  Tack det ska jag prova!

 8. Karin Chamoun 29 september, 2016 Svara

  Tack för snabbt svar! Kan man tillsätta makersemulgering och tarakärnmjöl som i ansiktskrämen? undrar jag då.

  • Författare
   Organic Makers 10 oktober, 2016 Svara

   Hej Karin, Om du använder makersemulgering är det bättre att du i stället utgår från receptet på ansiktskräm, sedan kan du byta ut en del av oljorna till morotsolja och lägga till ca 1-3% bivax, så får du en fin lotion (den mindre mängden om du även har sheasmör, och ev mer än 3% om du inte ska ha den i pumpflaska). Lycka till med tillverkningen 🙂

 9. Karin Chamoun 28 september, 2016 Svara

  Hej! Tack för jättefina råvaror och fantastiskt lärorik hemsida. Jag har gjort en hel del olika hudvård efter era recept och det blir bra resultat. Förutom hudlotion med morotsextrakt. Den blir ibland smågrynig eller efter ett tag bildas liksom en lite oljepöl.om det blivit en “grop” där man tagit lotion i burken. Vad kan jag ha gjort för fel? Jag har mätt upp noga och även haft samma temperatur på oljebas och vattenbas.
  Tacksam för tips! Vänliga hälsningar Karin

  • Författare
   Organic Makers 28 september, 2016 Svara

   Hej Karin,
   Den här lotionen är en “snabb-variant” av en riktig lotion då den här inte innehåller något faktiskt emulgeringsmedel, utan använder större del oljor och bivax som emulgering. Därför är den inte lika stabil som en kräm eller lotion med emulgeringsmedel, utan kan reagera som du beskriver. Det bästa är då att röra om den för att få samman ingredienserna igen.
   Den lilla grynigheten kan komma av sheasmöret, som ibland blir lite grynigt när det smälts. Det är inget som påverkar kvaliteten, och grynigheten försvinner direkt vid hudkontakt, men ibland kan det hjälpa att sätta lotionen i kylen en stund efter nedsvalningsfasen.

 10. anette 25 februari, 2015 Svara

  Hej!
  Hur många gr är 350 ml? Tänkte använda både naturkonservering o kaliumsorbat. Vet hur mycket procent av varje man ska tillsätta om jag vet hur mycket krämen väger. När ska jag tillsätta detta? ( i ett annat recept står det att det ska tillsättas först när krämen är 30 grader.)

  • Författare
   Organic Makers 25 februari, 2015 Svara

   För att veta hur mycket en viss volym väger måste man veta varje råvaras volymvikt, och det varierar mycket beroende på råvara. Därför är det bra att mäta upp alla ingredienser med en noggrann våg.
   Vatten och tunnflytande vätska väger 100 g per 100 ml. Oljor väger knappt 100 g per 100 ml, medan örter och pulver av olika slag, och även fasta fetter kan variera väldigt mycket i volymvikt.

 11. Louise 7 februari, 2015 Svara

  Utgick ifrån det här receptet igår – blev riktigt bra! Dock var var vår våg uppenbarligen för dålig då den inte kunde mäta upp 1,5 gram kaliumsorbat. Så där fick vi försöka räkna ut ungefär hur mycket det blev i milliliter. Kändes lite sådär. Vad skulle ni tro att det blir i ml?

  • Daniel Carlsson 9 februari, 2015 Svara

   Bästa rådet är trots allt att ha en våg som kan väga mer exakt. Med kaliumsorbat är det noga att inte överdosera.

 12. C 15 augusti, 2014 Svara

  Jag skulle vilja se alla ingrediensernas mängder i gram. Ni har ju redan angett bivaxet, sheasmöret och konserveringsmedlet i gram. Då kan man lika gärna göra det med de andra ingredienserna också.

  • Författare
   Josefin 17 augusti, 2014 Svara

   Hej C!
   Vi brukar ange den enhet som vi brukar mäta eller väga upp råvarorna i, det vill säga de fasta råvarorna i gram och de flytande i milliliter, men det är ju en bra ide att ange både och. Då kan visserligen vikterna bli lite udda om man inte har en bra våg.
   Vi ska försöka lägga till både mått och vikt framöver!

   • C 18 augusti, 2014 Svara

    Själv tycker jag att det är mycket lättare att räkna på recepten om man har vikten på alla råvarorna, det är lättare att se hur många procent det är i produkten och vad det gör för produkten om man ska laborera med råvarorna. Väljer man det sättet så ser man ju själv till att införskaffa i en vettig våg med minst två decimaler.

 13. Linda 30 maj, 2014 Svara

  Kan man förlänga hållbarheten på lotionen genom att blanda i något mer?

 14. Frida 26 maj, 2014 Svara

  Hej!

  Det ser ut att vara en härlig lotion! 🙂 Tror ni att det skulle funka med sheasmörolja istället för sheasmör?

  • Författare
   Organic Makers 27 maj, 2014 Svara

   Hej Frida,
   Sheasmöret ger fasthet åt krämen, så vill du använda olja får du kanske öka bivaxet något.

 15. Mona 16 maj, 2014 Svara

  Hej! Mycket trevlig och informativ blogg med fina bilder!
  Jag är sugen på att testa detta med bivax som emulgeringsmedel. Men jag vill ha en magrare kräm, kanske ca 70 % vätska. Går det att använda bivax som emulgering då och i så fall: är det samma mängd bivax som ska i?
  Stort tack på förhand.

 16. malin 15 maj, 2014 Svara

  Hej! Jag har precis hittat er blogg och den verkar väldigt intressant och trevlig=) jag har en fråga som ni gärna får svara på om ni har tid.
  jag har köpt vetegroddsolja och tänkte blanda ihop den med min favorit, kokosolja. Går det att bara vispa ihop dessa och tillsätta lite eteriskt citron för en hållbarhet på nån månad? Eller kan jag tillsätta något mer? Har för mig att man kan tillsätta e vitamin för längre hållbarhet men vetegroddsoljan i sig är väl full av det?
  Tack på förhand! Malin

  • Organic Makers 16 maj, 2014 Svara

   Hej Malin!
   E-vitamin är en kombination av olika antioxidanta tocopheroler som optimerar hållbarheten på oljor. Att en olja är rik på e-vitamin är tyvärr inte ett mått på oljans hållbarhet, eftersom det inte är det fullspektrum e-vitamin som man får av en tillsatt e-vitamin. Därför kan en olja som är rik på e-vitamin ändå vara känslig för oxidation!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.